Zobacz pełną wersję : Canon 5D Mark III - problem z przepuszczaniem światła przez LCD
Skoro informacja o przepuszczaniu światła przez górny LCD w 5D3 została podana na oficjalnej stronie Canon USA, jako użytkownik Canon 5D Mark III chciał bym wiedzieć, jak ma się ta sprawa do aparatów z krajowej dystrybucji? Jakie kroki zostaną przedsięwzięte w celu wykrycia oraz ewentualnego usunięcia w/w usterki? Czy serwis CSI Foto i Video posiada już jakieś szersze informacje? A może wpływały już takie zgłoszenia?
Dla porządku podam link do informacji na stronie Canon USA - link (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer?pageKeyCode=prdAdvDetail&docId=0901e02480538fc7).
Skoro informacja o przepuszczaniu światła przez górny LCD w 5D3 została podana na oficjalnej stronie Canon USA, jako użytkownik Canon 5D Mark III chciał bym wiedzieć, jak ma się ta sprawa do aparatów z krajowej dystrybucji? Jakie kroki zostaną przedsięwzięte w celu wykrycia oraz ewentualnego usunięcia w/w usterki? Czy serwis CSI Foto i Video posiada już jakieś szersze informacje? A może wpływały już takie zgłoszenia?
Dla porządku podam link do informacji na stronie Canon USA - link (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer?pageKeyCode=prdAdvDetail&docId=0901e02480538fc7).
W chwili gdy będą już gotowe rozwiązania problemu zostanie to ogłoszone na stronach producenta. Na chwilę obecną producent pracuje nad rozwiązaniem problemu.
Jesli twoj dzial dobrze to nie ma sobei co zawracac glowy ?
Bardzo proszę zwracać uwagę na pisownię.
Pozdrawiam
K.
Tezet-gdynia
19-04-2012, 14:12
Jesli twoj dzial dobrze to nie ma sobei co zawracac glowy ?
Jest oficjalna informacja, wiec ludzie oczekuja oficjalnego rozwiazania. To ze dziala dobrze czy zle, nie ma nic do tego. Ludzie za nie male pieniadze chca produkt PELNOwartosciowy, a nie padlo w ktorym cos tam oficjalnie nie dziala, badz dziala zle ;-)
wniosek stąd taki że lepiej nie kupować bardzo świeżych modeli
prawda ale ktoś musi je kupić i przetestować, taka jest cena nowości...
takisefotograf
19-04-2012, 21:26
Kiedys testowało sie przed wpuszczeniem produktu na rynek.Teraz testują pierwsi nabywcy i dotyczy to nie tylko aparatów fotograficznych :(
Pierwsi nabywcy nie specjalnie się tym przejmują, chcą jedynie znać opinię serwisu Canona.
wniosek stąd taki że lepiej nie kupować bardzo świeżych modeli
Sprawdziłem stare pięć de i ma podobne ,gdy zaświeci się podświetlanie górnego wyświetlacza zmienia parametry naświetlania
hmm?
ten problem po prostu był od zawsze !
żyłem z tym problemem od 5D i będę musiał żyć z 5D mkIII
z tą różnicą ze teraz o tym wiem :)
wydaje mi się, że każdy aparat tak ma. 1D jest dlatego wyposażony w klamkę zamykającą wizjer.
Sprawdziłem stare pięć de i ma podobne ,gdy zaświeci się podświetlanie górnego wyświetlacza zmienia parametry naświetlania
hmm?
ten problem po prostu był od zawsze !
żyłem z tym problemem od 5D i będę musiał żyć z 5D mkIII
z tą różnicą ze teraz o tym wiem :)
Dziwne bo moj 5D MKII mozna podswietlac na rozne spooby i ekspozycja bez zmian .
Raideur- ponieważ ten problem pojawia się tylko w sytuacji w której ta mała ilość światła wpływa na ekspozycje, czyli w sytuacji kiedy i tak auto ekspozycja nie jest przydatna ;)
Canon ogłosił , ze wszystkie aparaty 5DIII które maja 1 lub 2 na 6 miejscu numeru seryjnego zostaną przez nich naprawione bezpłatnie .Nowy update problemu nie załatwi stąd wspomniana decyzja .Po 10.05.2012 użytkownicy wadliwych puszek maja się zwrócić bezpośrednio do serwisów .
Matsunami
27-04-2012, 06:11
Ja serwis odpuszcze, szkoda straconego czasu bez puszki na problem, którego dla mnie nie ma.
toma20D czy to jest oficjalna pozycja Canon Polska?
Canon USA (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii?pageKeyCode=prdAdvDetail&docId=0901e02480538fc7) uważa, że problem nie ma wpływu na zdjęcia. Jeżeli ktoś uważa inaczej Canon oferuje bezpłatną INSPEKCJĘ. I to jest dla klientów mieszkających w USA i Puerto Rico.
Nikt nie mówi o naprawie jeżeli "fenomen" nie ma efektywnego wpływu na zdjęcia.
rOOmak ..to jest oficjalne stanowisko Canon Deutschland a konkretnie dostałem tą informację od CPS -Canon Professional Service
Chłopaki z Lens Rentals sprawdzili na czym polega oficjalny FIX od Canona
http://www.lensrentals.com/blog/2012/05/the-fix-is-in
dziobolek
02-05-2012, 22:39
Canon EOS 5D Mark III - nota serwisowa (http://www.fotografuj.pl/News/Canon_EOS_5D_Mark_III_nota_serwisowa/id/6179)
Pozdrówka!
Kolekcjoner
03-05-2012, 00:19
A już się bałem, że zakleją gumą do żucia ;).
Robson01
03-05-2012, 06:30
A już się bałem, że zakleją gumą do żucia ;).
Kto to wie (:confused:), może na tym będzie polegała naprawa serwisowa.
Nie bój się, już wyżej podałem link do Lens Rentals gdzie sprawdzili na czym polega naprawa serwisowa.
Serwis dołożył dodatkową osłonę z czarnej przylegającej folii plastikowej. Podobnej do tej co osłania inne miejsca w aparacie.
wydaje mi się, że każdy aparat tak ma. 1D jest dlatego wyposażony w klamkę zamykającą wizjer.
akurat klamka nie ma na to wplywu.
Grzesiek_PL
03-05-2012, 14:51
Mogli całe wnętrze wyłożyć czarną pianką/gąbką :D prawie by wytłumiała migawkę.
A przy okazji skutecznie tłumiłaby chłodzenie, coś mi się wydaje
michael_key
03-05-2012, 21:46
Już Canon coś wymyśli, będzie dobrze.
Już Canon coś wymyśli, będzie dobrze.
Canon już coś wymyślił więc jeśli ktoś posiada aparat w którym problem występuje to zapraszamy do serwisu w celu usunięcia problemu.
Czy chodzi o sławną czarną taśmę? :)
michael_key
07-05-2012, 19:45
Canon już coś wymyślił więc jeśli ktoś posiada aparat w którym problem występuje to zapraszamy do serwisu w celu usunięcia problemu.
No... nie mówiłem? Cudzych chwalicie swych nie znacie :wink:
jan pawlak
08-05-2012, 21:32
To nie z wizjera ale z podświetlenia górnego LCD.
No cóż, prawdą jest że:
- każdy chce mieć pełnowartościowy produkt
- jakoś nie wyobrażam sobie siebie że podświetlam górny LCD w momencie robienia zdjęcia (w warunkach ciemności)
Po naciśnięciu Q mam pełną informację na dużym displayu.
Nie wyslę do serwisu body dla tej poprawki
jp
Nie wyslę do serwisu body dla tej poprawki
jp
Da się żyć z takim problemem, a lcd-ka mogą zaizolować kiedyś tam przy innej okazji (odpukać)
klosz007
04-07-2012, 22:03
Ostatnio rozbierałem HTC HD2 kolegi (zbity wyświetlacz) - cały telefon trzyma się na 9 śrubkach, reszta różne rodzaje taśmy klejącej. Tak, że taśma klejąca wiecznie żywa :-) Nie tylko do naprawy ale i jako podstawowy budulec.
Dla porównania w iPhone 4 na taśmie klejącej jest umocowany tylko akumulator - reszta to całe multum malutkich śrubek.