PDA

Zobacz pełną wersję : +/- 5500tyś do wydania?

Zbyszko666
02-04-2012, 11:43
Pytanie znaczące na okres czerwcowy. Przymierzam się z tą kwotą do zakupu używane 5DI oraz obiektywu, pytanie teraz jakiego?. Na dzień dzisiejszy posiadam zestaw 7D /28 1.8/ 85 1.8 /8 samyang . Druga puszka ma służyć jako typowy backup własnie ma nim być owy 5DI. Teraz pytanie do was czy jest absolutny sens kupić 5D + obiektyw pokroju 17-40 (znam ten obiektyw doskonale),aczkolwiek ciągnie mnie w kierunku 70-200 używka 2.8 i liczę się z tym że fundusze przeznaczone nie wystarczą do końca na taki zestaw. Zastosowanie sport, krajobraz, ślub, portret, koncerty itp. Uzywałem także F4 z 7D i było bardzo dobrze,aczkolwiek światło 2.8 kusi bardzo mocno.

gadget_zary
02-04-2012, 11:51
Tak żeby czepialstwu stało się zadość to w temacie błąd :P. A do czego ci ta puszka skoro w formie backupu ? Jeżeli nie brakuje ci szerokości na 7d to bym szedł w coś dłuższego. 28 1.8 na 5d da ci przyjemny kąt widzenia.

Tomasz M.
02-04-2012, 12:17
Jak to nie wystarczy na taki zestaw :D ??? !!! Pięć i pół miliona PLN wystarczy na (prawie) wszystko, nawet na 5D Mark III :mrgreen:. Chyba, że chodzi o inną walutę, np. stare złote.

Zbyszko666
02-04-2012, 12:21
Heh sory no brakło kropki w temacie. Wracając do kwesti po prostu chce posiadać 2 korpus szczególnie patrząc pod kątem ślubów. Owszem co 28mm to 28mm na FF ,aczkolwiek na Cropie czasami nie wystarcza, dlatego też kwestia 17-40.

Mike7
02-04-2012, 12:49
Jeżeli nie masz parcia na pełną klatkę kup sobie jako backup body 40D, a 4'000 wydaj na szkło :)

Zbyszko - jak sprawuje się 17-40 na cropie? Dużo ludzi / dużo opinii... A jakie jest Twoje zdanie?

model
02-04-2012, 13:51
Chcesz używać 5d jako backup do 7d? LOL

To raczej 7d nadaje się na backup do 5d :) Do 28 i 85 dokup jeszcze 50/1.4 i będziesz miał super zestaw, którym ogarniesz wszystko :)

Bffist
02-04-2012, 14:07
5D + 28 będzie spoko raczej, a do 7D dokupił bym właśnie 70-200, na koncerty, do sportu, świetnie się sprawdzi. Później możesz doinwestować np. w 10-20 czy coś podobnego szerokiego jeśli będziesz czuł nadal potrzebę (;

Zbyszko666
03-04-2012, 00:24
Chcesz używać 5d jako backup do 7d? LOL
Widzisz czasami warto pomyśleć ,że może jednak zachodzić odwrotność w takim zestawie. Więc ok zmieńmy tą kolejność :)

Zbyszko - jak sprawuje się 17-40 na cropie? Dużo ludzi / dużo opinii... A jakie jest Twoje zdanie? Więc powiem ci tak, tego szkiełka używałem z 400D (gdzie iso najbardziej użyteczne wysokie to 800)po raz pierwszy na studniówce i też nie było za jasno ,ale w 80% ten obiektyw obsłużył mi całą imprezę + 580exII. Więc nie wiem dlaczego jest tak nie lubiany na cropie prze niektórych użytkowników. Dla mnie to szkło jak najbardziej nadaje się pod APS-C i jest użyteczne w swoim zakresie.

a do 7D dokupił bym właśnie 70-200, na koncerty, do sportu, świetnie się sprawdzi. jak najbardziej bym się ku temu skłaniał aczkolwiek musiał bym dołożyć do owej kwoty jeszcze około 1K, ale nie jest to też do końca takie powiedziane.

Darx
03-04-2012, 09:13
Zbyszko666, tak mnie to trochę zastanawia. Domyślam się, że na cropie pracuje Ci się bardzo dobrze i nie wyobrażasz sobie życia bez niego? Jakby nie patrzeć, to 5D, to zacna puszka, ale czy aby na pewno na tyle by brać ją jako backup? Mając 7D, które naprawdę świetnie sobie radzi na wysokich ISO, w dodatku jest definitywnie szybsze od starej piątki, wybrałbym szkiełko.

5D, to magiczna konstrukcja, nie przeczę, ale jako backup wybrałbym coś szybszego...

Bffist
03-04-2012, 09:43
Zbyszko666, więc może lepiej zainwestować w 70-200 f4 ? Też się świetnie sprawdzi (; zwłaszcza do sportu. Chociaż znaleźć niedrogo ze stabilizacją może by się udało to już w ogóle wypas by był. Akurat by stykło na 5D1 ;)

Zbyszko666
03-04-2012, 09:50
Mając 7D, które naprawdę świetnie sobie radzi na wysokich ISO, w dodatku jest definitywnie szybsze od starej piątki, wybrałbym szkiełko. Oczywiście tutaj się zgadzam nawet nie przeczę, że 7D to demon szybkości z odpowiednim dla niego słoikiem. Dlatego własnie jest zadane powyższe pytanie ku czemu się przychylić? czy pod 5D mimo tego ,że FF ale wolniejsze czy 40D mającego szybszy AF.

Zbyszko666, więc może lepiej zainwestować w 70-200 f4 ? Jest to też dobre rozwiązanie ,bo z 7D na wysokim IsO na koncercie ,czy tam sporcie daje rade. Aczkolwiek w hali zawiodłem się na F4. Lecz patrząc na stosunek zdjęć to więcej robie w plenerze jeżeli chodzi o sport.

geko123
03-04-2012, 10:12
hmm jeśli masz 7D to moim zdaniem 5D1 zawiedzie Cię pod każdym kątem za wyjątkiem obrazka (bo ten jest przecudny) i wizjera, tzn:
-gorsze iso
-duuuuuużo gorszy AF
-nieporównywalnie mniejsza prędkość działania (np robią kilka zdjęć po rząd parat potrafi na moment "zamulić")

owszem nawet z tymi szkłami co posiadasz 5D będzie dawało piękny obrazek, może nawet ładniejszy niż 7D, ale mimo wszytko jest to puszka 2 a może nawet 3 generacje starsza, ze wszystkimi tego wadami

więc jeśli nie brakuje Ci szerokości to ja bym wziął 40D i 70-200/2.8 is/bez is ver 1 (z is można za 4000-4500zł znaleźć)

a jeśli stawiasz na szerokość to albo 40+ tamron 17-50 VC i jeszcze Ci na 70-200/4 bez is albo 200/2.8 L starczy (oczywiście poza tamronem pisze o sprzęcie używanym), bądź też opcja dwa 5d1 + 17-40/4 L a wtedy będzie już bardzo szeroko no i bez takich przerysowań jak w fishu

Zbyszko666
03-04-2012, 11:10
Na wstępie reasumując to tak

Zestawy... (używki)

-40d, 70-200 2.8 IS - zmieści się w granicach danej kwoty
-40d, 17-40 ,200 2.8 L - jak najbardziej mieści się w danej kwocie ?
- 5D + 70-200 2.8 - tutaj już raczej dopłata wskazywana..
- 5D + 70-200 4 - mieści się jak najbardziej w cenie i jeszcze zostanie..
takie są chyba moje wstępne przeliczenia patrząc po kontem zakupu..? chyba ,że można to jeszcze urozmaicić..

Darx
03-04-2012, 11:18
hmm jeśli masz 7D to moim zdaniem 5D1 zawiedzie Cię pod każdym kątem za wyjątkiem obrazka (bo ten jest przecudny) i wizjera,

Dokładnie. Postaw przed sobą pytanie: Zbyszko666, czy aby na pewno potrzebujesz magii FF? Aż tak kiepskie zdjęcia robisz?

Oczywiście NIE wrzucam wszystkich do jednego wora mówiąc, że Ci którzy z FF żyją robią słabe zdjęcia. Jednak spotkałem się z takimi osobnikami, którzy z kropa wyciągali, no nic nie wyciągali, a klientów czarowali magią FF.

-nieporównywalnie mniejsza prędkość działania (np robią kilka zdjęć po rząd parat potrafi na moment "zamulić")
ShutterLag ;)

Oczywiście tutaj się zgadzam nawet nie przeczę, że 7D to demon szybkości z odpowiednim dla niego słoikiem. Dlatego własnie jest zadane powyższe pytanie ku czemu się przychylić? czy pod 5D mimo tego ,że FF ale wolniejsze czy 40D mającego szybszy AF.
W tym przypadku Ci nie odpowiem, bo sam jestem na granicy: Brać 5dmk2 czy kupić 7D. Przychylałem się do piątki, ale znowu czuję braki w AF-ie ;)

Jeśli naprawdę focisz na halach, ciemniejszych miejscach i w sporcie, to być może warto by się zastanowić nad dłuższym szkiełkiem. Ze swojej strony polecam 70-200/4 IS - świetne szkiełko warte każdych pieniędzy ;)

Musisz pamiętać, że ostateczna decyzja leży po twojej stronie klawiatury ;) Skontaktuj się z użytkownikiem z Twoich okolic, który dysponuje 5d mark 1 nawet i 2. Spróbujesz swoich sił i sam zdecydujesz się.

model
03-04-2012, 14:00
- 5D + 70-200 2.8 - tutaj już raczej dopłata wskazywana..

polecam taki zestaw :) możesz jeszcze pomyśleć o 135/2.0 L

Oczywiście NIE wrzucam wszystkich do jednego wora mówiąc, że Ci którzy z FF żyją robią słabe zdjęcia. Jednak spotkałem się z takimi osobnikami, którzy z kropa wyciągali, no nic nie wyciągali, a klientów czarowali magią FF.

Niech zgadnę, nie masz FF? :razz:

Przemek_PC
03-04-2012, 22:14
Moje zdanie jest takie, skoro podstawowym aparatem nadal ma być 7D to po co kupować kolejnego cropa? Ja bym kupił 5D i wykorzystywał zgodnie z jego przeznaczeniem a nie do sportu choć kolega foci żużel 5DII i jakoś nie narzeka na AF. Ja mam woła roboczego do wszystkiego 1DII oraz 5D do zadań specjalnych. Do tego 17-40/f4, 70-200/f4 i 50/1,8 oraz do zadań specjalnych Sigmę 120-400/f4,5-5,6 OS HSM. Trening z kamerą wideo, którą codziennie coś filmuję pozwala mi robić zdjęcia typu 1/60s przy 200mm czy 17mm @1/10s. Jestem zadowolony z mojego zestawu i raczej nei zamierzam nic zmieniać. No może 600D by się przydało do filmowania.

Darx
03-04-2012, 22:35
Moje zdanie jest takie, skoro podstawowym aparatem nadal ma być 7D to po co kupować kolejnego cropa? Ja bym kupił 5D i wykorzystywał zgodnie z jego przeznaczeniem a nie do sportu choć kolega foci żużel 5DII i jakoś nie narzeka na AF. Ja mam woła roboczego do wszystkiego 1DII oraz 5D do zadań specjalnych. Do tego 17-40/f4, 70-200/f4 i 50/1,8 oraz do zadań specjalnych Sigmę 120-400/f4,5-5,6 OS HSM. Trening z kamerą wideo, którą codziennie coś filmuję pozwala mi robić zdjęcia typu 1/60s przy 200mm czy 17mm @1/10s. Jestem zadowolony z mojego zestawu i raczej nei zamierzam nic zmieniać. No może 600D by się przydało do filmowania.

Stawiam, że tym komentarzem kolegę namówisz. Jednak brać 5D tylko po to by leżało? Jest sens? Przeglądam to forum prawie codziennie i zawsze takie dylematy kończą się tym samym. Magia FF. Co jeśli tej magii nie widać? Decyzja ostateczna należy do Zbyszka, tak czy siak.

Niech zgadnę, nie masz FF? :razz:

Rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem to już cecha bardzo rzadka ;)
Jednak jeśli chcesz ciągnąć wojenkę, to proszę o pw. Z chęcią zobaczę jakie to argumenty usłyszę.

Przemek_PC
03-04-2012, 23:09
A powiedz mi co kolega zyska jeśli do 7D dokupi proponowane tu 40D?

Zbyszko666
03-04-2012, 23:33
Moje zdanie jest takie, skoro podstawowym aparatem nadal ma być 7D to po co kupować kolejnego cropa?
Owszem był brany pod uwagę crop u mnie ,aczkolwiek zgadzam sie po co kolejny. Dlatego pisałem ,ze pełna klatka czy tam 7D ma być body jako 2 i wykorzystywane w odpowiednich momentach czy tam sytuacjach.

Stawiam, że tym komentarzem kolegę namówisz. Jednak brać 5D tylko po to by leżało? Jest sens? Nikt nic takiego nie powiedział ,że będzie leżakować. Po to powstał ten temat ,zeby dyskutować i zrealizować zgodnie z jego przeznaczeniem. Biorąc pod uwagę wszelkie opinie itp.

Co jeśli tej magii nie widać? magia przyjdzie sama.. mam taką nadzieję..

A powiedz mi co kolega zyska jeśli do 7D dokupi proponowane tu 40D? Ja wiem tyle ,że będę szukać 5D używki ,a jeżeli nie trafię to tylko kupię same szkła. Aczkolwiek mam jeszcze czas..

Przemek_PC
03-04-2012, 23:40
Zaraz ci napiszą, że 5D to stara puszka i tylko zajeżdżone egzemplarze można kupić. Od razu powiem, że da się kupić używany egzemplarz w idealnym stanie z małym przebiegiem. Mój 5D miał 9000 klatek w momencie zakupu co potwierdziło się kiedy na targach foto serwis sprawdził mi przebieg. Ja przez 1,5 roku dołożyłem 4000 i teraz mój egzemplarz ma jedyne 13000. Szukaj a znajdziesz.

dziobolek
03-04-2012, 23:46
... magia przyjdzie sama.. mam taką nadzieję...

Magia nie przychodzi - albo się ją widzi, albo nie...

Ja dla przykładu widzę róznice w obrazku pomiędzy FF a Crop, ale nie widzę żadnej magii
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
To co oferuje Crop jest dla mnie wystarczające
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)

Pozdrówka!

Zbyszko666
03-04-2012, 23:49
Magia nie przychodzi - albo się ją widzi, albo nie...

Ja dla przykładu widzę róznice w obrazku pomiędzy FF a Crop, ale nie widzę żadnej magii
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
To co oferuje Crop jest dla mnie wystarczające
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)

Pozdrówka!
Owszem to co mi daje 7D jak najbardziej mnie zadowala estetycznie. Tylko wszystko zależne jaka została podjęta tematyka podczas pstrykania.

geko123
04-04-2012, 00:01
magia jest, a po co 40D? bo do dobrego człowiek się przyzwyczaja i na pewno mniejszym szokiem jeśli chodzi o AF i szybkość działania puszki będzie 40D a co najważniejsze po zakupie 40D zostaje jeszcze 4000zł na szkła, które mając tak dobrą cropową puszkę są chyba lepszą inwestycją niż FF ..

5D i sport? czemu nie, ja z powodzeniem fotografuję siatkówkę, fakt że znam ten sport bo przez 11 lat grywałem w różnych klubach i jestem w stanie przewidzieć co się zdarzy i odpowiednio się do tego przygotować, ale jakbym miał 7D to 5D do sportu bym nawet z plecaka nie wyciągnął...

reasumująć:
1. 5D jako backup np na weselu jest całkiem ok szczególnie że np do portretu co FF to FF, jednak do sportu mając 7D po 5D nie sięgniesz nigdy, koncerty? 7D ma lepsze wysokie iso niż 5D więc też nie będziesz go tam urzywał
2. pieniążki... co jest lepsze? mieć FF i jeden dobry obiektyw, czy cropa i dwa dobre obiektywy ?
3. za ff przemawia szeroki kąt

w takiej konfiguracji biorąc po uwagę że potrzebujesz backup (a potrzebujesz?) ja bym wolał kupić tańszy backup a resztę zainwestować w szkła (ja osobiście wszystko bym zainwestował w szkła, ale ja się nie znam ;) ).

Zbyszko666
05-04-2012, 00:14
Zobaczymy jeszcze jak to będzie. Trochę rozwiązań już jest,aczkolwiek trzeba czekać na fakty jakie dopiero zajdą. Do Apsc nie wracam jakie 2 body to na pewno. Jeżeli kupie 5d w dobrej cenie pomyslę wtedy jakie szkła dokupić. Pewnie będzie coś długiego choćby F4 i 50 1.4. Lecz to wszystko wyjdzie w praniu.

Darx
05-04-2012, 22:17
Pewnie będzie coś długiego choćby F4 i 50 1.4. Lecz to wszystko wyjdzie w praniu.

Tylko musisz zapamiętać, że na 5D 70-200/4 to jest bardziej szkiełko do portretów niżeli do sportu:roll:

Bffist
05-04-2012, 22:53
sadze że skoro ma 7d to 70-200 mógł by równie dobrze nie odpinać od niego, prawie idealnie do sportu.

Ogólnie jestem ciekaw jaką konkretną podejmiesz decyzje Zbyszko (;

Zbyszko666
06-04-2012, 01:15
Tylko musisz zapamiętać, że na 5D 70-200/4 to jest bardziej szkiełko do portretów niżeli do sportu:roll:

O tym to ja doskonale wiem. Ostatnio latałem z 100-400 także wiem jakie wymagania ma sport...8-)

Darx
06-04-2012, 15:00
O tym to ja doskonale wiem. Ostatnio latałem z 100-400 także wiem jakie wymagania ma sport...8-)

Nie zrozumieliśmy się ;) Nie chodzi mi o twoje umiejętności względnie sportu. Tylko obrazek z 70-200 z 5D już tak dłuuugi nie jest ;) Tak więc warto się zastanowić czy nie lepiej kupić długie szkiełko.

Zbyszko666
16-04-2012, 10:55
No i patrząc jeszcze ostatnio po allegro i kilku innych serwisach aukcyjnych rodzą się kolejne wnioski ,że w cenie do 3K można jeszcze wydobyć 1DMII lecz spotkać go w stanie nie zarżniętym graniczy z cudem ,aczkolwiek jakieś perełki się pojawiają. No i teraz będzie kolejny dylemat czy 1dMII (nie bawiłem się nigdy) ,czy czekać na okazje 5dMI. Masakra jednolita :D

Bffist
16-04-2012, 14:35
1dmkII :twisted: sam choruje na ten korpus, ale fakt faktem, znalezienie w dobrym stanie to cud. Aktualnie na giełdzie jest jedno, może zagadaj ? (;

Stafford
16-04-2012, 21:16
1dmkII :twisted: sam choruje na ten korpus, ale fakt faktem, znalezienie w dobrym stanie to cud. Aktualnie na giełdzie jest jedno, może zagadaj ? (;

najciemniej po latarnią:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82992