Zobacz pełną wersję : Wężyk spustowy
pemstudio
12-04-2012, 19:38
Forumowicze pytanie z cyklu błahych. Potrzebny mi wężyk spustowy tylko mam mały problem z kablami. Obecnie posiadam 50D lecz w planach jest przesiadka na 5D i pytanie jest proste czy oba body mają takie same wejście czy się różnią.
smigaczka
27-04-2012, 21:12
A jaki wężyk spustowy masz zamiar kupić?
Bo ja zastanawiam się nad xxxxxxxx ale nie wiem czy elektroniczny wybrać czy moze radiowy....
Nie chcę zaczynać nowego wątku na forum, wiec będę wdzięczna jeśli ty mi w tym temacie odpowiesz :) dzięki.
Radiowy też jest elektroniczny :)
Z radiowym masz więcej możliwości, ale musisz sobie sama odpowiedzieć czy te możliwości będą Ci potrzebne. Czyli np wyzwalanie migawki z większej odległości, albo autoportrety.
dziobolek
27-04-2012, 21:56
Polecam Phottix Plato (http://www.phottix.com/en/phottix-plato-canon.html).
Możesz go używać jako przewodowy i bezprzewodowy - zależnie od potrzeb ;)
Następna zaleta, to zasilanie - tylko baterie/akumulatory AAA.
W razie potrzeby zmiany systemu/puszki wystarczy dokupić tylko odpowiedni kabel.
Pozdrówka!
Tylko że smigaczka pokazała wężyk z interwałometrem a Plato tego nie ma. Zakładam że zdecydowała się na taki świadomie.
dziobolek
27-04-2012, 22:21
Tylko że smigaczka pokazała wężyk z interwałometrem a Plato tego nie ma...
Taaak, ale napisała również...
... ale nie wiem czy elektroniczny wybrać czy moze radiowy...
Więc jeśli chce radiowy i nie potrzebuje interwałometru, to polecam Phottix Plato :mrgreen:
Natomiast czego nie ma w Plato możesz znaleźć w Phottix AION (http://www.phottix.com/pl/wireless-remotes/phottix-aion-wireless-timer-and-shutter-release.html).
To już troszkę inne pieniądze, ale jak ktoś potrzebuje radiowy z interwałometrem... :roll:
Pozdrówka!
YN-RT602 - moze pracowac jako radiowy wyzwalacz lampy lub wyzwalacz migawki (RT603 pewnie tez)
smigaczka
29-05-2012, 13:26
Interwałometr nie jest mi jakoś szczególnie i koniecznie potrzebny. Najważniejsze jest wyzwalanie z dużych odległości. Opcja 'przenikania' sygnału przez ścianę też jest jak najbardziej wskazana.
Wiecie.. każdy fotograf ma coś ze stalkera ;)