PDA

Zobacz pełną wersję : Canon G1X i Nissin Di866

Celawak
09-04-2012, 15:45
Uwaga - mimo zapewnień , że Nissin Di866 Mark II Profesjonal współpracuje z Canonami to -
nie działa z Canonem G1X - najkrótsza ogniskowa 24 w miarę dobra na każdej innej nie doświetla na żadnym z programów ani na ustawieniach w lampie "AUTO" ani " TTL" - różnica ok 3 EV.W Di622 jeszcze gorzej.Przypuszczam , że nieaktualne Firmware - G1X jest jeszcze ciepły a lampy są starsze Dziwne , że w sklepie o tym nie wiedzą, powinna być lista kompatybilnych aparatów - zakupiłem 866 w Fotojokeże i nie ma zwrotu - muszę reklamować. Nissin skusił mnie ceną i lepszą liczbą przewodnią a chciałem wziąść systemową
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem.
Pozdrawiam wszystkich życząc pogodnego i spokojnego końca Świąt.
Celawak.

flankerp
10-04-2012, 17:29
hm.... nie ma problemu z lustrzankami, nie wiem jak z nowymi, ale moze byc problem z firmwarem jak wspomniales. Zapytaj serwis Nissina bo Canon raczej nie ma nic do tego i pewnie nawet niebardzo chce miec hehhe

Celawak
12-04-2012, 21:14
Witam.
Jednak Nissin Di 622 (Canon) Mark II i Nissin Di866 Mark II PROF (Canon) nie są kompatybilne z nowym Canonem G1X - po reklamacji zamieniłem na systemową lampę Canona - Canon Speedlite 430 EX II - bez problemów " strzela" 100 %.
Pozdrawiam wszystkich
Celawak

CSI
16-04-2012, 17:18
Producent nie gwarantuje prawidłowej współpracy z akcesoriami innych producentów. Proszę o używanie lamp systemowych firmy Canon.

jozeko
17-04-2012, 13:37
Mam lampę Canona 430EX II (Nisiina di622 też mam), a problem z nią jest taki, że czas jaki upływa od chwili naciśnięcia spustu migawki do wyzwolenia błysku jest strasznie długi - gdzieś ok. sekundy. Może coś źle ustawiam, nie wiem ? Fotografuję w priorytecie czasu migawki ( np. 1/50sek.), wyłączona lampka cz.o. , błysk na pierwszą kurtynę i lipa. Żeby było śmieszniej to fotografując G11 jest znacznie lepiej. Czyżby jakaś niedoróbka w G1X? Nie mogę uwierzyć, że aparat potrzebuje tak dużo czasu na wykonanie obliczeń siły błysku. A może mój egzemplarz po prostu jest uszkodzony?
Pomóżcie.

flankerp
17-04-2012, 13:42
z lampą tylko na M inaczej będzie wykorzystywać lampę jako doświetlenie...
Zatem przełącz na M i błysk na drugą lamele

jozeko
17-04-2012, 17:18
Dlaczego M ? Przecież ten cały ETTL wtedy nie działa - przynajmniej w G1X. Nie po to wydaje się ponad tysiąc złotych za lampę aby mieć zestaw, który nie potrafi poprawnie naświetlić fotki. Po za tym nawet w trybie M opóźnienie błysku jest spore.
Mój stary Fuji S3pro z Nikonem SB-600 ma opóżnienie, którego nie jestem w stanie zauważyć a tutaj jakaś paranoja.

Aleximov
17-04-2012, 17:46
Witam,

(...)Nie mogę uwierzyć, że aparat potrzebuje tak dużo czasu na wykonanie obliczeń siły błysku. (...)

A może potrzebuje tyle czasu, aby ustawić ostrość (przy słabym oświetleniu) i dopiero po ustawieniu ostrości robi zdjęcie? Zobacz, czy to opóźnienie występuje również przy silnym oświetleniu, lub też przy manualnym ustawianiu ostrości (aby aparat robił zdjęcie niezależnie czy ostrość jest ustawiona czy nie...). Czy w G1X jest (i działa) blokowanie AF oraz AE ? Baterie są w pełni naładowane (dla zrobienia przedbłysku i właściwego błysku)?

Pozdrawiam, Alex

jozeko
17-04-2012, 18:45
Ja bardzo przepraszam ale nie chodzi mi o teoretyzowanie typu ostrość, baterie itp. Mówiąc o opóźnieniu mam na myśli już zmierzoną ekspozycję, oraz ustawioną ostrość. Chodzi mi o czas jaki upływa od ostatecznego naciśnięcia spustu migawki a pojawieniem się błysku. Używam wielu różnych aparatów i lamp a problem mam z tym konkretnym zestawem tzn. G1X + 430 EXII (tak samo jest z Nissinem 622). Pytanie jest do użytkowników takiego sprzętu ew. kogoś z serwisu. Nie wiem czy ja czegoś nie rozumię i opóźnienie jest spowodowane błędnymi ustawieniami, czy może mój aparat jest uszkodzony, czy też Canon dał ciała i wypuścił bubla za kórego zapłaciłem ponad 4000zł (aparat + lampa), i za pomocą którego mogę zamrozić ruch z sekundowym ( a może większym) opóźnieniem.

flankerp
17-04-2012, 22:16
Dlaczego M ? Przecież ten cały ETTL wtedy nie działa - przynajmniej w G1X.
Ja mam na myśli aparat ustawiony na M nie lampe. Wtedy właśnie działa jak powinna.
Jak ustawisz na AV czy TV będzie Ci tylko doświetlać tzw błysk wypełniający a nie oświetlenie sceny. TTL mierzy z jaką mocą ma błysnąć, aby oświetlić scene...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ustaw na M i wtedy błyskaj... Jeżeli nie działa to masz coś nie tak...

Proponuję również poczytać tutaj na forum jak korzystać z lampy błyskowej...

jozeko
17-04-2012, 22:53
Chyba się nie rozumiemy. Przecież lampa błyska, błyska zarówno na AV, TV, P i M, w trybach automatycznych bardzo dokładnie dozuje ilość potrzebnego światła, wszystko jest ok. Mój problem nie polega na tym, że lampa nie błyska, TO DZIAŁA. Tylko, że czas jaki upływa od chwili naciśnięcia spustu migawki, do pojawienia się błysku jest dla mnie przeraźliwie długi. Ta sama lampa podłączona do G11 daje błysk znacznie szybciej, nie wspomnę o 1D czy 5D. Ja wiem, że jestem przyzwyczajony do tego, że w lustrzankach te opóźnienia są niezauważalne, używam różnych lamp od ponad czterdziestu lat. Jednak opóźnienie jakie występuje w G1X jest masakrycznie duże i to jest mój problem. Chcę się po prostu dowiedzieć czy tylko mój egzemplarz tak ma, czy niestety to jest standard w tym aparacie. Tylko tyle.

flankerp
18-04-2012, 07:58
no to niestety nie mam pojęcia... Może ten typ tak ma...