Zobacz pełną wersję : Canon 24-105 + tulipan na szerokim kącie
shadowman25
18-03-2012, 20:27
Witam
Używan canon 24-105 z tulipanem + body 50d. Zauważyłem ze na szerokim kącie pojawia się fragment tulipana na zdjęciu (będz jakiś cień od niego - czy coś w tym stylu). Jest to widoczne tylko w dolnej części zdjęcia. Tulipan jest oryginalny.
Proszę o odpowiedz czy jest to powszechne zjawisko czy tylko u nie pojawia się coś takiego?
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
cien tulipana moze sie pojawic ale tylko w sytuacji gdy fotografujesz z użyciem wbudowanej lampy - wtedy niestety trzeba zdjąć osłonę . u mnie w tym zestawie w innych przypadkach cien nie występował.
SirDuncan
18-03-2012, 20:37
to raczej dziwne, gdyby w rzeczywistosci tak bylo, to na FF bylby totalny dramat (pamietaj, ze crop rejestruje tylko wycinek ze srodka obrazka, do ktorego projektowany byl zarowno obiektyw jak i tulipan). U mnie nic takiego sie nie pojawia, ani na FF ani na cropie :)
shadowman25
18-03-2012, 20:43
cien tulipana moze sie pojawic ale tylko w sytuacji gdy fotografujesz z użyciem wbudowanej lampy - wtedy niestety trzeba zdjąć osłonę . u mnie w tym zestawie w innych przypadkach cien nie występował.
Miałeś chyba rację, bo używałem wbudowanej lampy. Podpiąłem teraz lampe zewntrzną i nie widze tego juz :)
to raczej dziwne, gdyby w rzeczywistosci tak bylo, to na FF bylby totalny dramat (pamietaj, ze crop rejestruje tylko wycinek ze srodka obrazka, do ktorego projektowany byl zarowno obiektyw jak i tulipan). U mnie nic takiego sie nie pojawia, ani na FF ani na cropie :)
FF nie ma wbudowanej lampy. a na cropie sróbuj @24 z lampą i tulipanem ..
SirDuncan
18-03-2012, 21:54
fakt, o lampie nie pomyslalem.... z kilku powodow:
- nigdy nie uzuwalem wbudowanej lampy
- nigdy nie wale lampa na wprost, przewaznie w sufit, sciane, etc
- a tak wogole, to tulipana uzywam tylko na zewnatrz, przy sloncu, w pomieszczeniach raczej nie.
:)