Zobacz pełną wersję : Zmiana z N., do dwóch koła.
Dobry.. Wieczór, bądź dzień, bo na dworze jeszcze jasno. Więc, jestem na forum nowy, także pozwolę się przedstawić - Jam jest Paweł, lat szesnaście, w fotografii jestem od.. Łał, stycznia. I tu nasuwa się moje pytanie, ponieważ ojciec postanowił przeznaczyć na mnie 2000 PLN. Więc, do sedna..
Aktualnie mam Nikona D80 ( Nie gryźć.. : D ) i zastanawiam się. Zakupić nowe szkło, do owego body ( aktualnie nie będę się nad tym rozczulać, jakby ktoś chciał, to rozwinę sprawę ), czy może jednak zmienić aparat na jakiegoś Canona? Dzisiaj przeglądałem nasze świetne Allegro i znalazłem kilka, wydaje mi się okazji. Przykładowo, Canon 40D ze słoikiem 18-135, licytacja za 1600zł, trwa. No i pytanie, lepiej inwestować w nowe szkło, czy jednak poszukać jakiegoś lepszego aparatu. Prosiłbym o Wasze opinie, pytania, sugestie i stwierdzenia.
40d + 50/1.8 lub 35/2
na początek będzie bardzo dobrze :)
Na razie wyhaczyłem coś takiego, wydaje mi się, że to dobra okazja.
http://allegro.pl/canon-eos-40d-obiektyw-canon-18-135-is-jak-nowy-i2276085836.html
Aczkolwiek, i tak muszę czekać do początku lipca na datki, także jest czas, jest czas.. Szczerze powiedziawszy, aktualnie mam taki sam obiektyw u siebie, czyli 18-135, i jakoś 'boję się' na przejście na stałkę.. Jakieś rady, zachęty, czym się różni dobra stałka od zooma? Co do samego stylu fotografii, nie potrafię tego za bardzo określić.. W krajobraz jeszcze się nie bawiłem, bo nie ma gdzie.. Macro, to samo, akurat pokaźną 'łąkę' i działki mi przerabiają na blok, a na dodatek pora roku była nieodpowiednia..
przeznaczyć na mnie 2000 PLN
Aktualnie mam Nikona D80 ( Nie gryźć.. : D ) i zastanawiam się. Zakupić nowe szkło, do owego body ( aktualnie nie będę się nad tym rozczulać, jakby ktoś chciał, to rozwinę sprawę ), czy może jednak zmienić aparat na jakiegoś Canona?
Postawmy sprawę jasno: Zmieniasz system, bo...?
Masz bardzo dobry aparat. Miałem takiego nikona, ale zmieniłem tylko z powodu potrzeby LV i fascynacji l-kami, lepszego ff w systemie, lepszej ergonomii itd...
Ja powodów miałem multum. Ty natomiast chcesz zmienić, bo na allegro 40D jest tańsze?
Jakieś rady, zachęty, czym się różni dobra stałka od zooma?
<facepalm> Wydaje mi się, że wyszukiwarka na forum nikona, canona czy każego innego systemu pomoże. Takie rzeczy powinieneś wiedzieć.
Co do samego stylu fotografii, nie potrafię tego za bardzo określić.. W krajobraz jeszcze się nie bawiłem, bo nie ma gdzie.. Macro, to samo, akurat pokaźną 'łąkę' i działki mi przerabiają na blok, a na dodatek pora roku była nieodpowiednia..
<facepalm> Lenistwo? To najgorsza rzecz. Żadna zmiana systemu tego nie rozwiąże. Nawet wyjście przed dom i zrobienie timelapsu budowy powinno pomóc.
Wydaje mi się, że szukasz dziury tam, gdzie nie trzeba. Powinieneś robić zdjęcia. Za te 2000 dokup szkło w systemie nikona. Nawet zestaw szkieł. Chociażby 35/1.8 + 85/1.8 => używki. Na pewno będziesz bardziej zadowolony.
Pomijam fakt, że przesiadki z systemu na system są drogie. Ludzie, którzy się na nie decydują mają konkretne wymogi dotyczące systemu. Nie żadne, mam 2k i muszę kupić coś dobrego. Idź robić zdjęcia, a nie ślęczysz na forach.
Bolą mnie w Nikonie nieostre zdjęcia, oraz mała liczba klatek na sekundę - mam zamiar robić także zdjęcia w ruchu, sportowe.
Zmienić system chcę, ponieważ ojciec Nikona wyrwał okazyjnie, o samą cyfrówkę walczyłem około rok.. Nadarzyła się okazja, kupił lustrzankę.
Bolą mnie w Nikonie nieostre zdjęcia
A dlaczego wnioskujesz że jest to wina korpusu?
Tornvald
19-04-2012, 20:27
Co to znaczy nieostre? Nieostre poniewaz? Moze to wina obiektywu a nie aparatu?
Czy moze AF nie daje rady?
Na Twoim miejscu zdecydowanie nie zmienialbym systemu bo chyba nie masz do tego powodu. Prawda taka,ze za 2 tys nic sensownego ze szklem nie kupisz ale za 2k mozna juz w miare sensownego szkla poszukac. Takze dobrze sie zastanow.
Ponieważ kumpel niedawno zakupił Canona, 1000D bodajże i zdjęcia są o niebo ostrzejsze.. Nie mam pewności, ale podejrzewam, że to przez korpus - mogę się mylić, aczkolwiek aparat trochę już tych klapnięć ma..
To, że przesiadki z systemu na system, to wiem doskonale, akurat jeszcze to zdołałem zauważyć. No i ogólnie, ludzie bardzo Canona sobie cenią, większość moich znajomych działa na Canonach. Nie, żebym szedł za jakimś trendem, czy coś, ale może to świadczy samo za siebie? Tego - nie wie nikt.
Tornvald
19-04-2012, 20:41
Nie swiadczy;] Nie teraz...Nikon ma tak samo swoich fanow. Do niedawna Nikon nie mial taniego FF ale teraz to juz sie zmienilo. Ja Ci polecam pojsc z aparatem do jakiegos salonu foto gdzie maja dobra obiektywy...podpiac sobie jakas ostra stalke i wtedy potestowac. Mozliwe tez,ze masz FF/BF. Podejrzewam,ze cos masz nie tak z body/obiektywem/obsluga. Canon wcale nie moze byc jakos ostrzejszy od Nikona bo tego wtedy nikt by nie kupowal;P
jacek_73
19-04-2012, 20:43
...Nie, żebym szedł za jakimś trendem, czy coś, ale może to świadczy samo za siebie?...
Tak, ci z canonami są sympatyczniejsi i bardziej uśmiechnięci jakby...
d80 to zupełnie przytomny korpus.
myślę, że nieostre zdjęcia to sprawa niewłaściwego doboru ekspozycji. polecałbym sprawdzenie w sklepie i innym szkłem i... literaturę. od tego warto zacząć. Możesz też załączyć foto (z exifem) i wtedy będziemy mądrzejsi "co w trawie piszczy".
http://img708.imageshack.us/img708/8729/dsc1908i.jpg
Przykładowe.. Może to ze mną coś jest nie tak, coś robię ( za pewne ) nieumiejętnie?
jacek_73
19-04-2012, 21:04
...
Przykładowe.. Może to ze mną coś jest nie tak, coś robię ( za pewne ) nieumiejętnie?
Za dużo pijesz a później łapy za mocno latają - wybacz ale dajesz ruszone fotto :evil:
Witaj
Zdjęcie , które przedstawiłeś wydaje się poruszone, a nie nieostre.
Użyłeś ogniskowej 70mm i 1/45sek. To trochę za długo dla niedoświadczonego fotografa.
Sprzęt nie jest tu problemem, D80 to fajny aparat i pewnie masz nikkora 18-70/3.5-4.5.
Pozdrawiam
Mirek
Dobra, fakt.. Bądź co bądź, jednak się myliłem, co do tego. Postanowiłem napisać na forum, ze względu na opinię kumpla, poznać zdanie ludzi. Czyli lepiej zostać przy n d80, i zainwestować w jakieś szkło?
sprocket73
19-04-2012, 21:15
a zrobiłeś jakieś inne zdjęcie swoim aparatem? bo na podstawie tego nie można nic powiedzieć - poruszone
pokaż jakąś scenę statyczną z ostrością w całym kadrze...
Czyli lepiej zostać przy n d80, i zainwestować w jakieś szkło?
Zdecydowanie tak. Tym bardziej, że w systemie masz bardzo przyjemnego i taniego jak barszcz Nikkora 35/1.8. Zostanie jeszcze troszkę kasy na książkę o podstawach fotografii ;-)
Ponieważ kumpel niedawno zakupił Canona, 1000D bodajże i zdjęcia są o niebo ostrzejsze.. Nie mam pewności, ale podejrzewam, że to przez korpus - mogę się mylić, aczkolwiek aparat trochę już tych klapnięć ma..
http://img708.imageshack.us/img708/8729/dsc1908i.jpg
Stawiam, że kolega to prawdziwy fanatyk. Skoro stwierdził, że powyższe zdjęcie jest nieostre. Chyba dołącze się do petycji, że nie każdemu należy się lustro ;) Wziąć jakąś książkę i jazda czytać i eksperymentować!
większość moich znajomych działa na Canonach. ...ale może to świadczy samo za siebie?
Dobra reklama i nic więcej. Promocje, dobrze dobrana kadra pracownicza i tego typu wypociny w necie. Tak z ciekawości zapytam, czy ci znajomi mają jakieś ciekawsze szkła? To byłby świetny argument żeby przejśc ze względu na dostęp do lepszych szkieł. Sprawa będzie wyglądać nieco inaczej, kiedy się okaże, że ów znajomi (każdy jeden) korzystają z kitów ;)
Dobra, fakt.. Bądź co bądź, jednak się myliłem, co do tego. Postanowiłem napisać na forum, ze względu na opinię kumpla, poznać zdanie ludzi. Czyli lepiej zostać przy n d80, i zainwestować w jakieś szkło?
Opinia kumpla tłumaczy o tym, że kumpel też się nie zna. Na moje powinieneś zainwestować w zestaw 35/1.8+85/1.8 może w używkach coś odnajdziesz. Potem dołóz do książki i czytaj, szukaj natchnienia. Nawet zakup najmocniejszego korpusu nie poprawi sytuacji związanej ze zdjęciami jeśli nie będzie potrafił z tego aparatu skorzystać!
Zamiast szkieł i body ja ci polecę przeczytać "Nowy podręcznik fotografii" John Hedgecoe potem już będziesz wiedział co i jak...
jellyeater
20-04-2012, 07:51
Zamiast szkieł i body ja ci polecę przeczytać "Nowy podręcznik fotografii" John Hedgecoe potem już będziesz wiedział co i jak...
2 strony tekstu i pierwszy rozsądny głos w dyskusji? Opuszczacie poziom Panowie. Jak można dojść do sensownych wniosków tak szybko? Jeszcze ze 3 strony o tym, że on koniecznie musi poprosić ojca o drugie 4k i dopiero wtedy zmienić system. A jak nie system to chociaż obiektyw kupić. A jak nie obiektyw to chociaż dekielek, albo pasek na rękę.
Niech kupi książkę (może nawet kilka książek, polecam Petersona i Freemana [okiem fotografa]), poczyta, porobi zdjęcia i może zacznie wiedzieć czego chce. Żaden obiektyw go do fotografowania nie zmobilizuje. A żaden aparat nie pomoże na poruszenie zdjęcia (VR działa jak się umie z niego skorzystać). Ostatnio gadałem z dziewczyną, która narzeka, ze w wawie nie ma co focić. A ja jak już wyjdę to zawsze wracam ze zdjęciami. Zarazek cierpi na tę samą przypadłość.
(_!_) w troki i robić zdjęcia. A aparat dobrze, że starszy i tańszy. Jakby Ci go w razie zabrali, to będzie mniejszy płacz. Bo niestety 16 lat to się jeszcze człowieka czepiają czasami. :(
2 strony tekstu i pierwszy rozsądny głos w dyskusji?
Gwoli ścisłości: już w poście #11 była mowa o książkach.
Mateusz87
20-04-2012, 12:01
Proponuję Ci "Poezję obrazu" Chrisa Orwiga - w sam raz na dobry początek :)