Zobacz pełną wersję : TEVIDON 1.9 /35 do canona?
Witam jestem w posiadaniu obiektywu TEVIDON 1.9/35 Carl Zeiss jena DDR
i chciał bym się dowiedzieć czy ktoś z was miał coś z nim do czynienia i posiada jakieś informacje na jego temat czy jest możliwość podpiąć go do c1000D i czy jest takowy sens , z tego co mi jest na razie wiadomo na mocowaniu jest gwint m25 .Szukałem dużo w internecie informacji o tym modelu i klapa albo nie umiem szukać albo nikt o tym szkiełku nic nie pisze nawet na allegro takiego szkła nie ma a chciał bym wiedzieć czy jest choć grosz warty. Proszę was o pomoc jakie kolwiek informacje i porady
Stanislaw
05-04-2012, 21:25
Jest to obiektyw do kamer przemysłowych. Do aparatów się raczej nie przyda. Na ebayu ponoć osiąga dość spore kwoty. Próbuj sprzedać, ale nie na allegro ale właśnie na ebayu.
Krazy bajka ze Tevidony byly uzywane przez STASI swego czasu.
W Polsce uzywane w kamerach Unitra Tpk opartych na 1" widikonie.
Obecnie dalej produkowane przez DocterOptics.
Lista dostepnych: 2/10, 1.4/25, 1.9/35, 1.8/50, 2.8/70, 2.8/100 oraz jeden "zoom".
"Fat boy-e" robione do konca lat 70-tych i smuklejsze po 1980tym roku.
Mocowanie: kamery DDr TFK oraz c-mount i flange focal distance 17.52mm, wiec nie ma zabawy z dslr.
Po modyfikacji mocowania dostepne dla m4/3, nexy nie wymagaja pilowania.
Wiecej info na na roznych forach o szklach manualnych, polecam poszukac.
p.s. moja skromna kolekcja:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-f1e9wczc4NQ/T3_gcW8G_gI/AAAAAAAAAbw/t_xM1GHYrAg/s800/tevidony-2.jpg)
całkiem ładna kolekcja. Używasz ich z 5d2?
Bez powaznej operacji chirurgicznej nie ma opcji uzywania ich z jakakolwiek lustrzanka.
p.s. zapomnialem dodac do listy 1.8/16
Tornvald
07-04-2012, 10:36
Za to do Leci M9 pewnie sie da;) Widzialem na ebay niby z m mount. A czy C mount to mocowanie Leici do serii C?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Z m9 bedzie ciezko, m-mount to 27.80mm flange focal dist. i 44mm sred. bagnetu.
M9 nie ma live view.
Do operacji nadaja sie tylko 2.8/70 i 2.8/100
Najlepszym rzeznikiem jest pan Miyazaki Sadayasu z MS Optical R&D, ale on rzezbi drozsze i bardziej skomplikowane lensy.
p.s. c-mount to nie jest mocowanie leici.
Tornvald
07-04-2012, 18:42
A ja sie nie spierm, widzialem na eBay ,ze tevidon niby ma m bajonett oczywiście to może być sciema. A Lecia CL bodajze jakie miala mocowanie? M?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Hej Panowie, odkopie wątek trochę. Dostałem w swoje ręce tevidona 10mm/2, wiecie gdzie mogę go przerobić ew dostać dobry adapter na micro 4/3 w PL?