PDA

Zobacz pełną wersję : canon 50 f1.8 nie działa autofocus z 5D mark II

bigos_w_puszkach
16-03-2012, 19:38
Po testowaniu obiektywu manualnego pojawił się problem w współpracy aparatu (canon 5D mark II) z obiektywem (canon 50 f1.8): nie działa autofocus, aparat sam narzuca tryb manualny i nie daje możliwości zmiany.
Obiektyw jest sprawyny, działa bez problemu z innymi canonami.
Aparat również działa bez problemu z innymi obiektywami poza tą 50'tką.
Był również testowany z innymi ale identycznymi obiektywami i z nimi autofocus nie działa również.
Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, co przestawić. Kombinuję już od kilku godzin bo bardzo potrzebny jest mi ten obiektyw, dlatego proszę o pomoc jeżeli macie jakieś pomysły na przywrócenie współpracy między nimi.

PrzemoBydg
16-03-2012, 19:44
Może przeczyszczenie styków w obiektywie pomoże?

bigos_w_puszkach
16-03-2012, 20:25
Nie pomogło.To chyba jakiś błąd wynikajacy z ustawień.

WiatruMistrz
16-03-2012, 21:29
to sprzedaj i kup kolejna sztukę tym razem nową dokłądając stówkę :) stac Cię na mk2 to i na to Cię stać albo kup 50/1.4 bo obciach robisz tą zatyczką :)

michael_key
16-03-2012, 22:02
[...] i na to Cię stać albo kup 50/1.4 bo obciach robisz tą zatyczką :)
Powiedział co wiedział...
Jaki obciach??? Ja się nie ukrywam z tym, że do mojego markII podpinam 1.8 :D

GhostRider
16-03-2012, 22:08
stac Cię na mk2 to i na to Cię stać albo kup 50/1.4 bo obciach robisz tą zatyczką :)
Kolega może zamilknie - co Cie interesuje co on podpina? Może tą 1.8 zrobi lepszą fotę niż Ty 1.4 ;)

A tak w sprawie - to dziwne, że obiektyw działa na innych body. Może styki w aparacie jeszcze warto przeczyścić?

Kolekcjoner
16-03-2012, 22:13
Oj Panowie - bardzo proszę bez kontekstu osobistego.

Aleximov
16-03-2012, 22:14
Witam,

Po testowaniu obiektywu manualnego pojawił się problem w współpracy aparatu (canon 5D mark II) z obiektywem (canon 50 f1.8): nie działa autofocus, aparat sam narzuca tryb manualny i nie daje możliwości zmiany.(...)

Spróbuj:
1. Poruszać przełącznikiem AF/M w obiektywie kilka razy (może coś nie kontaktuje).
2. Zresetować ustawienia body (szczególnie mikrojustację) - najlepiej reset ustawień F.Cn i potem wyjąc OBIE bateryjki na kilkanaście minut (może coś się przekłamało w pamięci ustawień dla tego szkła).
3. Ew. (w ostateczności) wgrać ponownie firmware do body... (nie używałeś ML do filmowania, prawda ?)

Pozdrawiam, Alex

bigos_w_puszkach
19-03-2012, 00:34
Problem został zlokalizowany ale jeszcze nie rozwiązany.
Testowany obiektyw manualny posiadał przejściówkę, która najwidoczniej uszkodziła mi styki w aparacie: jeden "pręcik" został wciśnięty i zablokował się. Pozostaje mi wysłanie aparatu do serwisu, powinni naprawić bez problemu.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

adawro
19-03-2012, 10:48
Jak rozumiem szpilką/igłą popychałeś z każdej strony pręcik i nie odskoczył - w takim razie serwis :(