PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie w internecie trzymacie swoje zdjęcia?

jgq
13-04-2012, 22:42
Witam,

nazbierało mi się trochę dużo GB zdjęć i z dnia na dzień zaczyna mnie martwić fakt, że mam je zgrane tylko na dysku. Nieszczęśliwy przypadek i stracę zdjęcia z 10 lat. Jestem na etapie katalogowania wszystkiego, będę chciał to wypalić na płytach ale zastanawiam się też nad wrzuceniem całego zbioru do internetu. Niestety większość darmowych dysków internetowych nie jest wystarczająco pojemna. Chciałbym mieć wszystko na jednym koncie. Ostatnio wpadłem na jumbofiles.com ale po sprawie z megauploadem nie wiem czy takie serwisy są... trwałe (??). Nie muszę pisać o wygodzie dostępu do fotek bez noszenia teczki z płytami. Może macie jakieś doświadczenie z przechowywaniem zdjęć w necie, chętnie się z nim zapoznam.

Pozdrawiam,
Jarosław

dinderi
13-04-2012, 22:58
"Kup" sobie serwer. Wydasz niecałą stówę na rok i będziesz miał spokój.

jgq
14-04-2012, 01:33
"Kup" sobie serwer. Wydasz niecałą stówę na rok i będziesz miał spokój.

Podeślij ma na pw przykład serwera, bo nie za bardzo widzę serwery w tej cenie.

jellyeater
14-04-2012, 19:49
Drugi dysk po prostu? Najlepiej zewnętrzny. Mała szansa, że oba padną. Płyty też potrafią mieć krotką żywotność. :(

najeli
14-04-2012, 20:41
Podeślij ma na pw przykład serwera, bo nie za bardzo widzę serwery w tej cenie.
Jest całkiem sporo.
Ja mam tu: http://www.ovh.pl/hosting/ - 120zł/25gb bez limitu transferu
tylko panel zarządzania jest... dobra, zostawię to bez komentarza ;-)

szymkowski
15-04-2012, 18:25
Kup sobie dysk na USB. Zgraj na niego wszystkie zdjęcia i schowaj dysk do szafy.

Bangi
15-04-2012, 20:47
Fotki, trzymam na 2 różnych dyskach fizycznych (w jednym kompie) + dysk USB - backup co jakiś czas. Uważam, że jeśli to ma być prywatne archiwum to niekoniecznie trzymanie na serwerach jest celowe.

PawelB
15-04-2012, 21:00
Jest całkiem sporo.
Ja mam tu: http://www.ovh.pl/hosting/ - 120zł/25gb bez limitu transferu

Na stronę www wystarczy, ale do trzymania zdjęć? Trzeba byłoby wykupić kilka serwerów, albo większą opcję, co zdecydowanie podnosi koszty.

airhead
15-04-2012, 23:01
Skydrive od Microsoftu daje 25 GB za darmo
natomiast trzymanie całego archiwum w internecie jest bez sensu, już to przerabiałem i kosztowało by majątek

4kwiatek
15-04-2012, 23:32
Hi...

Kup sobie dysk na USB. Zgraj na niego wszystkie zdjęcia i schowaj dysk do szafy.

Dobra "rada". Polecam najpierw przejrzeć w necie informacje byłych użytkowników niektórych typów dysków.. Można się zdziwić ilu straciło właśnie dane z tzw dysków USB.

Moim zdaniem jest lepiej zakupić zwykły dysk SATA - jeśli ładowanie archiwum ma trwać dłuższy czas to sugerowałbym obudowę (najlepiej od razu z E-SATA). Po zapełnieniu odłożyć Ad-Acta. Ale nie liczyć że będzie "wieczne". ELektronika też się starzeje sama z siebie... styki potrafią się utlenić.. itp.

Pozdrawiam...

amroz
15-04-2012, 23:38
mam 2 dyski zewnętrzne na USB i leżą bezpiecznie na półce obok książek. Dodatkowo oczywiście ten sam materiał na dysku w komputerze

najeli
15-04-2012, 23:49
mam 2 dyski zewnętrzne na USB i leżą bezpiecznie na półce obok książek. Dodatkowo oczywiście ten sam materiał na dysku w komputerze
to lepiej jeden trzymaj w jakimś innym mieszkaniu, żeby było bezpieczniej ;-)

Jago
16-04-2012, 07:12
to lepiej jeden trzymaj w jakimś innym mieszkaniu, żeby było bezpieczniej ;-)

Uważam, że w sejfie bankowym będzie jeszcze bardziej bezpiecznie ;)

igor58
16-04-2012, 09:03
zrób selekcję fotek, wywal połowę, zaraz Ci się przejaśni (na dyskach)
ja tak robię co jakiś czas; wierzę, że tzw. ludzkość mi to wybaczy
a tak na serio: dysk zewnętrzny, tak, jak radzą koledzy

model
16-04-2012, 09:44
Rób odbitki ;)

Ja oprócz fotek na papierze robię kopie zapasowe na płytach DVD - nie muszę mieć szybkiego dostępu, bo mam go na kompie. Kopia zapasowa jest tylko po to, żeby korzystać z niej w razie awarii.