Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1Ds MkIII versus 5d MkIII

MIT
28-04-2012, 18:46
Ano osiołkowi w żłoby dano:
używane 1DsMkIII i nówkę 5dMkIII (1Dx poza zasięgiem finansowym)
Cena 14 000 do 13 200,
tu dwa procki ale III, tu jeden ale V+,
tu 5 klapnieć, tu 6 na sekundę,
tu 300000 do 150000 klapnieć
Blackout 80ms do 125ms (ech ten trzask lusterka w jedyneczce i błyskawiczny powrót - co zdaje się bez związku z jakością zdjęć:-P)
tu matryca stara ale jara, tu nowa i jeszcze bardziej jara z wyższymi czułościami,
tu Af stary i szybki, tu nowy i może (chociaż kto to WIE) ciut wolniejszy, precyzja chyba ta sama.
Jako żywo stoję przed tym żłobem i jak osioł (cholera a może nie jak, ale po prostu osioł) nie mogę się zdecydować.
Tylko nie bijcie a piszcie.
Pozdrawiam. Michał

rog
28-04-2012, 18:54
Właściwie to też się zastanawiam, ale chyba jednak 5d3..

matti_1989
28-04-2012, 20:20
Weź pod uwagę jeszcze wymiary.

frani0
28-04-2012, 21:13
Nie znam technologii zastosowanych w tych modelach ale mam na dysku zdjęcia z 1ds MK 1, który sprzedałem i z obecnego 5D Mark II i powiem tylko jedno mimo iż technologia 1ds mk 1 ma pewnie około 9-10 lat to gdy patrze na zdjęcia z ds i 5d to coś mi mówi, że te z 1ds mk 1 są lepsze kompletnie nie wiem czemu ale wydają się lepsze.

Bahrd
28-04-2012, 22:01
Z bólem serca wziąłbym piątkę.
2 lata gwarancji ma dla mnie znaczenie, bo jakoś zwykle nie mam szczęścia jako drugi właściciel...

tkosiada
28-04-2012, 22:27
uwazam, że jedynie sprawa rozbija sie o wyższe iso, jest lepsze w piątce
zatem jeśli jest ono dla Ciebie istotne to 5 jesli 3200 jest wysraczające to bezapelacyjnie 1ds

WiatruMistrz
28-04-2012, 22:36
Do pracy na zew. 1ds a wew. 5tka

michael_key
28-04-2012, 22:40
[...] ale chyba jednak 5d3..
Chyba też bym tak zdecydował.

Kolekcjoner
28-04-2012, 22:49
A ja uważam, że warto by podać priorytety, bo specyfikacjami można się przerzucać ale jak się to ma do realnych potrzeb?

oszczepnik
28-04-2012, 23:04
Mam, maiłem podobny dylemat,zostałem przy 1dsIII. Kiedyś dokupię sobie nowa 5 ale jeszcze nie teraz.
pzdr

xsardas
28-04-2012, 23:17
Ale do czego te aparaty miałyby służyć?

MIT
29-04-2012, 07:36
Ale do czego te aparaty miałyby służyć?

Witam ponownie.
Dziekuje za wasze odpowiedzi - czytam w nich o Waszych preferencjach czy wyborach ALE troszkę brakuje mi wiedzy DLACZEGO takich, a nie innych wyborów dokonaliście i jakie jest Wasze osobiste doswiadczenie w używaniu obu aparatów?
Patrzę jak przysłowiowa sroka na testowe zdjęcia i czytam , że nowa matryca jest lepsza na wyższych czułościach, a ja widzę, że je ma, ale zaraz żeby wiele lepsze zdjęcia były to już specjalnie nie widzę i zastanawiam sie ile w tym marketingu. Zastanawiam sie też, czy w REALNYCH warunkach te bardzo wysokie czułości powyżej 3200 są używalne.
Czy ktoś z Was ma wiedzę, bo nie mogę znaleźć tego w necie, który autofokus jest szybszy, bo oba zdaje się pewne i celne.

Do czego ma służyć - fotografia portretowa dorosłych i dzieci w zastanym świetle i studyjna, krajobraz.
Pozdrawiam.
Michał

Marv84
29-04-2012, 09:46
Ja zdecydowałem się na 1Ds III i nie żałuje choć nie miałem nowej piątki w ręku. Miałem wcześnie obie piątki i w 5d2 którą posiadałem dwa lata wyższej czułości niż 3200 użyłem dosłownie 3razy a i to było na zoomach ze światłem 2.8 teraz jak mam stałki i światło 1.2-1.4 rzadko używam 3200:) Jedynka to zdecydowania inna klasa niż piątka. Trzeba się przyzwyczaić do trochę innego rozmieszczenia przycisków ale z czasem docenia sie ich rozkład.
Polecam jedynkę! Szkoda że 1Dx nie wyszedł w cenie 18tyś jak to było w przypadku gdy wychodził 1D IV

luc_october
29-04-2012, 09:57
Dla mnie 5d3 jest lepszy. Wiem że lag itd. Ale ten aparat ma wszystko czego mi trzeba, a w niektórych parametrach/ możliwościach prześciga jedynkę. ISO, fps, rozmiar, filmy to najważniejsze plusy piąteczki.

xsardas
29-04-2012, 12:04
Do czego ma służyć - fotografia portretowa dorosłych i dzieci w zastanym świetle i studyjna, krajobraz.
Pozdrawiam.
Michał

Zatem kup stare 5D i będziesz zadowolony ;)

Jeśli nie potrzebujesz wysokich czułości to myślę że 1DSmk3 posłuży lepiej niż najnowsza 5ka. Na plus ergonomia i trwałość migawki, więcej możliwości konfiguracji, i kilka innych drobiazgów. Najlepiej byłoby, gdyby ktoś posiadający Smarka3 się wypowiedział na jego temat. Ja niestety tylko przelotnie się nim bawiłem więc za wielu szczegółów nie podam ale powiem że jedynka to jednak jedynka ;)

Marv84
29-04-2012, 12:35
Ja miałem pierwsze dwie piątki. Trójki nie miałem. Mogę tylko rozmawiać o jedynce która z czystą przyjemnością używam. Aparatu do filmowania nie używam to ta opcja mnie nie przekona do zmiany aparatu na młodszy z niższej serii.

oszczepnik
29-04-2012, 13:01
Miałem 1dsMKII mam starą 5, kupiłem 1dsMKMIII, bawiłem się trochę 5dmkIII. Zastanawiałem się czy nie sprzedać i mieć coś nowszego. Tylko z drugiej strony po co ?. Iso da rade szczególnie przy jasnych stałkach, af w 5 jak testowałem był szybki i sprawiał bardzo dobre wrażenie. W 1 pewny i szybki ale to wszyscy wiedzą, fps mi nie brakuje. Co przemawia u mnie za 1, pancerny, nie ma strachu, że się zakurzy czy deszcz popada jest duży i nie muszę gripa kupować :D. Wybór na pewno nie jest łatwy, a pamiętaj, że 300.000 klapnięć migawki to jest spory plus tego body.
a i najważniejsze + 200 do lansu :D:D (nie mogłem sobie darować )
pozdr

oskarkowy
29-04-2012, 13:11
... a pamiętaj, że 300.000 klapnięć migawki to jest spory plus tego body.

No, to bardzo zależy jaki plus, bo pytanie, ile z tych 300.000 klapnięć przy używanym body to już historia.

MIT
29-04-2012, 14:08
[QUOTE=xsardas;1072208]Zatem kup stare 5D i będziesz zadowolony ;)QUOTE]
Miałem, utopiłem w morzu - nie do końca byłem zadowolony- w starej 5 "dobiegaczka" nie istnieje a dzieci oj biegają.

Miałem tez 1Ds MKII i mając do wyboru 5 i 5MKII zawsze do ręki brałem 1, choć moje córki już wybierały 5dMKII

Oszczepnik napisał, że 200 do lansu, a ja przypiekany nie przyznam się ale oczywiście, ze wtedy gdy miałem 1dsMkII i 5dMKII to wybierałem 1 w głębi duszy i nadal podkreślam, ze nie przyznam się ale trochę (sam nie wiem jakie trochę) dla lansu:oops:
Pozdrawiam
Michał

obcy21
29-04-2012, 15:04
ja osobiście bym brał 1DsMk3. powody:
budowa
szybki AF
spot w punkcie ostrości innym niż tylko centralny.
fabrycznie zgripowany

frani0
29-04-2012, 15:06
Jest taka sprawa

Jeśli kupisz 1ds mk III używany, nie będzie Ci pasował i go sprzedasz to zbyt dużo nie stracisz ;) Jeśli kupisz 5d mk III nie będzie Ci pasował i go sprzedasz to stracisz więcej ;)

oszczepnik
29-04-2012, 15:17
ja osobiście bym brał 1DsMk3. powody:
budowa
szybki AF
spot w punkcie ostrości innym niż tylko centralny.
fabrycznie zgripowany

a właśnie zapomniałem o spocie w innym niż centralny, baardzo przydatna rzecz :)
Oskarowy mój ma coś ponad 40.000 klapnięć, można trafić egzemplarze z podobnym przebiegiem.Poza tym żytnia chwaliła się ostatnio, że trafił do nich model z 1000.000 klapnięć na chodzie :)!

Czacha
29-04-2012, 16:03
Wolałem kupić 5D3 niz 1Ds3.

siudym
29-04-2012, 16:26
1DsMk3. powody:
fabrycznie zgripowany

hmm taka zaleta jak i wada.
zaleta, ze masz go fabrycznie, wada jak trzeba wez go zdejmij.

Sunders
29-04-2012, 16:39
Wolałem kupić 5D3 niz 1Ds3.

Czy poza wysokim ISO i gwarancją miałeś jeszcze inne powody :?:

obcy21
29-04-2012, 17:31
hmm taka zaleta jak i wada.
zaleta, ze masz go fabrycznie, wada jak trzeba wez go zdejmij.
w 5D mam gripa, kiedyś próbowałem porobić zdjęcia bez niego. Jakoś tak dziwnie mi było. Zresztą przy wielkości moich dłoni grip jest przydatny. W 1Ds nie przeszkadzał by mi wcale. A fabryczne zgripowanie ma taki plus że grip Ci się nie rozkręci, nie odpadnie itp. (chodzi o mocowanie gripa śrubą statywową)

Czacha
29-04-2012, 19:22
Czy poza wysokim ISO i gwarancją miałeś jeszcze inne powody :?:

To były główne powody .. i dodatkowo precyzyjny AF. 1Ds3 nie miał niczego w czym był by lepszy, za to w kilku punktach wypadał słabiej. Rozwazalem go przez 1.5h, ale po przeanalizowaniu nawet mi sie nie chcialo wracac mysla do tego aparatu, pomimo ze jest b. dobry.

Paweł
29-04-2012, 19:57
w 5D mam gripa, kiedyś próbowałem porobić zdjęcia bez niego. Jakoś tak dziwnie mi było. Zresztą przy wielkości moich dłoni grip jest przydatny. ... A gdzie kolega tego gripa zakupil, ze sie czepie :D:P

oszczepnik
29-04-2012, 23:20
u mnie w 5 grip mimo, że oryginał to też trzeszczy i ma luzy:/ a w 1 tego nie mam :)

Czacha
29-04-2012, 23:23
u mnie w 5 grip mimo, że oryginał to też trzeszczy i ma luzy:/ a w 1 tego nie mam :)

A skad wytrzasnales grip do 5D3?

oszczepnik
29-04-2012, 23:56
a ja nic ni pisłałem o MK III :) moja poczciwa staruszka mkI :)

Kolekcjoner
30-04-2012, 00:59
a ja nic ni pisłałem o MK III :) moja poczciwa staruszka mkI :)

No to może jednak warto się skupić na tym o czym jest ten wątek, bo za chwilę zaczniemy pisać o gripach do z przeproszeniem ;) Pentaxa :cool:.

Vitez
30-04-2012, 10:23
Czy ktoś z Was ma wiedzę, bo nie mogę znaleźć tego w necie, który autofokus jest szybszy, bo oba zdaje się pewne i celne.

Patrząc na zastosowanie... to ja się naprawdę zastanawiam czemu Ty się zastanawiasz nad autofocusem i shutter lagiem. Przy takich zastosowaniach to żadna różnica :roll: .
Tak naprawdę, to wydaje mi się, że już zdecydowałeś się na 5DMkIII a wątek założyłeś tylko po to, by kilka dodatkowych głosów za tym aparatem dodatkowo Cię (lub żonę ;) ) utwierdziło w przekonaniu.

Łopal
30-04-2012, 10:39
Żonę zapewne :)

MIT
30-04-2012, 13:05
Patrząc na zastosowanie... to ja się naprawdę zastanawiam czemu Ty się zastanawiasz nad autofocusem i shutter lagiem. Przy takich zastosowaniach to żadna różnica :roll: .
Tak naprawdę, to wydaje mi się, że już zdecydowałeś się na 5DMkIII a wątek założyłeś tylko po to, by kilka dodatkowych głosów za tym aparatem dodatkowo Cię (lub żonę ;) ) utwierdziło w przekonaniu.

Witaj.
Nie do końca jest tak jak piszesz. Autentycznie jeszcze się nie zdecydowałem. Oczywiście, ze prędkość Af ma ogromne znacznie. Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś. Żonę już przekonałem do moich hobby i odeszła ode mnie - sam nie wiem jaką emotikonkę wsadzić.
Pozdrawiam Michał

Vitez
30-04-2012, 19:29
Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś.

To jakoś za spokojnie to zabrzmiało "fotografia portretowa dorosłych i dzieci" ;) . A wystarczyło rozwinąć opis zastosowań właśnie o to co powyżej napisałeś. Przy takich potrzebach wydaje mi się, że lepszy byłby 5DMkIII z jednego, prostego powodu - jest lżejszy :) .

mariusz2704
04-05-2012, 12:13
Ja brałbym ten który ma lepszy AF. Jeśli naprawdę w nowej 5 jest np. lepszy od 1, bo inaczej to wolę 1ds

adawro
04-05-2012, 13:10
Ja brałbym ten który ma lepszy AF. Jeśli naprawdę w nowej 5 jest np. lepszy od 1, bo inaczej to wolę 1ds

Jeśli dobrze rozumiem, że AF w 1Dmk4 jest lepszy niż w 1dmk3/1dsmk3 to twoje wątpliwości powinien rozwiać wywiad z Chuckem Westfallem
http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/

"[...]The overall AF detection speed of the EOS 5D Mark III is superior to the AF detection speed of the EOS-1D Mark IV.
The level of AF precision for 5 of the central area AF points on the 61-point sensor (i.e., the dual X-shaped cross-type points) is superior to the level of precision for any of the AF points on the 1D Mark IV.[...]"

Dla 1Ds prawdopodobnie plus będzie taki że "jedynki" z racji mocniejszego zasilania potrafia szybciej kręcić silnikiem w niektórych tele-obiektywach. Choć to stwierdzenie padło tylko w porównaniu z 1DX: "In addition, the EOS-1D X achieves a higher lens motor drive speed with select L-series USM telephoto lenses than the 5D Mark III because of the 1D X’s more powerful battery pack. "

Marv84
04-05-2012, 13:30
Ja zauważyłem że 85L na 1ds3 działa o niebo lepiej. Szybciej i celnie niż w 5d2. Nie wiem czy prędkość AF w 5d3 będzie zauważalnie wolniejszy niż w 1ds3 bo jak napięcie większe na aku to przekłada się na prędkości...

michael_key
04-05-2012, 13:57
Oczywiście, ze prędkość Af ma ogromne znacznie. Fotografuję dużo dzieci i tylko, kto to robi to wie jak błyskawicznie przemieszczają się, biegają, ruszają głowami - extremalny sport przy nich to pikuś.
Nie przesadzaj. Ja z mkII daję rodę AF-em spokojnie przy córce, a nie siadzi w cały czas w piaskownicy. Podejrzewam, że Ds bedzie minimalnie szybszy, ale i tak tego nie odczujesz, powiedzmy sobie szczerze.

mariusz2704
04-05-2012, 16:27
Jeśli dobrze rozumiem, że AF w 1Dmk4 jest lepszy niż w 1dmk3/1dsmk3 Nie wiem o co Ci chodzi :-D Zastanawiam się który af jest szybszy... czy w nowej 5 czy w 1ds3.

adawro
04-05-2012, 20:10
Nie wiem o co Ci chodzi :-D Zastanawiam się który af jest szybszy... czy w nowej 5 czy w 1ds3.

A chodziło tylko o to, że Chuck Westfall porównywał 5dmk3 tylko do 1dmk4 a nie do 1dsmk3.

michael_key
04-05-2012, 20:31
No i ten szeroko poszukiwany wzór AF -u wykona robotę za fotografa???
O matko... weźcie się za robienie zdjęć. Kijowej tancerce to i sukienka przeszkadza.

megatlen
04-05-2012, 20:51
1DS i 5D to zdecydowanie różne bajki. Ja bym wziął jedynkę- pomimo zachwytów nad najnowszą piątką.

mariusz2704
04-05-2012, 21:56
O matko... weźcie się za robienie zdjęć. Kijowej tancerce to i sukienka przeszkadza.

Dobry AF pomoże w robocie :-D nie udawaj, że tego nie wiesz mając 5d2 :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A chodziło tylko o to, że Chuck Westfall porównywał 5dmk3 tylko do 1dmk4 a nie do 1dsmk3.

Ok, kumam :-D

oszczepnik
05-05-2012, 10:42
Nie przesadzaj. Ja z mkII daję rodę AF-em spokojnie przy córce, a nie siadzi w cały czas w piaskownicy. Podejrzewam, że Ds bedzie minimalnie szybszy, ale i tak tego nie odczujesz, powiedzmy sobie szczerze.
Nie no bez przesady, af w 5 jest słabszy i wolniejszy, i jest to odczuwalne, mam oba i wiem co piszę :D
pzdr

Łopal
05-05-2012, 11:16

Aaaaaamen!

Mój młody też nie należy do siedzących filozofów, a raczej do skaczących Lego Ninjago.... I 5Dmk2 daje spokojnie radę...

Ernest_DLRS
05-05-2012, 11:18

Przykleić gdzieś na górze forum :)

Matsunami
05-05-2012, 13:23
Temat jest o 5DmkIII i 1DsmkIII a ciągle przewijają się wszystkie możliwe wariacje 1ek i 5tek.. "5D jest coś tam" "a 1D bla bla" i już nie wiadomo kto pisze o mkI,mkII a kto o mkIII...
Macałem używane 1DsIII i nową piątkę przed zakupem. Wybrałem 5DIII ze względu na moje potrzeby. Jedna osoba poleci 1ke druga 5tkę, dlatego myślę, że nie da się wybrać jednoznacznie co jest lepsze. Brać według potrzeb.

Sunders
05-05-2012, 13:56
Macałem używane 1DsIII i nową piątkę przed zakupem. Wybrałem 5DIII ze względu na moje potrzeby.

A jak twoim zdaniem wypada porównanie AF-a w tych puszkach :?:

oskarkowy
05-05-2012, 17:05

No bez żartów, a co można powiedzieć na ten temat macając czyjąś używaną 1kę i 5tkę w sklepie? Takie testy to tylko na wiadomym forum..

Sunders
05-05-2012, 19:06
bez żartów, a co można powiedzieć na ten temat macając czyjąś używaną 1kę i 5tkę w sklepie? Takie testy to tylko na wiadomym forum..

Nie chodziło mi o żadne testy, tylko o indywidualne wrażenia. Zastanwawiam się od pewnego czasu co by było lepsze :-?

michael_key
05-05-2012, 19:44
Podejrzewam, że poza indywidualnymi preferencjami to AF-y nie różnią się znacznie. Inaczej wybrałby 1Ds.

Nie no bez przesady, af w 5 jest słabszy i wolniejszy, i jest to odczuwalne, mam oba i wiem co piszę :D
pzdr
Dokładnie.
Jednak uważam (po zapoznaniu ze specyfikacjami) że w kontekście 1DsIII i 5DIII przepaści nie ma.

oszczepnik
05-05-2012, 22:56
Podejrzewam, że poza indywidualnymi preferencjami to AF-y nie różnią się znacznie. Inaczej wybrałby 1Ds.

Dokładnie.
Jednak uważam (po zapoznaniu ze specyfikacjami) że w kontekście 1DsIII i 5DIII przepaści nie ma.

zgadza się miałem MKIII i testowałem af razem z 1 i przepaści nie ma :). Dzisiaj stając przed takim wyborem pewnie byłbym jednym z wielu, którzy czekają tylko na jedyna słuszną odpowiedź :)
Jednakowoż nie am co gonić za sprzętem (mam to już za sobą) najważniejsze, żeby umieć go wykorzystać i robić zdjęcia jak najwięcej.
Życzę sobie i wielu tu zaglądającym wiele czasu na swoje hobby:0
pozdr

Marv84
06-05-2012, 02:27
Mimo iż 5D3 jest nowością to i tak pewnie więcej się ich sprzedało niż 1Ds3 od jego premiery.

Sunders
10-05-2012, 15:06
MIT pojąłeś już decyzję :?:

_igi
10-05-2012, 21:11
Jak mialbym wybrac jedna z nich, zostajac jednoczesnie przy tym, co mam, to wzialbym 1ds, glownie za sprawa baterii, i pomiaru wielopunktowego (mialem w 1d mark 2N, cos fantastycznego). Wybierajac jeden, wzialbym 5d3. Czasami po prostu sa sytuacje, gdzie warto miec gripa, i inne wygody, czasami maly rozmiar puszki to cos fantastycznego. :-)

tomba
11-05-2012, 14:11
...właśnie się przesiadłem z dsa3 na nową piątkę. Jak sprzedałem jedynkę to się czułem jak by mi ktoś xxx odrąbał :twisted:
Teraz po woli wszystko wraca do normy :), jak poużywam trochę więcej to może coś napiszę. Na razie choruje na jedno oko i za bardzo nie mogę się gapić w monitor.

Sunders
11-05-2012, 19:15
...właśnie się przesiadłem z dsa3 na nową piątkę. Jak sprzedałem jedynkę to się czułem jak by mi ktoś xxx odrąbał

Jaki był powód tej przesiadki :?:

jak poużywam trochę więcej to może coś napiszę.

Jak najbardziej, podziel się swoimi wrażeniami - ja jestem zainteresowany :-)

tomba
11-05-2012, 19:41
Powód? Jak kupiłem dsa to znajomi się pytali dlaczego nie 5dmk2, odpowiedź krótka: AF. Używając 5dmk1 i ds3 momentami brakowało mi zakresu iso. Rozwiązania miałem 2, albo sprzedać 5d i dokupić 5d2, albo sprzedać 1ds3 i kupić 5d3.
I co? i jestem zrozpaczony! 5d3 nie pokazuje godziny po wduszeniu "Info" - będę musiał dokupić sobie jeszcze zegarek :mrgreen:

Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)
- rok temu wymieniłem w 5d1 migawke i mirrorbox (1800zł / wartość rynkowa aparatu 2000zł ? ) dla tego go zostawiam.
- 1ds to super sprzęt, którym można wbijać gwoździe, a na następny dzień jechać na sesję, ale niestety obudowa zdjęć nie robi i bardziej przyda mi się szerszy zakres iso.
- AF w 1 był mega, ale brakowało pomniejszonych punktów (przydatne przy szerokim kącie).

AF w 5d3 na razie na etapie rozpoznawania.
cdn...

Sunders
11-05-2012, 21:03
Powód? Jak kupiłem dsa to znajomi się pytali dlaczego nie 5dmk2, odpowiedź krótka: AF. Używając 5dmk1 i ds3 momentami brakowało mi zakresu iso. Rozwiązania miałem 2, albo sprzedać 5d i dokupić 5d2, albo sprzedać 1ds3 i kupić 5d3.

Mój dylemat jest trochę inny. Mam 5d2.Przydałaby mi się druga puszka z lepszym AF-em.Zastanawiam się czy AF 1ds3/lub 1d4/ jest na tyle lepszy od AF-a w 5d3 że warto kupić go używanego zamiast nowego 5d3 :???:

oszczepnik
12-05-2012, 11:57
"Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)"

Mam ten sam zestaw, co prawda 24 od niedawna ale nie zauważyłem jakiś różnic, miałeś duże problemy z pomiarem światła w tym tandemie?
pozdr

MARANTZ
12-05-2012, 23:01
Po starej znajomości i z całego serca życzę zakupu nowego 5D
MM...

MIT
13-05-2012, 08:49
MIT pojąłeś już decyzję :?:

Bardzo dziękuję wszystkim forumowiczom za wpisy i dzielenie się doświadczeniem.
Przekonała mnie opinia kolegów, szczególnie MARANTZ'a, którzy realnie mieli w ręku nową piątkę oraz trochę opinia, wywiad z Chuckem Westfallem. Wstyd przyznać się ale trochę w tej jedynce jest "lansu" od którego nie jestem jak się okazało całkowicie wolny, ale zwyciężył racjonalizm.
Kupuje piątkę.
Jeszcze raz dziękuję
Michał

Sunders
13-05-2012, 12:38
Przekonała mnie opinia kolegów, szczególnie MARANTZ'a, którzy realnie mieli w ręku nową piątkę oraz trochę opinia, wywiad z Chuckem Westfallem.

Po przeczytaniu tego wywiadu i rekomendacji MARANTZ`a też skłaniam się bardziej ku 5D3 niż 1Ds3 :smile:

Marv84
13-05-2012, 14:15
musze pomacać nową piątkę. Ale zakres ISO mnie przekona bo nie używam dużych czułości. Na razie nie żałuję że wybrałem 1Ds3. Na jednym aku robi spokojnie 2,5tys klatek. Jedynie brak lepszej jakości wyświetlacza... Ale to taka kosmetyka;)
Co komu potrzeba to wybierze. Ja nie umiem pracować bez gripa.

Krasuski
13-05-2012, 16:45
musze pomacać nową piątkę. Ale zakres ISO mnie przekona bo nie używam dużych czułości. Na razie nie żałuję że wybrałem 1Ds3. Na jednym aku robi spokojnie 2,5tys klatek. Jedynie brak lepszej jakości wyświetlacza... Ale to taka kosmetyka;)
Co komu potrzeba to wybierze. Ja nie umiem pracować bez gripa.

Moja jedynka na jednym aku zrobiła najwięcej ponad 3600 klatek :)

Sunders
13-05-2012, 16:53
musze pomacać nową piątkę. Ale zakres ISO mnie przekona bo nie używam dużych czułości. Na razie nie żałuję że wybrałem 1Ds3/.../ Ja nie umiem pracować bez gripa.

Grip do 5D3 już chyba "nadchodzi":

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-bg-e11-batterygrip.html
:smile:

tomba
13-05-2012, 21:19
"Inne powody:
- mierna współpraca mojej jedynki z 24LII (nieprzewidywalny pomiar światła)"

Mam ten sam zestaw, co prawda 24 od niedawna ale nie zauważyłem jakiś różnic, miałeś duże problemy z pomiarem światła w tym tandemie?
pozdr

...jakoś się przyzwyczaiłem, jak miałem podpięte 24L to dodawałem jakieś +1,5EV. Ale sam pomiar też świrował, jak łapał w tle jakieś światło to ostro nie doświetlał, czego nie było na żadnej piątce. Lepiej było tylko na punktowym pomiarze, a multi z powiązanym punktem nie załatwiał sprawy. W sumie na zleceniach 24L chodziło głównie na manualu, albo na 5d.

Marv84
19-05-2012, 14:50
Moja jedynka na jednym aku zrobiła najwięcej ponad 3600 klatek :)

Mi zwykle ok 2,5k wychodzi z akumulatora bo często korzystam z LV jak używam samyanga. Wole mieć pewność że dobrze kręcę pierścieniem, w wizjerze nie wszystko dobrze widać.

tomba
04-06-2012, 10:05
...no i jestem po kilku zleceniach więc mogę ponarzekać trochę :twisted:

Największe bolączki nowej piątki względem 1ds3:

- brak podświetlanego aktywnego pkt. AF (albo jestem debilem i nie udało mi się tego włączyć)
/Dość uciążliwe/

- brak możliwości ograniczenia do 9 skrajnych pkt. AFa tak jak to było w 1ds, przez co przełączając z lewego skrajnego na prawy trzeba się naklikać (mam włączone tylko krzyżowe, więc 6 razy :)). Jest możliwość załączenia tylko 9 pkt. ale są one skupione bardziej w środku, pomijając skrajne krzyżowe i nie mówiąc już o skrajnych pojedynczych.
/bardzo uciążliwe w szybkim reportażu, z pomocą przychodzi AF strefowy, ale potrafi pomyśleć inaczej niż użytkownik /

- brak wyświetlania godziny pod przyciskiem info :roll: nie wiem komu to przeszkadzało.

O obudowie itp. nie piszę bo wiadomo.
To tak z narzekań na razie tyle, ogólnie więcej jest plusów i papa się śmieje oglądając zdjęcia.

Czacha
04-06-2012, 10:58
ad 1 - przeciez punkty AF sa podswietlane, masz nawet kilka opcji podswietlania .. zapraszamy do instrukcji :mrgreen: inna sprawa ze sa slabo widoczne. czasem ciezko sie polapac ktore pole AF jest aktywne bo sa dosc slabo widoczne

ad 2 - zawsze mozesz wlaczyc przechodzenie ze skrajnego prawego na lewo, jest to szybsze. poza tym korzystaj z centrowania. jesli jestes na skrajnym prawym a chcesz przejsc na skrajny lewy to wcisnij joy'a aby aktywne pole af wrocilo na centralny, a potem przemiesc go na lewa strone ;) warto tez pamietac ze ponowne wcisniecie joy'a spowoduje powrot do poprzedniego aktywnego punktu AF czyli jednym ruchem mozna przeskakiwac pomiedzy srodkowym a np. prawym lub lewym skrajnym ;)

ad 3 - od godziny mam zegarek ;)

epicure
04-06-2012, 11:07
ad 1 - przeciez punkty AF sa podswietlane, masz nawet kilka opcji podswietlania .. zapraszamy do instrukcji :mrgreen: inna sprawa ze sa slabo widoczne. czasem ciezko sie polapac ktore pole AF jest aktywne bo sa dosc slabo widoczne

Skoro są podświetlane, to dlaczego są słabo widoczne?

Czacha
04-06-2012, 11:13
Zgadnij .. ;)

epicure
04-06-2012, 11:16
Nie mam pojęcia. Albo nie są podświetlane, albo podświetlenie jest słabiutkie.

tomba
04-06-2012, 11:18
Czacha: jeżeli przeszedłeś z 5d na 5d to się nie dziwię, że nie wiesz o co mi chodzi z podświetlaniem. To że są słabo widoczne mi nie przeszkadza, to że tylko mrugnie po złapaniu ostrości jest delikatnie mówiąc cienizną. W dsie cały czas pokazuje który jest aktywny, a mówimy w tym wątku o tych 2 modelach.

To że po kliknięciu w dzoja przechodzi na central to wiem, mimo wszystko uciążliwe. Dobrze że jest jeszcze opcja zapamiętania położenia punktów względem położenia aparatu.

oszczepnik
09-06-2012, 08:17
Zarzekałem się, że Ds lepszy i w ogóle. W ostatnią sobotę miałem możliwość sprawdzenia tych modeli w boju. Dodam, że głównym kryterium był af i iso. Więc muszę przyznać z wielkim bólem, iż mój Ds zaczął mi zalatywać antykiem. W nowej 5 af rewelacyjny All Focus i All servo na ciemnej sali wymiata, jak w 1 iso 5000 daje naprawdę dobry obrazek, jak dla mnie bez szumów. Fakt, jak napisał -tomba- podświetlanie punktów af jest słabe, dla mnie praktycznie nie zauważalne. Ale za to automatyczny WB zdecydowanie na plus w 5.
Podsumowując kto chce kupić 1Ds MKIII :)?
Dokupić gripa do 5 i aparat zacny
pzdr

lazy13bones
09-06-2012, 15:13
-1,5 ev :)

tomba
28-06-2012, 12:22
...na minus dla nowej piątki stawiam jeszcze brak możliwości powiększenia obrazu przy LV.
Często używałem tego z manualnymi szkłami.

Matsunami
28-06-2012, 13:13
Nie bardzo rozumiem.. Przecież można powiększać na LV tak jak w mkII.

Thomason2005
28-06-2012, 13:16
Dokupić gripa do 5 i aparat zacny

...dodam, że grip jest naprawdę niezły...

tomba
28-06-2012, 13:19
Nie bardzo rozumiem.. Przecież można powiększać na LV tak jak w mkII.
dzięki, teraz zauważyłem, że można tylko w trybie AFLive, wcześniej miałem na wykrywaniu twarzy :twisted:

MIT
05-08-2012, 23:00
Mój dylemat jest trochę inny. Mam 5d2.Przydałaby mi się druga puszka z lepszym AF-em.Zastanawiam się czy AF 1ds3/lub 1d4/ jest na tyle lepszy od AF-a w 5d3 że warto kupić go używanego zamiast nowego 5d3 :???:

Wątek nieco zamarł ale znalazłem ciekawy artykuł na temat autofokusów w różnych Canonach. Poniżej link. Wklejam też tabelkę, z której jasno wynika, ze im nowszy tym lepszy - jednym słowem odpowiadam koledze Sundersowi - nie warto - Af w tych jedynkach jest GORSZY niż w 5d MKIII
LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras (http://www.lensrentals.com/blog/2012/08/autofocus-reality-part-3b-canon-cameras)
1DsIII 29
5D II 38.5
50D 34
7D 41
1DIV 22
60D 34
T3i 41
1Dx 17
5D III 17
T4i 29
Oczywiście im miejsza liczba tym mniej pomyłek
Pozdrawiam forumowiczów.
Michał

freaku
05-08-2012, 23:29
Coś dziwne te wyniki - głównie ze względu na 7D

jan pawlak
06-08-2012, 05:04
Miałem 1D2, 5D2, ...
Teraz mam 1Ds2 oraz 5D3.

Tak na prawdę dane techniczne w Twoim przypadku to różnice które nie odczujesz w realu.
Ile zdjęć robisz ?, jak bardzo zależy Ci aby każde było udane ?

1Ds3 to sentyment, tęsknota za doskonałością.
Jeśli jesteś "w sile wieku", 1Ds3 nie jest za ciężki ; to zdecydowanie lepszy wybór.
Oprócz robienia zdjęć sprzęt ma też nam dawać frajdę.

jp

janmar
06-08-2012, 22:06
Imho najlepszy układ to 1 Ds mark III podstawa, 5d mkIII backup.
Jedno nie zastąpi drugiego.
Piątki to inna półka a jedynki inna. [Nie ma co porównywać jabłka z gruszką.Smaczne owszem jedno i drugie.]
Jedynka oprócz innej ceny daje inną dokladność ,powtarzalność,trwałość,niezawodność,opcjon alne wyposażenie.
Inną sprawą jest czy tego potrzebujemy,czy to wykorzystamy.Czy 5ka juz nam nie wystarcza.
Poza racjonalnymi argumentami pozostaje przyjemność pracy jedynką.

Pikczer
09-08-2012, 21:19
Podpisuje sie pod tym bez 2 zdan 8-)

Trzeba sie dluzej pobawic i jednym i drugim zeby miec swoje zdanie - inaczej sie tylko domysla ;)

oszczepnik
12-08-2012, 21:21
Fakt, ja swojej 1 jakoś nie mogę sprzedać, ciężko mi:) choć mam możliwości pracowania na 5dmkIII

Pikczer
12-08-2012, 21:27
Ale nie mozesz bo nikt nie chce? :mrgreen:

Sunders
21-08-2012, 21:08
Podpisuje sie pod tym bez 2 zdan 8-)

Trzeba sie dluzej pobawic i jednym i drugim zeby miec swoje zdanie - inaczej sie tylko domysla ;)

Pikczer skoro podpisałeś się "bez 2 zdań" pod opinią janmara , to twój dylemat z wątku pt."Canon 1Dx vs 5D MKIII" został chyba rozwiązany = brakuje Ci tylko backupu w postaci 5D3 :???:
Pobawiłeś się już wystarczająco długo 5D3 żeby mieć swoje zdanie :?:

--- Kolejny post ---

znalazłem ciekawy artykuł na temat autofokusów w różnych Canonach. Poniżej link. Wklejam też tabelkę, z której jasno wynika, ze im nowszy tym lepszy - jednym słowem odpowiadam koledze Sundersowi - nie warto - Af w tych jedynkach jest GORSZY niż w 5d MKIII

Dzięki za pomoc. Z tego artykułu wynika, że pod względem precyzji w ustawianiu ostrości 5D3 i 1Dx to obecnie najwyższa półka. Ciekawe jak jest z różnicami w szybkości ostrzenia między tymi dwoma :?:

Pikczer
22-08-2012, 09:22
Pikczer skoro podpisałeś się "bez 2 zdań" pod opinią janmara , to twój dylemat z wątku pt."Canon 1Dx vs 5D MKIII" został chyba rozwiązany...
No niby tak, ale wiesz jak jest z tym hobby - lubimy zmiany a przy zmianach trzeba pomarudzic i sie pozastanawiac :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Wklejam też tabelkę, z której jasno wynika, ze im nowszy tym lepszy - jednym słowem odpowiadam koledze Sundersowi - nie warto - Af w tych jedynkach jest GORSZY niż w 5d MKIII 3B[/url]
1DsIII 29
5D II 38.5
50D 34
7D 41
1DIV 22
60D 34
T3i 41
1Dx 17
5D III 17
T4i 29
Oczywiście im miejsza liczba tym mniej pomyłek

Co jak co, ale ten sam wynik 5D III co 1Dx'a, to troche dziwne i nie chce mi sie w to wierzyc :roll:

krolewicz
22-08-2012, 09:50
a 7d gorsze niż 5dII ?

ten test to chyba stevie wonder robił :)

Kolekcjoner
22-08-2012, 17:28
No bo takimi "testami" nie ma się co przejmować. Kto choć raz miał jakąkolwiek jedynkę w ręku i wie ile tam jest ustawień AF to wie też, że sprowadzanie działania AF-u w tej puszce do jednej cyfry jest bzdurą do kwadratu nie wartą rozważania.

BeatX
22-02-2013, 17:52
Witam

Chce dokupic kolejne body, które będzie tym "glownym" i tak sie zastanawiam miedzy dwoma modelami: 5DIII, 1DsIII
Zastosowanie: repo ślubne + plener (w zasadzie tylko i wylacznie)
Priorytety:
1) AF
2) Trwałość obudowy, uszczelnienia
3) Cena
4) Jakosc obrazu
Dotychczas korzystałem z 5DII i jakość obrazu z tej matrycy satysfakcjonowala mnie wystarczająco - a docelowo drukuje fotoalbumy 30x30cm, mam jasne szkła wiec ISO 3200 spokojnie mi wystarcza.
Innymi slowy matryca z 5DIII nie robi na mnie wrażenia, jak AF z tej puszki ;]
Po prostu już mam dość robienia po 4, 5 tych samych ujec, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre tam gdzie chce.
To jest strata czasu przy postprocesie (selekcja itp), oraz niepotrzebne zuzywanie migawki - juz nie mowiac o irytacji i braku zaufania do wlasnego narzedzia pracy.
Mam do wydania 10000 pln i jezeli padna jakies sensowne argumenty za 1DsIII, to siegnalbym do ostatniej skarpety po kolejnego tysiaka ;)
Nowego 5DIII mozna kupic za 10700, co po odliczeniu VAT'u daje okolo ~ 8300 pln
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark III (5260B020) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/16547436)
Uzywane 1DsIII z niezajeżdzona migawka chodza po jakies ~ 11000 pln
FOTO TANIEJ Canon EOS 1Ds Mark III Jak NOWY GWARA (3047274835) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/foto-taniej-canon-eos-1ds-mark-iii-jak-nowy-gwara-i3047274835.html)
Jakies 2700 pln roznic - warto?
Uzywal ktos obu w repo slubnym i moze opisac wrazenia?
Warto doplacac te 2700 i brac uzywany 1DsIII, czy w zupelnosci sprawe zalatwia 5DIII, a za zaoszczedzone pieniadze mozna kupic np. Sigma 35/1.4 :)
Bede wdzieczny za uwagi i sugestie.
Dodam, ze nie spiesze sie z zakupem, dopiero za miesiac kolejny slub wiec chce na spokojnie ogarnac temat.

Maciek

michael_key
22-02-2013, 18:07
Podobny dylemat był poruszany tutaj (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/1ds-mkiii-versus-5d-mkiii-83279/).
Z tego co kojarzę to chyba "Pikczer" zmienił właśnie Ds'a Mark III na właśnie nową 5-tkę.

Mając 5DII ja (nie mając doświadczenia z żadnym z Ds'ów) wybrałbym 5DIII. Po prostu ze względu na wyższe użyteczne ISO.

BeatX
22-02-2013, 18:15
a rzeczywiscie, juz jest taki temat.
ok to sorry za zamieszanie - ten mozna zamknac ;)
poczytam w juz istniejacym watku co ludzie pisza.

Połączyłem wątki.

ekrowa
22-02-2013, 18:16
Podobny dylemat był poruszany tutaj (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/1ds-mkiii-versus-5d-mkiii-83279/).
Z tego co kojarzę to chyba "Pikczer" zmienił właśnie Ds'a Mark III na właśnie nową 5-tkę.

Mając 5DII ja (nie mając doświadczenia z żadnym z Ds'ów) wybrałbym 5DIII. Po prostu ze względu na wyższe użyteczne ISO.

Dobrze kolega tutaj odpowiedział.
Ale specjalnie porównać tych puszek się nie da w skrócie pomijając onanizację sprzętową:
5D MK3 - lepsze wyższe iso, mydlany detal na niskich iso
1DS MK3 - szumy na wysokich iso, żyletka detal na niskich iso

BeatX
22-02-2013, 18:44
cholera, ale z tego watku co wskazales michael_key, w zasadzie nic nie wynika.
jedni polecaja 1DsIII, inni 5DIII ;]
tyle samo za co przeciw.. ehh.
chyba wybiore nowa piatke, bo przynajmniej troche grosza mi zostanie na jakies piwo albo obiektywy :mrgreen:

tryton
22-02-2013, 18:53
Ja do reporterki wziąłbym właśnie 5d3 z uwagi na szybkostrzelność i AF.

koraf
22-02-2013, 18:56
Myślę, że zrobisz słusznie wybierając 5dIII. Sam mam tę puszkę od grudnia 2012 po przesiadce z 5dII i powiem, że warto ze względu na AF (ważny w repo), który jest zdecydowanie super właśnie z jasnymi szkłami. Znany mi jest problem z AF opisywany na CB. Mam bardzo dobry detal na niskim ISO na 24/1.4II i nie wiem skąd taka opinia, że "mydlany detal na niskich iso"?

Raideur
22-02-2013, 19:00
BeatX Moze 1d mark IV by cie zainteresowal?

michael_key
22-02-2013, 19:23
Patrząc nawet na kilku ślubniaków choćby z naszego forum to właśnie wybrali 5DIII.
Dla mnie sprzęt idealny do reporterki, przede wszystkim ze względu opisywany przez koraf'a AF.

Kuba1
22-02-2013, 20:01
Myślę, że zrobisz słusznie wybierając 5dIII. [...] Znany mi jest problem z AF opisywany na CB. Mam bardzo dobry detal na niskim ISO na 24/1.4II i nie wiem skąd taka opinia, że "mydlany detal na niskich iso"? Takie wyroki wydają ludzie na podst. jednego zobaczonego w internecie zdjęcia. W 5d2 i 3 na niskim ISO jest taki detal, jaki daje szkło.

xsardas
22-02-2013, 20:05
1dsmk3 to po pierwsze leciwa puszka, starsza nawet od mk2, a po drugie to puszka typowo studyjna.

BeatX
22-02-2013, 20:20
BeatX Moze 1d mark IV by cie zainteresowal?

nie nie, zadnych kompromisow w kwestii rozmiaru matrycy :) tylko FF

1dsmk3 to po pierwsze leciwa puszka, starsza nawet od mk2, a po drugie to puszka typowo studyjna.

w sumie masz racje.
1Ds to studyjny target.
5DIII to tak bym obstawial jako ekonomiczna wersje pro dslr do repo
jeszcze pomysle, ale raczej nowa piatka bedzie u mnie w torbie ;)

janmar
22-02-2013, 20:27

Canon Eos 1D mk II data premiery 29.01. 2004 r

Canon Eos 1Ds mark III data premiery 20.08. 2007 r.

Więc 1Ds m III nie jest starszy.

BTW.
Tak poza tym to trudno porównywać ze sobą puszki z innej półki i z innym targetem.A szczególnie w dwóch słowach.Uzależniałbym wybór od indywidualnych potrzeb nabywcy i nie tylko.
To co jest lepszym wyborem dla jednego nie musi odpowiadać drugiemu.Nie ma jednego dobrego wyboru dla wszystkich.

jajo_antipo
22-02-2013, 20:45
Canon Eos 1D mk II data premiery 29.01. 2004 r

Canon Eos 1Ds mark III data premiery 20.08. 2007 r.

Więc 1Ds m III nie jest starszy.

przypuszczam, że xsardas miał na myśli 5DmkII, która fak faktem jest młodsza od 1DSIII ale to tylko tak na marginesie :)

michael_key
22-02-2013, 20:48
[...] jeszcze pomysle, ale raczej nowa piatka bedzie u mnie w torbie ;)
Brawo 8-)

westu
22-02-2013, 20:51
Miałem w grudniu taki sam dylemat, ale trochę inaczej na niego patrzyłem. Nie jestem VATowcem, więc dla mnie liczyła się cena brutto.
I tak za 5Dm3 musiałbym dać wtedy 11000 natomiast 1Dsm3 z przebiegiem 50k kosztował 7500.
Wybrałem 1Dsm3 bo:
- 3500 taniej (ważne dla mnie)
- trwałość! (5Dm2 po 2 latach używania i ok. 150k klatek zaczął się psuć, był 3x w serwisie w przeciągu pół roku, 5Dm3 też może się psuć po 2 latach)
- pomimo wieku obrazek z 1Dsm3 nie taki zły (używalne ISO3200), generalnie bardzo podobnie do 5Dm2 co mnie zadowala
- na jednym aku robię ponad 3k zdjęć
- aparat legenda :)

natomiast na Twoim miejscu wybrałbym prawie na pewno 5Dm3, skoro różnica w cenie jest na korzyść nowej piątki.

BeatX
22-02-2013, 20:59
- trwałość! (5Dm2 po 2 latach używania i ok. 150k klatek zaczął się psuć, był 3x w serwisie w przeciągu pół roku, 5Dm3 też może się psuć po 2 latach).

o cholera... to mnie teraz nastraszyles :roll:
ja swojego 5DII mam co prawda 3 lata, migawka jakies ~ 80 tys. ale wizja ze po przekroczeniu gwarantowanych przez Canona 150 tys wszystko po kolei pada to mnie teraz zaskoczyla kompletnie.
mial ktos podobne doswiadczenia z 5DII ??

michael_key
22-02-2013, 21:06
[...]
- trwałość! (5Dm2 po 2 latach używania i ok. 150k klatek zaczął się psuć, był 3x w serwisie w przeciągu pół roku, 5Dm3 też może się psuć po 2 latach)
Z całym szacunkiem do flagowca, serii 1... nie wykluczone że i on będzie wykazywał podobne problemy co 5D.
To kryterium (dla mnie) bym odrzucił.

janmar
22-02-2013, 21:23
przypuszczam, że xsardas miał na myśli 5DmkII, która fak faktem jest młodsza od 1DSIII ale to tylko tak na marginesie

IMHO masz rację pewnie.:smile:

xsardas
23-02-2013, 11:30
Dokładnie poleciałem nazbyt dużym skrótem myślowym hehe chodziło mi o 5dmk2 ;)

Kwapiszon
23-02-2013, 14:42

Typowo studyjna puszka do studia w którym deszcz pada :D

BeatX
23-02-2013, 16:05
Typowo studyjna puszka do studia w którym deszcz pada :D

nieno xsardas ma racje.
skoro 1DsIII nie jest dedykowany do studio tylko do repo - to w takim razie gdzie jest dedykowany 1DIII ?

sfw
23-02-2013, 16:54
... to w takim razie gdzie jest dedykowany 1DIII ?

Do akcji jest dedykowany, sport, ptaszki, lotnictwo i wiele innych. Ds tam gdzie nie jest wymagane 10 kl/s ... Tak, Canonami da się robić nie tylko śluby :)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Kwapiszon
23-02-2013, 17:00
Na tych ślubach to się strasznie muszą wiercić.

BeatX
23-02-2013, 22:28
Na tych ślubach to się strasznie muszą wiercić.

Na sali weselnej w slabym swietle lekko nie ma brachu ;)
AF z 5DII dziala wtedy na pograniczu uzywalnosci - ze wszystkimi moimi szklami, ktore mam i mialem :]

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

BeatX
24-02-2013, 01:36
jak myslicie?
CANON EOS-1 Ds MARK III body przebieg 9000 zdjęć (3045151173) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-1-ds-mark-iii-body-przebieg-9000-zdjec-i3045151173.html)
to chyba jakis bajer nie?

Sunders
24-02-2013, 01:58
jak myslicie?
CANON EOS-1 Ds MARK III body przebieg 9000 zdjęć (3045151173) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-1-ds-mark-iii-body-przebieg-9000-zdjec-i3045151173.html)
to chyba jakis bajer nie?

Myślę, że wszystko może się zgadzać oprócz tego, że sprzedający nie napisał która to migawka z kolei :twisted:

BeatX
24-02-2013, 02:01
haha ;) no tak ;]
nieno tak tylko sobie luzno przegladam oferty na allegro w sobotni wieczor z piwkiem w reku :lol:

a tak na marginesie.. jak to jest z uszczelnieniami w 5DIII? jest w pelni uszczelniony, czy tylko czesciowo? (jak np. 5DII)
orientuje sie ktos? bo wlasciwie nigdzie jednoznacznie nie jest to opisane.

dj_tomek
24-02-2013, 02:10
Przecież napisał, że pierwsza migawka;)

Sunders
24-02-2013, 07:20
Przecież napisał, że pierwsza migawka;)

Masz rację.Sprzedający opisał aukcję tak: " Aparat w idealnym stanie - jak nowy
I MIGAWKA", że czytając zakodowałem: aparat i migawka w idealnym stanie zamiast aparat w idealnym stanie pierwsza migawka. :oops:
Swoją drogą na 6 obecnie oferowanych na allegro 1Ds3 3 mają przebieg migawki kilka lub kilkanaście tys.-dziwi mnie, że tylu użytkowników kupuje taką puszkę żeby zrobić tylko tyle fotek :confused:

cauchy
24-02-2013, 12:55
właśnie spojrzałem na allegro i ceny używek 1DsIII z rozsądnym przebiegiem migawki ( nie więcej niż 100tys) są w cenie nowego 6D :O Nowego 5DmkIII można już dostać poniżej 10kPLN. Ciekawe kiedy moja stara piąteczka padnie ~40tys. przebiegu...

Arkan
24-02-2013, 14:09
Myślę, że wszystko może się zgadzać oprócz tego, że sprzedający nie napisał która to migawka z kolei :twisted:

To wygląda prawie jak mój DS, którego sprzedałem w grudniu. Zaświadczenie z Canona z serwisu jest moje na 99%. W zestawie nie było oryginalnego paska tylko neopren. Aparat poszedł do handlarza w Gdańsku. Mój aparat miał na prawdę 8700 klatek, bo wkrótce po tym jak go kupiłem, kupiłem też Leica M9 i głównie nią robiłem. A teraz coś na "nie". Napisałem, ze prawie jak mój, bo myślę, że to jest jakiś wałek. Mój aparat miał pudełko na którym jest numer serii. Myślę, że ktoś stara się zrobić "przebitkę" numerów i sprzedać złom na moim zaświadczeniu z serwisu. Jak ktoś jest zainteresowany, to poproście sprzedającego o numer serii i pozostałe zdjęcia aparatu. Miał charakterystyczny brak jednej zaślepki. Na obu LCD miał hartowane szkło GLS 1DIII.
Mogę sie mylić co do próby przewałki, ale nie rozumiem dlaczego znikło pudełko (trudno na nim bez śladu zmienić numer serii). Dla pewności osoba zainteresowana może poprosić sprzedającego o kopię zaświadczenia - jeśli sie nie mylę to jest tam moje imię i nazwisko "Robert Sz....." Mam też dane handlarza i adres. Osoba, która sprzedaje jest też z Gdańska, ale ma inny Nick na Allegro - dziwne. Ja bym nie kupił bez bardzo dokładnego sprawdzenia.

--- Kolejny post ---

Dobra, sprawdziłem - zaświadczenie z Żytniej jest na 100% moje. Oryginał poszedł do handlarza, ale został mi skan.

zoomi
24-02-2013, 15:02
FOTO TANIEJ Canon EOS 1Ds Mark III Jak NOWY GWARA (3047274835) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/foto-taniej-canon-eos-1ds-mark-iii-jak-nowy-gwara-i3047274835.html)

ten wygląda jak nowy - nie sądzę żeby tak dobrze mógł wyglądać aparat z którąś kolejną migawką

ten z linku wyżej za 9900zł - trochę słabo pokazany, ciężko ocenić

ekrowa
24-02-2013, 22:45
...no i jestem po kilku zleceniach więc mogę ponarzekać trochę :twisted:

Największe bolączki nowej piątki względem 1ds3:

- brak podświetlanego aktywnego pkt. AF (albo jestem debilem i nie udało mi się tego włączyć)
/Dość uciążliwe/

- brak możliwości ograniczenia do 9 skrajnych pkt. AFa tak jak to było w 1ds, przez co przełączając z lewego skrajnego na prawy trzeba się naklikać (mam włączone tylko krzyżowe, więc 6 razy :)). Jest możliwość załączenia tylko 9 pkt. ale są one skupione bardziej w środku, pomijając skrajne krzyżowe i nie mówiąc już o skrajnych pojedynczych.
/bardzo uciążliwe w szybkim reportażu, z pomocą przychodzi AF strefowy, ale potrafi pomyśleć inaczej niż użytkownik /

- brak wyświetlania godziny pod przyciskiem info :roll: nie wiem komu to przeszkadzało.

O obudowie itp. nie piszę bo wiadomo.
To tak z narzekań na razie tyle, ogólnie więcej jest plusów i papa się śmieje oglądając zdjęcia.

Dorzucę od siebie 3 grosze. Fotografuję szkłami bez wspomagania AF od 2005 roku. Dotykam czasem jakiś lepszych szkiełek bo znajomi kupują (ostatnio w rękach 70-200/2.8 USM L i 14mm 2.8 L II). Ja mam obiektywy wyłącznie manualne i od razu uprzedzając - żadnego M42. Szczerze widzę, już nie w pierwszym poście jakie cierpy mają osoby wybierające body kierujące się wykorzystaniem AF. W zasadzie od tego zależy czasem ocena całego aparatu. Gdyby wybór dotyczył body bez AF nie byłoby takich śmiesznych tematów jak 1Ds vs 5D (bez różnicy która wersja MK). Szczerze. Dopóki formatem wyjściowym będzie obraz do zamieszczenia w Internecie powiedzmy do 1500px (po wcześniejszej obróbce Photoshopem to takie dylematy będą, jak mniej więcej w tym temacie. Mogę jednakże mówić wyłącznie o swoich potrzebach. Nie wykonuję zdjęć w sceneriach gdzie potrzebowałbym ISO większe niż 640 i 800, niemniej gdyby to się zdarzyło, to różnicę tę pokrywa mi kompakt.

BeatX
24-02-2013, 23:24
to jak z tymi uszczelnieniami w 5DIII ?
- są?
- nie są?

liquidsound
25-02-2013, 00:23
zahaczam w sumie o podobny dylemat :) vatowcem nie jestem więc myślałem o 1Ds3 vs 6D, ale idę w kierunku 6D. Na Twoim miejscu, kupiłbym 1Ds2 w super stanie oraz 6D, zamiast tych dwóch aparatów. 1Ds2 masz super obrazek na plener, pancerne body. Na szybki repo w dzień AF jest bez zastrzeżen, 5D3 nie będzie lepszy. 1Ds2 obnaża swoje słabości dopiero jak jest ciemno, ale wtedy do akcji wchodzi 6D ze swoim wysokim ISO i czulym AF. W dodatku masz 3 puszki, więc pełen komfort. 5D3 moim zdaniem nie ma sensu. Zawsze "wół roboczy" czyli 1Ds się przydaje. Po prostu robisz zdjęcia i nie zastanawiasz się kiedy zbliżysz się do magicznej granicy 150k klatek. Tyle ode mnie :)

Jago
25-02-2013, 00:53
i czulym AF

Na temat tego AF zdania są podzielone.

BeatX
25-02-2013, 03:37
Na temat tego AF zdania są podzielone.

jak na temat wszystkiego na tym forum ;]

ale ja pytam o uszczelnienia w 5DIII.. nikt nie wie czy nowa piatka jest w pelni uszczelniona?

liquidsound nie nie, zadnych 1DsII + 5DII + 6D :>
jeszcze tego brakowalo, zebym chodzil z trzema aparatami na szyi.
ja i tak sprzedaje swojego 5DII i bede pracowac tylko na jednym body.
przyzwyczailem sie do pracy na jednym body i nie stanowi to dla mnie problemu, a jak sobie pomysle ze z jednej strony mialbym full wypas AF 5DIII + 24L powiedzmy, a z drugiej strony AF z 5DII + 50L to swiadomosc przepasci jaka dzieli lewa i prawa strone w kwestiach celnosci AF, powodowalaby zbyt duzy dyskomfort zebym mogl focic na lajcie ;]
ale zeby sobie jeszcze bardziej usprawnic zycie to kupuje takie cos:
Lowepro S&F Light Belt & Harness Kit - Pas/pasek/szelki - Torbylowepro.pl (http://torbylowepro.pl/pas-pasek-szelki/lowepro-sf-light-belt--harness-kit,1348s)
i bede uzywac tylko 5DIII nie martwiac sie (WKONCU) o to, czy AF mi trafi tam gdzie chce ;]

Paprochwbody
25-02-2013, 10:45
5DIII jest uszczelniona dużo lepiej, niż 5DII, ale, jak wynika z lektury anglojęzycznego forum, nic jedynek nie zastąpi w tym względzie. Trzech kolesi fotografowało w czasie deszczu imprezę, dwóch z najnowszymi piątkami, obok trzeci Dsem. Zgadnijcie, które aparaty szlag trafił?
Full profeska vs. omalżeprawiechybajużniechbędzieprofi.

Pikczer
25-02-2013, 11:10
Jedynki, to wspaniale woły robocze. Jesli faktycznie wykorzystuje sie ich mozliwosci (zywotnosc migawki, grip, uszczelnienia, wielkie baterie etc.), to nie ma co porownywac do nizszej polki. Jesli jednak czesciej zamierzamy filmowac niz moknac w deszczu a waga akcesoriow i wielkosc zaczyna bardziej przeszkadzac niz pomagac, to nowa piatka bezdyskusyjnie wygrywa pod katem codziennej pracy jak i zabawy.

Raideur
25-02-2013, 11:22
Pikczer Jako uzytkownik 1DSMKIII , jakbys porownal obrazek do 5DMKIII, na czyja korzysc? ;)

Pikczer
25-02-2013, 11:29
Oj - przeciez obrazek, to nie wszystko :mrgreen::wink:

Powiem uczciwie - moje subiektywne odczucia, to iso 800-1600 ladniejsze na deesie i caly obrazek jednak wydaje mi sie ladniejszy (bardziej plastyczny - przyjemniejszy w odbiorze) i tego mi brakuje w piatkach... cala reszta na korzysc piatki - a jest tego sporo ;-)

obcy21
25-02-2013, 12:16
zeby sobie jeszcze bardziej usprawnic zycie to kupuje takie cos:
Lowepro S&F Light Belt & Harness Kit - Pas/pasek/szelki - Torbylowepro.pl (http://torbylowepro.pl/pas-pasek-szelki/lowepro-sf-light-belt--harness-kit,1348s)

będziesz wyglądał jak cyborg kup sobie lepiej: One Bag 13 inch Laptop and Camera Bag - Undfind LLC (http://www.undfind.com/one-bag-13-inch-laptop-and-camera-bag/) ładna nie rzucająca się w oczy torba. zmieścisz w środku spokojnie drugie body, lampę i trzy obiektywy, a i na jakieś szpargały starczy miejsca. Wada - dostępne tylko w USA, w PL nie spotkałem...

a co do wyboru aparatu, zadaj sobie pytanie co Ciebie ogranicza w 5dmk2 - jeśli tylko AF a czułości masz wystarczający zapas to bierz 1Dsmk3 (otrzymasz spota w punkcie ostrości a nie tylko w centrum kadru) i lepszy AF, powinien też szybciej ostrzyć z Twoimi szkłami (zasługa 12V baterii).
tutaj masz filmik porównawczy (1Dmk2 i 5Dmk1) z szybkości ostrzenia ze szkłem 85L: http://www.youtube.com/watch?v=8Yr0BaYYCnQ

janmar
25-02-2013, 12:32
Lowepro S&F Light Belt & Harness Kit - Pas/pasek/szelki - Torbylowepro.pl

Czynności obsługowych więcej jak w aparacie IMHO.Jedn mały błąd,pospiech czy zapomnienie o rzepie i Zonk a właściwie brzdęęk.
Kłaść się w tej uprzęży czy gdzieś przeciskać ...
Zajmując się fotografowaniem IMHO jak najmniej wynalazków do towarzystwa.Jedna torba lub plecak mieszcząca wszystko.Z jedną klapą główną.
Jasne że do zaawansowanej zróżnicowanej tematycznie fotografii potrzebne jest posiadanie paru rodzajów toreb.

Pikczer
25-02-2013, 12:35
tutaj masz filmik porównawczy (1Dmk2 i 5Dmk1) z szybkości ostrzenia ze szkłem 85L: http://www.youtube.com/watch?v=8Yr0BaYYCnQ
Czy zawsze jak ktos pyta o konkretne body/obiektyw, to trzeba zamieszczac odpowiedzi z innymi???? Co ma jedynka MK2 i 5DMK1 do tych aparatow z tematu???? No daruj sobie plisss, bo to ,ze umiesz szukac po necie porownan roznych body juz wiemy :evil:

obcy21
25-02-2013, 12:58
no jak to co ma? 1Dmk2 i 1Dsmk3 mają baterie ~12V, a 5dmk1 i 5dmk3 mają baterie 7,4V - widzisz teraz zależność czy mam raczej pisać dużymi literami bądź nawet zdjęcia poglądowe zamieścić?
Jest różnica w napięci a co za tym idzie, silnik obiektywu będzie szybciej poruszał układem optycznym, jak na załączonym filmiku. To jest poglądowe wideo i nie polecam koledze body z w/w filmiku tylko pokazuję różnice pomiędzy napięciami baterii co może mieć wpływ na szybkość ostrzenia.

janmar
25-02-2013, 13:19
Do róznic między 1Ds a 5dmx dodam trwałość,materiały użyte ,powtarzalność parametrów,szybkość,odpornośc na trudne warunki...Istotne elementy jak ramka matrycy,migawka itp. w jedynkach wykonywane są ze stopów szlachetniejszych "lepszych".
Jeśli ktoś chce używać aparatu duużo lub dłuugo to wybór jest oczywisty.Ma to niestety odzwierciedlenie w cenie.
Co różni te dwie konstrukcje widać gdy porównujemy 1 Ds m III z 5 dmk2
i 1Dx z 5dmIII.
Porównując z przesunięciem czasu produkcji musimy brać pod uwagę zmiany wynikające z upływu czasu.A te są i na plus i na minus.
Oceny są i muszą być subiektywne.Dla jednego funkcja filmowania to istotne. dla drugiego nie.Podobnie z ilością pixeli matrycy czy czułością.
Porównania IMHO powinny zawsze rozpoczynać się od tabelek z parametrami,właściwościami.To wnosi elementy obiektywne do subiektywnej końcowej oceny do której zawsze dochodzi cena ,możliwości,upodobania,rodzaj fotografii itp.

BeatX
25-02-2013, 13:31
5DIII jest uszczelniona dużo lepiej, niż 5DII, ale, jak wynika z lektury anglojęzycznego forum, nic jedynek nie zastąpi w tym względzie. Trzech kolesi fotografowało w czasie deszczu imprezę, dwóch z najnowszymi piątkami, obok trzeci Dsem. Zgadnijcie, które aparaty szlag trafił?
Full profeska vs. omalżeprawiechybajużniechbędzieprofi.

dzieki za info.. jest tak jak myslalem.
no nic, trzeba bedzie - jak to dotychczas robilem - po prostu dalej uwazac nad morzem, czy w czasie opadow deszczu ;]

Czynności obsługowych więcej jak w aparacie IMHO.Jedn mały błąd,pospiech czy zapomnienie o rzepie i Zonk a właściwie brzdęęk.
Kłaść się w tej uprzęży czy gdzieś przeciskać ...
Zajmując się fotografowaniem IMHO jak najmniej wynalazków do towarzystwa.Jedna torba lub plecak mieszcząca wszystko.Z jedną klapą główną.
Jasne że do zaawansowanej zróżnicowanej tematycznie fotografii potrzebne jest posiadanie paru rodzajów toreb.

oj nie nie.. zadne torby foto - dostep do obiektywow/szybkosc ich zmiany uber alles ;)
torbe foto tez przerobilem na jednym zleceniu ;] i nigdy wiecej..
torba foto jest ok jak masz zoomy, a nie stalki, torba sluzy mi wylacznie do transportu sprzetu a pozniej zakladam pas z sakwami na obiektywy.
tak wygladam w pelnym oporzadzeniu :D

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc52902.jpg/)

ale ten pas z obiektywami czesto mi sie zsówa i juz dawno myslalem o kamizelce fotoreporterskiej, albo szelkach i pasie foto.
wybieram ta druga opcje, bo w kamizelce foto to wygladalbym bardziej jak jakis operator sluzb bezpieczenstwa :lol:

no wracajac do meritum watku..
.. dzisiaj zamowilem o Towers'a nowa piatke :mrgreen:
w srode umowilem sie na odbior osobisty.
takze dzieki wszystkim za sugesie i porady!

ekrowa
25-02-2013, 15:29
Oj - przeciez obrazek, to nie wszystko :mrgreen::wink:

Powiem uczciwie - moje subiektywne odczucia, to iso 800-1600 ladniejsze na deesie i caly obrazek jednak wydaje mi sie ladniejszy (bardziej plastyczny - przyjemniejszy w odbiorze) i tego mi brakuje w piatkach... cala reszta na korzysc piatki - a jest tego sporo ;-)

Mam podobne odczucia na 1Ds Mark II, choć ISO 1600 w ciemnych pomieszczeniach - powiem tak, różnie bywa. Ale na ISO 800-1000 nie można psów wieszać.

Pięeeeekny!
Teraz przydałyby się jakieś zdjęcia z aparatu ;)

Fotka na maxmodels albo fotka.pl i bedziesz miał branie, nawet nie będziesz musiał robić zdjęć.

PoulN
25-02-2013, 15:49
dzieki za info.. jest tak jak myslalem.
no nic, trzeba bedzie - jak to dotychczas robilem - po prostu dalej uwazac nad morzem, czy w czasie opadow deszczu ;]

oj nie nie.. zadne torby foto - dostep do obiektywow/szybkosc ich zmiany uber alles ;)
torbe foto tez przerobilem na jednym zleceniu ;] i nigdy wiecej..
torba foto jest ok jak masz zoomy, a nie stalki, torba sluzy mi wylacznie do transportu sprzetu a pozniej zakladam pas z sakwami na obiektywy.

http://img4.imageshack.us/img4/6118/dsc52902.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc52902.jpg/)

ale ten pas z obiektywami czesto mi sie zsówa i juz dawno myslalem o kamizelce fotoreporterskiej, albo szelkach i pasie foto.
wybieram ta druga opcje, bo w kamizelce foto to wygladalbym bardziej jak jakis operator sluzb bezpieczenstwa :lol:

no wracajac do meritum watku..
.. dzisiaj zamowilem o Towers'a nowa piatke :mrgreen:
w srode umowilem sie na odbior osobisty.
takze dzieki wszystkim za sugesie i porady!

Tego po środku nie odważył bym się powiesić w ten sposób ;) ;)

Kolekcjoner
25-02-2013, 17:56
Fotka na maxmodels albo fotka.pl i bedziesz miał branie, nawet nie będziesz musiał robić zdjęć.

Może czas skończyć to trollowanie :roll:.

Merde
25-02-2013, 18:54

Niestety, nie mamy pod ręką pryszczatej Murzynki, a tylko takie zdjęcia nadają się do publikacji.

BeatX
25-02-2013, 19:59
nieno spoko, zdjecie usune z serwera skoro tyle tu zyczliwych duszy ;]
chcialem po prostu pokazac, ze mozna wygladac powiedzmy "wyjsciowo" obladowany sprzetem - ale z drugiej strony..
.. co mnie to obchodzi :>
niech kazdy sie ubiera i zaklada to, co mu najwygodniejsze i w czym sie czuje najlepiej.

janmar
25-02-2013, 21:25
torba foto jest ok jak masz zoomy, a nie stalki,

Hmm,mam głównie stałki i jeden zoom 24-105.
Mam duuużo stałek bo używam toreb.Stałek z biegiem lat przybywa a dzięki torbom nie ubywa.
Ale nie nie przekonuję dalej :lol: [nie produkuję toreb.]
Sprawdzisz sam, widzę.
Pytałeś o zdanie więc odpowiedziałem z całą życzliwością najlepiej jak umiem.Trochę mnie to obchodzi bo lubię dobre szkła i tych co je używają :smile:

michael_key
25-02-2013, 22:08
[...] zakladam pas z sakwami na obiektywy.
Dla mnie będzie to w miarę nieodległy zakup. Dla mnie to niezła wygoda przede wszystkim. Chociażby podczas koncertu nie trzeba latać do torby czy plecaka. Muszę tylko poczytać czy kupić droższe "markowe" czy tańsze "no name" no i jaki pas.

BeatX
25-02-2013, 22:23
Bo pas na obiektywy to jest MEGA wygoda w porownaniu do noszenia torby na jednym ramieniu i grzebaniu w niej za obiektywami.
Nie wyobrazam sobie latac 10h z torba foto w kosciele i na weselu.
Totalnie niezdrowe dla kregoslupa to raz, dwa ze zawadzasz taka torba o wszystko.
Na parkiecie pelnym ludzi nie ma szans zeby sie przemiescic bez zachaczenia kazdej osoby.
W plenerze to i owszem, torba sie sprawdza bo nosi ja asystent i podaje szkielka :mrgreen:

sebfoto
25-02-2013, 23:47
Dla mnie będzie to w miarę nieodległy zakup. Dla mnie to niezła wygoda przede wszystkim. Chociażby podczas koncertu nie trzeba latać do torby czy plecaka. Muszę tylko poczytać czy kupić droższe "markowe" czy tańsze "no name" no i jaki pas.

Budżetowo: normalny pas ze skóry :) lub newswear, domke czy think tank pro. Trzeba pamiętać że na tym będą wisieć słoiki warte kilka tysiaków każdy.

ekrowa
26-02-2013, 15:28
nieno spoko, zdjecie usune z serwera skoro tyle tu zyczliwych duszy ;]
chcialem po prostu pokazac, ze mozna wygladac powiedzmy "wyjsciowo" obladowany sprzetem - ale z drugiej strony..
.. co mnie to obchodzi :>
niech kazdy sie ubiera i zaklada to, co mu najwygodniejsze i w czym sie czuje najlepiej.

Możesz wybrać się tak na Giełdę w Stodole, może kogoś uszczęśliwisz ;)

BeatX
26-02-2013, 16:01
ej ekrowa czego szukasz zaczepki?
35 lat a teksty z**** jak szczyl-troll ;]
idz sobie mistrzu moze na rower, na spacer.. no dotlenic sie troche, pooddychac - albo cokolwiek, byleby nie siac fermentu na forum :>

12p
22-05-2013, 17:45
Witam,
odświeżam temat ponieważ mam podobny dylemat a przeczytałem już chyba wszystkie tematy dotyczące 5dmk3 vs 1dsmk3 vs 5dmk2.
Fotografuję, głownie reportaż, głownie ślubny.
Miałem przez 2 tygodnie 5dmk3, swoje 5dmk2 sprzedałem. W chwili obecnej muszę zakupić aparat i nie wiem w sumie co kupić.
Aspekt finansowy jest dla mnie ważny, chyba jak dla każdego, gotówki mam 8k i raczej tej kwoty chciałbym się trzymać, wiadomo jednak, że w razie potrzeby mogę te 2k dozbierać.
Zastanawiam się nad 5dmk3 nowym bądź używanym lub używanym 1ds mk3 lub nowym 5dmk2 - używanych w dobrym stanie raczej na allegro nie widzę.
W 5dmk3 podobał mi się af, iso używałem do 3200 więcej raczej nie mam potrzeby. Denerwował mnie zafarb, miałem wrażenie że zdjęcia są zielone, na pewno są inne niż w 5dmk2. Kupił bym już dziś jednak te 2k nie dają mi do końca spokoju.
Z 1dsmk3 niestety nie miałem styczności, czytałem jednak, że iso jest porównywalne bardziej do 5dmk2 i że wyświetlacz jest tragiczny. Za 1ds przemawia cena i żywotność migawki.
Za 5dmk2 przemawia cena oraz to, że aparat będzie nowy, na gwarancji.
Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się do 5dmk3,nie wiem jednak czy w moim przypadku 1dsmk3 nie byłby lepszy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam

oszczepnik
28-05-2013, 22:45
Słuchaj, mam oba znaczy 1ds mkIII i 5d mkIII, chce sprzedać 1 w cenie niższej niż masz budżet :) Co do obydwu aparatów, to powiem tak Af w 5 bardzo dobry, można śmiało porównać do 1, w ciemniejszych miejscach na alservo 1 lepsza. ISO zależy czego potrzebujesz:) i jeden i drugi mają swoje zalety, pancerność na pewno na korzyść 1, jakość wykonania solidność. Wyświetlacz faktycznie jak w 40 D ale da się przywyknąć, musisz pamiętać, że masz 200 tyś gwarancji na migawkę to naprawdę sporo w 1. Porównując oba aparaty, sam nie wiem, sprzedaję tylko dlatego, żeby się nie motać już w guzikologi. Generalnie oba są jak dla mnie wyśmienite.
5dmkII nie brałbym na Twoim miejscu, opcja tylk pomiędzy 5dmkIII lub 1ds mk III
pzdr

jinks
18-06-2013, 14:58
Do watku o zmianie 5dmkII na 1DsmkIII nikt nie zagląda dlatego pozwolę sobie zapytać jeszcze tu:

Jak jest z celnością w trybie one-shot na jasnych stałkach w 1Ds mkIII vs.5d mkII? Wiadomo, że boczne w "piątce" są słabe, ale co z centralnymi? Czy w 1Ds zyskujemy tylko lepsze boczne, czy może centralny też jest lepszy?

Wiem, że najlepiej kupić 5dmkIII, ale na razie jest ograniczenie budżetowe a potrzebuję celniejszego AF-u (nawet nie chodzi o szybkość, ale właśnie o precyzję). Dzięki za opinie.

liquidsound
07-07-2013, 13:18
Za 1Ds3: zdecydowanie lepszy obrazek (do około ISO800), ubodowa, ergonomia, komfort psychiczny, że jak pukniesz to nie rozwalisz, ta puszka ma to coś.
Za 5D3: zdecydowanie lepszy AF... niestety ale jest mega różnica, masa, wyświetlacz i dużo fajnych funkcji jak działające AUTO ISO (piszę na podstawie 6D), wysokie ISO, co daje mega komfort w użytkowaniu.

Najlepiej mieć oba... ja mam 6D jako aparat z dobrym AF w ciemnościach (tu jedynki te stare się wykładają), z dobrym ISO, a 1Ds to wół roboczy, używam wszędzie gdzie jest w miarę jasno...

Jinks: biorąc poprawkę, że 5D1 centralny jest praktycznie taki sam jak w 5D2, oraz że 1D3 ma taki sam AF jak 1Ds3 mogę powiedzieć, że paradoksalnie centralny jest taki sam (ja miałem odczucie, że w 5D lepszy... ale w ciemnościach). Jeśli natomiast masz dylemat pomiędzy tymi body to zdecydowanie bierz 1Ds3.