Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D - wolny podgląd zdjęć.

Miód
15-03-2012, 01:04
Cześć.

Mam problem z starą piątką, który coraz bardziej mnie drażni. Mianowicie okres oczekiwania na podgląd zdjęcia, tuż po zrobieniu jest cholernie długi. Później nie ma problemu, zdjęcia ładują się szybko jak i sam podgląd uruchamia się od razu - jednak automatyczny po strzeleniu klatki każe na siebie czekać ze 2s. Używam szybkich kart Sandisk Ultra II i Extreme III. W przypadku jpgów problem zasadniczo nie istnieje, jednak w RAWach bądź RAW+jpeg jest dramat. Ktoś ma jakieś doświadczenia, albo wie gdzie szukać rozwiązania?

Firmware najnowszy, karty sformatowane w aparacie.

pozdrawiam,
Przemek

akustyk
15-03-2012, 01:19
sandisk ultra II to nie jest szybka karta. wrecz sakramencko wolna.

z drugiej strony, 5d tak czy siak nie jest nie wiadomo jak efektywny i nawet ultra II nie powinna mu robic problemu - u mnie przynajmniej nie robila.

jest jakas istotna roznica w dzialaniu miedzy ta ultra a extreme? bo powinna byc, jesli niemrawosc aparatu mialaby byc wina kart pamieci...

janmar
15-03-2012, 04:52
Zresetuj ustawienia do fabrycznych i sprawdż ponownie.
Pewnie masz coś ustawione np.odszumianie ...

airhead
15-03-2012, 11:27
a nie masz może włączonego tego cyfrowego podpisywania zdjęć danymi Canona? to sporo wydłuża zapis zdjęć

Pawel_G
15-03-2012, 14:39
To bankowo włączona funkcja podpisywania zdjęć. Można wyłączyć w Custom Functions. Też przypadkiem kiedyś to włączyłem i doprowadzało mnie do szału.

sluzalekmichal
15-03-2012, 15:05
Potwierdzam - włączenie tej funkcji wydłuża "czas oczekiwania"

:confused:

vaas
15-03-2012, 16:54
To bankowo włączona funkcja podpisywania zdjęć. Można wyłączyć w Custom Functions. Też przypadkiem kiedyś to włączyłem i doprowadzało mnie do szału.

Dokładnie tak. Po wyłączeniu jest normalnie.

Miód
16-03-2012, 02:32
O kurczę. Jest! Dzięki! BTW, co daje podpisywanie?

airhead
16-03-2012, 10:33
O kurczę. Jest! Dzięki! BTW, co daje podpisywanie?niby ma gwarantować, że dane zdjęcie nie zostało edytowane w np. Photoshopie. w praktyce zostało już złamane. ciekawe jest, że podpisywanie zdjęcia wydłuża czas zapisu, a wielkości pliku w zasadzie nie zmienia.