Zobacz pełną wersję : Matówka 600d
Witam,
Miałam okazję zakupić drugą puchę 600d za okazjonalną cene,niestety okazało się że matówka jest ubrudzona,poprzedni właściciel powiedział że czyścił ją płynem do optyki...
Próbowałam ją wyczyścić wacikami do uszu i nic..
Moje pytanie da się jakoś ją wyczyścić czy tylko wymiana?
Jak wymiana to ktoś wie ile mniej więcej kosztuję taki zabieg?
Pozdrawiam ;)
pkoprowski
19-03-2012, 09:19
Nowa matówka na eBay'u to koszt kilkudziesięciu złotych. Wymienić można samodzielnie - żadna filozofia.
jak? mógł byś się tą wiedzą podzielić?
A czy wyjmowałeś do czyszczenia ? Bo może być brudna od drugiej strony?
Może być też brudna wewnętrzna szybka za matówką...
Nie wyjmowałam bo nie wiem jak
pkoprowski
19-03-2012, 15:23
Instrukcja dla 450d, w 600d podejrzewam, że jest tak samo:
1) odkręcasz obiektyw
2) aparat ustawiasz do góry nogami
3) odchylasz minimalnie piankę stopującą lustro
4) zobaczysz taki zaczep, który należy pęsetą przesunąć i wyjąć wraz z blaszką dociskającą matówkę
5) teraz można już wyjąć matówkę (najłatwiej trochę pobujać aparatem, żeby się wysunęła z rowków i złapać pęsetą za brzeg)
6) wsadzasz nową matówkę (upewnij się najpierw, że blaszka/i dystansowe pod matówką są na swoim miejscu)
7) wkładasz na miejsce blaszkę z punktu (4), aż zaskoczy zaczep
8) odwracasz aparat, zakładasz obiektyw pstrykasz.
Całość zajmuje 5 minut.
Tu:
http://www.katzeyeoptics.com/files/install7.pdf
masz instrukcję wymiany matówki (co prawda na KE, ale zasada jest ta sama) ze zdjęciami.
dziękuje bardzo spróbuje po pracy a powiedzcie mi co z podświetlonymi punktami AF bo już źle się podświetlają jak to wyregulować?
dziękuje bardzo spróbuje po pracy a powiedzcie mi co z podświetlonymi punktami AF bo już źle się podświetlają jak to wyregulować?
Jeśli była wyjmowana i źle włożona matówka to trzeba poprawić.
Nie zabierałam się za wyjmowanie jej jeszcze dopytałam tylko poprzedniego właściciela i powiedział mi że mocno ją tarł;/
dziękuje za pomoc i szybie odpowiedzi
Pozdrawiam gorąco :)
i powiedział mi że mocno ją tarł;/
No to na pewno do wymiany - te matówki są raczej delikatne, pytanie czy czegoś jeszcze przy okazji nie uszkodził poprzedni właściciel.
MacGyver
20-03-2012, 11:11
Nie zabierałam się za wyjmowanie jej jeszcze dopytałam tylko poprzedniego właściciela i powiedział mi że mocno ją tarł;/
Tak to jest jak komuś żal kilkadziesiąt złotych na czyszczenie u profesjonalisty :confused:
Pytanie czym ją tarł? Jeśli uda Ci się ją wyjąć spróbuj wymoczyć w roztworze mydła bezdetergentowego ("biały Jeleń" w płynie, kupisz w każdej drogerii, przydaje się też do innych rzeczy) a potem dokładnie wypłucz w wodzie destylowanej i wysusz.
Patyczek do uszu nasączony jakimś płynem do optyki,
Nie widzę żadnych rys więc dziś spróbuje ją wyjąć tylko muszę poszukać jakiejś pęsety
Dziękuje bardzo za pomoc mam nadzieje że nie znajdę jakiś ukrytych wad matryca na szczęście cała tylko kilka paproszków
Dziękuje Bardzo za pomoc :)
pkoprowski
20-03-2012, 20:51
Matówki we współczesnych puszkach, to w istocie soczewki Fresnela i w ogóle nie powinno się ich niczym trzeć.