Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Super-Takumar - problem ze światłem

Mojwa
07-04-2012, 21:09
Kurczę, nie wiem jak to profesjonalnie nazwać więc napiszę tak na chłopski rozum.

Mam 500d, do tego super-takumar 50/1.4. Zwykle wszystko jest w porządku, ostrzę na live view - ale czasem, jak np dzisiaj jest z tym problem - ponieważ obraz na lv jest straszliwie ciemny przy dobrych nastawach - co widać dopiero po zrobieniu zdjęcia (robię w trybie manualnym). Przez to w ogóle nie da się robić zdjęć - no chyba że na około ustawiając ostrość na np 1/10, przekręcać na 1/90 (takie duże różnice są) i wtedy cykać fotkę - no ale z moją trzęsawicą rąk mogę już wtedy stracić ostrość. Macie jakieś rady? (na wizjerze dobrze nie wyostrzę niestety).
Pozdrawiam

Stanislaw
07-04-2012, 21:52
Też mam z tym problem, czasem tak po prostu jest... Ja podbijam iso na większę i potem szybko zmieniam.

Ewentualnie można się pobawić z pomiarem światłą, ale nie sprawdzałem czy to coś zmieni.

Aleximov
08-04-2012, 08:47
Witam,

(...)no chyba że na około ustawiając ostrość na np 1/10, przekręcać na 1/90 (takie duże różnice są) i wtedy cykać fotkę - no ale z moją trzęsawicą rąk mogę już wtedy stracić ostrość. Macie jakieś rady?(...)
No niestety - takie są "uroki" szkieł manualnych na cyfrowym body :)
Pozostaje albo nauczyć się ustawiać ostrość na pełnej dziurze "z ręki" i potem szybko (nie zmieniając odległości) przymknąć przysłonę i zrobić fotkę lub też zastosować statyw i też ostrzyć na pełnej dziurze (gdy jest problem z utrzymaniem odległości "z ręki" - ew. stosowanie pre-fokusa dla poruszających się obiektów, np. dzieci, tzn. wstępne ustawienie odległości i czekanie, aż poruszający się obiekt znajdzie się w tym miejscu). Ustawianie ostrości na przymkniętym obiektywie (np. do f8 lub więcej przy słabym świetle) to już prawdziwy hard-core ;)

Raczej nic innego nie wymyślisz...

Pozdrawiam, Alex

Mojwa
08-04-2012, 14:03
Dzięki, ale ja robię glownie portrety wiec nie przymykam bardziej niz do 2.5. No nic, bede kombinowac, dzieki:) na szczescie tak jest tylko czasem.

tlustyx
09-04-2012, 13:36
Dzięki, ale ja robię glownie portrety wiec nie przymykam bardziej niz do 2.5. No nic, bede kombinowac, dzieki:) na szczescie tak jest tylko czasem.
Zainstaluj sobie Magic Lantern (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1065025#post1065025)
Bardzo ułatwia ostrzenie podświetlając ostre krawędzie.