PDA

Zobacz pełną wersję : Dostrajacze ostrości (AF QUICK i AF LIVE)

h183428
12-04-2012, 16:36
Chciałbym się zapytać jakie różnice ze sobą niosą te dwa tryby:

AF LIVE
AF QUICK

Możemy je wybrać w lustrzance Canon 550 D. Jest jeszcze trzecia opcja - wykrywanie twarzy, ale to to już rozumiem.

Chciałbym wiedzieć czym się one różnią. Ta druga opcja SZYBCIEJ dostaja ostrość na pożądanym obiekcie (gasnie wtedy monitor na moment, taka ciekawostka). Dlatego chcę się zapytać co wnosi dodatkowego opcja pierwsza. No bo skoro dostraja wolniej, to jakiś inny jej plus musi pewnie być. A jaki? Jaki to jest plus? I czy tylko na szybkości polegają te zmiany?

PS
Skoro AF QUICK dostraja szybciej to dlaczego w trybie SPORT w lustrzance jest domyślnie ustawiony tryb AF LIVE a nie AF QUICK? Przecież fotografując sportowców liczy się przede wszystkim szybkość z jaką aparat ustawi ostrość.

flankerp
12-04-2012, 16:40
... z tego co pamiętam AF QUICK poprostu wykorzystuje czujniki detekcji fazy czyli po normalnemu zamist detekcje kontrastu jak przy LV. Ekreanik Ci gaśnie bo aparat robi pomiar czujnikami AF jak klasycznie

Poprawcie mnie jeśli się myle....

kaqkaba
12-04-2012, 16:58
AF Live działa tak jak w każdym kompakcie wolno ale dokładnie bo analizowany jest obraz padający na matrycę aparatu
AF Quick działa tak jak bez korzystania z Live View czyli korzysta z czujników AF. Czarny ekran w chwili ustawiania ostrosci wynika z opadnięcia lustra.

h183428
12-04-2012, 20:45
A jak ma się do tej opcji AF QUICK tryb pomiaru jaki możemy wybrać? No wiecie - skupiony, wielosegmentowy, punktowy itd?

Merde
12-04-2012, 21:00
A jak ma się do tej opcji AF QUICK tryb pomiaru jaki możemy wybrać? No wiecie - skupiony, wielosegmentowy, punktowy itd?

Nijak?

h183428
12-04-2012, 21:49
No jak to nijak skoro tryb pomiaru wpływa na ostrzenie?
Wyjaśnisz mi to?

Aleximov
12-04-2012, 21:58
Witam,

AF QUICK dotyczy nastawiania ostrości a pomiar skupiony, wielosegmentowy dotyczy ekspozycji (naświetlanie klatki) - to dwie różne rzeczy :)

Pozdrawiam, Alex

OrzelPiotr
12-04-2012, 22:03
Niby dwie różne rzeczy, ale jak wiadomo w drugą stronę już są "nie różne" bo np pomiar punktowy odczytuje światło z wybranego punktu AF :] (oczywiście nie w LV) ale to tylko takie wtrącenie.

h183428
12-04-2012, 22:11
A co do tych pomiarów to jakie one mają zadanie?
Czy one na podstawie tego co im się wskazało, ustawiają odpowiednią przysłonę i migawkę by zdjęcie nie wyszło za ciemne i zbyt jasne? One po prostu badają jasność otoczenia z danego punktu? No to przecież pomiar wielosegmentowy powinien wszystko robić. Do czego w ogóle potrzebne są inne pomiary? Przecież jak mamy ciemne zdjęcie na którym pali się jedna żarówka i aparat zmierzy nam punktowo światło z tej żarówki, to uzna że kadr jest wystarczająco naświetlony (albo za bardzo) i jeszcze doda ustawień takich aby zdjęcie przyciemnić, co w tym wypadku spowoduje to, że nie będzie kompletnie nic już widać na już czarnym zdjęciu. Po co więc te inne tryby niż wielosegmentowy? Dajcie przykłady.

OrzelPiotr
12-04-2012, 22:27
Pomiary potrzebne są do tego by pokazać na zdjęciu dokładnie to co chcesz - wielosegmentowy pomiar wszystko uśredni i niektóre partie obrazu mogą być niedoświetlone lub prześwietlone. Jak użyjesz punktowego, to ta żarówka na pierwszym planie nie będzie brana pod uwagę (chyba, że tam wycelujesz), co spowoduje prześwietlenie tej partii zdjęcia ale uwydatni ciemne partie które normalnie były by niedoświetlone.

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/tryby_pomiaru_swiatla

h183428
12-04-2012, 22:56
Nie wiem też czy te pomiary są faktycznie potrzebne. Dlaczego?
Bo jak mam kadr gdzie znajdują się dwa obiekty z różnym, kontrastującym naświetleniem, i gdy my będziemy chcieli poprawnie naświetlić jeden z nich to nie muszę przecież wybierać pomiaru punktowego, odczytać jasność z danego miejsca, zablokować ekspozycję i zrobić zdjęcie w pożądanym przez nas kadrze.

Czemu nie? Bo przecież na to samo wpadnę albo zwiększając czas migawki/przysłonę, albo zmiiejszając. Któryś obiekt wyjdzie wtedy poprawnie oświetlony a ten drugi będzie neidoświetlony lub prześwietlony. Prawda?

Więc jak rozumiem, ta funkcja różnych typów pomiarów ma ułatwiać nam prace i dostosowywać parametry do obiektów które my wskazaliśmy. Tak?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To jeszcze jedno mi wyjaśnij... Dlaczego w trybie MANUALNYM możliwe do wyboru są te tryby pomiaru światła? One istnieją raczej do trybów podstawowych, ponieważ tam aparat decyduje o przysłonie i migawce by prawidłowo naświetlić zdjęcie. To w tych trybach mogę ustawić na naświetlenie tego elementu jaki ja chcę i zablkować ekspozycję no i zrobić zdjęcie gdzie doświetlone będzie na fotografii to co chciałem. To rozumiem.
Ale w takim wypadku to co te punkty pomiaru światła (po co?) robią w trybie manualnym? Skoro i tak ja sam ustawie sobie przysłonę/migawkę/iso?

pan.kolega
13-04-2012, 03:16
To jeszcze jedno mi wyjaśnij... Dlaczego w trybie MANUALNYM możliwe do wyboru są te tryby pomiaru światła? One istnieją raczej do trybów podstawowych, ponieważ tam aparat decyduje o przysłonie i migawce by prawidłowo naświetlić zdjęcie. To w tych trybach mogę ustawić na naświetlenie tego elementu jaki ja chcę i zablkować ekspozycję no i zrobić zdjęcie gdzie doświetlone będzie na fotografii to co chciałem. To rozumiem.
Ale w takim wypadku to co te punkty pomiaru światła (po co?) robią w trybie manualnym? Skoro i tak ja sam ustawie sobie przysłonę/migawkę/iso?

Sam sobie ustawisz, ale swiatlomierz i tak dziala i pokaze co zmierzyl.
Lepiej sobie to przemysl i poobserwuj zamiast filozofowac.

h183428
13-04-2012, 03:53
No ale one są niepotrzebne te tryby w trybie fotografowania manualnego. Prawda?
Jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Napiszcie coś.

Merde
13-04-2012, 07:54
No ale one są niepotrzebne te tryby w trybie fotografowania manualnego. Prawda?

Jasne, że są potrzebne. Światłomierz działa tak samo, niezależnie od trybu Av/Tv/M/P itd. W trybie manualnym to ty decydujesz o ekspozycji, ale na podstawie wskazań światłomierza.

Jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Napiszcie coś.

Sądzisz, że na tak podstawowe rzeczy jeszcze nic nie zostało napisane, hmm?

Lektura obowiązkowa (kilkukrotna, bo można za pierwszym razem nie załapać):
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

jaś
13-04-2012, 08:15

mam wrażenie że człowiek pyta po jest pomiar punktowy, centralnie ważony i matrycowy - w trybie mamualnym ustawiasz czas i przysłonę i nie musisz wcale używać światłomierza (wbrew pozorom dość często się tak robi), tryby pracy światłomierza informują co konkriektno :) mierzy i jak działa światłomierz (polecam instrukcję obsługi) i przydają się częściej właśnie w trybie manualnym (np pomiar punktowy).

Czacha
13-04-2012, 09:05
Niby dwie różne rzeczy, ale jak wiadomo w drugą stronę już są "nie różne" bo np pomiar punktowy odczytuje światło z wybranego punktu AF :] (oczywiście nie w LV) ale to tylko takie wtrącenie.

Niby w ktorym body pomiar punktowy masz przypisany do punktow AF? Raczej nie w 550D ...

flankerp
13-04-2012, 12:52
... z tego co mi się wydaje, do odczytuje ze środkowego, przynajmniej u mnie w 500D

ALe sprawdze jak się zachowa z bocznymi.. Nigdy nie sprawdzałem, bo jakoś żadko korzystam z bocznych...

Czacha
13-04-2012, 13:27
Przy pomiarze matrycowym korzysta z pomiaru na czujnik, ale pomiar punktowy odbywa sie w centrum, a nie wybranymi czujnikami. To nie 1D ... ;)

Usjwo
13-04-2012, 15:32
matrycowy mierzy dokola punktu AF, dlatego calkiem dobrze sie sprawdza, a szkoda ze wszystkie inne tryby tego nie robia (w xxD) :(

h183428
14-04-2012, 06:15
NIe możemy sobie wybrać jednego punktu z tych 9-ciu do pomiaru światła przecież. Jedynie mozemy wskazac jeden z tych punktów by to na niego aparat WYOSTRZYŁ, ustawił ostrość. Więc - ostrość a nie pomiar światła. Jak ustawiamy na pomiar światła jako "punktowy" to i tak działa on centralnie, jest wyśrodkowany - i wtedy możemy dostajać względem tego punktu w swojej pamięci czy tam w innych trybach blokować ekspozycje i zmieniając potem kadr.