Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm problem
Itneverends
19-04-2012, 09:10
Witam, otóż tak, jak w temacie mam problem z obiektywem Samyang 8mm. Mianowicie po kupieniu go wszystko przez kilka miesięcy działało w porządku, ale pewnego dnia gdy chciałem popstrykac sobie trochę zdjęć zauważyłem, że nie działa pierścień od focusa (jest nastawiony na nieskończoność i nie da się nim kręcić). Obiektywu wraz z aparatem używam nie tylko ja, także popytałem wszystkie osoby, które używały obiektywu, czy im na przykład nie spadł, czy nie uderzyli nim, ale nikt nie chce się widocznie przyznać, także wychodzi na to, że uszkodzenie powstało "samo z siebie". Co do samego pierścienia zauważyłem, że prześwit między nim jest troszeczkę większy w jednym miejscu i tak jakby się zwęża. Nie jest to jakaś spora różnica - to szersze miejsce jest grubości paznokcia. Oddałem obiektyw do serwisu (gdyż na gwarancji myślę, że by mi go nie uznali, bo jest to uszkodzenie mechaniczne raczej), przetrzymali go chyba z 1,5 tygodnia, ale ok. Fachowcy powiedzieli, że pierścienia nie dali radę naprawić, ale poprawili coś w środku, dzięki czemu będzie lepiej ostrzył i wzięli za to 180 zł... Dodam jeszcze, że serwis ten uchodzi za najlepszy w Krakowie itp.
Nie wiem, czy jest sens oddawać obiektyw jeszcze raz, ale do innego serwisu, czy jest to może jakoś do naprawienia w warunkach domowych? Liczę, że doradzicie mi któreś wyjście, ponieważ czasem jednak bardzo brakuje mi opcji zostrzenia sobie bliżej położonych obiektów i chciałbym mieć po prostu w pełni działający obiektyw.
Pozdrawiam i liczę na pomoc! :)
dzidofon
19-04-2012, 09:13
Oddałem obiektyw do serwisu (gdyż na gwarancji myślę, że by mi go nie uznali, bo jest to uszkodzenie mechaniczne raczej), przetrzymali go chyba z 1,5 tygodnia, ale ok. Fachowcy powiedzieli, że pierścienia nie dali radę naprawić, ale poprawili coś w środku, dzięki czemu będzie lepiej ostrzył i wzięli za to 180 zł... Dodam jeszcze, że serwis ten uchodzi za najlepszy w Krakowie itp.
A dlaczego założyłeś z góry że serwis gwarancyjny Ci tego nie naprawi? Nie ma uszkodzeń mechanicznych, więc może po prostu coś się w środku zepsuło?
MacGyver
19-04-2012, 09:54
Fachowcy powiedzieli, że pierścienia nie dali radę naprawić, ale poprawili coś w środku, dzięki czemu będzie lepiej ostrzył i wzięli za to 180 zł...
Czyli co zrobili? Jeśli pierścień nie działa to jak ma ostrzyć?
Itneverends
19-04-2012, 09:56
Wiesz, zmyliło mnie trochę to, że jest prześwit różny między pierścieniami, co może wskazywać na przykład na to, że jest on tak jakby ... wbity pod spód? A jeśli tak by było, to przecież samo się tak nie stało, tylko musiał wystąpić "jakiś" czynnik fizyczny, który to zrobił. Może faktycznie spróbuję oddać go na gwarancji, gorzej, jak np. po otworzeniu zorientują się, że obiektyw był otwierany, jeśli tak to przyjmą mi go jeszcze, jak myślisz? Nie będą się czepiali, że nie odesłałem go najpierw do nich?
Dzięki za odpowiedź, czekam na więcej opinii :)
pozdrawiam!
MacGyver no pierścień nastawiony jest na nsk, dlatego bardzo ładnie wychodzą widoczki, krajobrazy i dalej położone obiekty, ale na przykład na zdjęciu z imprezy chciałem zrobić zdjęcie tańczącej parze i zamiast na nich (mimo, że byli na pierwszym planie) zostrzyło mi na drzwi, które są w tle. Co do tego, co naprawili Fachowcy to sami wprost nie powiedzieli, co udało im się naprawić, bo jak sami twierdzą "ponaprawiali i poprawili w środku, żeby lepiej ostrzył i żeby zdjęcia wychodziły lepsze" i wzięli za to dodatkowe 60 zł ... Ja sam nie znam się za bardzo na budowie obiektywów itp, żeby móc ocenić, czy faktycznie coś zostało naprawione. Co do niby "lepszego ostrzenia" to ja zbytniej różnicy nie widzę, natomiast znajomi uważają, że zdjęcia wychodzą troszeczkę lepsze.
pozdr
MacGyver
19-04-2012, 10:04
Przy niedokładnym spasowaniu pierścień mógł się zaciąć od normalnego użytkowania.
A czy uznają gwarancję? Zależy czy po demontażu pozostały jakieś zauważalne ślady.
Itneverends
30-07-2012, 14:57
Z góry przepraszam za odkopywanie tematu. Dopiero dzisiaj zdecydowałem się na odesłanie obiektywu na gwarancji; nie wiecie może, drodzy Canonierzy, czy w Polsce jest jakiś oddział Samyanga, gdzie można odesłać obiektyw?
"Wyłącznym dystrybutorem marki Samyang w Polsce i Europie jest firma Delta." To cytat ze strony Aktualności (http://www.samyang.pl). A kontakt do tej firmy to: foto-tip - akcesoria fotograficzne - sklep foto (http://www.foto-tip.pl/sklep/privacy.php) .