Zobacz pełną wersję : Czy szukać następcy dla 20d
marcinradom
26-04-2012, 22:03
Z powodzeniem od dłuższego czasu użytkuję C 20d. Jestem z niego bardzo zadowolony. Problem w tym, że zakupiłem go z drugiej ręki i nie wiem ile ma klatek klapnięte. Wiem, że można to sprawdzić na Żytniej, jednak wiąże się to z rozłąką z aparatem na minimum 2 dni. Czy poza padniętą migawką może mnie spotkać jakaś niespodzianka? Koszt wymiany migawki nie jest zaporowy i dla kontynuacji wzorowej współpracy z 20d gotów jestem ponieść taki koszt, gdyby była potrzeba.
Druga z ewentualnych ewentualności to zakup nowego body. Tyle, że nie bardzo jest co wybrać w odpowiadającym mi przedziale cenowym. Serię xxxd omijam z daleka, seria xxd to już nie to co mój poczciwy 20d, 7d za drogie, o 5d i 1d nawet nie wspominam.
W którą więc stronę warto pójść w przypadku awarii mojego poczciwego 20d?
Chyba pozostaje ci tylko Nikon :-)
morlight
27-04-2012, 08:13
Z powodzeniem od dłuższego czasu użytkuję C 20d. Jestem z niego bardzo zadowolony... Tyle, że nie bardzo jest co wybrać w odpowiadającym mi przedziale cenowym. Serię xxxd omijam z daleka, seria xxd to już nie to co mój poczciwy 20d, 7d za drogie, o 5d i 1d nawet nie wspominam.
Skoro wykluczasz całą resztę systemu "C" to nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz.
Faktycznie pozostaje Ci chyba nikon lub pentax K-5, który zbiera pochlebne opinie .
dziobolek
27-04-2012, 13:31
Skoro wystarcza Ci 20D, to po co wymieniać???
Zostań z nim do końca. Jak padnie migawka to wymień,
skoro to nie problem dla Ciebie i pstrykaj dalej.
Jeśli marzy Ci się nowa puszka, to polecam przyjrzeć się K-5 Pentaxa.
Ze stajni Canona 60D jest IMHO godne polecenia.
No i starsze xxD jak najbardziej - nie wiem co jest dla Ciebie problemem w tej serii
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/zhm-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/zhm.gif)
Każdym aparatem da się robić zdjęcia - pytanie czego od niego oczekujesz?
Bądź co Cię w danej puszce może ograniczać skoro ją odrzucasz?
Pozdrówka!
Z dwucyfrowych caononów dobrze brać taki, który ma już microregulację obiektywu
dziobolek
27-04-2012, 13:57
Z dwucyfrowych caononów dobrze brać taki, który ma już microregulację obiektywu
Czyli tylko 50D :twisted:
Pozdrówka!
Nom w sumie na to wygląda :).
Tornvald
27-04-2012, 15:57
Mozesz tez polowac na 1D ;) np. 1D mk 2, ceny nie sa juz wysokie a masz reporterska jedynke do sportu;) A poki co to chyba czekac az migawka padnie;P
Mozesz tez pozostać z powodzeniem przy serii xxD i upolować niezajechany egz. 40D lub 50D :) Wymiana migawki w 20D IMHO jest nieopłacalna.
marcinradom
27-04-2012, 23:16
Przyznam, że także myślę o 50d, może 40d - problem jednak w tym, że nowych nie ma.
Co do opłacalności wymiany migawki w 20d to ja mam odmienne zdanie od kolegi Bolek02.
Nikon odpada, C 1d niestety też z powodu ceny.
dziobolek
28-04-2012, 12:29
Przyznam, że także myślę o 50d, może 40d - problem jednak w tym, że nowych nie ma.
Nowy z seri xxD pozostaje tylko 60D. To naprawdę kawałek dobrego aparatu.
W stosunku do 50D ma sporo zalet, ale także IMHO kilka wad ;)
Ja ze swej strony polecam 50D, pomimo że 40d i 50D już tylko jako używki uświadczysz,
choć niektóre "piećdziesiątki" jeszcze na gwarancji chyba widziałem.
Tylko co Ci po niej??? Masz 20D już bez gwarancji i chyba do tej pory nie była by potrzebna ;)
Dla mnie bardziej niż gwarancja, to ważne jest to, że kupuję nówkę z "fabryki",
niż używkę od gościa, z którą tak naprawdę nie wiem jak się obchodził :roll:
Co do opłacalności wymiany migawki w 20d to ja mam odmienne zdanie od kolegi Bolek02.
Niom, wiem o tym. Zaznaczyłeś to już w pierwszym poście :rolleyes:
Pozdrówka!
marcinradom
28-04-2012, 12:53
W 60d przeszkadza mi troszkę jego plastikowy korpus, no i krok w tył spowodowany brakiem regulacji AF. Niewątpliwym plusem jast to, że 60d można kupić nowego. Chyba po długim weekendzie wyślę swojego 20d na Żytnią, niech sprawdzą przebieg. To zdecydowanie rozwiąże moje wątpliwości i pomoże w planach. Może 50 tysięcy klapnięć jeszcze nie zdążył wykonać.
dziobolek
28-04-2012, 13:08
Wiesz, mi bardziej w 60D przeszkadza wolniejsze FPS i brak mikroregulacji...
I to w moich oczach najbardziej dyskwalifikuje tą puszkę, pomimo że ma gibany LCD
na którym mi zależy, no i jak by nie było deczko lepszą matrycę
w sensie jakości obrazka na wyższych ISO (a nie ilości pikseli).
Aaaaa... no i jeszcze deczko inna ergonomia w postaci "innego" tylnego kółka... ;)
Pozdrówka!
Chyba po długim weekendzie wyślę swojego 20d na Żytnią, niech sprawdzą przebieg.
A ten nowy wynalazek nie działa z 20D?:
http://eoscount.com/
(uwaga: IE only)
A ten nowy wynalazek nie działa z 20D?:
http://eoscount.com/
(uwaga: IE only)
No Merde linka podrzuciłeś super, wreszcie sprawdziłem sobie przebieg migawki w swoim 40D, a z 20D nie będzie działać 20D ma procesor DIGIC II a ta wtyczka działa z EOSami z DIGIC III i wyższymi.
Ja bym polecał 1D II. Kosztuję ok 2300zł i jak kupisz sztukę z nową migawką to masz aparat na lata. Nie ma tam plastiku jak w 60D.
Miałem 30D i 40D ale te dwa aparaty to dla mnie prawie to samo dopiero w 50d widać różnice że to nowszy model.
Skoro 20D wciąż działa i zaspokaja Twoje potrzeby to morduj go, aż do padnięcia. Jeśli migawka padnie - odpuść sobie jej wymianę. To moim zdaniem zbyt stary model, żeby bawić się w jego ewentualną naprawę. W dodatku nie mam zaufania do polskich serwisantów. W kwestii następcy... Jeśli canon to 40D lub 50D. Jeśli coś innego to chyba K5 od pentaxa, tylko nie wiem jak tam u nich z optyką. Tak w ogóle to gotówką jakiego rzędu dysponujesz?
marcinradom dowiadywałeś się jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w 20D w serwisie ?
marcinradom dowiadywałeś się jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w 20D w serwisie ?
Mniejszy niż 700zł nie będzie a 20D chodzą na allegro po ok tys. Już lepiej kupić 30D z małym przebiegiem bo ich ceny to ok 1100zł a to aparat bardzo podobny do 20D nawet powinien nazywać sie 20D mk2 a nie 30D bo zmian w nim jest za mało jak na następny model serii.
Kwapiszon
29-04-2012, 12:46
W 60d przeszkadza mi troszkę jego plastikowy korpus, no i krok w tył spowodowany brakiem regulacji AF......
O co chodzi z tym plastikiem ? Gwoździe tym korpusem wbijasz ? Co do braku regulacji AF to raczej standard w serii xxD. W tym przypadku mikroregulacja AF w 50D to raczej wybryk producenta. IMHO 60D to przyzwoita puszka. Dumam sobie nad zestawem 60D + 17-55/2.8IS lub K-5 + T17-50/2.8
marcinradom
29-04-2012, 22:33
Ja bym polecał 1D II. Kosztuję ok 2300zł i jak kupisz sztukę z nową migawką to masz aparat na lata.
Niestety nigdzie nie znalazłem tego aparatu w takiej cenie. Sądzę, że nie znajdę jeszcze przez czas jakiś, tym bardziej z nową migawką. Dodatkowym minusem tego body (dla mnie) jest crop tylko x1,3. Pomniejsza mi to ogniskową z obecnej 320mm do 260mm. Oczywiście posiada on wiele plusów w stosunku do serii xxd.
Skoro 20D wciąż działa i zaspokaja Twoje potrzeby to morduj go, aż do padnięcia. Jeśli migawka padnie - odpuść sobie jej wymianę. To moim zdaniem zbyt stary model, żeby bawić się w jego ewentualną naprawę. W dodatku nie mam zaufania do polskich serwisantów. W kwestii następcy... Jeśli canon to 40D lub 50D. Jeśli coś innego to chyba K5 od pentaxa, tylko nie wiem jak tam u nich z optyką. Tak w ogóle to gotówką jakiego rzędu dysponujesz?
Działa bez problemów. Jednak zdaje sobie sprawę, że kiedyś migawka padnie - co wtedy robić: naprawiać, iść w nowe (właściwie tylko 60D mi zostaje), czy może iść w coś używanego (40d, 50D, 1d)? Fotografią nie zarabiam na życie, więc wiadome jest, że kroci inwestować nie chcę. Generalnie to nie temat na już. Głośno zastanawiam się co zrobić kiedy przyjdzie ten czarny dzień na mojego 20d. Być może do tego czasu będzie już dostępny 70d lub 8d.
O co chodzi z tym plastikiem ? Gwoździe tym korpusem wbijasz ? Co do braku regulacji AF to raczej standard w serii xxD. W tym przypadku mikroregulacja AF w 50D to raczej wybryk producenta. IMHO 60D to przyzwoita puszka. Dumam sobie nad zestawem 60D + 17-55/2.8IS lub K-5 + T17-50/2.8
Magnez oczywiście nie jest niezbędny, chodzi mi o to, że przyzwyczaiłem się do tego luksusu używając przez dłuższy czas 20d. Mikroregulacja także nie jest wymogiem nie do pominięcia, jednak jeśli można ja mieć w standardzie to czemu nie.Co do 60d to zdania są podzielone w kwestii jego przyzwoitości i dlatego mam wątpliwości.
underhand
29-04-2012, 22:38
20 stka jest git i jeśli nie przeszkadzają ci najnowsze ficzery itp trendy to duś do końca migawy . Nie wtapiał bym tematu xxD do 50tki bo nie warto. Dzisiaj korpusowa zabawa do 4 tys jest już na pełnej klatce!
dziobolek
29-04-2012, 23:30
...Co do braku regulacji AF to raczej standard w serii xxD. W tym przypadku mikroregulacja AF w 50D to raczej wybryk producenta...
Niestety nie do końca masz rację kolego...
Standardy i ficzery z których znana była seria xxD przeszły do 7D i jego następców.
Natomiast 60D pomimo że jest w tej linii oficjalnym następcą 50D był początkiem nowej serii,
która została celowo okrojona/zdegradowana/zmodernizowana by nie konkurować z 7D.
Co nie zmienia faktu, że jest to bardzo fajna puszka.
Ten model (60D) utworzył nową półkę jakościowo/technologiczną
wśród produktów Canona pomiędzy 7d a xxxD.
A właściwie to należało by powiedzieć, że to te dwa modele wyznaczyły nowe pozycjonowanie ;)
Jak dla mnie, naturalna przesiadka z modelu 50D to zakup 7D, a nie 60D.
Pozdrówka!
underhand
30-04-2012, 00:18
zależy od szkieł teraz
marcinradom
30-04-2012, 14:10
Na Żytniej powiedzieli mi "około 500pln"
Pozdrawiam
Tornvald
30-04-2012, 23:34
Daruj sobie te dywagacje chyba,ze chces nowa zabawke;P Migawka Ci moze pasc jak bedzie 8d, czy 9d.A jesli Cie interesuje 1D mk ll to widzialem dzis takiego na Alle za 2300 czy 2400 z 50 1.8 w komplecie i przebiegiem ok 100tys wiec jeszce na 100 jest gwarancja. Chyba wiec ok.2 tys to normalna cena jak na ten model
Pozdrawiam
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Druga z ewentualnych ewentualności to zakup nowego body. Tyle, że nie bardzo jest co wybrać w odpowiadającym mi przedziale cenowym.
Mój 20D kosztował nowy 5,5 tys. PLN. Skoro mówimy o nowym body to czy na prawdę w tym przedziale cenowym nie ma nic u Canona ?
P.S.
Migawka w moim 20D padła po ok. 4 tys. klapnięć. Niby kto ma przewidzieć kiedy padnie w twoim. Jakiś programik serwisowy ?
michael_key
06-05-2012, 09:35
Naprawić go, robić zdjęcia dalej.
marcinradom
06-05-2012, 21:54
Mój 20D kosztował nowy 5,5 tys. PLN. Skoro mówimy o nowym body to czy na prawdę w tym przedziale cenowym nie ma nic u Canona ?
P.S.
Migawka w moim 20D padła po ok. 4 tys. klapnięć. Niby kto ma przewidzieć kiedy padnie w twoim. Jakiś programik serwisowy ?
Oczywiście, że w tej cenie coś się kupi z Canona. Problem w tym, że jakieś to wszystko plastikowe. Przyzwyczaiłem się bardzo do tego magnezu w body. Czuć że trzyma się aparat w ręku, a nie zabawkę.
Co do migawki to nie wiem kiedy padnie ( i czy w ogóle padnie) i stąd moje rozterki. Gdybym miał pewność, że 20d posłuży mi jeszcze trzy lata to nie zakładałbym tego wątku. Jak pisałem wcześniej muszę pomyśleć o odczytaniu w serwisie jego prawdziwego przebiegu.
dziobolek
07-05-2012, 20:24
Oczywiście, że w tej cenie coś się kupi z Canona. Problem w tym, że jakieś to wszystko plastikowe. Przyzwyczaiłem się bardzo do tego magnezu w body. Czuć że trzyma się aparat w ręku, a nie zabawkę.
Idź gdzieś do sklepu i weź do ręki 60D wtedy sam się przekonasz,
czy ten "plastik" tak bardzo Ci przeszkadza, czy też nie ;)
Co do migawki to nie wiem kiedy padnie ( i czy w ogóle padnie) i stąd moje rozterki. Gdybym miał pewność, że 20d posłuży mi jeszcze trzy lata to nie zakładałbym tego wątku. Jak pisałem wcześniej muszę pomyśleć o odczytaniu w serwisie jego prawdziwego przebiegu.
A po co się martwić na zapas???
Padnie migawka, to wtedy podejmiesz decyzję - naprawa czy wymiana.
A do tego czasu... rób foty.
IMHO niepotrzebnie szukasz problemu tam, gdzie go nie ma.
No chyba że szukasz sobie "pretekstu" do zakupu nowej zabawki.
Pozdrówka!
marcinradom
07-05-2012, 22:13
dziobolek, martwię się trochę bo nie chciałbym sytuacji, w której robiąc zdjęcia migaweczka padnie i mi to skutecznie uniemożliwi. Tylko z tego powodu zasięgam języka i badam możliwości. Nie swędzi mnie wydatek kilku tysięcy pln-ów.
swallow77
09-05-2012, 17:59
czytam i czytam.. i co rusz mi przychodzą na myśl posty, które na różnych forach się powtarzają: a to narzekania (w sumie rzadkie), że migawka padła po kilku tysiącach kłapnięć od zakupu aparatu albo przechwałki, że normalnie działa po 200k-300k (aparaty inne niż 1D(s)). Wynika z tego, że migawka to loteria i tyle. Albo padnie, albo nie padnie. I najczęściej raczej nie pada, poza tymi nielicznymi przypadkami, gdy się psuje. I wiedza o tym, jakie jest prawdopodobieństwo, że się zepsuje (czyli coś koło 0) nic nie pomoże. Jak się znam na złośliwości rzeczy martwych (ciekawe co statystyka na to?), uszkodzeniu ulegnie wtedy, kiedy aparat jest najpotrzebniejszy: i to niezależnie czy będzie ona miała nastukane 8k czy może pół miliona.. A może coś innego się zepsuje? Przecież aparat ma jeszcze kilka elementów które mogą się zepsuć. Proponuję Ci zatem zakupić dwa body, bo co innego można z loterią zrobić? Chyba tylko osiwieć... i to zapewne jeszcze zanim coś się zepsuje ;)
marcinradom
09-05-2012, 21:10
czytam i czytam.. i co rusz mi przychodzą na myśl posty, które na różnych forach się powtarzają: a to narzekania (w sumie rzadkie), że migawka padła po kilku tysiącach kłapnięć od zakupu aparatu albo przechwałki, że normalnie działa po 200k-300k (aparaty inne niż 1D(s)). Wynika z tego, że migawka to loteria i tyle. Albo padnie, albo nie padnie.
Zgoda, tyle że: jeśli mam body, w którym Canon gwarantuje 50 tysięcy klapnięć, a klapnięte mam już 48 tysięcy to prawdopodobieństwo że aparat odmówi posłuszeństwa jest większe niż w przypadku body, które ma gwarancję na 50 tysięcy i ma stuknięte tysiąc fotek.
(ciekawe co statystyka na to?)
Ktoś mądry kiedyś powiedział, że trzy rodzaje kłamstw, kłamstwa małe, kłamstwa duże i statystyki.
Chyba tylko osiwieć... i to zapewne jeszcze zanim coś się zepsuje ;)
mi to nie grozi :-)
Tak więc na chwilę obecną cieszę się z możliwości pracy na 20d, ciesze się swoimi fotkami. Jednak wiem, że wcześniej czy później będę musiał pomyśleć o nowym body. Stąd właśnie moje pytania o możliwe rozwiązania, skierowane do bardziej doświadczonych użytkowników.