PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze zgraniem materiału na dysk

e13955@rppkn.com
23-03-2012, 20:28
Mam problem.
Nie jestem w stanie zgrywać dużych klipów z lustrzanki na swój komputer.
Wszystkie inne mniejsze pliki dają się zgrać bez problemów, ale takie ważące pod 2 GB już nie. Gdy je zgrywam to komputer myśli, myśli po czym zapisuje plik o wartości 0kb. Gdy zgrywam to kreatorem zgrywania, wyskakuje komunikat o błędzie tak samo.

Zgrywam to z lustrzanki przez kabel USB ponieważ mój czytnik kart w komputerze nie zna kart SDXC (a taką mam). Gdy ją wpinam, wyskakuje komunikat "czy sformatować kartę?" tylko. Więc zmuszony jestem to robić przez kabel, ale tu napotykam błąd z takimi plikami. W rachubę nie wchodzi system plików dysku bo klipy są mniejsze od 4GB i tak, zresztą mam NTFSa cały czas. Co więcej, sprawdzałem różne kable, jak i różne gniazda USB w swoim komputerze - na darmo.

Co ciekawe, sprawdziłem zgrywanie plików na komputerze innym - i z karty i poprzez USB zgrywa się wszystko bez żadnego problemu.

No to dzisiaj po namowie kolegi pojechałem kupić zewnętrzny adapter (chciałem wewnętrzny, dwa razy droższy, taki od razu na karty SDXC które czyta). Kupiłem jednak ten zewnętrzny. Co ciekawe, wsadzam kartę SDXC, wpinam go w swoje USB i widzę komunikat "Czy sformatować kartę"? Krew mnie zalała.

Nie wiem co robić i dlaczego tak się dzieje... Nie mam pomysłu na nic już teraz. Canon 600D.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hmmmm.... a gdyby tak dodać (fixem) do swojego leciwego systemu obsługę typu plików exFAT?

tlustyx
23-03-2012, 21:02
Mam problem.
Nie jestem w stanie zgrywać dużych klipów z lustrzanki na swój komputer.
Wszystkie inne mniejsze pliki dają się zgrać bez problemów, ale takie ważące pod 2 GB już nie. Gdy je zgrywam to komputer myśli, myśli po czym zapisuje plik o wartości 0kb. Gdy zgrywam to kreatorem zgrywania, wyskakuje komunikat o błędzie tak samo.

Miałem kiedyś podobny problem ze zgrywaniem filmów z S5IS przez program ZoomBrowser EX. Pomogła aktualizacja programu do nowszej wersji.

e13955@rppkn.com
24-03-2012, 21:35
Już wiem czemu, problem rozwiązałem. Niepotrzebnie czytnik kupowałem specjalnie :(

adawro
24-03-2012, 22:43
Problemami bywają też ograniczenia systemów plików na dyskach i samych systemów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT16
http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32

tlustyx
24-03-2012, 23:01
Już wiem czemu, problem rozwiązałem.
To napisz co było, może komuś się kiedyś przyda.

e13955@rppkn.com
25-03-2012, 11:24
Adawro miał całkowitą rację. Wystarczyło wgrać poprawkę do systemu Windows XP (bo jest stary). Na stronie oficjalnej była, wgrało się i teraz system obsługuje pliki exFAT64 i działą wszystko - nawet w STARYM czytniku jaki miałem od dawna.