PDA

Zobacz pełną wersję : zielony pasek przez środek zdjęcia, co to jest ?

MateuszG
27-04-2012, 23:05
Witam,
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu który wystąpił w mojej 5D II wczoraj. Otóż jak widać na poniższym zdjęciu, przez środek obrazu widnieje zielony pasek tak jak by matryca była uszkodzona, wystraszyłem się, że akurat matryca w mojej 5D padła tuż po gwarancji. Na szczęście okazało się, że na reszcie zdjęć nie ma tego zjawiska.

Dlatego proszę o pomoc i opinie czy mam się martwić tym zdjęciem ? czy jeśli reszta zdjęć nie posiada tej "wady" mogę spać spokojnie ?

Zaznaczam, że aparat ma ok 30k klatek przebiegu a jakiś tydzień temu fotografowałem wesele na którym DJ miał masę świecidełek i lasery, dlatego podejrzewałem, że owe lasery mogły coś uszkodzić.

http://dl.dropbox.com/u/64652537/IMG_9300.jpg
(RAW prosto z puszki, wywołany do JPG)

Z góry dzięki za pomoc

Czacha
27-04-2012, 23:25
Paproch na matrycy ktory widoczny jest po przymknieciu obiektywu?

matti_1989
27-04-2012, 23:28
Pewno błąd zapisu. Na wyświetlaczu też to widać, czy dopiero po zgraniu na kompa?

Grzesiek_PL
28-04-2012, 01:01
Na paprocha to nie wygląda, linia jest zbyt równa. Ja bym stawiał na kartę pamięci / błąd zapisu.

j_M007
28-04-2012, 01:24
Miałam podobny przypadek w kompakcie dla mamy. Miał być fajny prezent, a tu co kilkanaście zdjęć takie niespodzianki. Wina leżała po stronie karty. Po wymianie oczywiście bezproblemowo.

underhand
28-04-2012, 09:13
Taka regularna, długa linia...karta na bank.

adawro
28-04-2012, 09:30
Taka regularna, długa linia...karta na bank.

A czy przypadkiem ta linia nie zaczyna się od słońca na górze kadru?

Mocne słońce w kadrze może ogłupić matrycę.

underhand
28-04-2012, 12:53
Mocne słońce w kadrze może ogłupić matrycę.

Jasne, że może ...ale najprościej w tym przypadku by się dowiedzieć to zmienić inną kartę i strzelić.

dziobolek
28-04-2012, 13:02
Również bardziej obstawiam kartę pamięci, chociaż...

Oby nie, ale... "defekt" może mieć też związek z słońcem w kadrze,
które jest prawie dokładnie w tym samym miejscu co "leci" pasek.

Używałeś wizjera czy LV?
Często się pojawia, czy jednorazowy "wybryk"?

Jeśli reszta zdjęć nie posiada "defektu" to IMHO możesz spać spokojnie.

Pozdrówka!

MateuszG
29-04-2012, 11:50
Używałem bodajże LV (w końcu manual samyanga 14mm), linia to jednorazowy wybryk, późniejsze zdjęcia też były pod słońce i nie miały w sobie już żadnego paska. Także wielce prawdopodobne, że winą nie jest matryca ale karta pamięci, oby :)

Dzięki wielkie za pomoc!