Zobacz pełną wersję : 5dmkII blad karty
witam
mam problem z 5dmkii, po wlozeniu karty wyswietla sie komunikat error cff, ze karte nalezy sformatowac jednak nie mozna karty sformatowac poniewaz wyskakuje blad ze "nie mozna sformatowac karty, wymien karte"
karty na innych aparatach dzialaja i sie formatuja
podobno jest zepsute gniazdo na karty, tak mi sie wydaje
bylbym wdzieczny za jakies wskazowki, nawet adresy godnych polecenia serwisow we wroclawiu
pzdr
Spróbuj wpierw porządnie przedmuchać piny w gnieździe cf. może któryś nie styka i pojawia się error.
Raz tak miałem z jednym CF-em. Format w kompie, potem w aparacie i wszystko śmigało.
ale to raczej problem aparatu nie karty, mam z 5 i kazda zachowuje sie tak samo, pozatym na innych aparatach karty zachowuja sie normalnie ..
ale to raczej problem aparatu nie karty, mam z 5 i kazda zachowuje sie tak samo, pozatym na innych aparatach karty zachowuja sie normalnie ..
Może padło gniazdo?
Jakiś czas temu widziałem wątek, w którym ktoś pisał, że po włożeniu jakiejś 'lewej' karty padło gniazdo. Po włożeniu tej samej karty w drugie body, znowu padło gniazdo. Może wkładałeś kartę nie wiadomego pochodzenia ostatnio?
Zajrzyj do gniazda karty w aparacie, zobacz czy nie skrzywiłeś któregoś z pinów, jest to dość często występująca "awaria", przy odrobinie samozaparcia można takiego pina wyprostować i po kłopocie.
Zajrzyj do gniazda karty w aparacie, zobacz czy nie skrzywiłeś któregoś z pinów, jest to dość często występująca "awaria", przy odrobinie samozaparcia można takiego pina wyprostować i po kłopocie.
Warto dodać, że bardzo łatwo jest złamać takiego pina i wtedy bez serwisu ani rusz. No chyba, że akurat ten wyłamany okaże sie nieaktywny (nie wykorzystywany).
Naprawiacz
26-04-2012, 08:46
Nie tylko uszkodzenie czytnika karty pamięci daje takie efekty. W tym modelu także zdarzają się uszkodzenia płyty głównej z takimi objawami.