Zobacz pełną wersję : Wymiana obiektywów
Witam!!!
Obecnie posiadam:
Canon 400D
Sigma 10-20 4-5.6
Canon 50 1.8
Canon 28-135 IS USM 3.5-5.6
Canon 70-300 IS USM 4-5.6
Canon 580EX II
YN 460 II x2
Softbox, parasolki, statywy i inne różne klamoty :)))
chcę wymienić najpierw obiektywy a poźniej body (7d albo 5dmk2 ale nie wiem czy mi się to uda w tym roku)
Na oku mam 70-200 2.8l albo 70-200 4.0 IS i 24-70 2.8L. No chyba żeby zacząć z drugiej strony 16-35mm f2.8L USM mkII, Canon EF 50mm f1.4 USM i 70-200 (2.8 albo 4.0 IS) albo135mm f2.0 L USM.
Fotografuje amatorsko wszystko: rodzinę w domku i na spacerach, krajobrazy, troszkę sie zaczałem bawić w mini studio w domku. We wrześniu mam wesele dobrego kolegi a z racji że nie bierze on fotografa, chciałem porobic mu parę zdjęć (od razu mu powiedziałem że nigdy tego wcześniej nie robiłem i co wyjdzie to wyjdzie :) )
Pierwszy zestaw nieco tańszy :) ale na drugi też by mnie było stać po sprzedaży tego co mam...
Co o tym sądzicie??
wolałbym wersje nr 2 tj 16-35 + jakaś 50 + 70-200
poszukiwacz2006
16-03-2012, 20:02
Po sprzedaży tego co masz to, to wystarczy chyba tylko na jedną z wymienionych L-ek. Zacznij od wymienay tego obiektywu, który jest dla Ciebie najgorszy - cokolwiek to znaczy, i kup taki, którego najbardziej Tobie brakuje. Pozdrawiam.
Jak sprzedasz wszystkie obiektywy co masz, zostawisz lampe i dokupisz C. 17-55/2.8. To jest szansa na poprawne efekty. Powodzenia.
michael_key
16-03-2012, 21:52
Jak sprzedasz wszystkie obiektywy co masz, zostawisz lampe i dokupisz C. 17-55/2.8.
Popieram
pkoprowski
16-03-2012, 23:07
Przede wszystkim określ czego Ci brakuje w zestawie, który masz w tej chwili. Dopiero wiedząc co Ci nie odpowiada, czego Ci brakuje, można określić który(e) obiektyw(y) wymienić i na jakie.
Generalnie to brakuje światła :) C70-300 jest w słoneczny dzień jest w miare ok ale tylko do 200 :( powyżej tego zakresu jest za ciemno jak dla mnie.... 28-135 spacer-zoom nie jest najgorszy ( najczęściej mam go założonego ) na domowe imprezy jak założe lampę to jestem zadowolony ale ogólnie to też mi światła brakuje a dotego denerwuje mnie że się wysuwa podczas spacerów ;/ ale ponoc te typy tak mają...... :) lubie 50mm mimo iż jest on wolny i nie zawsze trafia i coś czasami af się mi zacina to robi naprawde ładne zdjęcia :))) a sigme uzywam do fotografowania krajobrazów, architektury i często uzywam wtedy statywu...
Tak że to głowne powody to brak światła... nowe obietywy służyły by mi do tego samego co i stare :D:D:D czyli robienia zdjęć ;) Mógłbym moze spróbować sił w pstrykaniu jakis imprez jako 2-gi fotograf, w celu zdobycia doświadczenia. C. 17-55/2.8 wogóle jakos nie brałem pod uwagę.... muszę zapoznać się z tym szkiełkiem. O kase się nie martwię, wychodze z założenia że lepiej kupić coś dobrego niż jakieś półśrodki i potem pluć sobie w brodę że mozna było dołożyć trochę i kupic cos lepszego... Na obiektywy w tej chwili mam odłożone ok 9-10k nie licząc tego co dostane ze sprzedazy tamtych....
Edit:
Już wiem czemu c 17-55 nie brałem pod uwagę.... bo jak dobrze pójdzie to moze zmienie body na 5d2... a wtedy obiektyw musiał by iśc na sprzedaż...
Tez kiedyś miałem taki poważny dylemat z doborem szkieł i za pewną radą kolegi foto reportera kupiłem sam środek czyli EF 24-70 mm f/2.8L USM jest to świetny spacer zoom zakładam go jak Nie winem co będzie się działo. Z jednej strony na 24 mm. Na pełnej klacie jest szeroko z drugiej na 70 mm. Już jest jakiś zoom,
Jeśli budżet by pozwolił na więcej szkieł to EF 16-35 mm f/2.8L USM świetnie szeroko idealny na rodzinne imprezy a na pełnej klacie świetny do widoczków + EF 50 mm f/1.4 USM świetny do portretów i tam gdzie jest ciemno szkło pozwoli ci poeksperymentować z przysłoną + EF 70-200 mm f/2.8L USM świetny kawałek zooma .
W takim zestawie masz szeroko jasno w środku bardzo jasno i na końcu świetny zoom mam te szkła o prócz EF 50 mm f/1.4 USM i z czystym sumieniem polecam
michael_key
17-03-2012, 08:18
[...]z drugiej strony 16-35mm f2.8L USM mkII, Canon EF 50mm f1.4 USM i 70-200 (2.8 albo 4.0 IS) albo135mm f2.0 L USM.
Przy opcji FF wg mnie ten zestaw jest do Twoich zastosowań.
Wszystkim tymi szkłami (poza 135L) fociłem na 5DII i jest pięknie.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :) Będę polował na zestaw 2, mam nadzieje że trafie na poprawne sztuki i obejdzie się bez serwisu... :))
Pozdrawiam
Odświeżę trochę wątek... Ponieważ kupiłem 5dmk2 i 50mm 1.4 czyli wybrałem zestaw nr.2 i rokoszuję się urokami pełnej klatki... Ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia... Ponieważ 24-70 mk2 ma jakąś zabójczą cenę (a wersję mk1 znikneła) szukam czegoś innego.. teraz rozglądam się za 16-35 albo 24mm (1.4 albo 2.8) albo 35mm (1.4 albo 2.0), chociaż mając 50mm, 35 chyba nie za wiele mi zmieni ?? Jakieś sugestie??
chyba najpierw musisz określić jakich ogniskowych potrzebujesz bo 24-70 i 16-35 to nie są szkła pokrewne i nie wiemy na czym Ci tak naprawdę zależy, podobnie kwestia "zoom czy stałka" albo "tylko szkła systemowe czy coś od niezależnych producentów", kombinacji mogą być tysiące .....
Każdy z tych obiektywów można wykorzystać do czegoś innego tak naprawdę, więc może coś więcej napisz? Chociażby do czego potrzebujesz tych szkieł, co zamierzasz fotografować chociażby, jaki rodzaj fotografii etc.?