Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 600D, wyzwalanie lamp. Co to?

madejson
03-04-2012, 12:35
Witam. Różnica między 550D a 600D to przede wszystkim uchylany ekran, oraz zdalne wyzwalanie lamp. Mógłby mi ktoś bardziej rozwinąć tą drugą różnicę? Instrukcja niewiele opisuje, na necie trochę już szukałem i żadnych konkretnych informacji się nie doczytałem. Z jakimi lampami to współpracuje? Jak to jest wyzwalane? Jakimś przedbłyskiem czy podczerwienią czy czym? Robiłem pare zdjęć w studio ale lampy odpalałem tylko za pomocą fotoceli.
Proszę o pomoc i dogłębne rozjaśnienie tematu.
Pozdrawiam i dziękuję :)

frani0
03-04-2012, 15:28
W Nikonie "od kilku lat" a w Canonie od niedawna jest opcja by bez dodatkowego sprzętu wyzwalać lampy nie podczepione do korpusu. Nie znam tego modelu ale pewnie działa to tak jak w 7d: http://www.studiowplecaku.pl/zdalnego-wyzwalania-lamp-blyskowych-canon-7d-wideo/

zuch
06-04-2012, 00:55
Witaj
Lampy studyjnej nie wyzwolisz. To wyzwalanie dotyczy się lamp systemowych, reporterskich. Nie koniecznie lamp canona. Niezależnych producentów też da rade. Lampy studyjne wyzwolisz za pomocą fotoceli, wyzwalacza radiowe lub kabelkiem.
Pozdrowienia

justanimage
06-04-2012, 10:02
czy to wyzwalanie działa ze starymi lampami np Speedlite 550EX?

zuch
06-04-2012, 14:01
Niestety nie mam jak sprawdzić i nie posiadam Speedlite 550EX. Najprościej zabrać lampę do sklepu wypróbować i się podzielić wiedza :). Lampa posiada wbudowane wyzwalanie bezprzewodowe wiec powinno działać.

madejson
10-04-2012, 17:52
Ok, troszkę się wyjaśniło, filmik z drugiego postu niewiele wnosi, poza tym, że Pan w niezbyt składny sposób pokazał opcję w menu aparatu i że mu lampka błysła (brawo!). Jednak dalej nie wiem jak jest to wszystko wyzwalane, jak jest przesyłana informacja o sile błysku lampy zdalnej. Przedbłysk? Chyba nie, bo jak informacja miała by być przekazywana? Czasem przedbłysku, siłą? Chyba nie... To jak nie to to jak? Wireless? Chyba też nie! Podczerwień? Może... Ale ciągle nic nie wiem. Mógłby ktoś spróbować się zastanowić jaki sprzęt da radę tym aparatem wyzwolić?
Pozdrawiam i dziękuję.

frani0
10-04-2012, 21:34
na pewno canon'a z tego co mi wiadomo idzie to na podczerwieni. Ogólnie jak wyzwalałem dwie 550ex jedna na stopce druga na podczerwieni to kiepsko to działa(często nie wyzwala) druga lampa musiała być z przodu i nic jej nie mogło zasłaniać...

adawro
10-04-2012, 21:40
Tu chyba musiałbyś najpierw przebrnąć przez strony poświęcone systemowi ETTL ogólnie.
Canon raczej w tajemnicy trzyma to jak wygląda transmisja danych starowania lampami.
Obserwacje własne pokazują, że to działa mniej więcej tak.
Po naciśnięciu spustu, tuż przed zdjęciem, lub po wciśnieciu FEL Lampa MASTER wysyła przedbłysk i wszystkie grupy lamp SLAVE błyskają kolejno przedbłyski. Możliwe, że lampa MASTER wysyła jakiś końcowy przedbłysk w którym są zakodowane informacje o wyliczonej mocy dla każdej z grup lamp.
Dzieje się to na tyle szybko iż wydaje się nam, że to jest jeden błysk.
W momencie zdjęcia lampa MASTER wyzwala swój błysk i ten błysk służy jednocześnie do wyzwolenia wszystkich grup lamp SLAVE. Możliwe, że na początku błysku też jest zakodowana siła błysku dla grup lamp SLAVE ale myślę , że te dane są nadawane w serii przedbłysków.

frani0
10-04-2012, 23:41
@adawro

a co w wypadku gdy błyskamy tylko i wyłącznie lampą odłączoną od body ;) moim zdaniem wysyła za pomocą IR wszystkie dane

adawro
11-04-2012, 13:25
Pytanie było o przypadek 60D z wbudowaną lampą.
W podczerwieni to na pewno nadaje ST-E2.
Natomiast przy użyciu 580EXII to na pewno w wyzwalaniu błysku głównego bierze udział palnik lampy MASTER a dane o mocy mogą lecieć podczerwienią - ale tego już nie testowałem.