Zobacz pełną wersję : Przedłużenie gwarancji 550D
Witam, chcę kupić aparat canona 550D, czy muszę kupować przedłużenie gwarancji? Gwarancja jest na rok! Czy te aparaty są raczej niezawodne...
Proszę o pomoc.
Aleximov
14-04-2012, 19:27
Witaj,
Ja swojego mam już 2 lata i jeszcze się nie zepsuł :) (odpukać...), więc raczej aż tak bardzo się nie psują.
Jeśli chcesz mieć spokój ducha i dopłata nie jest zbyt duża, to można wykupić przedłużenie gwarancji. Ja nie wykupiłem...
Pozdrawiam, Alex
Do rocznej gwarancji Canona ja podchodzę w ten sposób: jest to wystarczająco długi okres aby wyszły na jaw wady produkcyjne, z kolei dwa lata gwarancji to za krótko przy moim użytkowaniu, aby wystąpiły awarie związane z przedwczesnym zużyciem.
Tak to sobie wytłumaczyłem aby się każdorazowo nie wnerwiać przy zakupie sprzętu Canona z roczną gwarancją.
W odniesieniu do postawionego pytania: jeżeli planujesz używać intensywnie body wyraźnie amatorskie to moim zdaniem warto przedłużyć gwarancję. Jeżeli tak po amatorsku to niekoniecznie.
Przez drugi rok mozna sie do sprzedawcy zwrocic.
Okej! Dzięki! Myślę, że nie ma co przedłużać gwarancji jak ma się coś zepsuć, to będzie zepsute na początku albo się zepsuje w pierwszym roku.
policz czy Ci to się opłaca, z tego co się orientuję to dodatkowo około 30% wartości sprzętu. Gwarancja taka jest też od uszkodzeń mechanicznych więc praktycznie możesz przed końcem gwarancji rozbić aparat o beton albo utopić a wtedy dostaniesz nowy o tych samych parametrach
Martinez69
21-04-2012, 21:09
policz czy Ci to się opłaca, z tego co się orientuję to dodatkowo około 30% wartości sprzętu. Gwarancja taka jest też od uszkodzeń mechanicznych więc praktycznie możesz przed końcem gwarancji rozbić aparat o beton albo utopić a wtedy dostaniesz nowy o tych samych parametrach
to jest akurat dodatkowe ubezpieczenie, które pokrywa wszelkie uszkodzenia "pseudo gwarancyjne" oraz uszkodzenia mechaniczne