PDA

Zobacz pełną wersję : 350 problem z pomiarem światła w trybach automatycznych

A_W
18-03-2012, 17:09
Jestem świeżym posiadaczem lustrzanki 350D. Mam następujący problem, w trybie manualnym zdjęcia wychodzą ok natomiast w trybach automatycznych pojawia się problem przy świetle naturalnym. Wychodzę w plener robię foto i jest mocno prześwietlone. Aparat ustawia automatycznie np iso400 i czas 1/200s gdzie przy tej samej scenie na manualnym robię coś w okolicy iso200 i 1/1000s. Czasami nawet otwiera lampę.
Gdy robię fotografię w pomieszczeniu zamkniętym problemu niema lampa działa kiedy ma działać czasy ustawiają się w sposób odpowiedni, fotografie wychodzą zadowalające. Dodam jeszcze że gdy w trybie manualnym zasugeruję się światłomierzem to również prześwietlam zdjęcia ale nie tak bardzo jak na auto.
Nie wiem Czy ja robię coś nie tak czy coś nie tak jest ze sprzętem?

Aleximov
18-03-2012, 17:16
Witam,

A jaki masz ustawiony tryb pomiaru światła - matrycowy czy punktowy? Zresetowałeś ustawienia aparatu i nie pomogło ? Na "zielonym kwadraciku" też prześwietla ? O ile EV ?

Podaj więcej informacji, zamieść dwa przykładowe zdjęcia (koniecznie z EXIFami), bo tak to możemy zgadywać przez następne 100 postów :)

Pozdrawiam, Alex

greg7878
18-03-2012, 19:48
Sprawdzałeś ustawienia korekty ekspozycji ?

A_W
18-03-2012, 21:42
Zdjęcia wyglądają tak:
https://hotfile.com/dl/149824429/bdb6c7b/IMG_2719.jpg.html
https://hotfile.com/dl/149824480/f11bc1f/IMG_2734.jpg.html
Jeśli robię "na zielonym kwadraciku" od razu otwiera lampę a foto prześwietlone. Jak robię trybem auto bez lampy to też wychodzi prześwietlone
W trybie manualnym "na czuja" ustawiając czas fotki wychodzą ok. Ale wtedy wskaźnik światłomierza jest w 1/4 skali po lewej od 0

Aleximov
18-03-2012, 21:59
Witam,

Na mój gust - uszkodzony światłomierz (i raczej bez serwisu się nie obejdzie...).

Zdjęcia są przepalone o ponad 4EV (po wczytaniu do ACR da się je częściowo skorygować, ale i tak w światłach są przepalone...).

Pozdrawiam, Alex

PS. Sprawdź jeszcze (na wszelki wypadek), czy korektą ekspozycji da się coś zmienić (i czy EV jest teraz na 0 - nie napisałeś). A obraz na matówce jest poprawny? Przysłona w obiektywie domyka się, gdy naciśniesz podgląd głębi ostrości A-DEP? Na pełnej dziurze (maksymalnie otwarta przysłona) np. wieczorem też prześwietla ?

A_W
18-03-2012, 22:50
Przy mniejszej ilości światła wydaje się działać poprawnie. Mam wrażenie że w obiektywie uwalona jest przysłona tylko nie wiem jak to sprawdzić. Dziwnie zachowuje się w trybie preselekcji czasu. Pacjent to sigma 28-80. Po zakręceniu szkła na m42 światłomierz pokazuje w miarę realne wartości ale też z tendencją do prześwietlania. Jutro pożyczę inny obiektyw z AF i zobaczę co będzie się działo.

kulek855
18-03-2012, 22:55
Mam wrażenie że w obiektywie uwalona jest przysłona tylko nie wiem jak to sprawdzić.

Dajesz pokrętło w trybie "priorytet przysłony" ustawiasz np. f22 (byle nie pełną dziurę) - patrząc w obiektyw naciskasz przycisk podglądu głębi ostrości, jak przysłona się przymyka to jest raczej sprawna.

Może masz na migawce listek uszkodzony, który przepuszcza światło? Zdejm obiektyw podnieś delikatnie lustro i sprawdź czy wszystko tam jest ok.

Po zakręceniu szkła na m42 światłomierz pokazuje w miarę realne wartości ale też z tendencją do prześwietlania.

Jest to naturalny objaw. W moim starym EOS 350d stosując obiektyw manualny "helios" musiałem ustawić EV na -1

Poczytaj o pomiarze światła i przysłonie - jak to działa w cyfrowych puszkach canona.

Aleximov
18-03-2012, 23:01
Witaj,

Mam wrażenie że w obiektywie uwalona jest przysłona tylko nie wiem jak to sprawdzić.

Teraz też tak myślę, dlatego prosiłem o sprawdzenie - alternatywnie możesz np. tak:
a. ustaw tryb M (manual), przestaw obiektyw na M (strojenie ręczne, bez AF)
b. Ustaw przysłonę na "małą dziurę" (np. f/11 lub f/16) oraz czas na 5 sek (lub więcej)
c. Wciśnij migawkę do końca - powinieneś zobaczyć, jak listki przysłony domykają się do ustawionej wartości - jeśli się nie domykają, to obiektyw uszkodzony...

Pozdrawiam, Alex

A_W
18-03-2012, 23:12
Nic się nie dzieje podczas takiej próby czyli obiektyw padlina.

kulek855
18-03-2012, 23:19

Jest jeszcze jeden sposób, który może (ale nie musi) ożywić przysłonę:

- Wyjmij baterię z aparatu
- przeczyść styki obiektywu spirytusem (możesz zamoczonym patyczkiem do uszu w spirytusie)
- przeczyść styki w "puszce"
- po wyschnięciu sprawdź czy działa.

Aleximov
18-03-2012, 23:27
Witam,

Spróbuj, ale raczej nie pomoże (w EXIFie zdjęć jest info nt. współpracy body z obiektywem, więc połączenie elektryczne jest dobre - raczej padł flex (kabelek) lub silnik przysłony). Na wszelki wypadek, sprawdź jutro z innym obiektywem, czy body jest OK i z innym szkłem robi dobre zdjęcia.

Pozdrawiam, Alex

sylwek2k
19-03-2012, 09:49

Mozesz tez mocno uderzyc obiektywem w reke. Czasem pozwala to na jego prawidlowe zadzialanie ;) /o tym, ze uderzenie powinno byc prostopadle do osi optycznej obiektywu mysle ze nie musze pisac ;) /