Zobacz pełną wersję : Canon 550D z kitowym obiektywem - pomoc w ustawieniu aparatu
MaxEnergizer
15-03-2012, 14:27
Witam,
Nabyłem aparat jak w tytule, zamierzam nim robić takie zdjęcie http://www.serwis-kop.pl/galerie/sklep/p1080462_[1024x768][1].jpg które wcześniej robiłem kompaktem. I tutaj moje pytanie jak go ustawić żeby zdjęcia wychodziły jak najlepiej z szczegółami wszystkich części. Drugi typ zdjęć jakie będę robił to http://www.serwis-kop.pl/galerie/sklep/P1080052%20[800x600].JPG, czyli na tkz. powietrzu większe obiekty.
Będę mega wdzięczny za podpowiedzi(jaki tryb itp).
Pozdrawiam
Zielony kwadracik :)
Albo tryb AV ustawić przysłonę (przesłonę) w granicach 8-11 (ewentualnie o jedną działkę w górę). ISO jak najniższe (takie aby czasu nie były dłuższe niż 1/50 - zapas powinien i tak być duży).
ISO niskie dla małej ilości szumów.
Przysłony 8-11 bo KIT jest w nich najostrzejszy.
Czasy 1/50 i krótsze aby zdjęcia nie poruszyć.
MaxEnergizer
15-03-2012, 15:17
Dzięki za odpowiedź
OK, przysłona ustawiona na F10, ISO100, teraz może i banalne pytanie ale jak ustawić czasu 1/50, co do poruszenia zdjęć nie ma problemu posiadam statyw.
EDIT
Ustawiłem sobie F10 i ISO100 ale zdjęcie robi się z sekundę :)
Więc w twoim przypadku lepiej zacząć od zielonego kwadracika.
Jak doczytasz trochę o podstawach to możesz przejść w inne tryby.
flankerp
15-03-2012, 15:53
Bez przesady, ustaw tak, aby zdjęcie było nie poruszone. Jak masz statyw to wyłącz stabilizację.
Rozumiem, że nie masz zielonego pojęcia o fotografi i szukasz szybkiego rozwiązania.
Generalnie korzystaj z priorytetu przysłony (AV). Czas ustawi Ci się automatycznie.
Nie będę Ci tłumaczył co od czego zależy bo to jest podstaawa, którą znajdziesz nawet w instrukcji obsługi tego aparatu, do której gorąco zachęcam.
ISO możesz kręcić do 400 spokojnie. Jak zmniejszysz zdjęcie, szum zniknie. Możesz też włączyć w ustawienia Fn redukcję szumu.
Przysłonę jeżeli da radę ustawiasz na dwu-krotność minimalnej lub większej o 2 EV (zależy od szkoły ;) )
W przypadku C18-55 przy 18mm ustaw min 5.6. Im bliżej tym bardziej przymknij.
F10 to raczej stosuje się w studiu albo w plenerze jak Landscapy robisz.
To jest fotografia produktowa, jak nie masz stołu bezcieniowego to staraj się trzymać tego co Ci napisałem.
Generalnie przy tak małych zdjęciach i tym obiektywie, nie spodziewaj się jakości dużo lepszej od średniej klasy kompakta.
Jeżeli zależy Ci na jakości to musisz się duuuuuuuuużo nauczyć o podstawie fotografi, a później o fotografii produktowej. Następnie pomyśleć o zakupie odpowiedniego sprzętu (lampy, stół bezcieniowy, blendy, tła itd...) Zacząłeś trochę od tył, ale cóż.
trzymaj się tego co Ci napisałem, to coś z tego będzie ;)
Powodzenia!
MaxEnergizer
15-03-2012, 16:06
Ok, dzięki flankerp
Zaczynam od instrukcji, poczytam co i jak. Później zakupię lampy bezcieniowe, powinno być ok :) Co do tła, wiem że jest jakie jest ale nie chciałbym go zmieniać, dobrze wygląda jeśli chodzi o aukcje itp.
flankerp
15-03-2012, 17:04
... jak już opanujesz aparat, pomyśl o stole bez-cieniowym...
Na allegro można kupić za niewielkie pieniądze.
Pozdrawiam
pan.kolega
16-03-2012, 07:54
Zielony kwadracik :)
Przysłony 8-11 bo KIT jest w nich najostrzejszy.
To jest często powtarzane, ale ogólnie nieprawdziwe.
Na samym długim końcu, tak, tam gdzie kit jest najsłabszy.
Na 35mm w zasadzie kit jest _najostrzejszy_ przy pełnym otworze.
Gdzie indziej przymykanie niewiele zmienia, a 11 jest z reguły gorsze.
http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_18-55_3p5-5p6_is_c16/3
"A very impressive performance for a kit lens, giving good resolution across the field from 18mm though to 35mm even wide open, and with little sharpness benefit from stopping down. However at 55mm the story changes, and the lens is disappointingly soft in the corners wide open, only really reaching acceptable levels at F8-F11. As usual, stopping down beyond F11 causes the image to degrade due to diffraction, and anything below F16 starts to look pretty unusable. "