Zobacz pełną wersję : EF 100/2 na 5dmarkII - wrażenia?
paatryk77
21-03-2012, 15:07
Witam wszystkich,
próbuję się pozbyć 70-200/4 L USM i kupić EF 100/2 USM. czy ktoś regularnie używa tej setki na 5dII? jak to jest z rodzielczościa? 100/2 jest starą konstrukcją (1991) i zastanawiam się czy da rade na wielkiej matrycy 5dII?
jakoś nie znalazłem nic na ten temat ani w necie, ani na CB... ta setka to nie jest super popularne szkło chyba - częściej ludzie biorą 85...
dzięki pozdrawiam
Tomek
Używałem tego obiektywu na analogu i 40D. Pytanie czy da radę dużej matrycy wydaje mi sie niezasadne. To jest super szkiełko :-)
paatryk77
21-03-2012, 15:22
??? właśnie o to mi chodzi! 40d ma dwa razy mniejszą matrycę...eh...
Ja mam ten obiektyw i nie mam zastrzeżeń (ostry na 2.0, żyleta na 2.8).
Należy sobie wbić do głowy, że większość obiektywów zrobionych pod FF lepiej działa na FF niż na cropie.
??? właśnie o to mi chodzi! 40d ma dwa razy mniejszą matrycę...eh...
no ale zagęszczenie pikseli jest podobne
Jam mam 85 1,8 i daje rady nawet na 1,8 a 100 f2 jest podobno troszkę lepsza więc powinno być ok
Należy sobie wbić do głowy, że większość obiektywów zrobionych pod FF lepiej działa na FF niż na cropie.
A po co sobie wbijać do głowy podobne legendy ludowe?
Przecież to nie jest prawda. Ewentualne różnice na niekorzyść cropa mogą wynikać tylko z mniejszego rozmiaru piksela. Ale z drugiej strony - obiektywy mydlane na rogach FF mogą być lepsze na cropie ze względu na to, że te mydlane rogi nie będą rejestrowane przez mniejszą matrycę.
paatryk77
21-03-2012, 16:45
Ale z drugiej strony - obiektywy mydlane na rogach FF mogą być lepsze na cropie ze względu na to, że te mydlane rogi nie będą rejestrowane przez mniejszą matrycę.
NO WŁAŚNIE! np. taki 17-40L ;-)... którego używałem na 40D i dawał radę nieźle, a na 5dII już te rogi mydlą mocno nawet przy f/11 (tak czy owak, 17-40L szkło jednak i tak ogólnie lepiej radzi sobie na ff)
ale nie tym gadamy - wychodzi że setka daje radę na5dII... i wszystko wiem
dzięki
pozdr
T
daviddark
21-03-2012, 16:48
no ale zagęszczenie pikseli jest podobne
… no ale detalu padający na dwa razy większy obszar jest też lepszy
Nie sam piksel zdjęcie tworzy
Przecież to nie jest prawda.
Nie zgodzę się - większość szkieł jakich używałem dostawała kopa na FF i to sporego. 24 mkII L, 35mm 1.4 L na cropie są takie se.. na FF masakrują (jak się wie jak z nich wyciągnąć potencjał :))
Nie napisano ze wszystkie.. ale że większość i z tym się zgodzę
pozdr DD
Przecież to nie jest prawda.
Przeczytaj ze zrozumieniem.
http://www.kenrockwell.com/tech/full-frame-advantage.htm
paatryk77
21-03-2012, 17:30
kenrockwell? o nie... trzeba zamknąć czym prędzej ten wątek... ;-)
Szkoda, że nie zlinkowałeś artykułu w Fakcie :mrgreen:
takisefotograf
21-03-2012, 23:58
100/2 wyrabia na 5dI i 5dII a i na 5dIII pewnie też będzie "wyrabiał" - to naprawdę fajne szkło
Szkoda, że nie zlinkowałeś artykułu w Fakcie :mrgreen:
Źródło nie ma znaczenia, wystarczy zweryfikować logicznie całość. Równie dobrze tekst mógłby być wydrukowany w "kibel photo news".
Panowie, może zamiast porównywania 17-40 i innych obiektywów na FF i cropie wróćmy do tematu wątku. Sam poznam opinie obecnych i byłych użytkowników tego duetu, a nie zmagań frakcji wielkości matryc...
Myślę że spokojnie każdy może sobie założyć że obiektywy o ogniskowej ponad 50mm, zrobione pod FF będą tam działać bardzo dobrze :P
http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/100mm-f2.htm
Kolekcjoner
22-03-2012, 11:45
Należy sobie wbić do głowy, że nie ma takiej zasady. Szkoda nawet czasu na rozważanie prawdziwości takich generalizujących opinii, a już szczególnie na podstawie artykułów "ekspertów" pokroju Kena.
Tendencje do pisania takich bzdur mają croperzy.
Niech ci będzie, przecież wyznawcy K.R. nie mogą się mylić :mrgreen:
Kolekcjoner
22-03-2012, 14:45
Ale jakich bzdur - może uściślij co Twoim zdaniem jest bzdurą :cool:.
Niech ci będzie, przecież wyznawcy K.R. nie mogą się mylić :mrgreen:
Typowe teistyczne podejście.
dreamstorm
22-03-2012, 16:09
Dla mnie tego typu problemy nie istnieją. Miałem 100tkę na 40D i starym 5d. Jeśli poradziła sobie świetnie na starej 5tce to znaczy, że poradzi sobie również na nowej.
Musiałbyś baaaardzo mocno wycropować zdjęcie, żeby to było widać na wydruku.
paatryk77
22-03-2012, 22:31
Panowie, może zamiast porównywania 17-40 i innych obiektywów na FF i cropie wróćmy do tematu wątku. Sam poznam opinie obecnych i byłych użytkowników tego duetu, a nie zmagań frakcji wielkości matryc...
zaraz się zrobi typowo polska pyskówka
klasyk
ANDRZEJ M.
25-03-2012, 15:23
Super szkiełko spokojnie sobie radzi na 5 mark2 mam je jeszcze z analoga i pewnie zostanie, niedoceniane, miałem kiedyś zamiar zamienić na 70-200 ale waga i wielkość wybiła mi je z głowy, może kiedyś zmienię na 135L.
wyrwiflak
30-03-2012, 13:29
Ohoho, widzę że na tym forum też nie odpuszczasz :shock:
Ja od czasu ostatniej wymiany zdań z Tobą zmieniłem sprzęt na pełnoklatkowy ale swojego zdania nadal się trzymam. Apage! 8-)
Używam z 5dm2. Rozdzielczość doskonale daje sobie radę.
Aczkolwiek mam problemy z ostrzeniem na dalsze odległości - lubi nie trafić. Nie wiem, czy to kwestia konkretnej sztuki, czy coś innego.. W każdym razie do zastosowań typowo portretowych (od headshotów po całą sylwetkę) to idealne szkło.
paatryk77
15-04-2012, 10:19
Używam z 5dm2. Rozdzielczość doskonale daje sobie radę.
Aczkolwiek mam problemy z ostrzeniem na dalsze odległości - lubi nie trafić. Nie wiem, czy to kwestia konkretnej sztuki, czy coś innego.. W każdym razie do zastosowań typowo portretowych (od headshotów po całą sylwetkę) to idealne szkło.
A moze to wina 5d2 z tym nietrafianiem?:smile:
michael_key
15-04-2012, 11:00
Aczkolwiek mam problemy z ostrzeniem na dalsze odległości - lubi nie trafić.
To nic szczególnego. To nie wada szkła, to urok takich kadrów :)