Zobacz pełną wersję : Eos m42
Witam. Zakupilem ostatnio pierscien EOS - M42 z AF, mam pytanie poniewaz na ustawieniu AV i M cały czas pokazuje mi przysłone 4.0 pomimo obiektywów 2.0 i 2.8. Znacznie przepala fotki. Pytanie czy to wina uzkodzonego pierscienia, wadliwego, czy poprostu tak jest. pozdrawiam.
Pierscien firmy PIXCO
jacek_73
19-04-2012, 20:36
Witam. Zakupilem ostatnio pierscien EOS - M42 z AF, mam pytanie poniewaz na ustawieniu AV i M cały czas pokazuje mi przysłone 4.0 pomimo obiektywów 2.0 i 2.8. Znacznie przepala fotki. Pytanie czy to wina uzkodzonego pierscienia, wadliwego, czy poprostu tak jest. pozdrawiam.
Pierscien firmy PIXCO
Pierścień jest z potwierdzeniem ostrości, a nie z AF i pokazuje przysłonę 4 ponieważ tak jest zaprogramowany. Przyczyn złego pomiaru światła na szkłach manualnych może być kilka i umownie można stwierdzić że tak musi być (trzeba się z tym oswoić i wprowadzać odpowiednie korekty).
Pozdrawiam.
ok dzieki. tzn ze mam tak pozostawic na tym f4? bo widze ze moge zchodzic w dół nawet do f1.4 czy to nie ma znaczenia?
jacek_73
19-04-2012, 20:46
czipa jak sobie ustawisz nie ma żadnego znaczenia - chyba że chcesz mieć w exifie realną przysłonę, bo czip przecież sam z obiektywu wartości nie sczyta
pkoprowski
19-04-2012, 21:07
Jeżeli możesz skręcić przysłonę w body poniżej 4.0, to na 100% będzie Ci przepalał!
Powód jest prozaiczny - body "myśli", że ma podpięte szkło o światłosile 1.4 przymknięte do 4.0. Więc robiąc pomiar w AV wprowadza korektę x8 (1.4-2-2.8-4), uznając, że pomiar światła jest na pełnym otworze, a zdjęcie na f/4.0. Podczas, gdy w rzeczywistości i pomiar i zdjęcie w obiektywie M42 są typowo robione na tym samym, roboczym otworze.
Natomiast jeśli Ci przepala w trybie M, to... winny jesteś tylko, wyłącznie i niepodważalnie TY. Period.
Aleximov
19-04-2012, 22:18
Witam,
Przeczytaj wskazany wątek od str.12 (szczególnie str.14): http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10534&page=12
Pozdrawiam, Alex
Kolekcjoner
20-04-2012, 01:40
I jak będą jakieś wątpliwości to tam dopytaj 8-).