Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D. Brak AF centralnego

sn_phoenix
23-04-2012, 22:39
Witam
Mam problem z AF w moim canonie. Mianowicie mimo iż na wyświetlaczu wybieram pomiar centralny AF aparat nadal mierzy używając przypadkowo któregoś, jednego lub kilku punktów.

Próbowałem coś poradzić na to a mianowicie:
wymieniłem obiektyw
przywróiłem ustawienia fabryzne
wyjąłem baterie

Niestety niewiele sie na tym znam.

Proszę o pomoc

Merde
23-04-2012, 22:42
Mam problem z AF w moim canonie. Mianowicie mimo iż na wyświetlaczu wybieram pomiar centralny AF aparat nadal mierzy używając przypadkowo któregoś, jednego lub kilku punktów.

Opisz dokładnie jak "wybierasz pomiar centralny".
Mam podejrzenie że zmieniasz pomiar światła, a nie aktywny czujnik AF.

sn_phoenix
23-04-2012, 22:51
Nad wyświetlaczem znajduje się drugi od lewej przyisk z symbolem punktów pomiaru i literkami WB. Po wciśnieciu pokretłem obok spustu wybieram pozycje z pojedyncza kropką na środku prostokąta który się tam wyświetla. I do niedawna to działało.

fancik
23-04-2012, 23:04
Nad wyświetlaczem znajduje się drugi od lewej przyisk z symbolem punktów pomiaru i literkami WB. Po wciśnieciu pokretłem obok spustu wybieram pozycje z pojedyncza kropką na środku prostokąta który się tam wyświetla. I do niedawna to działało.

witam
Coś mi się wydaje że zmieniasz sposób pomiaru światła ......
Kłania się instrukcja ...
pozdrawiam Wojtek

dziobolek
24-04-2012, 00:28
@fancik, dobrze prawisz ;)

Nad wyświetlaczem znajduje się drugi od lewej przyisk z symbolem punktów pomiaru i literkami WB. Po wciśnieciu pokretłem obok spustu wybieram pozycje z pojedyncza kropką na środku prostokąta który się tam wyświetla.

to jest wybór trybu pomiaru światła a nie wybór punktu AF.

Punkty AF wybiera się "joystikiem".

Najciekawsze jest to, że...

...do niedawna to działało.
...więc nie do końca wiem, o co koledze chodzi - o pomiar światła czy aktywny punkt AF? :roll:

Pozdrówka!

Usjwo
24-04-2012, 04:52
Mozna wybierac rolka. Koledze chodzilo o ikone punktow AF na LCD, akorat srodkowy to jest pojedyncza kropka na srodku prostokata. Pomimo podobnego opsu nie jest to ikona wyboru pomiaru swiatla.
Sa trzy sposoby wyboru punktu AF w zaleznosci od ustawienia funkcji C.Fn III-3
0 - przycisk zmain punktu + rolka(lub joystic)
1 - bez przycisku za pomoca joystica
2 - bez przycisku za pomoca rolki (wtedy korekcja expozycji dziala tak jak wybor punktu w 0)

0 jest to domyslna wartosc, 1 jest to chyba najbardziej poreczne ustawienie, mozna wtedy kciukiem przestawic punkt AF, bez odrywania wzroku od wizjera.
Sprawdz wartosc tej funkcji, moze ja przestawiles?

dzidofon
24-04-2012, 09:50
Koledze chodzilo o ikone punktow AF na LCD, akorat srodkowy to jest pojedyncza kropka na srodku prostokata.Pomimo podobnego opsu nie jest to ikona wyboru pomiaru swiatla.

Czyżby? A czego?

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nad wyświetlaczem znajduje się drugi od lewej przyisk z symbolem punktów pomiaru i literkami WB.

To ewidentnie przycisk pomiaru światła/balansu bieli ;-). Nie wiem tylko dlaczego Kolega Phoenix uważa że to symbol punktów pomiaru, skoro jakieś 3 cm obok jest ten właściwy przycisk, którego nie sposób nie zauważyć ;-). Naprawdę zastosuj się do rad innych Kolegów i przeczytaj chociaż pierwsze strony instrukcji aparatu. Żeby było śmieszniej to chyba nawet nie trzeba jej czytać za bardzo, bo rysunek z opisem funkcji klawiszy jest na samym początku. Piszesz że niewiele się na tym znasz, a nawet nie próbujesz sam dociec gdzie tkwi problem :-).

Usjwo
24-04-2012, 11:28
Czyżby? A czego?

Moze i faktycznie autor myli przyciski, ja pisalem o tych

https://canon-board.info/imgimported/2012/04/c40D-2.jpg
źródło (http://i638.photobucket.com/albums/uu105/Usjwo/c40D.jpg)

Saapcio
24-04-2012, 11:45
aparat nadal mierzy używając przypadkowo któregoś, jednego lub kilku punktów.

A nie jest to przypadłość robienia w pełnym automacie?
Bo może mi coś umkło?

dziobolek
24-04-2012, 11:52
Moze i faktycznie autor myli przyciski, ja pisalem o tych

Niom, my wiemy o czym Ty pisałeś ;)

Ale autor problemu wyraźnie napisał

Nad wyświetlaczem znajduje się drugi od lewej przyisk z symbolem punktów pomiaru i literkami WB.

Poza tym (jak już pisałem wcześniej) autor określił problem ta,
że nie do końca jestem pewny czy chodzi o pomiar światła czy o wybór punktu AF.

A nie jest to przypadłość robienia w pełnym automacie?
Bo może mi coś umkło?

Możesz mieć rację - tego też autor nie określił ;)

Może zamiast gdybać, poczekajmy na wyjaśnienia autora.

Pozdrówka!

sn_phoenix
24-04-2012, 13:50
Witam
Widzę, że temat zaczyna się rozwijać i pojawiaja sie pytania do mnie oraz watpliwości co do mojego spodobu określenia problemu.
Niestety jestem w pracy i dopiero po 15-tej będę mógł wziąść udział w dyskusji

sn_phoenix
24-04-2012, 15:24
Witam ponownie

Wróciłem już z pracy i po przeczytaniu całego watku widzę że pokręciłem troche pojęcia. Jednak dzięki temu że usjwo zamieścił zdjęcia to sprawa się wyjaśniła.

Dziekuje wszystkim za pomoc i uznaje temat za zamkniety
Pozdrawiam

darkon
24-04-2012, 16:41
Jednak dzięki temu że usjwo zamieścił zdjęcia to sprawa się wyjaśniła.
I jeszcze raz się potwierdza, że warto czytać instrukcję obsługi.

dziobolek
24-04-2012, 18:41
Jeśli nie masz instrukcji to prosz...
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32379

Pozdrówka!