Zobacz pełną wersję : Jak ostrzyć podczas nagrywania filmów? EOS 550D
bartez.12
14-04-2012, 15:02
Witam, mam pytanie jak ustawić ostrość w aparacie EOS 550D podczas nagrywania filmów. Nie mam pojęcia jak to ustawić. Ostrość mogę ustawiać przed włączeniem trybu nagrywania a jak już włączę nagrywanie i przybliżę coś obiektywem to obiekt jest rozmazany wtedy chciałbym go wyostrzyć ale pytanie jak próbowałem różne ustawienie nic nie daję napiszcie swoje ustawienia. Proszę o pomoc bo to trochę irytujące. Może banalne pytanie zadaję ale naprawdę nie wiem co mam zrobić. Najlepiej podajcie swoje ustawienia.
Ostrość w trakcie filmowania powinno się ustawiać ręcznie. Powie ci to każdy operator .. czy to kamery, czy lustrzanki.
bartez.12
14-04-2012, 15:05
no tak ale jak próbuje spustem migawki nic się nie dzieje.
Przelacz na obiektywie ustawianie ostrosci na reczne i krec czescia obiektywu odpowiadajaca za ostrzenie. Poczytaj tez instrukcje czy Twoj aparat ustawia ostrosc w trakcie krecenia filmu... ale nawet jesli tak, to nie uzywaj tego! Ustawiaj ostrosc recznie!
bartez.12
14-04-2012, 15:11
dobra dzieki za pomoc
Follow Focus -> google
jedyna sensowna opcja
550d potrafi ostrzyć w trakcie kręcenia video - szczegóły w instrukcj, ale to jest jakaś masakra - spróbuj a przekonasz się sam ;)
Nie polecam tego w ogóle. Ja ostrzę tylko ręcznie.
Przemek_PC
14-04-2012, 16:35
Zmienić 550D na Panasonica GH2. Tam ostrzenie działa jak w kamerze wideo czyli w sposób ciągły podczas filmowania bez naciskania czegokolwiek. Oczywiście jeśli operator sobie tego nie życzy to ma do wyboru inny tryb pracy AF gdzie ostrość jest ustawiana automatycznie tylko przy rozpoczęciu nagrywania lub ręczne ustawianie ostrości pierścieniem na obiektywie.
Aha, ponieważ GH2 jest bezlusterkowcem to podczas filmowania działa rewelacyjny jak na tę klasę cenową wizjer.