PDA

Zobacz pełną wersję : Transfokator - co to ?

popmart
25-01-2006, 23:43
Dla forumowiczów pytanie

kto oglaglądał TVN 24 dziś niech sobie odpuści ...

to polska nazwa na słowo ktore często pada na tym forum 8) :lol:

KuchateK
25-01-2006, 23:48
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transfokator

Zielony
25-01-2006, 23:48
zwyczajnie obiektyw typu ZOOM :mrgreen:

na zajęciach u mnie w szkole, tym terminem ludziska się posługują...

Tomasz1972
25-01-2006, 23:49
transfokator to zoom , który podczas zmiany ogniskowej nie zmienia ostrości , Drogi i stosowany głównie w TV i innych produkcjach filmowych

piast9
26-01-2006, 00:06
transfokator to zoom , który podczas zmiany ogniskowej nie zmienia ostrości , Drogi i stosowany głównie w TV i innych produkcjach filmowych
A nie po prostu zoom?

Na pierwszy rzut oka i moja Tokina i Canon 70-210 nie zmienia ostrości przy zoomie. A drogie są nie za bardzo.

Tomasz1972
26-01-2006, 00:09
Ostrość przy zoomowaniu się się zmienia w przypadku większości popularnych obiektywów, jedynie prz transfokatorach jest stała . I niezależna od ogniskowej .

KuchateK
26-01-2006, 00:18
O ile sie nie myle to ostrosc sie nie zmienia ze zmiana ogniskowej tylko w obiektywach parafokalnych, wiec chyba pomyliles pojecia.

http://www.rogercavanagh.com/helpinfo/30_parfocal.stm

popmart
26-01-2006, 09:24
Transfokator to poprostu zoom .... polaska nazwa na to ustrojstwo .... a z tym wyszukanym zoomem to nie jest tak poprostu tak że ci co go używają są poprostu tacy elokwentni i inni niż wszycy co używają poprostu zoomów ...;)

Tomasz1972
26-01-2006, 12:53
O ile sie nie myle to ostrosc sie nie zmienia ze zmiana ogniskowej tylko w obiektywach parafokalnych, wiec chyba pomyliles pojecia.

http://www.rogercavanagh.com/helpinfo/30_parfocal.stm

Pewnie tak .

Tomasz1972
26-01-2006, 12:54
Transfokator to poprostu zoom .... polaska nazwa na to ustrojstwo .... a z tym wyszukanym zoomem to nie jest tak poprostu tak że ci co go używają są poprostu tacy elokwentni i inni niż wszycy co używają poprostu zoomów ...;)

Nie polska tylko łacińska

TRANSFOKATOR
Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA

TRANSFOKATOR [łac.], zoom, obiektyw zmiennoogniskowy, obiektyw fot. o ogniskowej dającej się zmieniać w sposób ciągły w określonym zakresie (np. w stosunku 2 : 1, a nawet 20 : 1), zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości; zawiera do 20 soczewek, z których część tworzy zespoły przesuwalne wzdłuż osi opt.; przez zastosowanie transfokatora w kamerze film. czy telew. uzyskuje się, bez zmiany pozycji kamery, efekt zbliżania się lub oddalania od obiektu filmowanego bez zmiany perspektywy; pierwsze transfokatory zastosowano w kamerze film. 1931 (Busch Vario-Glauker), a w aparacie fot. 1959 (Voigtländer Zoomar).

kocis
27-01-2006, 10:38
Co wy wypisujecie :?:
TRANSFOKATOR to transwestyta noszący okulary o zmiennej ogniskowej. :mrgreen:

popmart
27-01-2006, 11:07
Ok miałeś rację ja nie upierałem się bo moja wiedza jest potoczną a cała akcja była poprostu ciekawostką dla rozruszania szarych komórek swoich i innych...

ale z tym pochodzeniem słów to większość jest albo łacińskich albo rosyjskich albo niemieckich a teraz modne są angielskie...

dentharg
27-01-2006, 13:25
Hmm.. moje Tamron i Sigma zmieniają ostrość przy zmianie ogniskowej; czyli są zoomami ale niekoniecznie transfokatorami? Czy też uwzględniając "zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości;" są?

KuchateK
27-01-2006, 19:09
Hmm.. moje Tamron i Sigma zmieniają ostrość przy zmianie ogniskowej; czyli są zoomami ale niekoniecznie transfokatorami? Czy też uwzględniając "zwykle bez zmiany płaszczyzny ostrości;" są?
Sa transfokatorami (zoomami) ale nie sa parafokalne.

Zielony
28-01-2006, 00:08
Sa transfokatorami (zoomami) ale nie sa parafokalne.

No dokładnie. Każdy zoom jest transfokatorem. To jest tylko zamienna nazwa.
Filmowcy tego częściej używają zamiast "zoom'a"

minek
28-01-2006, 19:20
Dla forumowiczów pytanie

Transfokator, diafragma, kwadromat .. to są inne nazwy na rzeczy, których używamy na codzień (-:

kto oglaglądał TVN 24 dziś niech sobie odpuści ...

A co mówili w tvn24?

Canonek
02-02-2006, 17:12
...pierwsze transfokatory zastosowano w kamerze film. 1931 (Busch Vario-Glauker), a w aparacie fot. 1959 (Voigtländer Zoomar).
Niezle sie usmialem. Konstrukcje obiektywow, ktore mialy zmienna ogniskowa pojawily sie juz pod koniec XIXw. A na dowod, ze nie byl to 1959r jutro zamieszcze zdjecie przedwojennego (sprzed II Wojny Swiatowej, zeby nie bylo watpliwosci) obiektywu o zmiennej ogniskowej do aparatu Plaubel Makina. Kto pisze te encyklopedie ?

Tomasz1972
02-02-2006, 17:28
Kto pisze te encyklopedie ?

PWN :-)

Canonek
02-02-2006, 19:39
PWN :-)
To dobrze, ze ja go nie znam. :lol:

armandb
09-08-2018, 11:58
Witacje,

No dokładnie. Każdy zoom jest transfokatorem. To jest tylko zamienna nazwa.
Filmowcy tego częściej używają zamiast "zoom'a"

Niezupełnie.
Transfokator to polska nazwa (bazująca na łacińskim słowotwórstwie) i jest odpowiednikiem ZOOM.
Jest to obiektyw zmiennoogniskowy chrakteryzujący się tą cechą iż podczas zmiany ogniskowej nie zmienia się miejsce ogniskowania obrazu (parafokalność). Takie obiektywy parafokalne były bardzo ważne w kamerach do kręcenia filmów, aby podczas ujęcia była cały czas ostrość obrazu. W aparatach fotograficznych przed wykonaniem zdjęcia ostrość można poprawić - jednak jaki to był kiedyś postęp jak się miało obiektyw zmiennoogniskowy (nawet bez zoom'a) który można było zabrać w teren zamiast zestawu obiektywów stałoogniskowych.

Podkreślę że słowo ZOOM zdarza się być błędnie utożsamiane z KAŻDYM obiektywem zmiennoogniskowym, jednak NIE wszystkie obiektywy typu zoom posiadają tę cechę parafokalnosci. Wynika to z jednej strony z nadużycia przez producenta, a z drugiej używania przez użytkowników słów których się nie rozumie.
Akronim ZOOM wprowadzono aby podkreślić marketingowo że producent oferuje nowy typ obiektywu do aparatu fotograficznego i oznacza obiektyw zmiennogoniskowy automatycznie ogniskujący obraz podczas zmiany ogniskowej. W Polsce w kamerach filmowych nazywano to transfokatorem, zanim "łatwiejsze" słowo ZOOM wyparło piękne polskie słowo (łacińskiego pochodzenia) transfokator.

Obiektyw zmiennoogniskowy który nie jest parafokalny były kiedyś nazywane varifocus (nazwa angielska też pochodząca z łaciny).

Zdarzało się, że obiektyw zmiennoogniskowy typu varifokus był tak zbudowany, że posiadał dużą głębię ostrości i zachowywał się w pewnym zakresie jak obiektyw z tranfokatorem, czyli obiektyw z zoomem.

Podsumowanie.
Mamy obiektywy zmiennoogniskowe:
a) typu varifokus
b) typu zoom (czyli z transfokatorem).

tomfoot
09-08-2018, 12:45
To forum jest niesamowite! 12 lat czekania na odpowiedź. A jednak jest!

rafels3
09-08-2018, 14:39
A wystarczyłoby obejrzeć "Amatora", jak Stuhr zachwyca się transfokatorem w swojej nowej kamerze...

Bangi
10-08-2018, 09:30
Ja pitolę, pod dłuższej przewie wreszcie czegoś nowego się dowiedział i to jakie trudne słowo, będę brylował trochę w towarzystwie prze pewien czas ;) piszę to bez szydery :) Zaraz zapytam znajomego jak tam jego transfokator ;)

A teraz proponuje zabawę dla tych, co będą chcieli kupować zoom; w sklepach pytajcie tylko o transfokatory i dajcie tu info zwrotne czy są dostępne :mrgreen:

Kazimierz
17-09-2018, 15:09
Nie miałem pojęcia, że to zwykły, najzwyklejszy obiektyw.

gnd
17-09-2018, 15:29
No właśnie niezwykły.