Zobacz pełną wersję : problem z intensywną czerwienią
Witam
Jak w temacie mam problem z intensywną czerwienią. Przykładowo kwiatek w słońcu czy czerwone światło. Niestety zamiast czerwonego mam róż czy nawet fiolet, zdjęcia wydają się być przepalone. Nie pomaga operacja na ekspozycji, zmianie palety kolorów czy balansie bieli, nie łapie też w żądanym miejscu ostrości. Wg danych histogramu czerwieni jest mało, za to więcej zieleni i niebieskiego. Jak się pozbyć tego problemu zachowując balans naturalnych kolorów. Czy to wina obiektywu, body czy może nie umiem czegoś ustawić? A może tak ma być i poratuje mnie tylko PS.
Posiadam C550d c f/1.8, c f/4-5.6 55-250 IS + kit
pozdrawiam
Piszesz o obrazie na monitorze? czy papierze?
Robisz RAW czy JPEG?
W auto czy coś nastawiasz? Co?
Pokażesz zdjęcia?
Zaczynasz fotografię lustrzanką?
Nie łapie ostrości?
A w jakim przypadku i ustawieniu?
Pokażesz przykład?
Posiadam C550d c f/1.8, c f/4-5.6 55-250 IS + kit
c f/1,8, cf/4-5,6 chyba coś opuściłeś? ogniskową?
Jeśli mamy pomóc to daj nam szanse i napisz ten post starannie.I nie wszystko naraz.
a no tak wybaczcie. dzisiejsze zmęczenie :) ogniskowa 50 i 55-250. czerwień nie wychodzi mi na monitorze, ale raczej mam dobrze skalibrowany. Obrazy zapisuję w raw'ie. A jeśli chodzi o ostrość to może nie tyle co nie łapie co nie widać szczegółów w kolorze czerwonym.
przykład:
http://imageshack.us/photo/my-images/851/50529018.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/851/32944677.jpg/
Problem nie dotyczy czerwieni samej w sobie, a czerwonych przedmiotów przepuszczających światło. Kwiat, klosz itp. także u mnie zawsze wychodzą różowe i nieostre. Założyłem, że Canon tak po prostu ma, ale chętnie poczytam opinie kolegów.
tezmarek
20-03-2012, 23:48
a no tak wybaczcie. dzisiejsze zmęczenie :) ogniskowa 50 i 55-250. czerwień nie wychodzi mi na monitorze, ale raczej mam dobrze skalibrowany. Obrazy zapisuję w raw'ie. A jeśli chodzi o ostrość to może nie tyle co nie łapie co nie widać szczegółów w kolorze czerwonym.
przykład:
http://imageshack.us/photo/my-images/851/50529018.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/851/32944677.jpg/
Canon lubi mocny czerwony ;)
Swoją drogą sprawdź, czy nie masz przepału w kanale czerwonym...
zmień światło, pilnuj ekspozycji i będzie dobrze
Canon lubi mocny czerwony ;)
Swoją drogą sprawdź, czy nie masz przepału w kanale czerwonym...
Zdecydowanie przepał w kanale czerwonym.
Sugeruję zrobić próbę z korektą ekspozycji w minusie (niedoświetlić) i resztę wyciągnąć w postprocesie.
Zdjęcia są zrobione w ostrym słońcu (za mocne i za wysoko). Z takiej odległości i w takich warunkach efekty są jakie widać. Zastosuj się do rady Merde, a ja poradzę zmienić porę robienia zdjęć bliżej poranka lub zachodu kiedy słońce jest niżej i oświetla słabiej z boku. Może też być pochmurno, takie światło też jest dobre.
P.S. Przepalić w takich warunkach można zółte słoneczniki, fioletowe bratki itd... czerwień w tym wypadku nie jest winą Canona :)
Niestety, trzeba uważać z czerwieniami aby nie było clippingu w tym kanale - taki to już urok fotografii cyfrowej. I tak w Canonie jest dużo lepiej aniżeli w Sigmach :)
Oczywiście można sobie z tym jakoś radzić - pilnując histrogramu RGB w kanale R, lub podczas obróbki.
dzidofon
21-03-2012, 15:27
Niestety, trzeba uważać z czerwieniami aby nie było clippingu w tym kanale - taki to już urok fotografii cyfrowej. I tak w Canonie jest dużo lepiej aniżeli w Sigmach :)
A co takiego dzieje się w sigmach?
A co takiego dzieje się w sigmach?
W Sigmach serii SD bardzo łatwo załapać się na clipping w czerwieniach, który przejawia się zmianem barwy w pomarańczowy lub fioletowy.
Kiedyś porównywaliśmy zdjęcia zrobione SD10 i SD14 z Canonem 30D i 5D II. Przy tych samych warunkach i nastawach gdy w Canonie było jeszcze znośnie, to w obrazku z Sigmy był już clipping w kanale czerwonym i ze zmienioną barwą przeważnie na pomarańczowy.
sebol1204
21-03-2012, 20:24
Przepał na czerwonym kanale:
http://img12.imageshack.us/img12/1711/111iel.jpg
Przyczyna: złe światło :-P a tak na poważnie to chodzi chyba o to że swiatło czerwone rozchodzi się najszybciej. Po przejsciu przez płatki kwiatu zmienia swoją barwę na czerwoną przez co matryca rejestruje go więcej i mamy przepały. Dobrze kombinuję?
Problem nie dotyczy czerwieni samej w sobie, a czerwonych przedmiotów przepuszczających światło. Kwiat, klosz itp. także u mnie zawsze wychodzą różowe i nieostre. Założyłem, że Canon tak po prostu ma, ale chętnie poczytam opinie kolegów.
Canon ma problemy z czerwonym kolorem ale w szczególnych przypadkach i czasem trzeba to przeboleć bo -ilestam EV nie pomaga i tak jak wspomniał namoamo w tym miejscu obraz jest nieostry. Na szczęscie miałem to tylko 3 czy 4 razy :D
dzidofon
22-03-2012, 09:59
...a tak na poważnie to chodzi chyba o to że swiatło czerwone rozchodzi się najszybciej.
A skąd taka teoria???
prześwietlone, polecam spróbować krótszy czas dla tak intensywnie kolorowych przedmiotów
Jak wygląda sytuacja przy wywołaniu RAWa z korekcją ekspozycji i/lub przesunięciem suwaczka recovery?
Przy użyciu ISO 160 i wielokrotności powstaje większe ryzyko przepalenia w światłach niż przy okrągłych wartościach. Przy tych ISO kamera dodaje 1/3EV i przyciemnia całość o 1/3. W efekcie masz poprawną ekspozycję ale tracisz zakres w światłach.