Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : C 500n i potwierdzenie ostrości m42

Stanislaw
12-04-2012, 17:46
Spotkał się ktoś z takim połączeniem?

Dostałem Canona 500n, zadowolony pomyślałem że będę mógł robić fajne zdjęcia, tylko podłącze przejściówkę z potwierdzeniem.

No ale potwierdzenie ostrości nie działa, przejściówka przekazuje info o przysłonie lecz nic więcej. :<

Matówka w tym aparacie jest mała i ciemna więc ostrzenie na oko odpada, już mi łatwiej wyostrzyć C450D.

Może zna ktoś jakieś rozwiązanie problemu?

mkev
12-04-2012, 19:05
ja bym spróbował w taki sposób, że wybierasz czujnik AF, następnie trzymasz wciśnięty do połowy przycisk migawki i wtedy dopiero ustawiasz ostrość. Gdy się ona pojawi w obrębie wybranego czujnika zaświeci się on potwierdzając, że jest ostrość.

Stanislaw
12-04-2012, 19:07
No wiem jak działa potwierdzenie ostrości. W 450D działa normalnie. W 500n nie.

Aleximov
12-04-2012, 21:06
Witam,

Zaciekawiony wyciągnąłem z przepastnej szuflady starego Canona 500 (analogowy), podłączyłem szkło M42 przez przejściówkę i DZIAŁA potwierdzenie ostrości (zapala się zielone kółko w wizjerze, obok wskaźnika ekspozycji - na matówce oczywiście nic się nie podświetla).

A jak jest u Ciebie - potwierdzenie ostrości (zielone kółko) nie działa tylko z przejściówką a ze szkłami z AF działa poprawnie (np. z kitem)?

Pozdrawiam, Alex

Stanislaw
12-04-2012, 21:10
Dzięki za fatygę! A masz dźwięk kiedy kiedy złapiesz ostrość?

Muszę sprawdzić to kółko o którym mówiłeś, ale kręciłem przez pół godziny i nic się nie zmieniało we wizjerze...

AF działa poprawnie, ale gdy włączę MF na kicie to znowu nie potwierdza ostrości.

Czyli wychodzi na to że body jest wadliwe?

Aleximov
12-04-2012, 21:54
Ja testowałem na C500 (nie C500N), ale chyba nie ma między nimi różnicy w systemie potwierdzania ostrości (z tego co wyczytałem w necie).

Nie mam dźwięku, ale na kicie też nie mam (może jest wyłączony - zgubiłem gdzieś instrukcję do niego... :) ) U mnie przy potwierdzaniu ostrości zaświeca się taka zielona kropka (kółeczko) w wizjerze po prawej stronie wskaźnika ekspozycji (tej zielonej "linijki") - jak kręcę ostrością w M42 to zaświeca się i gaśnie, jak przejadę za daleko lub za blisko - tak samo działa na kicie w trybie MF i AF. Może coś faktycznie nie tak u Ciebie w body...

Pozdrawiam, Alex

Stanislaw
12-04-2012, 21:59
Teraz nie mam jak sprawdzić, ale wiem że dźwięk się włącza drugą opcją fn.

Jeszcze pytanko, na m42, na wyświetlaczu pokazuje się MF? Wyczytałem kiedyś że są dwa rodzaje dandelionów i jedne udają tryb AF (i wydaje mi się że na tych powinno działać) i takie które tylko udają obiektywy EF w trybie MF i może w tych nie działa...

No nic, jutro jeszcze pokręcę i zobaczę.

Całe szczęście kupiłem 'przez przypadek' starego porsta, tam, mam nadzieję, wszystko będzie działać. :D

Aleximov
12-04-2012, 22:16
Faktycznie - masz rację... Sprawdziłem na innym dandelionie i okazuje się, że potwierdzenie nie działa...

U mnie działa potwierdzenie AF z nieprogramowalnymi dandelionami, natomiast nie działa z programowalnymi [AF EFM]. Body jest więc pewnie dobre, musisz zmienić dandelion w adapterze ;)

Pozdrawiam, Alex

igor58
12-04-2012, 22:46
Ważne jest ustawienie przesłony w obiektywie i w ogóle warunki, w jakich się wykonuje fotki.
U mnie potwierdzenie ostrości nie działa (lub działa słabiutko) już w okolicach 5.6.

Stanislaw
12-04-2012, 22:48
Ważne jest ustawienie przesłony w obiektywie i w ogóle warunki, w jakich się wykonuje fotki.
U mnie potwierdzenie ostrości nie działa (lub działa słabiutko) już w okolicach 5.6.

w dzień, na 1.4 nic nie łapało.

Z przeprowadzonego dochodzenia z Alexem, wynika właśnie że to wina dandeliona.

Dzięki jeszcze raz Alex!

igor58
12-04-2012, 22:50
... oczywiście mam na myśli "jasne" obiektywy typu Helios 58/2.0