Zobacz pełną wersję : EF 24-70/2.8 L szybkość AF????
witam
o jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymienionym w temacie obiektywem i natknąłem się na dwa całkowicie różne filmiki prezentujące prędkość jego AF:
http://www.youtube.com/watch?v=Z-Klb5wkfuE
http://www.youtube.com/watch?v=W3HeHZ0uNZA
w pierwszym to jakaś masakra mój 28-80 usm tak ostrzy... Jak to w końcu jest z tym AF-em? Bo ja już zgłupiałem a nikt ze znajomych nie ma tego szkła.
nie oglądaj głupot:mrgreen:, to naprawdę szybkie szkło, jeśli nie ma go nikt ze znajomych to przy takim wydatku mozna pokusić sie o wypozyczenie na dzień lub dwa i sprawdzić samemu (to nie są jakieś astronomiczne kwoty)
Mój też ostrzy szybko i pewnie (na centralnym punkcie na 5D2).
fotowesolowski
28-03-2012, 14:13
jest to zomm ze swiatłem 2,8. Cudów nie oczekuj w ciemnicy. Niemniej "da sie tym szkłem pracowac", ostatni cąły sezon pracowałem na slubach, moim zdaniem to szłkło radzi sobie tak dobrze jak dobrze radzi sobie puszka. (z AF oczywisce).
Jesli masz cropa , sugeruje 17-55 2,8 IS w komplecie z 40D to był znacznie szybszy i pewniejszy zestaw niz z 5DI
mam 5d mk1 i zastanawiam się miedzy nim a 16-35 L II, mam jeszcze 85/1.8 i 50/1.4, i właśnie zdziwiła mnie prędkość AF na pierwszym filmiku
Posiadam 16-35 L II i 24-70 z 5dII i muszę powiedzieć że pracują bardzo dobrze. Nie ma przynajmniej dla mnie jakiejś różnicy w prędkości. Wszystko szybko i dokładnie :)
W pierwszym filmiku to jakiś dyletant ewidentnie próbował ostrzyć z założonym dekielkiem.
michael_key
01-04-2012, 09:38
witam
o jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymienionym w temacie obiektywem i natknąłem się na dwa całkowicie różne filmiki prezentujące prędkość jego AF
Ja zawsze jestem średnio przekonany do tego typu testów. Wziął w łapę, wciskał spust, cholera wie gdzie punkt łapał ostrość... mało obiektywne jak dla mnie.
Mialem 24-70 i z 1dmkii I 5d mkI - na jedynce smigal na 5tce tak bez szalu :) 35/2 chodzilo mi z 5d szybciej.
z 5dmkII ostrzy szybko i pewnie. jedno z najostrzejszych szkieł jakie mam. zero zastrzeżeń.
pezetwpr
04-04-2012, 09:13
U mnie od półtora roku z 5dmarkII (centralny punkt) w różnych warunkach oświetleniowych właściwie bezbłędny. Polecam.
a jak się ma jego ostrość w stosunku do 24-105 f4? wiem, ze często było, ale mnie chodzi wyłącznie o ostrość obydwu.
a jak się ma jego ostrość w stosunku do 24-105 f4? wiem, ze często było, ale mnie chodzi wyłącznie o ostrość obydwu.
wg mnie nie ma prostej odpowiedzi, jak chcesz porównywac? na pełnych otworach czy przy f/4 czy 5,6? a może f/11...
wg mnie nie ma prostej odpowiedzi, jak chcesz porównywac? na pełnych otworach czy przy f/4 czy 5,6? a może f/11...
widziałem różne porównania i tabele i wyniki też były różne :/
nie jestem onanistą sprzętowym i nie chodzi mi o wynik z tablicy tylko o subiektywne odczucie - sam posiadam 24-105, mam kasę by się w końcu przesiąść na mój wymarzony 24-70 (mój ideał sprzed lat) - a tu czytam w necie, ze niektórym 24-105 ostrzejszy.. nie widzę tego
tylko o subiektywne odczucie
no to odpowiem bardzo subiektywnie, kilka lat temu mialem pożyczony na 2 dni od kolegi 24-105 i był na tyle gorszy od posiadanego wówczas 17-55, że bez zastanowienia kupiłem 24-70, w ciemno przez internet (działo się to na 40D)
Kolego, ten temat była tak przewałkowany, że juz wszyscy nim rzygali.
Daj spokój, poczytaj sobie i sam podejmij decyzję: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77800
Używałem tego zooma z 5d1 i 5d2 na oby było szybko i pewnie. Sprzedałem tylko dlatego ze jak mam stałki to zaczął pokrywać go kurz... Swoją drogą to świetne szkło!
marbudzyk
06-04-2012, 18:02
Te wszystkie filmiki i "pseudotesty" internetowe to mozna o kant.... potłuc :(
Dla mnie to szkło jest szybkie z 1DSMKII, 1 DS MKIII i generalnie z raczej wszystkimi jedynkami. na 5 D MK I nie było już takie szybkie, 5 D MKII podobnie - wiele zależy od tego jak korzystasz z AF i czego oczekujesz w pracy od AF. Dla jednego AF w 5D MKII to burza a dla innego to żółw :)
Podobnie jak koledzy - radze Ci pożyczyć to szkło i sie przekonać samemu. Jeśli jesteś z Wawy to moge Ci po Świętach pożyczyć na 1 dzień i sam sprawdzisz - będzie to napewno z większą korzyścią dla Ciebie niż sugerowanie sie jakimiś debilnymi "testami".
Pozdrawiam. Marek
Panowie powiedzcie mi, jak wygląda szybkość AF tego szkła (24-70/2.8 I) w porównaniu do szybkości AF w C 50/1.4? Czy jest szybszy, dużo szybszy? Chodziło by mi głownie o działanie na 5D II?
Panowie powiedzcie mi, jak wygląda szybkość AF tego szkła (24-70/2.8 I) w porównaniu do szybkości AF w C 50/1.4? Czy jest szybszy, dużo szybszy? Chodziło by mi głownie o działanie na 5D II?
24-70 jest szybszy znacznie, tylko to 2 różne szkła ;) chyba :D. Jedno i drugie służyło. 50 poszła w polskię 24 chyba też pójdzie
24-70 jest szybszy znacznie, tylko to 2 różne szkła ;) chyba :D. (...)
to mnie zaskoczyłeś...
faktycznie różnica jest aż tak zauważalna ?
domelek, skąd jesteś ? jak masz 50/1.4 to chętnie zobaczę jak działa
pzdr,
miałem 50 1.4, 28 1.8mam 24-70 i 85 1.8,
różnica jest zauważalna na korzyść zooma we wszystkich przypadkach
to mnie zaskoczyłeś...
faktycznie różnica jest aż tak zauważalna ?
domelek, skąd jesteś ? jak masz 50/1.4 to chętnie zobaczę jak działa
pzdr,
jestem z okolic Rzeszowa i właściwie nie mam jeszcze 50/1.4 ale wszystko wskazuje na to że tak mniej więcej do tygodnia powinienem go mieć. Także jakby co to zapraszam
miałem 50 1.4, 28 1.8mam 24-70 i 85 1.8,
różnica jest zauważalna na korzyść zooma we wszystkich przypadkach
tzn. że jest szybszy również od 85/1.8?
hmm... jak tu rozumieć "różnica jest zauważalna"... :D
jestem z okolic Rzeszowa i właściwie nie mam jeszcze 50/1.4 ale wszystko wskazuje na to że tak mniej więcej do tygodnia powinienem go mieć. Także jakby co to zapraszam
tzn. że jest szybszy również od 85/1.8?
hmm... jak tu rozumieć "różnica jest zauważalna"... :D
tak, przynajmniej od mojego egz. a różnica to taka, że po przepięciu zooma zauważasz że szybciej ostrzy niż 85 ;)
cześć,
Dysponuje ktoś może 24-70/2.8 oraz 50/1.2 i/lub 35/1.4 ?
Jak tutaj wygląda porównanie prędkości autofocusa ?
pzdr,
strideer
21-05-2012, 11:23
cześć,
Dysponuje ktoś może 24-70/2.8 oraz 50/1.2 i/lub 35/1.4 ?
Jak tutaj wygląda porównanie prędkości autofocusa ?
pzdr,
24-70 mniej więcej zbliżone do 35 (zoom trochę wolniejszy przy dłuższej ogniskowej), 50 wyraźnie wolniejsze.
tak, przynajmniej od mojego egz. a różnica to taka, że po przepięciu zooma zauważasz że szybciej ostrzy niż 85 ;)
dzięki gavin. Staram się teraz wyobrazić tą "zauważalną różnice" :D
Czytałem opinie, że 85/1.8 wyrabia się z AF np. w tańcach weselnych, w takim razie myślę, że 24-70 tym bardziej. Mylę się?
miałem 50 1.4, 28 1.8mam 24-70 i 85 1.8...
gavin jeszcze jedno, dlaczego przesiadłeś się z tych dwóch stałek na zooma?
85 w tańcu da się zrobić zdjęcia tylko trzeba wprawy (zwłaszcza na 5dI)
różnica dla mnie jest taka że 85 czy 50 ustawia ostrość, a w 24-70 jest prawie natychmiast
Ja stałki zamieniłem na zoom bo nie wyobrażam sobie robić repo 1 body i stałkami - katorga (miałem 8, 20, 28, 50, 85), jeżeli dokupię drugie body to zamienię 24-70 na 35L
streaker
21-05-2012, 15:25
Czy szybszy? Nie wiem... niekoniecznie... ale na pewno jest 10 razy pewniejszy ;)
na pewno jest 10 razy pewniejszy ;)
aż tak to nie :) (Lką też zdarzyło się spudłować), ale faktem jest, że elkowy zoom jest lepszy zarówno w szybkości jak i celności od 50tki 1.4 (chociaż ja tam na swoją nie narzekam)
Mam 24-70 i jakoś nie narzekam na szybkość AF, z wyłączonym beepem nieraz zapominam się i czekam az ustawi a tu juz ustawione