Zobacz pełną wersję : Gdzie w Warszawie można kupić Cokin P ??
Witam,
Od jakiegoś czasu przeglądam allegro pod kątem Systemu Cokin P, dokładnie chodzi mi o Holder i adapter o średnicy 67mm. No nie widze...
Czy zna ktoś jakiś sklep stacjonarny w stolicy albo internetowy gdzie można kupić ww sprzęt?
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdr
Niedziela, Stodola, ul. Batorego bodajze 10, gielda FOTO.
Sklep Foto-Kuriera na Rzędzińskiej na Woli.
http://www.foto-kurier.com.pl
Zazwyczaj takie rzeczy jak holdery mają, ale lepiej wcześniej zadzwonić i się spytać...
Riccardo
25-01-2006, 10:19
Najtaniej jest w Saturnie w Arkadii, ja tam kupilem.
Dzięki!
Vitez - jakoś nie pomyślałem o giełdzie ;)
Krzychu - no ładny wybór mają przynajmniej na stronie
Riccardo - Saturna bym o to nie podejrzewał.. Sprawdze w Jankach mam bliżej..
Dzięki jeszcze raz
Najtaniej jest w Saturnie w Arkadii, ja tam kupilem.
potwierdzam, tyle, że mają mały wybór... na osłonę polowałem miesiąc.
z tą arkadią to chyba niezbyt.... a dlaczego: wczoraj se wdepłem - owszem mają coś są pierścienie, jest holder, osłona nawet jakeś zestawy portret i landscape 2 , pojedyńcze filtry jakiś polar i miodowy czy coś ale przebrane mocno... Zapytałem pani przy lustrzankach o dostawę a pani bez ogródek powiedziała żed im nie schodzą i olewają Cokina już...
z tą arkadią to chyba niezbyt.... a dlaczego: wczoraj se wdepłem - owszem mają coś są pierścienie, jest holder, osłona nawet jakeś zestawy portret i landscape 2 , pojedyńcze filtry jakiś polar i miodowy czy coś ale przebrane mocno... Zapytałem pani przy lustrzankach o dostawę a pani bez ogródek powiedziała żed im nie schodzą i olewają Cokina już...
szkoda bo ceny dobre były.
ceny dobre, dokladnie holder 39 zl ale przejsciowki na 77mm np nie bylo szarych byl tylko ND8 wzasadzie zadnych polowek same efektowe :-(
ceny dobre, dokladnie holder 39 zl ale przejsciowki na 77mm np nie bylo szarych byl tylko ND8 wzasadzie zadnych polowek same efektowe :-(
wiem, bo wykupiłem ;-)
ale ja bylem tydzien temu :-) i miesiac temu (prawie nic nie bylo) i dwa miechy temu troche bylo
musze uderzyć do saturna w Jankach... Prowincja może mniej przegrzebane.. Tylko mnie Jac nie uprzedź! :D
spoko narazie nie kupuje... ale jak juz to wszystko od razu nie bede kupowal pol zestawu... :-)
no ja włąsnie nie wiem co kupić.. napewno holder i pierścień.. polar i szara połówka by sie przydała.. ale jaka...? miałem akustyka na PM molestować ale moze narazie sie wstrzymam :) jakas podpowiedź?
ja ci nie podpowiem bo sam jestem (od kilku mies.) na etapie czytania i planowania wiec wyrobionego zdania nie mam ;-) ... ale w efektowe raczej nie bede wchodzil...
efektowe tzn jakieś gwiazdki? :D tak jak pisałem szara połówka i polar napewno.. tylko tego jest troche i nie wiem jakie wybrać... z innych w przyszłości to jakieś połówki kolorujące..
no polowki kolorujace IMHO to sa efektowe :-)... wiec ja do szarych sie ogranicze... na poczatek bo jak sie pozniej rozwinie to niewiadomo nigdy...
no dobra to z Twoją wiedzą po jaką szarą połówkę sięgniesz?? coś mi się kołacze że Akustyk polecał mocną.. ale nie chce pisać nieprawdy...
no dobra to z Twoją wiedzą po jaką szarą połówkę sięgniesz?? coś mi się kołacze że Akustyk polecał mocną.. ale nie chce pisać nieprawdy...
Mam P121 i P121M i Hitecha 0.6 z miękkim przejściem i innych szarych kupować nie zamierzam...
Mam P121 i P121M i Hitecha 0.6 z miękkim przejściem
sobie to zapisze.. ale jak zapytam w saturnie to już widze oczy paniusi na stanowisku foto
:shock: :shock: :shock:
tak jak pisałem szara połówka i polar napewno.. tylko tego jest troche i nie wiem jakie wybrać...
ale myslisz o polarze z Cokina, Routlaw??
Kurde, trza poszukać czy warto go brać, czy jednak tylko wyłącznie jakaś HOYA HMC/SHMC czy też B&W. O cenie nie wspominam...:?
PS. musze w końcu siąść do tych wątków o Cokinie i zobaczyć co było pisane.
Ale jakby co, to zapytaj Routlaw Akustyka o te polary Cokin.
no nie wiem włąsnie, trzeba kiedyś poczytać.. a jak niebedzie to popytać..
Martin na spotkaniu przecież go demonstrował (w kawiarni).
no no, dokładnie...
PLUS chyba jest taki, że pasuje na rożne średnice obiektywów.
Chodziło raczej mi o jakość...
no Martinowego polara macałem.. ale dokładnie jak mówi Marcingreen jak z jakością...?
Byłem w Saturnie w Jankach.. Z cokina były 3 filtry na krzyż.. Holdery były dwa ale w zestawach krajobrazowym i jeszcze jakimś.. 2 pierścienie oczywiście w średnicach mi nie pasujących 49 i 62.. dzwoniłem do Magmy, nie ma ale moze będą w przyszłym tygodniu.. ten przyszły tydzień jakoś mało pewnie brzmiał... żyję na cokinowej pustyni...
ten sklep (nazwy nie znam) co jest na skrzyżowaniu Jana Pawła z Ogrodową też się już wycofał z filtrów; właśnie dostałem cynk...
więc pozostaje chyba ebay.de :roll:
A dzwoniłeś na Rzędzińską ? Ja wszystkie duperele do Cokina kupowałem własnie tam i rzeczy typu pierścienie czy holdery były zawsze...
A dzwoniłeś na Rzędzińską ? Ja wszystkie duperele do Cokina kupowałem własnie tam i rzeczy typu pierścienie czy holdery były zawsze...
zapodaj dokładny namiar jak możesz...
wpisałem w google "Rzędzińska cokin" dostałem strone http://www.antymex.com/kontrah_cokin.htm nazwa firmy z ulicy Rzędzińskiej to FOTO KURIER SKLEP.. ich strona jest pod adresem http://www.foto-kurier.pl/
EDIT:
Holder - http://www.fotokurier.beep.pl/index.php?products=product&prod_id=9
Pierścień 67mm - http://www.fotokurier.beep.pl/index.php?products=product&prod_id=15
sklepik bardzo przyjemny. byłem dzisiaj, infrared'a zakupiłem i dwa pierścienie. no i dostałem gratis numer fotokuriera ;-)
dla szukających tej ulicy - najprościej jest (autobusem) na pętle 522 i przejść przez tory w stronę Powstańców Śląskich. pierwsza w lewo.
no i dostałem gratis numer fotokuriera ;-)
Trzeba było zapytać o nr albo ze strony wziąć ;-)
dla szukających tej ulicy - najprościej jest (autobusem) na pętle 522 i przejść przez tory w stronę Powstańców Śląskich. pierwsza w lewo.
Dzięki, bo nie wiedziałem jak tam jechać..
Trzeba było zapytać o nr albo ze strony wziąć ;-)
Ty nie bądź taki hop siup do przodu;-) ostatnie papierowe wydanie FotoKuriera. miłe, ale nie będę kupował ;-) za to przyjadę lampy ELFO i BOWENSy obadać. na te drugie chwilowo mnie nie stać, raczej celuję w przenośne ELFO lub Funsport PowerMate 300.
Dzięki, bo nie wiedziałem jak tam jechać..
druga opcja to wysiadka na Powstańców Śląskich (przystanek od Ratusza Bemowo w stronę Połczyńskiej - jeszcze przed Człuchowską jeszcze) i wędrówka od małego rynku (tak sobie to nazywam - taki placyk z kamienniczkami dookoła) w stronę torów i Olbrachta.
mapka jest przydatna, ale nieco myląca:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.foto-kurier.pl/SKLEP_pliki/menu_pliki/mapa.JPG)
plan rysował 3letni chińczyk. szczególnie dojazd Olbrachta do Powstańców Śląskich mnie rozwalił ;-)
a tak a propos to są to ciekawe fotograficznie rejony (znam jak własną kieszeń - może kiedyś plenerek po opuszczonych fabryczkach etc.?
Riccardo
31-01-2006, 19:16
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.foto-kurier.pl/SKLEP_pliki/menu_pliki/mapa.JPG)
a tak a propos to są to ciekawe fotograficznie rejony (znam jak własną kieszeń - może kiedyś plenerek po opuszczonych fabryczkach etc.?
Nawet nie wiedzialem ze mam tak blisko do foto-kuriera :)
Na ten plenerek to ja bede sie pisal :)
Ale oczywiscie "japka" na droge? :)
Nawet nie wiedzialem ze mam tak blisko do foto-kuriera :)
Na ten plenerek to ja bede sie pisal :)
Ale oczywiscie "japka" na droge? :)
chyba że ipod ;-) bo moje molokini na wieść że ma być znowu -20 powiedziało żebym się walił. to chyba po tym jak koledze ibook się zbuntował na dwa dni po 1h spacerze przez miasto. a był w kocyku, futerale i plecaku...
ale plenerek Ulrychowski jak najbardziej... zima czy do wiosny czekamy?
Ty nie bądź taki hop siup do przodu;-) ostatnie papierowe wydanie FotoKuriera. miłe, ale nie będę kupował ;-) za to przyjadę lampy ELFO i BOWENSy obadać. na te drugie chwilowo mnie nie stać, raczej celuję w przenośne ELFO lub Funsport PowerMate 300.
Napisałem to wyszedłem z roboty i pomyślałem że chodziło o prasę a nie telefon hehe moja wina.. Pewnie że miło jak sie dostanie jakiś gratis..
Co do cen to zabił mnie polarek kołowy do Cokina P - 380zł. Na niemieckim Ebay'u po przeliczeniu na złotówki wychodzi 155zł
a tak a propos to są to ciekawe fotograficznie rejony (znam jak własną kieszeń - może kiedyś plenerek po opuszczonych fabryczkach etc.?plenerek OK ale jak to białe sie rozpuści...
plenerek OK ale jak to białe sie rozpuści...
no chyba tak, bo już mam dosyć marznięcia.
chyba żeby było -5 i ładnie zaśnieżone...
No tak to moge sie pisać... ale wolałbym świeżą zieloniutką trawkę i +15
Riccardo
31-01-2006, 23:05
No tak to moge sie pisać... ale wolałbym świeżą zieloniutką trawkę i +15
No ja tez wolalbym ciepelko. I piwko po plenerku na ochlode pic a nie sete na rozgrzanie ;)
Pracuje obok Reduta Wolska (taki przystanek ;) ) i bardzo blisko lezaca Cieplownia Wola calkiem ciekawie wyglada (tylko pewnie zakaz focenia :? ) ... dalsze tereny przy Powst. Slaskich rowniez - tak wiec pisalbym sie... ale jak bedzie cieplo :p
Pracuje obok Reduta Wolska (taki przystanek ;) )
zgadza się, fortyfikacje kiedyś były...
i bardzo blisko lezaca Cieplownia Wola calkiem ciekawie wyglada (tylko pewnie zakaz focenia :? )... dalsze tereny przy Powst. Slaskich rowniez - tak wiec pisalbym sie... ale jak bedzie cieplo :p
w tej okolicy jest właśnie trochę fajnych terenów postfabrycznych terenów, można też się przemieścić w stronę Kolejowej i Dworca Zachodniego, ale od strony Woli - też są fajne tereny.
to co panowie, focimy czy się przyglądamy? może jutro jakiś plenerek?
ciepło, biało? tylko nie Starówka ;-) tym razem.
http://canon-board.info/showthread.php?p=132146#post132146
Pracuje obok Reduta Wolska (taki przystanek ;) ) i bardzo blisko lezaca Cieplownia Wola calkiem ciekawie wyglada (tylko pewnie zakaz focenia :? ) ... dalsze tereny przy Powst. Slaskich rowniez - tak wiec pisalbym sie... ale jak bedzie cieplo :p
na ciepłowni kiedyś byly znaki zakaz fotografowania bo pracowałem naprzeciwko.
teraz niepamiętam ale da się zrobić całkiem ciekawe fotki za Ciepłownią a dokladnie na Odolanach
http://www.deviantart.com/view/28471623/
http://www.deviantart.com/view/28471775/
http://www.deviantart.com/view/28475540/
Ciepłownię da się zrobić przy obiektywie od 200mm nie ma ochrony, SOK, nikt się prawie tam nie kręci i są ze 2 "tarasy widokowe"
Wracając do COKIN'a
właśnie zakupiłem holderek i pierścienie mocujące i zastanawiam się nad zakupem połówek
szary, niebieski, tabaczkowy - prosze o radę, kupić ciemniejsze czy mniej zabarwione będą to moje pierwsze połówki i raczej zaopatrzę się w substytuty z allegro na poczatek celem sprawdzenia efektów.
pozdrawiam
właśnie zakupiłem holderek i pierścienie mocujące i ...
gdzie jeśli można spytać kupiłeś te elementy?
póki co tam maja najtaniej... pierścień 67mm i holder jakieś ~80zł
pierscień 58mm i holder jako komplet kupiłem na allegro łącznie z przesylką 76
no. to są właśnie zakupy allegro. trzeba szukać sklepu na miejscu, kupić w podobnej cenie i wziąść fakturę. ponad 40% ceny mi odpada...
widzisz ja chwilowo nie mam możliwości się przechadzać, faktura mi niepotrzebna
a potwierdzenie zakupu mam z wydruku aukcji.
spoko. akurat sklep fotokuriera mam pod nosem. fajnie że duży wybór, zawsze był problem - na allegro czegoś nie było - gdzieśtam mogą mieć ale nie wiadomo kiedy, bo się nie sprzedaje... a tu od ręki bez problemów. tyle że ubyło prawie 300 zł;-)
a ja sie nie mam kiedy zebrać do tego fotokuriera po holder pierścień i coś jeszcze..
@enter - cokin A na allegro występuje.. P zniknął bez śladu..
a ja sie nie mam kiedy zebrać do tego fotokuriera po holder pierścień i coś jeszcze..
@enter - cokin A na allegro występuje.. P zniknął bez śladu..
wiem bo wziąłem ostatni holder, a A występuje bo sie ludze pozbywają przesiadając się na P.
Filtrów jest trochę ale najpierw porównam ceny z fotokurerem
a tu od ręki bez problemów. tyle że ubyło prawie 300 zł;-)
300zł.. to co kupiłeś oprócz niezbędnych podstaw?
300zł.. to co kupiłeś oprócz niezbędnych podstaw?
kupiłem infrareda za 170 sztuka, dwie przejściówki (72mm i 58mm) do cookina P (już wiem, że jeszcze 55 kupię, bo do hassela udało mi się przejście na filtry 50>55 zakupić) i osłonę/dekielek do systemu P. nie pamiętam czy jeszcze nie kupiłem jakiejś pierdoły typu film, ale raczej cookiny zżarły te 270 zł.
ja sie zastanawiam nad polarem... w fotokurierze 380.. nie wiem czy nie kupić zwyklego jednak tzn nakręcanego.. bo 380 to troche dużo.. shit sam nie wiem
jeden i drugi ma wadę i zaletę.
ja mam polar hoyę HMC super. no i jak założę osłonę przeciwsłoneczną, to nie mogę nim kręcić. tzn. jak spojrzę w obiektyw to widzę gdzie jest kreseczka oznaczenia pozycji polara. palcami nie wyczuwam. dyskomfort. chyba jakiś dzinks sobie dorobię wystający nieco ponad.
a na cokina założysz osłone przeciw słoneczna?
a może by tak kupić jedną hoye wiekszej średnicy i jakies redukcje na 67mm i 58mm... może taniej wyjdzie niż polar cokinowy za 380.. jeśli chodzi o jakość to mam Hamy 58mm i nie narzekam fakt przy KITowym szkle/plastiku ;)
a na cokina założysz osłone przeciw słoneczna?)
nie, ale jak masz kilka obiektywów to opędzasz temat jednym filtrem + redukcje, które i tam masz bo używasz. jeżeli używasz ;-)
a może by tak kupić jedną hoye wiekszej średnicy i jakies redukcje na 67mm i 58mm... może taniej wyjdzie niż polar cokinowy za 380...
być może tak.
jeśli chodzi o jakość to mam Hamy 58mm i nie narzekam fakt przy KITowym szkle/plastiku ;)
żona też ma Hamę do kita i nie narzeka.
ja sie zastanawiam nad polarem... w fotokurierze 380.. nie wiem czy nie kupić zwyklego jednak tzn nakręcanego.. bo 380 to troche dużo.. shit sam nie wiem
Mam ten sam dylemat :???:
Tylko czemu az 380 zl za polar ?
Tutaj (http://www.foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Filtry&podgrupa=Cokin+polaryzacyjne&id=cokinpolaryzacyjnep164&sortowanie=cena#tutaj) jest za 297 zl
No prosze.. Polara mają prawie 100zł tańszego, a uchwyt i pierścienie droższe...
pantomas
11-02-2006, 13:58
w zasadzie jak ktoś ma/będzie miał system Cokina P to taniej wyjdzie dokupić polara Cokina .
ja mam polar hoyę HMC super. no i jak założę osłonę przeciwsłoneczną, to nie mogę nim kręcić. tzn. jak spojrzę w obiektyw to widzę gdzie jest kreseczka oznaczenia pozycji polara. palcami nie wyczuwam. dyskomfort. chyba jakiś dzinks sobie dorobię wystający nieco ponad.
Nie rozumiem :confused: widzisz oznaczenie pozycji filtru w wizjerze ? Czy może chodzi Ci o sytuację z nakręconym PL i do tego system P z filtrem ? trochę zamotałeś .
Co do wygody - zwykła gumka recepturka nałożona na PL się sprawdza , chwyt jest pewniejszy .
....Co do wygody - zwykła gumka recepturka nałożona na PL się sprawdza , chwyt jest pewniejszy .
oczywiście w kolorze czerwonym :lol:
a tak wogle pierwszy będe kupował połówkowy szary już niedługo który polecacie korzystając z tych oznaczeń?
http://foto-video.net.pl/sklep/index.php?cPath=6_8
pantomas
12-02-2006, 20:29
oczywiście w kolorze czerwonym :lol:
oczywiście :lol:
Z filtrów połówkowych raczej Hitech lub PPL - nie dają zafarbu który zdarza się Cokinowi . Zobacz tutaj www.raysfoto.pl , ja wybrałbym Grad ND 0.6 lub 0.9 . Istnieje także możliwość łączenia . Cenniki wysyłają na życzenie .
oczywiście :lol:
Z filtrów połówkowych raczej Hitech lub PPL - nie dają zafarbu który zdarza się Cokinowi . Zobacz tutaj www.raysfoto.pl , ja wybrałbym Grad ND 0.6 lub 0.9 . Istnieje także możliwość łączenia . Cenniki wysyłają na życzenie .
w raysfoto znalazłem połówkowe szare:
PPL [nie wiem jakie sa gradacje szarości w przesłonach]
078 GRAD DARK GREY
079 GRAD GREY
080 GRAD LIGHT GREY
HITECH żywiczne
Grad ND 0.1 soft lub hard
Grad ND 0.2 soft lub hard
Grad ND 0.3 soft lub hard
Grad ND 0.6 soft lub hard
Grad ND 0.9 soft lub hard
Grad ND 1.2 soft lub hard
LEE [tu jest prawie wszystko jasne oprócz tych gwiazdek]
Grad ND 0.3*
Grad ND 0.45
Grad ND 0.6*
Grad ND 0.75
Grad ND 0.9*
w Cokin
Filtr 120 Około + 1/3 ... + 1 przesłony
Filtr 121 Około + 1/3 ... + 2 przesłony
Filtr 121F Około + 1/3 ... + 3 przesłony
Filtr 121M Około + 1/3 ... + 5/3 przesłony
Filtr 121S Około + 1/3 ... + 3 przesłon
przejrzałem oferty większości porducentów Polecacie Hitech'a lub PPL
* w ppl nie ma oznczeń stąd pytanie który z tych trzech wybrać
* Hitech'u jest soft i Hard jak rozumiem jest to grubość gradacji [ziarna] czy na początek wybrać soft?
* Czy żywiczne filtry nie są mniej trwałe?
* a jak jest z ocznaczeniami Cokina? nie ma oznaczeń standartowych jak to pranieść na oznaczenia ND?
w raysfoto znalazłem połówkowe szare:
przejrzałem oferty większości porducentów Polecacie Hitech'a lub PPL
Nie wiem kto poleca PPL bo to generalnie najgorsze filtry z trzech wymienionych...
* w ppl nie ma oznczeń stąd pytanie który z tych trzech wybrać
* Hitech'u jest soft i Hard jak rozumiem jest to grubość gradacji [ziarna] czy na początek wybrać soft?
Jakiego ziarna ? To jest miękkość przejścia pomiędzy częścią neutralnie szarą a przezroczystą... Zajrzyj na www.cokin.fr i przyjrzyj się różnicy pomiędzy P120 a P121 i będzie wiedział o co chodzi.
* Czy żywiczne filtry nie są mniej trwałe?
Wszystkie w rozsądnym zakresie cenowym są żywiczne AFAIK
* a jak jest z ocznaczeniami Cokina? nie ma oznaczeń standartowych jak to pranieść na oznaczenia ND?
O ile dobrze pamietam:
ND 2 - ND 0.3 (1 działka)
ND4 - ND 0.6 (2 działki)
ND 8 - ND 0.9 (3 działki)
Dzięki wielkie wielki KRZYCHU za wytłumaczenie. Bije pokłony po pas.
pozdrawiam ;-)
pantomas
13-02-2006, 11:36
Nie wiem kto poleca PPL bo to generalnie najgorsze filtry z trzech wymienionych...
IMHO są jeszcze gorsze , choćby te spotykane na alledrogo a wcale nie tańsze . Zresztą już po sprawie , PPL zakończyło produkcję i w Raysfoto są do wyczerpania zapasów . Pewnie za jakiś czas będzie wyprzedaż magazynu , to i ceny atrakcyjne .
czyli zostaje HITECH albo LEE [straszne ceny] bo jak rozumiem gryginalny cokin nie jest czysto-szary?
czyli zostaje HITECH albo LEE [straszne ceny] bo jak rozumiem gryginalny cokin nie jest czysto-szary?
Mam i Hitecha i Cokina i używam zarówno jednego i drugiego (więcej Cokina) i nie mam powodów do narzekań.
pantomas
13-02-2006, 13:20
Były przypadki zafarbu Cokina , tak jak wspominałem . Osobiście też się z tym nie spotkałem , ale uczulam - caveat emptor ... według wielu osób Hitech jest równie dobry jak Cokin . Musisz po prostu sam zdecydować .
Powodzenia
Nie rozumiem :confused: widzisz oznaczenie pozycji filtru w wizjerze ? Czy może chodzi Ci o sytuację z nakręconym PL i do tego system P z filtrem ? trochę zamotałeś.
już tłumaczę. polar ma lekkie nacięcie zaznaczone białą kreską - oznacza ono wiadomo co. niestety to nacięcie wraz z całym pierścieniem znika pod osłoną przeciwsłoneczną. czyli osłona je po prostu zasłania.w praktyce muszę wsadzać palce w obiektyw, albo odwracać oparat z obiektywem tak żebym widział jak jest ustawiony polar. mówię o warunkach średniego słonca, bo przy silnym słońcu to kręcąc widzisz jak jest polar ustawiony.
a ja sie pochwale..
wlasnie nabylem
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7589023636
pantomas
13-02-2006, 20:55
już tłumaczę. polar ma lekkie nacięcie zaznaczone białą kreską - oznacza ono wiadomo co. niestety to nacięcie wraz z całym pierścieniem znika pod osłoną przeciwsłoneczną. czyli osłona je po prostu zasłania.w praktyce muszę wsadzać palce w obiektyw, albo odwracać oparat z obiektywem tak żebym widział jak jest ustawiony polar. mówię o warunkach średniego słonca, bo przy silnym słońcu to kręcąc widzisz jak jest polar ustawiony.
Hmm ... to chyba jest nie do przejścia . Dzinks może uszkodzić osłonę a takich osłon żeby przez nie było widać - przezroczystych :wink: - to chyba jeszcze nie robią . A jak wygladałby PL cokina w pierwszym slocie ? Nie pamiętam , czy ma takie oznaczenie jak Twoja hoya ale to byłoby do zrobienia . Tylko czy osłona p/słoneczna systemu P ( absurdalnie droga - plastikowy wytłok za 40 PLN :shock: :evil: ) spełniała swoje zadanie tak jak normalna ? Widziałem że masz obie , jak to wygląda Twoim zdaniem ?
http://allegro.pl/item88407908_uchwyt_do_filtrow_typu_cokin_p_holder _.html
Tu jest ,ale nie Cokinowski.Nie wiem czym to się różni.
pantomas
01-03-2006, 00:02
... nie Cokinowski.Nie wiem czym to się różni.
Jak to nie wiesz ... producentem . I co może dziwne ma to znaczenie . Mam jeden pierścień Cokina i jeden noname - na oko nie różnią się , ale noname ma duże luzy w holderze i trzeba go czasami przytrzymywać , bo drobny ruch ręki przy kadrowaniu powoduje przekręcenie się filtru . Przy założonej połówce bywa to irytujące . Być może tylko mój egzemplarz cierpi na tę przypadłość , ale lepiej sprawdzić przed zakupem .
Różne takie nonamy są tańsze , ale bardzo często ich niższa cena nie jest na tyle atrakcyjna aby zrekompensować o wiele niższą jakość ...