Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do fotografowania gwiazd i zórz polarnych?
Witam mamy na imię Paweł i Monika.
Jesteśmy zieloni bardziej niż trawa w tematach związanych z fotografią, dużo czytamy na temat obiektywów, filtrów i wszystkiego co związane z fotografią ale to za mało by wybrać jaki obiektyw kupić. Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
Chcemy kupić sobie amatorskiego Canona 550D (dlatego ten aparat bo nagrywa w HD i nie chcę się wkręcać w grę w modele, cyferki i cały mega rozbudowany szeroko pojęty konsumpcjonizm), statyw, grip, filtr UV, polaryzacyjny (B+W) plecak, tulipana, dodatkową baterię, pilota. Po zakupie tego wszystkiego zostało mi około 600zł na obiektyw, czy istnieją jakieś obiektywy na rynku w tej cenie, który będzie mógł zrobić zdjęcia księżyca i zórz polarnych?
Jeśli istnieją droższe ale nie kosmicznie droższe to proszę też o tym napisać. Będziemy bardzo wdzięczny za każdą poradę dla amatora.
Pozdrawiamy! :p
canon EF-S 55-250 f4-5,6is 870zł nowy
canon EF 50f1,8II 450zl nowy
powalcz !
http://allegro.pl/sigma-170-500-mm-apo-dg-5-6-3-slaskie-i2211418436.html
Dziękuję! Ale kupuję wszytko na lata więc chciał bym by to było nowe.
flankerp
21-03-2012, 21:23
Do robienia zdjęć w nocy filtr UV się zdejmuje z tego co czytałem, co do obiektywu, jeżeli chcesz kupić na lata i masz do wydania ok 600zł to raczej zapomnij. Starczy Ci na C18-55 IS jeżeli go jeszcze nie masz.
Mówiąc o droższych na lata, do księżyca proponuje C70-200L 4.0 to ogólnego krajobrazu C17-55 lub C15-85 a do szerokiego UWA C10-22. Ostatnie dwa komplety to najlepsze szkła na APS-C, taki must-have.
Ja księżyc fotografowałem moim 75-300, stary sprzęt, ale przy domknięciu daje radę.
Co do statywu, to mam nadzieję, że kupiłeś porządny bo obiektywy są ciężkie i przy tanim (tani mam na myśli do 300 czy 400 złotych razem z głowią) będzie Ci bujać i zapomnij o ostrych zdjęciach.
Reasumując, najpierw kup C10-22, potem C70-200 L, a następnie zbieraj na C15-85 lub C17-55
Aleximov
21-03-2012, 21:34
Witam,
Popieram przedmówcę - przy ograniczonych funduszach kupcie średnie body (550D jest OK), dobre szkła (na początek np. C15-85, C70-200) i dobry statyw z dobrą głowicą (raczej od 500 zł w górę) - resztę klamotów dokupisz później (jak będzie kasa).
Możecie kupić również kitowe szkła (wyjdzie taniej, ale jakość trochę gorsza) lub szkła Tamrona (wybrane są optycznie dobre, mechanicznie gorsze od C), ale jak to ma być na lata, to na szkłach bym nie oszczędzał...
Pozdrawiam, Alex
PS. Każdy będzie Wam radził trochę inaczej (każdy ma swoje upodobania i preferencje), ale zasada "tańsze body + droższe szkła" sprawdza się (prawie) zawsze :)
EDIT O fotografowaniu gwiazd poczytajcie tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80660 :)
jellyeater
22-03-2012, 08:00
Na liście zakupów zabrakło montażu. Jest w podlinkowanym temacie.
Nawet nie widać jak gwiazdy zasuwają dopóki nie próbuje się ich sfotografować.
Jeden z lepszych testerów optyki podczas wycieczki do Norwegii
Brał 7D plus Sigma 20 F1,8, EF 24-105 f4 L oraz Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM
oto wyniki jego pracy:
http://www.juzaphoto.com/index2.php?l=en&pg=galleria_en&gal=9167
http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=110
dzidofon
22-03-2012, 12:56
A ja z innej beczki: nie bardzo rozumiem kolejności zakupów Autora wątku. Zaczyna od plecaka, tulipana itp, a po chwili okazuje się że brakuje na szkło. Czyli na najważniejszą część układanki :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
powalcz !
http://allegro.pl/sigma-170-500-mm-apo-dg-5-6-3-slaskie-i2211418436.html
Ja bym się trochę bał ;-). Sugestia o odkurzaczu każe przypuszczać, że szkło było niejeden raz w ten sposób rozkręcane i tymże odkurzaczem przedmuchiwane. Poza tym po co ta próba wprowadzenia w błąd potencjalnego klienta z tym rzekomo wyższym modelem APO DG?
A ja z innej beczki: nie bardzo rozumiem kolejności zakupów Autora wątku. Zaczyna od plecaka, tulipana itp, a po chwili okazuje się że brakuje na szkło. Czyli na najważniejszą część układanki :-)
Masz rację, postanowiliśmy, że kupimy to na dwie części aparat z akcesoriami jeden miesiąc i drugi miesiąc obiektyw, będę mógł kupić porządne szkło, mój budżet zwiększył się z 600 zł do 2000...
Nie wiedziałem, że potrzeba tak drogiego statywu do tego, jako laik chciałem kupić jakiś za 50 zł :) Na początku widziałem takie obiektywy
http://allegro.pl/obiektyw-tele-500mm-s-sony-alpha-a580-a560-a55-a33-i2218214087.html
http://allegro.pl/obiektyw-tele-samyang-650-1300mm-ed-zoom-do-nikon-i2215493814.html
http://allegro.pl/obiektyw-tele-samyang-800mm-canon-eos-450d-30d-20d-i2227188600.html
Rozumiem, że zostajemy wyśmiani :)
Po za tym ogólnie po zagłębieniu się w temat bardziej podoba nam się robienie zdjęć takich jak te z Norwegi, mieszkamy dokładnie w tym samym klimacie, góry woda i zorze polarne w jednym. Sigma 20mm f/1.8 EX DG jest super ale troszkę droga, tyle co aparat ze wszystkim...
Kolekcjoner
25-03-2012, 16:15
Rozumiem, że zostajemy wyśmiani :)
Ty widzę tak jak w dawnych czasach ;) ale teraz już króla nie ma i nawet prezydent mówi o sobie w liczbie pojedynczej :cool:.
Aleximov
25-03-2012, 16:40
Witam,
Nie wiedziałem, że potrzeba tak drogiego statywu do tego, jako laik chciałem kupić jakiś za 50 zł
Im dłuższa ogniskowa obiektywu, tym solidniejszy musi być statyw (tłumienie drgań, sztywność, uniesienie ciężaru body+obiektyw, aby nic się nie uginało...) - chcecie nieporuszonych zdjęć, to trzeba zainwestować w solidny statyw :)
Na początku widziałem takie obiektywy (...)
Wszystkie są obiektywami manualnymi (bez AF), tanie ale słabe optycznie i bardzo ciemne !!! (trzeci to obiektyw "lustrzany") - zdjęcie się da zrobić, ale jakością nie będziecie zachwyceni... (no i ta "ciemność"...)
Niestety, chcecie dobrej jakości zdjęć, trzeba kupić droższe i lepsze obiektywy - tu praw rynku się nie oszuka ;) Moim zdaniem, do zabawy można kupić jeden z tych trzech, ale szybko go sprzedacie :) lub schowacie do szuflady (jakość będzie niczym z kompaktu).
Poleciłbym na początek z tele np. Canona 70-200/4L lub Tamrona 70-200/2.8 (nowe są drogie, ale warte swej ceny - można się rozglądnąć za używanymi w dobrym stanie). Nowe szkła ponad 300mm są już dość drogie... Jeśli nie przeraża Was ręczne nastawianie ostrości, to można rozglądnąć się za (używanymi) szkłami M42 (plus przejściówka M42-EOS) - niektóre są na prawdę niezłe optycznie, np. Takumar 300mm/4 (fajne szkło :) )
Może faktycznie na początek kupicie standardowy zoom (lub szeroką/standardową stałkę) i porobicie zdjęcia, a jak przybędzie kasy, to wtedy dokupicie jakieś tele. Z zoomów mogę polecić Canona 15-85/3.5-5.6 (nie za drogi a dobry optycznie - mam i używam).
Pozdrawiam, Alex
Ty widzę tak jak w dawnych czasach (...) Bo to Paweł i Monika piszą... :)
Pod taki zestaw spokojnie styknie np. Slik Pro 330-cośtam, czy jego nowsza wersja, do tego wąż z interwałometrem (bardzo przydatna sprawa), dobrze jest mieć grip'a z pojemnikiem na akumulatory AA (eneloopy), prostą puszkę (1100D, 550D), no i obiektyw. Bardzo szerokie kąty wydają się być na początku fajne, jednak na dłuższą metę dają brzydko przerysowaną perspektywę. Ja bym polecił coś pokroju 15-85IS, to dobre szkło, bez przesadnie wywindowanej ceny, o fajnym zakresie (ekwiwalent 24-135), rozsądną średnicę filtrów (72mm) i bardzo dobrą jakość optyczną.
Do tego warto pamiętać o takich pierdołach, jak porządny czytnik kart, czy ładowarki do akumulatorów. Nie wiem, czy w 550D zmienili baterie względem 500D, ale generalnie każda puszka xxxD miała dosyć słabe ogniwa, i warto było pakować chociaż jedno do kieszeni ;)
Moim zdaniem taki zestaw oferuje bardzo, bardzo dużo, za rozsądną dla amatora cenę. Sam obiektyw daje na tyle duży zakres, że bez problemu można wykonywać zdjęcia tylko nim.
Ty widzę tak jak w dawnych czasach ;) ale teraz już króla nie ma i nawet prezydent mówi o sobie w liczbie pojedynczej :cool:.
kolega mówił, że pisze tu wespół z koleżanką (dziewczną) i tak fajnie siebie w liczbie mnogiej tytułują. miłe.
jacek_73
25-03-2012, 17:00
...nawet prezydent mówi o sobie w liczbie pojedynczej :cool:.
No, ale zakazu nie ma, więc chyba możemy :confused:
Witam mamy na imię Paweł i Monika.
Jesteśmy zieloni bardziej niż trawa w tematach związanych z fotografią, dużo czytamy na temat obiektywów, filtrów i wszystkiego co związane z fotografią ale to za mało by wybrać jaki obiektyw kupić. Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
Chcemy kupić sobie amatorskiego Canona 550D (dlatego ten aparat bo nagrywa w HD i nie chcę się wkręcać w grę w modele, cyferki i cały mega rozbudowany szeroko pojęty konsumpcjonizm), statyw, grip, filtr UV, polaryzacyjny (B+W) plecak, tulipana, dodatkową baterię, pilota. Po zakupie tego wszystkiego zostało mi około 600zł na obiektyw, czy istnieją jakieś obiektywy na rynku w tej cenie, który będzie mógł zrobić zdjęcia księżyca i zórz polarnych?
Jeśli istnieją droższe ale nie kosmicznie droższe to proszę też o tym napisać. Będziemy bardzo wdzięczny za każdą poradę dla amatora.
Pozdrawiamy! :p
kolego jak mam właśnie takie zestaw jaki ci mniej wiecej polecjają. do niego wystarczy statyw jaki mam w stopce. nie słuchaj bajek o kupowaniu statywu za 1000 zł, bo ten do amatorki wysraczy. co będzie jak sięo kazę, że ta twoja preferowana fotografia nieba to jednak nie to? stawty na allegro albo do szafy/? w amatorskich warunkach statywu nie wykorzystuje się codziennie, więc może warto się zastanowić zanim się wyda kupe kasy. Nie licz też, że tymi obiektywami w stoce co mam zrobisz jakieś superdokłądne zdjęcia księżyca czy gwiazd.
Poza tym jak oglądasz stronę Juzy to weź pod uwagę, że ten koleś robi zdjęcia dobrym sprzetem, ma wiedze o foto taką jaką pewnei Ty nie będziesz miałą nigdy (to niezłośliwe piszę - ten koleś na tym zarabia i bawi się w to codziennie, to jego praca od lat, wie co i jak, amatro nie za bardzo mam warunki i możliowści zbliżyć się do tego poziomu), a poza tym wie co to postprocesing, nie kryje tego, że jego zdjęcia poddawane sa jeszcze obróbce w kompie. a jak to robić to już kompletnie inna działka i odrębna nauka.
Piszę to, żebyś nie był rozczarowany efektami swojej pracy, przynajmniej na początku. Życze dużo cierpliwości i powodzenia.
Zamiast pomagać to uczysz gramatyki, piszę w liczbie mnogiej ponieważ piszę z moją dziewczyną z którą założyłem ten wątek i opisałem wszystko. FAQ forum zawsze mówi o tym by najpierw czytać później pisać, no ale dość złośliwości... Lepiej coś doradź.
Super dziękujemy wszystkim za rady! Teraz to przeanalizujemy i damy znać.
:D
jellyeater
25-03-2012, 19:11
A co z montażem? Bez niego to można śmiało olać długie obiektywy bo i tak gwiazd nie porobicie. Nawet kilka sekund ekspozycji na dłuższej ogniskowej zamienia gwiazdy w smugi. A co dopiero kadry po 30'' i to wielokrotne...
Do zorz polarnych to chyba lepiej jakiś standardowy zoom. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Jeżeli zajmuje całe niebo to wtedy UWA.
Aleximov
26-03-2012, 10:24
Witam,
Teraz to przeanalizujemy i damy znać.
Sugeruje Wam (tak jak i Koledzy) na początek kupić standardowy zestaw, a więc:
- Canon 550D + Canon 15-85/3.5-5.6 IS USM + filtr 72mm UV/ochronny (na obiektyw)
- wężyk, zapasowy akumulator i kartę pamięci, torbę foto (na ten zestaw)
W następnej kolejności:
- statyw (np. Slik Pro 330 lub Benq A350 z głowicą BH1) - do powyższego zestawu w sam raz
- obiektyw Canon 50/1.8 (lub 85/1.8) do portretów (i zdjęć z małą GO)
- tele 70-200/4L (lub tańszy C 55-250 lub Tamron/Sigma)
- większą torbę lub plecak foto (na body + kilka obiektywów)
- resztę klamotów :)
Jeśli na razie braknie Wam kasy na statyw, to na początek można zdjęcia robić z ręki z włączonym IS (dla krótkich czasów) lub postawić aparat na murku lub samochodzie (dla długich czasów). Do fotografowania krajobrazów (szerszy kąt, horyzont+niebo+zorza) powyższy zestaw nada się znakomicie (i z jakości zdjęć będziecie zadowoleni).
Jeśli zaś chcecie fotografować gwiazdy (galaktyki) i na serio zająć się astrofotografią, to sugeruje najpierw popytać szczegółowo co i jak - bo koszty sprzętu będą duże (solidny statyw, montaż, ...).
Pozdrawiam, Alex
Enoka za 600zł to nic sensownego nie wyrwiesz, bo temat księżyca, gwiazd i zorzy jest szeroki i kosztowny.
do księżyca potrzebujesz czegoś długiego...te min 300mm by się przydało
zorza - jakiś szeroki kąt...z min 20mm byłby ok...przy 600zł zostają tylko szkła m42+przejściówka o ile brak AF cię nie przeraża
to fotek na naprawdę wysokim poziomie będziesz potrzebować do księżyca i gwiazd montażu paralaktycznego (poszukaj na forach o astrofoto) - ale bez niego też można zrobić fajnego łysego a jeśli chodzi o gwiazdy można się pobawić w starrails
do tego stabilny statyw to będzie podstawa np manfrotto + jakaś głowica 3d
Witam,
Jeśli na razie braknie Wam kasy na statyw, to na początek można zdjęcia robić z ręki z włączonym IS
bez jaj, nocą krótkie czasy? IS to nie statyw
mieć grip'a z pojemnikiem na akumulatory AA (eneloopy), prostą puszkę (1100D, 5porządny czytnik kart,
ani grip ani mega czytnik nie jest rzeczą niezbędną, osobiście do cyfry nie mam już gripa, bo nie chce mi się taszczyć tego na plecach i jakoś radzę sobie bez problemu; trzeba mieć zapasowe akumulatory i tyle
jellyeater
26-03-2012, 13:37
Puszka z kitem i statyw powinny na początek wystarczyć. Do tego druga bateria... A resztą jak już poczujecie co potrzebujecie. :) Piszę o zorzach. Gwiazdy to może w takiej formie?
https://profiles.google.com/107015798202473451277/buzz/MPzvTE9RdMV
Chociaż tu pewnie też warto by było złożyć wiele klatek...
flankerp
26-03-2012, 23:11
... no to z innej beczki. Widzę, że autor nie dysponje zbytnio sensowną kwotą a chce mieć sprzęt na lata. Może jednak kupić micro 4/3?
W dobrej cenie będzie miał przyzwoite zdjęcia i całkiem rozsądne szkła
Do tego tani statyw i będzie ok.
Co do statywu do lustrzanki, to nie musi być za 1000zł, ale taki za 50zł nadaje się co najwyżej do iPhona...
jellyeater
27-03-2012, 07:16
Statyw mam chyba taki:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/velbon-sherpa-250r-i-pokrowiec.html
A jak nie to podobny. Poza tym, że ciężki i duży to stabilny.
Do tego tani statyw i będzie ok.Co do statywu do lustrzanki, to nie musi być za 1000zł, ale taki za 50zł nadaje się co najwyżej do iPhona...
generalnie jak ma się mało kasy to lepiej i taniej kupić raz a dobrze, zwłaszcza że dobry statyw ma się na lata
tanie i plastikowe nogi tak jak radzi flankerp dobre będą dla iphona albo małego kompakta
jak nie chcesz zbierać na manfrotto to może takie coś: Benro A-300EX + HD-18 http://allegro.pl/benro-a-300ex-a-300-ex-a300-hd18-hd-18-krakow-i2210620221.html jak mogą być używki to w takiej ceni można zapolować na tańsze nogi i głowicę kulową manfrotto
Poza tym, że ciężki i duży to stabilny.
Kumpel statywy zmienia w miarę zakupu cięższych szkieł. Bodajże nawet w piwnicy leży jego stary statyw z czasów hybrydy. Nawet dziwi mnie fakt, że ten statyw jeszcze jest w stanie trzymać się na nogach. Inną opcją jest dołożenie ciężaru do statywu. Tańsze, ale i mniej poręczne...
generalnie jak ma się mało kasy to lepiej i taniej kupić raz a dobrze, zwłaszcza że dobry statyw ma się na lata
Tutaj się zgodzę. Jednak, to się przekłada do wymogów. Statywy mogące rozkładać się do "gleby" jak i wysoko są naprawdę bardzo drogie. Nie od dziś wiadomo, że jak nam się sprzęt powiększy to i statyw będzie trzeba lepszy kupić.
Tutaj się zgodzę. Jednak, to się przekłada do wymogów. Statywy mogące rozkładać się do "gleby" jak i wysoko są naprawdę bardzo drogie. Nie od dziś wiadomo, że jak nam się sprzęt powiększy to i statyw będzie trzeba lepszy kupić.
ja wiem czy aż tak bardzo drogie? nikt nie każe od razu karbonowego kupować, takie manfrotto 190xprob+804rc2 za 650zł kupi spokojnie...w odniesieniu do "statywów" za 50zł to dużo ale już w odniesieniu do cen sprzętu nie koniecznie
miałam całkiem niedawno w ręce statyw velbon sherpa za ok 150zł /modelu nie pamiętam/ i nadawał się góra do body xxxd+standardowy kit
jak ważny jest dobry i stabilny statyw wiedzą ci co fotografują w plenerze
jellyeater
27-03-2012, 11:39
Oni planują coś standardowego + kit. A mój trzyma stabilnie 5D z gripem i 17-40 w plenerze. Ale bez silnego wiatru. Z wiatrem i tak jest lipa bo się wszystko rozmaże. Chyba, że chodzi o taki efekt, albo fotografujemy coś co nie powiewa.
A montaż ma statyw od razu. :P Więc do gwiazd i tak się te statywy nie przydadzą.
A montaż ma statyw od razu. :P Więc do gwiazd i tak się te statywy nie przydadzą.
Nieco dziwi mnie podejście forumowiczów w tym temacie. Jeśli aparat ma służyć do fotografowania gwiazd i zórz polarnych, to skusiłbym się na teleskop + przejściówka. Kwota mniejsza, a i efekty świetne. Następnym szkłem było by 10-20 sigmy jako szeroki kąt i kolejnym ostatnim jakaś stałka 20/1.8? 35/2? Z czego do przodu upchnąć kiciaka by to do domu się przydał.
Ktoś podrzucił zdjęcia Juzy na początku. Z tą różnicą, że on w Norwegii miał już wyznaczone punkty i tę podstawową wiedzę. Pytający, tej wiedzy nie posiadają i wątpię by ją zebrali w tak krótkim czasie.
może Darx dlatego, że przypuszczamy fotografowanie zórz polarnych/norweskich landszaftów za priorytet, nic pytający nie pisali o zainteresowaniu astronomią i pójściu w stronę co najmniej średnio zaawansowanej astrofotografii
flankerp
27-03-2012, 13:22
... z deko co czytam w pierwszym poście:
Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
Ja rozumiem, że oni chcą fotografować poprostu niebo tak jak widzą, nie galaktyki.. Zorze polarne itd... Poprostu są w świetnym miejscu, gdzie już gołym okiem widać ładny krajobraz i chcą to zapisać w aparacie.... Nie wydaje mi się, że myślą o astro-fotografii
... nadal uważam, że budżet, którym dysponują, nie pozwoli zrobić zdjęc na miarę możliwości lustrzanki, gdyż po zakupie tanich obiektywów, wydadzą kasę większą niż na m4/3 a obrazek będzie w najlepszych warunkach taki sam... Przy takich zdjęciach aparat nawet APS-C z dobrym obiektywem robi naprawdę kapitalną robotę, ale ze szkłem za 600zł równie dobrze można robić zdjęcia iPhonem. To są specyficzne warunki i tutaj kiepskie szkło będzie najsłabszym ogniwem.... O ile tani obiektyw przy pięknym słońcu da radę i zrobi fajne bardzo kolorowe zdjęcia nawet z ciekawą GO, o tyle w nocy przy tak słabym świetle, gwiazdy będą poprostu nieostre i kontrast za niski... Nie będze tego efektu, którego się spodziewają... Ja robiłem zdjęcia nieba na Teneryfie przy bezchmurnej nocy tanim KITem 18-55. Niestety nie zachwycił i wszystko poszło do kosza, natomiast w dzień już rewelacja... jak na takie szkło..
meg83 i flankerp chyba nie bardzo załapaliście, co miałem na myśli. Teleskop za kilka groszy potrafi posłużyć jako świetny teleobiektyw. Jakoś optyczna jest na poziomie satysfakcjonującym. Jednak, to dotyczy wyłącznie nocy. Podczas dnia teleskop jest mało użyteczny.
Teraz z innej beczki. Według wasze myślenia. Kupując teleobiektyw ludzie są zdani na focenie krajobrazów czy zwierząt. Portretu nim już nie zrobią? Kupując stałkę 50/1.8 mogę tylko robić portrety? Do makro czy krajobrazu przystąpić nie mogę?
Poza tym dziwi mnie jeszcze jedno. Jakim cudem byli w stanie kupić tulipan, skoro nie wiedzą jakie szkło kupią?
O ile tani obiektyw przy pięknym słońcu da radę i zrobi fajne bardzo kolorowe zdjęcia nawet z ciekawą GO, o tyle w nocy przy tak słabym świetle, gwiazdy będą poprostu nieostre i kontrast za niski... Nie będze tego efektu, którego się spodziewają... Ja robiłem zdjęcia nieba na Teneryfie przy bezchmurnej nocy tanim KITem 18-55. Niestety nie zachwycił i wszystko poszło do kosza, natomiast w dzień już rewelacja... jak na takie szkło..
Kiedy to właśnie przy pełnym słońcu wyłazi większość wad obiektywów - jakieś aberracje, czy słaby bokeh. To, czy takie foty da się robić 18-55 to tylko i wyłącznie kwestia umiejętności fotografa. Inne zrobią to lepiej, ale te kilka linijek lpm, lepsza korekcja dysorsji, czy aberracji nie świadczą o wartości fot.
15-85 to szkło, które urywa jajka, jak dla mnie to najlepsze szkło pod cropa, z tych dostępnych u Canona. :-)
ani grip ani mega czytnik nie jest rzeczą niezbędną, osobiście do cyfry nie mam już gripa, bo nie chce mi się taszczyć tego na plecach i jakoś radzę sobie bez problemu; trzeba mieć zapasowe akumulatory i tyle
Ja również gripa na codzień nie używam. Mam do 500D i w niektórych sytuacjach bardzo mi się takie coś podoba. Napcham do tego naładowanych eneloopów i mam spokój na dwa tygodnie fotografowania. Jeśli jakiś*aparat ma dobre ogniwa to ok, nie ma problemu (chociaż BP-E6 w mroźny wieczór, na długich ekspozycjach starczają na ok. 100-200 zdjęć, w zależności od czasu ekspozycji). Taki zestaw jest na tyle niewielki i poręczny, że "wagowym" problemem bym tego nie nazwał. Do tego 15-85IS, które raczej ciężkim szkłem nie jest.
Poza tym - jeśli fotografia to hobby, ważny jest komfort robienia zdjęć, dlatego warto zaopatrzyć się w dobre i wygodne akcesoria, jak markowa karta i czytnik , battery grip, wąż (najlepiej z interwałem), lekki i wytrzymały statyw czy wygodna do noszenia torba fotograficzna.
Jeśli miałbym to wziąć dla siebie, to wyglądałoby to mniej więcej tak:
Canon 550D - 2150 zł
Canon 15-85 f/3,5-5,6 IS - 2600 zł
Canon BG-E8 - 500 zł
2x Eneloop XX 2500 mah - 100 zł
Technoline BC700 - 100 zł
Sandisk ultra 16 - 70zł
Sandisk All-in - 100 zł
Slik PRO 330DX - 260 zł
Canon RS-60E3 - 90zł
do tego filtr UV i pozostałe, jeśli chcemy. Fajne efekty daje NDx100 :)
jellyeater
28-03-2012, 06:53
2x Eneloop XX 2500 mah - 100 zł
Za tę cenę można mieć 3x starsze Eneloop. Lekko mniej wygodnie i trochę ciężej, ale sumaryczna pojemność jeszcze większa. Rozważałem pod lampę i kupiłem zwykłe.
Przy ograniczonym budżecie grip? do landszaftu? po co? chyba żeby więcej żelaztwa nosić. filtry UV do focenia zorzy polarnej? chyba po to żeby go ściągać przy każdym zdjęciu.
Według mnie potrzebujecie jakiegoś jasnego zuma standardowego np tamrona 17 - 50 2,8 coś koło 1200-1300zł nowy + jakiś statyw i głowice do niego np benro są w miarę tanie i dobre, przyda się też wężyk spustowy. Kiedyś w przyszłości dokupicie sobie montaż paralaktyczny z prowadzeniem (coś ok 600-700zł) i będzie wszystko co wam potrzeba.
meg83 i flankerp chyba nie bardzo załapaliście, co miałem na myśli. T
ja zrozumiałam tylko myślę że pytającym raczej chodzi o fotografowanie landszaftów niż o astrofotografię typu fotki mgławic etc
Przy ograniczonym budżecie grip? do landszaftu? po co? chyba żeby więcej żelaztwa nosić. filtry UV do focenia zorzy polarnej? chyba po to żeby go ściągać przy każdym zdjęciu.
też nie widzę sensu gripa do landszaftów jeśli chodzi o cyfrę, zwłaszcza jak się nie ma dużo kasy a każda złotówka jest ważna
na start można kupić taki zestaw:
- canon 550d- używka ok 1,7-1,8tys, nówka z 2,2
- standardowy kit C 18-55 II używka ok 150-200zł, nówka 330zł, do rozważenia wspomniany przez AMB Tamron 17-50 2.8 ale bez VC - używka do wyrwania za 800zł
- karta SDHC 8GB Sandisk Extreme Video HD 30 MB/s - 70zł
- torba np Lowepro Adventura 170 ok 110zł
- zapasowy akumulator phottix ok 60zł
- wężyk spustowy zamiennik ok 20zł
- statyw+głowica Benro A-300EX + HD-18 330zł
można zaczynać zabawę i jednocześnie zbierać na kolejne rzeczy
Stanislaw
28-03-2012, 10:47
Można jeszcze zastanowić się nad samyangiem 14mm. Np. używka 14mm + 50mm 1.8 i wyjdzie w cenie nowego tamrona.
Można jeszcze zastanowić się nad samyangiem 14mm. Np. używka 14mm
szkoda kasy na fisheye, do landszaftów praktycznie bezużyteczny, uwa nie zastąpi
Stanislaw
28-03-2012, 10:55
14mm to nie fisz.
a racja zwracam honor :) pomyliłam z 8mm
nie wiem czy brak AF jest akceptowalny dla pytających
Hehe ojej! Przeczytaliśmy to wszystko i z uśmiechem na ustach, bez złośliwości stwierdziliśmy, że macie bzika :) Hehe ;] Postawcie się w naszej sytuacji, z fotografią mieliśmy tyle wspólnego co nic (same kompakty) i spora część waszych słów jest dla nas jak czarna magia, uczymy się powoli i w skupieniu, czytamy co do nas piszecie i dochodzimy coraz częściej do wniosku, że chcemy kupić podstawowy zestaw, bo jak kupimy Bóg wiec co to i tak nie wykorzystamy połowy opcji. Nie jesteśmy głupi i szybko się uczymy ale powinniśmy chyba zaczynać od podstaw. Od standardów, nauki na błędach, doskonaleniu fotograficznego rzemiosła. Doświadczenie wraz z praktyką będzie wzrastać a i potrzeby się wyklarują.
Nie chcę się wkręcać w wydawanie pieniędzy, bo stać mnie na dużo więcej niż wydanie 4k każdego miesiąca na obiektywy i akcesoria, ale wydawanie na coś czego nie opanuję do końca kojarzy mi się z przepychem elektronicznym w stanach, gdzie wszystko jest dużo tańsze i każdy może mieć dobry sprzęt. Dlatego nałożyliśmy sobie limit jaki przeznaczymy na sprzęt. Na pewno polubimy fotografię takim aparatem jak canon, bo już mieliśmy z nim styczność ale nie będzie to naszym bzikiem, tak jak jest to dla was. Bo my mamy już mamy swoje pasje. W przyszłości chcemy kupić sobie teleskop i może połączymy go z aparatem, ale na to mamy jeszcze dużo czasu i sporo do przeczytania o tym.
Za rok wyruszamy do kanady a tam klimaty są podobne do Islandii.
Co do zdjęć to najbardziej chcemy robić zdjęcia krajobrazów w dzień, wodospady, gejzery, wielkie przestrzenie, ośnieżone góry, niebo i woda, (tu myślałem o filtrze polaryzacyjnym bo często ośnieżone góry są razem z czystym niebem, albo góry, śnieg i trawa, skały na dole) a w nocy zorze polarne i ogólnie niebo. Robiliśmy kiedyś w nocy zdjęcia z kolegą canonem 550D z bodajże 15-85 z naświetlaniem 30 sek i było widać mnóstwo gwiazd dużo więcej niż dostrzega oko, co nas bardzo zachwyciło, po dłuższym czasie naświetlania rzecz normalna, że gwiazdy się rozmazywały. I to tyle o naszych potrzebach dotyczących fotografii...
Także canon 550D z standardowym kitem zostaje 2352 zł.
Obiektywy... podobają nam się szerokokątne bo fotografuję duże przestrzenie. A jeśli ma się ocean z lewej przed sobą zatokę z prawej domy a na wprost po za zatoką góry to, to wyłapie wszystko bez robienia panoramy.
Statyw... nie rozumiemy dlaczego musi być droższy statyw, czy 3 nogi aluminiowe nie utrzymają canona w miejscu? No ale pewnie macie rację, że cięższe dają więcej stabilizacji więc możemy zakupić taki za 280zł na początek.
Do tego grip 160zł i bateria 30 to przyda się bo czasem wybywamy na całą noc po za dom by zwiedzać i nie mamy opcji ładowania baterii, a aparat zdaje mi się bardziej poręczny z gripem, ponieważ mam wielkie dłonie. Mówiąc wężyk chodzi wam o pilota? Jego też bym chciał... siedzieć na kamieniu i robić zdjęcia... Razem mamy już... 2842 zł
Dalej plecak 169 zł, noszenie aparatu w dobrym plecaku zapobiega jego niszczeniu http://allegro.pl/plecak-foto-fancier-king-kong-10-hit-tanio-sklep-i2180010146.html i mamy już 3011 zł Dalej filtr UV 100 zł i filtr polaryzacyjny 150. Tulipan na standardowy obiektyw, tu jest dużo słońca, czasem boczny wiatr z mżawką więc się przyda, koszt 30zł. Razem daje na 3291. I to wszystko czego potrzebuję chyba... Teraz wybierzmy tylko dodatkowy obiektyw który kupię później szerokokątny. By robił ładne zdjęcia w dzień i normalne w nocy. Normalne znaczy nie doskonałe ale takie by było wszystko widać, np. zapalone w nocy szklarnie oświetlające zbocza gór i księżyc albo zorze polarne.
Wszystkim dziękujemy za pomoc! To wiele dla nas znaczy, ze staracie się nam pomóc i za To wszystko serdecznie dziękujemy!
Paweł i Monika
flankerp
29-03-2012, 21:10
.... że tak dodam, tulipan z 18-55 nie działa bo ten KITowy obiektyw kręci mordką...
... i pamiętaj o ściągnięciu filtrów podczas robienia zdjęć w nocy..
Powodzenia!!! i koniecznie pochal się zdjęciami, nigdy nie byłem w Islandii więc chętnie pooglądam
Pozdrawiam
Aleximov
29-03-2012, 22:23
Witam,
Przeczytaliśmy to wszystko i z uśmiechem na ustach, bez złośliwości stwierdziliśmy, że macie bzika Hehe ;] Postawcie się w naszej sytuacji (...)
Zgadzam się w 100% ;)
Robiliśmy kiedyś w nocy zdjęcia z kolegą canonem 550D z bodajże 15-85 z naświetlaniem 30 sek i było widać mnóstwo gwiazd dużo więcej niż dostrzega oko, co nas bardzo zachwyciło (...)
Bo to bardzo dobry i uniwersalny zestaw dla amatora przy ograniczonych funduszach - C550D + 15-85IS (nadal go Wam polecam, nie kit ale C 15-85 IS - no i nie kręci "mordką" :) ).
Statyw... nie rozumiemy dlaczego musi być droższy statyw, czy 3 nogi aluminiowe nie utrzymają canona w miejscu
Słaby statyw nie utrzyma - może się przechylić lub przewrócić i co wtedy? Kiepska plastikowa głowica powoduje samoczynne "opadanie" aparatu pod ciężarem obiektywu lub drgania. Ale zestaw za 280..400 zł będzie ok (jak dla Was na początek - z tym obiektywem, nie z ciężkim tele do astro :) )
Mówiąc wężyk chodzi wam o pilota?
Nie - wężyk to taki "spust migawki" na kabelku dołączany do aparatu (z boku pod klapką jest gniazdo na wtyczkę do wężyka) - pilot też może być - eliminuje to drgania przy naciskaniu spustu migawki na korpusie (w zastępstwie wężyka/pilota można czasem uruchomić samowyzwalacz 2/10 sek w body - szczególnie przy foceniu krajobrazów, bo nie uciekną :) ).
Też przyłączam się do prośby o zdjęcia - możecie założyć tu na CB galerię i publikować swoje fotografie.
Pozdrawiam, Alex
Witam! Dokładnie taki zestaw chcemy sobie sprawić…
Proszę o ocenę i ewentualne sugestie. Wszystkie ceny podane są już z przesyłką.
Aparat http://www.niezdzieramy.pl/canon-canon-eos-550d-z-ob-canon-18-55mm-is,id-1005 2369 zł.
Filtr UV http://allegro.pl/filtr-uv-b-w-mrc-nano-xs-pro-digital-55-mm-55mm-i2225327641.html 142 zł.
Filtr polaryzacyjny http://allegro.pl/filtr-b-w-55mm-pol-cir-nowy-gwarancja-5-lat-i2220200620.html 162 zł.
Statyw http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21011-statyw-Benro-A-550EX--g%C5%82owica-BH-1.html 423 zł.
Plecak http://allegro.pl/plecak-foto-fancier-king-kong-10-hit-tanio-sklep-i2180010146.html 183 zł
Grip http://allegro.pl/grip-meike-alpha-digital-bg-e8-do-canon-550d-i2233641763.html 162zł.
Bateria http://allegro.pl/bateria-lp-e8-canon-eos-550d-eos-600d-kiss-x4-t3i-i2219326388.html 34 zł, dlaczego są takie różnice w cenie, zależą od pojemności ?
Pilot http://allegro.pl/pilot-canon-600d-550d-500d-450d-400d-60d-7d-wawa-i2236436477.html 19zł.
Razem 3494 zł cena jak dla amatorów i tak wysoka, czeka nas jeszcze kupno obiektywu w przyszłości.
Coraz częściej myślimy po prostu o C 15-85 IS :smile:
Więcej nic nam nie potrzeba.
Może w przyszłości dodatkową kartę pamięci do kręcenia kamerką.
Bateria http://allegro.pl/bateria-lp-e8-canon-eos-550d-eos-600d-kiss-x4-t3i-i2219326388.html 34 zł, dlaczego są takie różnice w cenie, zależą od pojemności ?
Pilot http://allegro.pl/pilot-canon-600d-550d-500d-450d-400d-60d-7d-wawa-i2236436477.html 19zł.
.
z zamienników polecam phottix albo delta - dobrze trzymają, cena zależy głównie od jakości /podobnie jak w aku AA czy AAA/; nie wierz w te wymyślone pojemności 3000mAh...oryginał ma 1100mAh i potrzyma o niebo dłużej niż te niby mega mocne
w plenerze lepiej sprawdza się wężyk niż pilot np.
http://allegro.pl/wezyk-aputure-canon-600d-550d-500d-450d-60d-1100d-i2226478587.html
Aleximov
30-03-2012, 09:06
Witam,
Dobry zestaw na początek - będzie Wam dobrze służył i będziecie zadowoleni ze zdjęć :)
Odwróciłbym tylko kolejność:
- aparat Canon 550D
- obiektyw C 15-85 IS (naprawdę szerszy 15mm oraz dłuższy 85mm koniec się Wam przyda !)
- filtr UV (ten B&W jest dobry - można też kupić Marumi lub Hoya)
- plecak lub torba foto (co wygodniejsze)
- bateria (dobra, np. Phottix, nie tani zamiennik !! - tej za 34 zł nie radzę...)
a w dalszej kolejności (jak kasa pozwoli):
- filtr polaryzacyjny (też w miarę firmowy, np. Marumi - tanie mają zafarb (wredny kolorek na zdjęciach))
- statyw (ten co wybraliście jest OK - mam podobny (A350EX) i nie narzekam)
- grip + paluszki
- wężyk lub pilot (też uważam, że wężyk wygodniejszy, choć trzeba uważać by nie zaczepić za kabelek i nie strącić ze statywu...)
Bez statywu da się robić zdjęcia - bez obiektywu raczej nie :)
Pozdrawiam, Alex
PS: Nowy soft Canona DPP+DLO też będzie dobry (na początek) do obróbki zdjęć - poczytajcie tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81835&page=7
tu myślałem o filtrze polaryzacyjnym bo często ośnieżone góry są razem z czystym niebem, albo góry, śnieg i trawa, skały na dole)
tu akurat polar nie jest potrzebny, śnieg + błękitne niebo= za ciemne niebo :)
Aleximow oni chcą fotografować pejzaże z gwiazdami więc zoom ze światłem 2,8 będzie lepszy niż 15-85 is.
Aleximow oni chcą fotografować pejzaże z gwiazdami więc zoom ze światłem 2,8 będzie lepszy niż 15-85 is.
w czym bedzie lepszy ? pytam szczerze
Stanislaw
30-03-2012, 23:53
Jeśli nie chcesz mieć poruszonych gwiazd to korzysta się z światła 2.8 aby czas naświetlania był krótszy.
w plenerze lepiej sprawdza się wężyk niż pilot np.
http://allegro.pl/wezyk-aputure-canon-600d-550d-500d-450d-60d-1100d-i2226478587.html
Super wężyk podoba nam się nawet bardziej niż pilot, klasyka ;]
Co do baterii to domyślam się, że często nabijają ludzi w butelkę kupimy baterię, polecaną przez Ciebie i Aleximova, dzięki.
Aleximov zanim opanujemy podstawy fotografii, piszę tu o 4 miesiącach minimum, będziemy spokojnie mogli kupić sobie obiektyw... Wiem, że to troszkę nie po kolei ale wolimy się obyć troszkę ze sprzętem, poczuć ten flow a dopiero później zacząć kombinować z obiektywami. Tak naprawdę sami nie wiemy jaki obiektyw byśmy chcieli, więc myślę, że praktyka i doświadczenie zebrane, jak już pisałem powoli wyklaruje nasze potrzeby.
tu akurat polar nie jest potrzebny, śnieg + błękitne niebo= za ciemne niebo Jeśli masz przed sobą górę na której jest śnieg a na dole zieloną trawę i konie, to myślę, że się przyda taki(no chyba, że teraz z kolei będzie przyciemniał trawę...), no chyba, że połówkowy.
Tak czy inaczej chcemy testować wszystko co się da, to nie boli a może być nawet zabawnie.
Małe pytanko, testowaliście coś takiego jak futerał wodoodporny? Pytam ponieważ tutaj nie jest jak w Polsce, co dzień wieje bardzo silny wiatr z południa który z braku przeszkód rozpędza się okrutnie i w kilka sekund potrafi przynieść ogromne śnieżyce i opady deszczu. Czasem idzie się do sklepu w samym sweterku a wraca się w deszcze lub w śnieżyce... W jeden dzień od pięknego nieba przechodzi się wszystkie pory roku. Wiatr jest naprawdę potężny...
Aleximov
31-03-2012, 09:50
Witam,
Też bym chciał wiedzieć, czy konieczność wydania dwukrotnie wyższej kasy za jasny obiektyw jest niezbędna przy foceniu krajobrazów na szerokim kącie w dzień (góry, skały, niebo, ..) i okazjonalnie zorzy w nocy... To może lepiej od razu polecić komplet jasnych stałek ze światłem 1.2 (czasy będą jeszcze krótsze, ale co z GO ?)...
Aleximov zanim opanujemy podstawy fotografii, piszę tu o 4 miesiącach minimum, będziemy spokojnie mogli kupić sobie obiektyw...
OK, zgoda :) Porównałem zdjęcia mojego 15-85 z kitem i "kiciak" daje radę :) - jakieś super-wielkiej różnicy nie widać, tylko w kicie brakuje mi tych 15mm i 85mmm, no to bzzzzyk-bzyyyk-bzyyyk w kicie przy nastawianiu ostrości... ;)
Jeśli masz przed sobą górę na której jest śnieg a na dole zieloną trawę i konie,
Tu raczej lepszy będzie odpowiedni filtr połówkowy (ND 2, 4 lub 8) lub polar+połówka.
Małe pytanko, testowaliście coś takiego jak futerał wodoodporny?
Chodzi Wam o coś takiego?
http://www.e-cyfrowe.pl/op_tech-rainsleeve-oslona-na-aparat-p-13425.html
http://www.e-cyfrowe.pl/kata-e-690-gdc-pokrowiec-przeciwdeszczowy-p-4386.html
Ma to służyć robieniu zdjęć podczas wiatru/deszczu czy tylko przenoszeniu sprzętu w niepogodę (aby nie zamokło)? Ja mam w plecaku ze dwa solidne plastikowe woreczki (reklamówki) i w razie deszczu na trasie władam sprzęt do reklamówki i zawijam (zaklejam taśmą) - ew. całą torbę owijam folią kuchenną (taka "klejącą" się do siebie) - i środek jest suchy... :)
Pozdrawiam, Alex
no to bzzzzyk-bzyyyk-bzyyyk w kicie przy nastawianiu ostrości... ;)
Haha tak czytałem o tym, że słychać tego kita na autofokusie gdy nagrywa się filmy, eh! Nie można mieć wszystkiego :)
Co do ochrony aparatu, to w niektóre dni pogoda zmienia się kilka razy dziennie z szybkością światła, więc założenie takiej osłonki na aparat to nie jest głupi pomysł, wiedzę, że kosztuje to 21zł, śmiało kupię dwa komplety. Zresztą, czasem jak się fotografuje gejzer z bliska albo wodospad, to są odczuwalne mżawki a elektronika tego nie lubi...
Super! W takim razie od wtorku zaczynam zakupy...
Poczekamy jeszcze na więcej wpisów by lepiej wszystko rozumieć i robimy zakupy, nie możemy się już doczekać. ;]
Haha tak czytałem o tym, że słychać tego kita na autofokusie gdy nagrywa się filmy, eh! Nie można mieć wszystkiego :)
Będę miał za jakiś czas rejestrator Zoom H1 i będę go używał zamiast standardowego mikrofony. Lubię nagrywać koncerty, jesteśmy często na koncertach bluesowych i rockowych.
Niestety nie mogę nigdzie dostać statywu który bym chciał Benro A-550EX + bh1 głowica... Dzwoniłem do wszystkich możliwych sklepów...
Jaki statyw jeszcze polecacie do 550D?
kup może w Polsce?
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/benro-a-550ex-i-glowica-bh-1.html
Zaznaczam od razu wszystko kupujemy w Polsce!
Na Islandii wszystko jest z eksportu i kosztuje 100-150% drożej niż normalnie, wszystko oprócz jedzenia i mebli z Ikei :)
W tym sklepie towar jest niedostępny i we wszystkich innych, dystrybutor nie ma towaru na stanie i trzeba czekać do około miesiąca. Dzwoniliśmy dziś do wszystkich sklepów internetowych, nikt tego nie ma. A my samolot mam 28.04 i do tego czasu musimy mieć komplet sprzętu zakupiony w Polsce... :)
Od biedy http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6961s bo mamy kasę tylko do 400 zł.
a inne nogi byłyby dostępne? np. Benro A-500 EX + BH-1
http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-500-ex-bh-1,9925s /piszą że dostępne do 3dni/
bardzo chcesz głowicę kulową? bo do landszaftów jest bardzo męcząca...ustawienie prostego horyzontu jest ciężkie i często się nie udaje :roll:
Velbon Sherpa 600R - bardzo polecam ten statyw! Do 300zł nic lepszego się nie znajdzie.
Nie, nie zależy mi na głowicy kulowej...
Jednakże myślę, że się przyda w kuchni do robienia zdjęć jedzenia.
Często gotuję i robię zdjęcia jedzenia w restauracji i hotelu, fotografuję, czasem pracujących ludzi na farmie, w hali produkcyjnej w szklarniach, stajniach...
Krajobrazy jednak będą głównym nurtem naszych zdjęć.
Tam w sklepie jest dostępne do 3 dni ale jak dzwoniłem to oni powiedzieli, że tego nie mają... Zadzwonię i zapytam również o ten model... Musi być tam "dostawa w 24h" wtedy na pewno jest ten produkt w sklepie. Poszukam również w innych sklepach... Dam znać za chwilkę :)
Nie ma i samej głowicy nawet nigdzie nie mogę znaleźć jak bym chciał kupić osobny komplet.
Wezmę ten Velbon Sherpa 600R ma dobre recenzje i jest ciężki i solidny.
Mi waga nie przeszkadza nawet na długie dystansy.
Aleximov
17-04-2012, 17:01
Witaj,
Ewentualnie statyw Benro A350 z głowicą z głowica masz dostępny tutaj: http://www.accord-foto.pl/BENRO-statyw-A350-EX--gowica-BH0--pokrowiec_p4202.html
lub trochę droższy A500: http://www.accord-foto.pl/BENRO-statyw-A500-EX--gowica-BH1--pokrowiec_p2214.html
Pozdrawiam, Alex
PS: Mam ten pierwszy A350EX ale z głowicą BH-1 - sprawuje się nieźle.