Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dźwięk stabilizacji Canon 70-300 IS USM

sprocket73
13-04-2012, 17:24
Witam

Czy ktoś z posiadaczy mógłby opisać jakie dźwięki wydaje stabilizacja w C70-300 IS USM ?

Właśnie stałem się posiadaczem tego obiektywu i trochę się zastanawiam czy to normalne. Zaczyna się od krótkiego "zgrzyt", potem delikatnie słychać jednostajnie pracujący mechanizm, jakąś sekundę po zrobieniu zdjęcia i nie dotykaniu niczego słychać identyczne "zgrzyt" jak na początku i mechanizm się zatrzymuje. Dźwięki te są całkowicie powtarzalne, identyczne zarówno w mode1 jak i mode2.
Stabilizacja działa dobrze - zrobiłem ostre zdjęcie oczu psa z czasem 1/10s z ręki na ogniskowej 300mm.

Intryguje mnie to "zgrzyt" w C15-85 niczego takiego nie ma.

RadOs41
13-04-2012, 18:06
Witaj Sprocket, 70-300 nie używałem, ale mam doświadczenia z IS w modelach: 70-200, 24-105 i 28-135. Ten pierwszy wydawał dźwięk, nazwijmy to, ciche, podwójne, dosyć krótkie, bezdźwięczne s-s; 24-105 - ten podobnie, pracuje dosyć cicho, ale czasami pojawia się "bzyknięcie" dźwięczne, tzn, bardziej metaliczne niż w 70-200 a także podczas pracy stabilizacji słychać z wewnątrz "jakby się coś obracało w tym czasie"; 28-135 - totalne "trzęsienie Ziemi". Praca IS wobec dwóch w/w, jest dosyć głośna, zwłaszcza charakterystyczne "bzykniecie". Ponadto niemal zawsze, w momencie pracy stabilizacji widziany w wizjerze obraz "drga". Ale nie ma to najmniejszego negatywnego wpływu na jakość zdjęć, która jest naprawdę rewelacyjna.
Trzeba mieć świadomość, że są to stabilizacje mechaniczne, a więc jakiś "efekt uboczny", większy lub mniejszy - w postaci słyszalnych dźwięków musi się pojawić.
Wspomniany 28-135 swego czasu zawiozłem do CSI, aby sprawdzili "to głośne i drgające" działanie stabilizacji - na potwierdzeniu napisali, że IS działa OK, a to co wskazałem jako "wadę" określili jako "normalne zjawisko". I tego się trzymam (w tym modelu). Manualnie też to "potwierdziłem" robiąc na ogniskowej 135 mm (aps-c ok. 215mm) ostre zdjęcia z czasem 1/30 i 1/25.
Pozdrawiam ;)

komisarz ryba
13-04-2012, 18:23
w moim 24-105 przy zalaczeniu sie stabilizacji i przy jej wylaczeniu tez slychac glosniejszy zgrzyt. w trakcie dzialania slychac tylko delikatny szum.

sprocket73
13-04-2012, 19:37
A czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ma konkretnie 70-300 IS ?
Bo zdaję sobie z tego sprawę, że w różnych modelach stabilizacja może wydawać najróżniejsze dźwięki, ale miałem kiedyś podpięty na chwilę w sklepie 70-300 IS i nie pamiętam tych "zgrzytów". Być może wtedy nie zwróciłem uwagi.

Aleximov
13-04-2012, 19:50
Witam

Czy ktoś z posiadaczy mógłby opisać jakie dźwięki wydaje stabilizacja w C70-300 IS USM ? (...) Zaczyna się od krótkiego "zgrzyt", potem delikatnie słychać jednostajnie pracujący mechanizm, jakąś sekundę po zrobieniu zdjęcia i nie dotykaniu niczego słychać identyczne "zgrzyt" jak na początku i mechanizm się zatrzymuje.

Ten typ tak ma - mam ten obiektyw (C70-300/4-5.6 IS USM) i są to odgłosy pracy stabilizatora obrazu. Pierwszy "zgrzyt" ustawia soczewki z położenia spoczynkowego do położenia roboczego a stabilizacja działa jeszcze kilka sekund po zrobieniu zdjęcia i potem się wyłącza, znowu "parkując" soczewki. Tak ma być i obiektyw jest ok - mój tak miał on nowości i dalej tak ma (przez 2 lata...)..

Pozdrawiam, Alex

Yarus
13-04-2012, 19:59
"Na oko" to ciężko porównać, ale raczej ten typ tak ma :-)
To pierwszy, mechaniczny, typ stabilizacji. Na początku taki "cyk/zgrzyt" zwolnienia blokady soczewki. Następnie wyraźnie słyszalna praca żyroskopów i po "pi razy oko" sekundzie od zwolnienia spustu ponowny "cyk/zgrzyt" mechanizmu blokady. Mam 70-300 IS trzy lata i ma tak od nowości. Inne znane mi egzemplarze zachowują się podobnie/identycznie.

sprocket73
13-04-2012, 20:01
Dzięki Aleximov i Yarus, właśnie takiego uspokojenia potrzebowałem.
Kiedy zdałem sobie sprawę, że dzisiaj jest piątek 13-stego, jakoś stałem się wybitnie podejrzliwy ;)

said1
13-04-2012, 21:22
Używam tego szkła od roku i potwierdzam powyższe stwierdzenia użytkowników z dłuższym stażem... ten typ tak ma:)
Przyznam szczerze, że dźwięki które wydaje czasami sprawią problemy - głównie przy kręceniu filmów słychać dość wyraźnie to charakterystyczne mruczenie, ale przy robieniu zdjęć niewątpliwą rekompensatą jest wyśmienita wydajność samego układu stabilizacji:)
Czym dłużej się go używa, tym bardziej ten dźwięk powszednieje, do tego stopnia, że jak zakładam coś innego na body to brakuje mi tego "charakterystycznego mruczenia":)

PRZEMOLO79
03-07-2012, 11:26
zalezy co rozumiemy przez |":zgrzyt" stabilizacja po prostu się uruchamia, slychac ciche bzyczenie jakby bulgotanie i potem po wykonaniu zjdęcia jeszcze jakaś sekunda i stop zgrzytów nie odnotowalem jak zawal tak zwal