Zobacz pełną wersję : Transfokator - co to ?
Dla forumowiczów pytanie
kto oglaglądał TVN 24 dziś niech sobie odpuści ...
to polska nazwa na słowo ktore często pada na tym forum 8) :lol:
KuchateK
25-01-2006, 23:48
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transfokator
zwyczajnie obiektyw typu ZOOM :mrgreen:
na zajęciach u mnie w szkole, tym terminem ludziska się posługują...
Tomasz1972
25-01-2006, 23:49
transfokator to zoom , który podczas zmiany ogniskowej nie zmienia ostrości , Drogi i stosowany głównie w TV i innych produkcjach filmowych
transfokator to zoom , który podczas zmiany ogniskowej nie zmienia ostrości , Drogi i stosowany głównie w TV i innych produkcjach filmowych
A nie po prostu zoom?
Na pierwszy rzut oka i moja Tokina i Canon 70-210 nie zmienia ostrości przy zoomie. A drogie są nie za bardzo.
Tomasz1972
26-01-2006, 00:09
Ostrość przy zoomowaniu się się zmienia w przypadku większości popularnych obiektywów, jedynie prz transfokatorach jest stała . I niezależna od ogniskowej .
KuchateK
26-01-2006, 00:18
O ile sie nie myle to ostrosc sie nie zmienia ze zmiana ogniskowej tylko w obiektywach parafokalnych, wiec chyba pomyliles pojecia.
http://www.rogercavanagh.com/helpinfo/30_parfocal.stm
Transfokator to poprostu zoom .... polaska nazwa na to ustrojstwo .... a z tym wyszukanym zoomem to nie jest tak poprostu tak że ci co go używają są poprostu tacy elokwentni i inni niż wszycy co używają poprostu zoomów ...;)
Tomasz1972
26-01-2006, 12:53
O ile sie nie myle to ostrosc sie nie zmienia ze zmiana ogniskowej tylko w obiektywach parafokalnych, wiec chyba pomyliles pojecia.
http://www.rogercavanagh.com/helpinfo/30_parfocal.stm
Pewnie tak .
Tomasz1972
26-01-2006, 12:54
Transfokator to poprostu zoom .... polaska nazwa na to ustrojstwo .... a z tym wyszukanym zoomem to nie jest tak poprostu tak że ci co go używają są poprostu tacy elokwentni i inni niż wszycy co używają poprostu zoomów ...;)
Nie polska tylko łacińska
TRANSFOKATOR
Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
TRANSFOKATOR [łac.], zoom, obiektyw zmiennoogniskowy, obiektyw fot. o ogniskowej dającej się zmieniać w sposób ciągły w określonym zakresie (np. w stosunku 2 : 1, a nawet 20 : 1), zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości; zawiera do 20 soczewek, z których część tworzy zespoły przesuwalne wzdłuż osi opt.; przez zastosowanie transfokatora w kamerze film. czy telew. uzyskuje się, bez zmiany pozycji kamery, efekt zbliżania się lub oddalania od obiektu filmowanego bez zmiany perspektywy; pierwsze transfokatory zastosowano w kamerze film. 1931 (Busch Vario-Glauker), a w aparacie fot. 1959 (Voigtländer Zoomar).
Co wy wypisujecie :?:
TRANSFOKATOR to transwestyta noszący okulary o zmiennej ogniskowej. :mrgreen:
Ok miałeś rację ja nie upierałem się bo moja wiedza jest potoczną a cała akcja była poprostu ciekawostką dla rozruszania szarych komórek swoich i innych...
ale z tym pochodzeniem słów to większość jest albo łacińskich albo rosyjskich albo niemieckich a teraz modne są angielskie...
dentharg
27-01-2006, 13:25
Hmm.. moje Tamron i Sigma zmieniają ostrość przy zmianie ogniskowej; czyli są zoomami ale niekoniecznie transfokatorami? Czy też uwzględniając "zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości;" są?
KuchateK
27-01-2006, 19:09
Hmm.. moje Tamron i Sigma zmieniają ostrość przy zmianie ogniskowej; czyli są zoomami ale niekoniecznie transfokatorami? Czy też uwzględniając "zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości;" są?
Sa transfokatorami (zoomami) ale nie sa parafokalne.
Sa transfokatorami (zoomami) ale nie sa parafokalne.
No dokładnie. Każdy zoom jest transfokatorem. To jest tylko zamienna nazwa.
Filmowcy tego częściej używają zamiast "zoom'a"
Dla forumowiczów pytanie
Transfokator, diafragma, kwadromat .. to są inne nazwy na rzeczy, których używamy na codzień (-:
kto oglaglądał TVN 24 dziś niech sobie odpuści ...
A co mówili w tvn24?
...pierwsze transfokatory zastosowano w kamerze film. 1931 (Busch Vario-Glauker), a w aparacie fot. 1959 (Voigtländer Zoomar).
Niezle sie usmialem. Konstrukcje obiektywow, ktore mialy zmienna ogniskowa pojawily sie juz pod koniec XIXw. A na dowod, ze nie byl to 1959r jutro zamieszcze zdjecie przedwojennego (sprzed II Wojny Swiatowej, zeby nie bylo watpliwosci) obiektywu o zmiennej ogniskowej do aparatu Plaubel Makina. Kto pisze te encyklopedie ?
Tomasz1972
02-02-2006, 17:28
Kto pisze te encyklopedie ?
PWN :-)
PWN :-)
To dobrze, ze ja go nie znam. :lol:
Witacje,
No dokładnie. Każdy zoom jest transfokatorem. To jest tylko zamienna nazwa.
Filmowcy tego częściej używają zamiast "zoom'a"
Niezupełnie.
Transfokator to polska nazwa (bazująca na łacińskim słowotwórstwie) i jest odpowiednikiem ZOOM.
Jest to obiektyw zmiennoogniskowy chrakteryzujący się tą cechą iż podczas zmiany ogniskowej nie zmienia się miejsce ogniskowania obrazu (parafokalność). Takie obiektywy parafokalne były bardzo ważne w kamerach do kręcenia filmów, aby podczas ujęcia była cały czas ostrość obrazu. W aparatach fotograficznych przed wykonaniem zdjęcia ostrość można poprawić - jednak jaki to był kiedyś postęp jak się miało obiektyw zmiennoogniskowy (nawet bez zoom'a) który można było zabrać w teren zamiast zestawu obiektywów stałoogniskowych.
Podkreślę że słowo ZOOM zdarza się być błędnie utożsamiane z KAŻDYM obiektywem zmiennoogniskowym, jednak NIE wszystkie obiektywy typu zoom posiadają tę cechę parafokalnosci. Wynika to z jednej strony z nadużycia przez producenta, a z drugiej używania przez użytkowników słów których się nie rozumie.
Akronim ZOOM wprowadzono aby podkreślić marketingowo że producent oferuje nowy typ obiektywu do aparatu fotograficznego i oznacza obiektyw zmiennogoniskowy automatycznie ogniskujący obraz podczas zmiany ogniskowej. W Polsce w kamerach filmowych nazywano to transfokatorem, zanim "łatwiejsze" słowo ZOOM wyparło piękne polskie słowo (łacińskiego pochodzenia) transfokator.
Obiektyw zmiennoogniskowy który nie jest parafokalny były kiedyś nazywane varifocus (nazwa angielska też pochodząca z łaciny).
Zdarzało się, że obiektyw zmiennoogniskowy typu varifokus był tak zbudowany, że posiadał dużą głębię ostrości i zachowywał się w pewnym zakresie jak obiektyw z tranfokatorem, czyli obiektyw z zoomem.
Podsumowanie.
Mamy obiektywy zmiennoogniskowe:
a) typu varifokus
b) typu zoom (czyli z transfokatorem).
To forum jest niesamowite! 12 lat czekania na odpowiedź. A jednak jest!
A wystarczyłoby obejrzeć "Amatora", jak Stuhr zachwyca się transfokatorem w swojej nowej kamerze...
Ja pitolę, pod dłuższej przewie wreszcie czegoś nowego się dowiedział i to jakie trudne słowo, będę brylował trochę w towarzystwie prze pewien czas ;) piszę to bez szydery :) Zaraz zapytam znajomego jak tam jego transfokator ;)
A teraz proponuje zabawę dla tych, co będą chcieli kupować zoom; w sklepach pytajcie tylko o transfokatory i dajcie tu info zwrotne czy są dostępne :mrgreen:
Kazimierz
17-09-2018, 15:09
Nie miałem pojęcia, że to zwykły, najzwyklejszy obiektyw.