Zobacz pełną wersję : Canon 40d + Tamron 28-75 - zestaw do sportu?
Witam, planuję zakup nowego, jasnego szkła głównie do sportowej reporterki. Ponieważ pstrykam głównie w lasach, szukam w miarę dobrego i oczywiście nie drogiego szkła, nie zarabiam na tym ale kto wie, chciałbym mieć efekty dobrej jakości. Wybór padł na dobrze oceniany Tamron 28-75 2.8. Męczy mnie tylko czy to dobry wybór ponieważ obiektyw nie ma stabilizacji a AF nie należy to najszybszych. Sprawdzi się taki zestaw czy jest coś, na co warto jeszcze zwrócić uwagę? Kasa na szkło to max 2tyś.
Stabilizacja to sportu? Chyba że do szachów lub brydża...
Jaki to sport? Bo i ogniskowa może być nie ta i raczej AF...
dynamiczne, szybkie akcje, szybkie obiekty a czasem też i dzieciaki się pstryka, więc taki w mierę uniwersalny sprzęt. Na dużym zoomie ani na szerokim kącie mi nie zależy.
dziobolek
23-04-2012, 15:57
dynamiczne, szybkie akcje, szybkie obiekty a czasem też i dzieciaki się pstryka, więc taki w mierę uniwersalny sprzęt.
Dołóż ok. 5 stówek do tych 2k i kup Sigmę 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM...
Na dużym zoomie ani na szerokim kącie mi nie zależy.
No a jaki zakres ogniskowych Cię interesuje???
Może jakaś jasna, szybka stałka???
Pozdrówka!
krzysztofT
23-04-2012, 18:07
a nie lepiej 17-70 sigme 2.8 ? lub co niestety ciemniejszy 17-85 canona, ten tutaj ma stabilizacje, ale za to ciemny... bo 28-75... to tez szerokosci nie masz, zoom tez nie rewelacja... chyba ze 17-70 sigmy i do tego akies 70-200(300)
Teraz doczytałem że nie chcesz zooma, więc jak dziobolek napisał, stałka...
Z takim budżetem to tylko sigma 70-200 f2.8 albo canon 70-200 f4. Jak coś krótszego to nie wiem jaki to może być sport ale tamron 28-70 ma wolny AF. sigma 17-70 ma f4 na końcu ale jest dość uniwersalny.
Zdjęcia to wszelkiej maści sporty rowerowe.
Dzięki za kilka pozycji jeszcze do przemyślenia.
Poluję na coś szybkiego, jasnego a ogniskowa w przedziale 18-80, więcej nie trzeba, patrząc na to co robię.
dziobolek
23-04-2012, 21:34
Zdjęcia to wszelkiej maści sporty rowerowe.
Dzięki za kilka pozycji jeszcze do przemyślenia.
Poluję na coś szybkiego, jasnego a ogniskowa w przedziale 18-80, więcej nie trzeba, patrząc na to co robię.
Więc, tak jak pisałem wcześniej...
...Dołóż ok. 5 stówek do tych 2k i kup Sigmę 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM...
...powinna spełnić Twoje oczekiwania ;)
Pozdrówka!
Miałem okazję fotografować MP w kolarstwie górskim, zabrałem na wypad Tamrona 17-50 f2.8 i Canona 70-200 f4. W użyciu był tylko Canon, Tamron okazał się za krótki i AF duużżoo za wolny na taki dynamiczny sport. Dołóż trochę i zakup Canona 70-200 f4 bez IS, będziesz zadowolony.
dziobolek
23-04-2012, 22:09
Wszystko zależy od upodobań ;)
Znane mi są przypadki opinii, że tylko 8mm lub max. 14mm do takich sportów.
Zakładam, że skoro autor określił się w przedziale ogniskowych, to... IMHO wie czego potrzebuje.
Pozdrówka!
Dzięki za opinie, w sumie rybie oko tez przerabiałem (Samyang 8mm) tylko przez brak af mało było celnych strzałów.
Chyba najbardziej widzę zakup tej sigmy 17-70, potestuje i zobaczymy czy będę zadowolony, jak nie to zmienię na kolejny :)