PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 550D problem

DFF
01-04-2012, 18:17
Witam, mam pewien problem ponieważ gdy byłem na feriach zauważyłem że przez ekran LCD przechodzą mi takie jakby paski przesuwające sie z góry na dół albo na odwrót(cieżko określić) na zdjęciach tego nie widać (komputer) na filmach chyba też nie (możę są ale nie zauważyłem). I co teraz? Niby to nic ale strasznie mnie to denerwuję. Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
DFF

Bangi
01-04-2012, 18:32
A reset nie pomaga?

DFF
01-04-2012, 19:09
Reset co przez to rozumiesz ? Włączenie i wyłączenie aparatu ?(jeżeli tak to nie pomaga)

Aleximov
01-04-2012, 20:38
Witam,

(...) zauważyłem że przez ekran LCD przechodzą mi takie jakby paski przesuwające sie z góry na dół albo na odwrót(cieżko określić) na zdjęciach tego nie widać (komputer) (...)
Cały czas przechodzą? Czy również przy oglądaniu zrobionych zdjęć na LCD? Czy przy fotografowaniu w świetle słonecznym również? Czy tylko przy oświetleniu sztucznym (świetlówki energooszczędne) ?

Jeśli tylko przy fotografowaniu przy świetlówkach (żarówkach energooszczędnych), to tak czasem jest (zależy od żarówek i oświetlenia) - nic nie poradzisz (tak ma być).

Pozdrawiam, Alex

adawro
01-04-2012, 20:40
Czy w świetle dziennym też latają te pasy.
Paski najczęściej pojawiają się przy sztucznym oświetleniu ze świetlówek i świetlówek kompaktowych tzw. energooszczędnych.

Acha - spóźniłem się kolega "Aleksimov" był szybszy

Aleximov
01-04-2012, 20:44
Uściślając...

Jeśli TYLKO przy fotografowaniu w świetle żarówek energooszczędnych, to tak ma być (niestety) - efekt stroboskopowy - nakładanie się częstotliwości odświeżania LCD i sieci przemysłowej (50Hz i harmoniczne).

Jeśli występuje przy OGLĄDANIU zdjęć na ekraniku lub przy foceniu w świetle dziennym, to jakieś uszkodzenie wyświetlacza....

Pozdrawiam, Alex

DFF
01-04-2012, 20:48
Niestety podczas przeglądania i robienia zdjęć... Teraz jeszcze takie pytanie ile mniej więcej aparat może być w serwisie (gwarancja)?

Bangi
01-04-2012, 21:04
Reset co przez to rozumiesz ? Włączenie i wyłączenie aparatu ?(jeżeli tak to nie pomaga)

Miałem na myśli przywrócenie domyslnych ustawień aparatu.
Co do migania ekranu lub pasków przy świętować to mi się to nigdy nie zdarzyło a często przy takim świetle ogladam

DFF
01-04-2012, 21:32
Bangi - to też nie działa. Wydaje się na to że będe musiał pojechać oddać aparat na gwarancje...