PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 20D z komisu

janol
16-03-2012, 15:38
Witam serdecznie jako nowy użytkownik. Fotografią zainteresowałem się jakiś czas temu, naszły próby z kompaktami. Jednak taki jakim dysponuję nie daje mi odpowiednich możliwości a już na pewno nie wygody robienia zdjęć. Zainteresowałem się lustrzankami. Faktem jest, że nie dysponuję dostatecznie dużą ilością gotówki dlatego poszukałem używanego sprzętu.

W mieście w którym mieszka znajduje się komis i odnalazłem w nim Canona 20D. Można powiedzieć, że wiem coś o tym modelu i całkowicie by mi wystarczał. Cena to 1000zł i zawiera wszystko co fabryka dała plus kita Canona 18-55 IS. Aparat jest w naprawdę ładnym stanie, obmacałem go i nie znalazłem niczego niepokojącego. Jedyne co mnie troszkę niepokoi to brak danych na temat jego przebiegu. Ponoć używała go amatorka którą to jednak wciągnęło i sprzedała 20D na rzecz czegoś lepszego. Tak jak mówiłem, wszystko jest w jak najlepszym stanie, jedynie ten niewiadomy przebieg.

W związku z powyższym nurtuje mnie pytanie - czy warto?
Na ewentualne pytania odpowiem zawczasu. Obiektywy nie są aż takim problemem, bawiłem się przez jakiś czas lustrzanką kolegi z tym samym obiektywem i byłem dość zadowolony z rezultatów. Mam też dostęp do całkiem dobrych stałek na M42. Rozbudowa o obiektywy to kwestia niedalekiej przyszłości, oczywiście najsampierw body. Dodam jeszcze, że cały przydatny osprzęt tj. torbę, statyw posiadam.

michallo_90
16-03-2012, 16:07
Moim zdaniem jak najbardziej warto kupić 20D. Jeśli jednak miałbym to robić poszukałbym na alledrogo puszki od osoby prywatnej, najlepiej w okolicy z odbiorem osobistym. Warto też przemyśleć zakup aparatu na licytacji, bo można trafić dużo taniej niż 1000zł. Takie jest moje zdanie.

xxkomarxx
16-03-2012, 16:14
20d w tej cenie to chyba trochę dużo, ale ja się nie znam. Mam w domu 30d z przebiegiem poniżej 25 tys i kiedyś chciałem go sprzedać za 1200 zł ale został jako zapas w razie w. Jeśli nie jesteś go pewny możesz albo odpuścić albo umówić się wysłać na żytnią w celu potwierdzenia. Jeśli reszta odpowiada to tylko brać. Wg mnie sprzęcik fajny mimo że już swoje najlepsze czasy ma za sobą.

poszukiwacz2006
16-03-2012, 19:57
Miałem 20-tkę, teraz mam 50-tkę i powiem szczerze, bardziej podobał mi się obrazek, ze starszego brata. Czasami żałuję, że się jej pozbyłem, a miała raptem ok.25 tys.klapnięć.
Do tego 1000 zl będzie trzeba ewentualnie doliczyć ok.600 PLN za wymianę migawki, ok.120 PLN za wymianę spustu, zakładając,że przebieg aparatu jest duży. Za poprzednikami - lepiej poszukać czegoś z udokumentowanym przebiegiem. Pozdrawiam.

Mike7
17-03-2012, 03:43
20D - 18-55 IS = 1000zł - 200zł = 800zł :)

Zapytaj się czy na Twój koszt mogą wysłać aparat w celu sprawdzenia migawki :)

sylwek2k
17-03-2012, 20:30
Do tego 1000 zl będzie trzeba ewentualnie doliczyć ok.600 PLN za wymianę migawki, ok.120 PLN za wymianę spustu, zakładając,że przebieg aparatu jest duży. Za poprzednikami - lepiej poszukać czegoś z udokumentowanym przebiegiem. Pozdrawiam.

Przeciez migawka, czy spust moze pasc, niezaleznie, czy aparat zrobil 1000 klatek, 100000 czy 1000000... Wraz ze wzrostem przebiegu zwieksza sie tylko PRAWDOPODOBIENSTWO uszkodzenia. Ew. wymiane mechanicznych elementow nalezy ZAWSZE brac pod uwage podczas zakupu...

PBmarkII
18-03-2012, 02:09
no ryzyko zawsze jest ale i tak jesli jest zadbany i pełen komplet to dlaczego nie :) co do samej ceny to owszem duża ale zawsze możesz się targować w komisie :) te 100 zł zawsze opuszczą :) Co do aukcji na allegro to czasami można dostać fajny aparat w dobrym stanie a do tego tanio ale czasami na takie coś możesz czekać i 4 miesiące :/ decyzja należy do ciebie.

SirDuncan
18-03-2012, 09:40
za te pieniadze moim skromnym zdaniem nie kupi sie lepszego zestawu niz 20D ze stabilizowanym kitem. Byc moze polujac na allegro udalby Ci sie zaoszczedzic stowke, wiec popatrz. Jesli nie ma nic sensownego, to bierz ten z komisu. 20D to na prawde fajna pucha. W swiecie DSLR to juz dziadek, a moze nawet pradziadek, ale we wprawnych rekach niejednemu mlokosowi manto spusci :)

marfot
18-03-2012, 15:27
Raczej poszukałbym 30D. Większa szansa amatorskiego wykorzystania. 20D robił mocno za sprzęt profesjonalny i ma większe szanse być przyużytym (jeśli nie znamy historii sprzętu). Cena będzie z gruba podobna, puszka nowsza i ciutkę poprawiona.

chawison
18-03-2012, 16:15
Witam serdecznie jako nowy użytkownik. Fotografią
W związku z powyższym nurtuje mnie pytanie - czy warto?
.

Witaj
Obiektywnie - warto ... to dobry i sprawdzony korpus który wiele Cie nauczy i da sporo możliwości...
Co do ceny się nie wypowiadam, wart jest tyle ile za niego zapłacisz... lub ktoś inny zapłaci...
Sprzęt na miejscu który możesz dotnąc przetestować, moze nawet jest jakas rekojmie ... to wszystko duze plusy ...
Pozdrawiam
chawison