PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop - podpis zdjęcia w jpg



qiq
30-01-2004, 15:35
Cześć!
Mam Photoshopa 5.0. Ostatnio chciałem porobić podpisy w zdjęciach i się zdziwiłem gdy nie mogłem zdjęcia z tekstem zapisać ponowie jako JPG.
PS pozwala zapisać tylko w formacie PSD lub PDD. Plikiem edytowanym jest JPG. Narzędziem do nanoszenia tekstów - ikonka "Tekst (T)". Czy coś robię nie tak, czy poprostu ten typ tak ma?
Głupio trochę... :roll:

piotrkula
30-01-2004, 17:17
Czy coś robię nie tak, czy poprostu ten typ tak ma?

wydaje mi sie na 90% (nie mam PS przed soba w tej chwili) ze musisz uzyc opcji export i wtedy PhotoShop udostepnia ci wszystkie formaty.

Vitez
30-01-2004, 19:09
A probojesz Save czy Save as... ? ('Zapisz' lub 'Zapisz jako...' ) - proponuje to drugie, ale tez tylko strzelam.

qiq
31-01-2004, 07:59
A probojesz Save czy Save as... ? ('Zapisz' lub 'Zapisz jako...' ) - proponuje to drugie, ale tez tylko strzelam.

Właśnie tak robię i nie działa.
Spróbuję jak mówi Piotr.

Jurek
31-01-2004, 09:18
jesli chodzi o zapisywanie zdjęcia w formacie jpg po dodaniu napisu musisz koniesznie zastosować " spłaszcz obrazek"
miłej zabawy

tomi
31-01-2004, 13:23
Dokładnie tak jak napisał Jurek. Problem jest w tym, że po dodaniu napisu powstała Ci nowa warstwa i przy zapisie, PS proponuje tylko te formaty, które potrafią zapisać obrazek w postaci warstw. Jak zrobisz "flatten image" (nie wiem jak w polskiej wersji) to będziesz miał do wyboru więcej formatów. Ewentualnie bez flatten (jak już było mówione wcześniej) możesz użyć eksportu do gif/jpg (w nowszych wersjach jeszcze png) i domyślnie PS dokona "spłaszczenia".

qiq
02-02-2004, 10:58
Dzięki wielkie!
Spłaszczyłem i poszło jak z górki.

Magnez
10-06-2011, 17:30
Wydaje mi się, że mogę się tu dopisać, bo nie znalazłam innego podobnego tematu.
Jak mogę podpisać (w photoshopie) wiele zdjęć na raz, tak żeby rozmiar podpisu był wszędzie taki sam.

dinderi
10-06-2011, 19:16
Tworzac odpowiednią akcję.

Magnez
10-06-2011, 22:12
a dokładniej? jakoś ciężko mi się zaprzyjaźnić z photoshopem ;)

dinderi
11-06-2011, 00:25
http://www.swiatobrazu.pl/sekwencja-wsadowa-w-adobe-photoshop-19404.html

Magnez
11-06-2011, 20:54
Dziękuję :)

Bachman
11-06-2011, 22:23
to ja zapytam też o akcję:
jak ustawić akcję która będzie umieszczać automatycznie dokładnie w dolnym prawym rogu logo ( przy samej krawędzi zdjęcia) - dodam tylko że zdjęcia są różnego rozmiaru

dinderi
06-07-2011, 19:13
to ja zapytam też o akcję:
jak ustawić akcję która będzie umieszczać automatycznie dokładnie w dolnym prawym rogu logo ( przy samej krawędzi zdjęcia) - dodam tylko że zdjęcia są różnego rozmiaru
A odkopię, a co mi tam.

Jak się tworzy akcje nie będe tłumaczył, bo wiadomo.
A więc:
- Tworzymy nową akcję
- Otwieramy zdjęcie i dusimy Plik->Umieść. Wybieramy plik z logo.
- Wciskamy ENTER
- Wciskamy CTRL+A (zaznaczenie wszystkiego)
- Wybieramy narzędzie Przesunięcie (V)
- Na górnym pasku dusimy ikonkę "Wyrównaj dolne krawędzie"
- Potem ikonkę "Wyrównaj do prawej"
- Wciskamy CTRL+D (Odznacz)
- Przytrzymujemy CTRL+SHIFT i wciskamy strzałkę do góry tyle razy ile pikseli chcemy wyjechac w górę (jeden raz = 10 pikseli)
- Przytrzymujemy CTRL+SHIFT i wciskamy strzałkęw lewo
- Zapisujemy akcję

nilhi
12-08-2011, 11:37
Dzięki za ten patent :)
A czy jeszcze ktoś mógłby wytłumaczyć mi, dlaczego uzyskany w ten sposób podpis różni się wielkością na zdjęciach różnej wielkości? i to w ten sposób, że na mniejszych jest większy, a na większych - mniejszy. Nie, nie jest to złudzenie optyczne - wzięłam linijkę i na zdjęciu pionowym o dłuższym boku 520pixeli logo ma średnicę 17mm, a na zdjęciu poziomym o dłuższym boku 720pixeli - 15mm mimo że jest pobierane z tego samego pliku.

Filu
12-08-2011, 12:13
Dzięki za ten patent :)
A czy jeszcze ktoś mógłby wytłumaczyć mi, dlaczego uzyskany w ten sposób podpis różni się wielkością na zdjęciach różnej wielkości? i to w ten sposób, że na mniejszych jest większy, a na większych - mniejszy. Nie, nie jest to złudzenie optyczne - wzięłam linijkę i na zdjęciu pionowym o dłuższym boku 520pixeli logo ma średnicę 17mm, a na zdjęciu poziomym o dłuższym boku 720pixeli - 15mm mimo że jest pobierane z tego samego pliku.

jeżeli logo ma np 150x150pixeli
to na zdjęciu o bokach 520x520pixeli zajmie większą powierzchnię niż na zdjęciu 720x720pixeli

mam nadzieję że czytelnie:)

dinderi
12-08-2011, 12:22
wzięłam linijkę
Weź linijkę z PS'a. Inaczej będzie, jak napisał Filu.

nilhi
12-08-2011, 12:38
Filu, nie zrozumiałeś.

Dinderi, przy użyciu linijki photoshopowej na zdjęciach w wielkości rzeczywistej logo na mniejszym zdjęciu ma średnicę 0,67 jednostki, a na większym - 0,6.
Czary, czy co?

Logo jest okrągłe i taka różnica w średnicy jest bardzo widoczna gołym okiem. Zarówno w PSie, jak i w Irfanie.

dinderi
12-08-2011, 12:44
hmmm, zaiste ciekawy to problem.
Czy możesz mi proszę podesłać swoje logo w celach czysto naukowych?
Chętnie zobacze o co kaman z tym :)
Majlę mam w profilu.

nilhi
12-08-2011, 12:51
W porządku.
Logo jest w psd bo jest na warstwach.

Bardziej gryzie mnie to poznawczo niż użytkowo, automatyzacji i tak nie stosuję w podpisach na stronę (mimo wszystko na różnych zdjęciach lepiej wygląda w różnych rogach, a czasami jako negatyw), a tylko do zdjęć wysyłanych Klientom mailem w celu używania na Facebookach czy naszych-klasach, ale po prostu nie łapię dlaczego tak. I chętnie załapię.

Filu
12-08-2011, 12:53
hmmm, zaiste ciekawy to problem.
Czy możesz mi proszę podesłać swoje logo w celach czysto naukowych?
Chętnie zobacze o co kaman z tym :)
Majlę mam w profilu.

Jak już rozgryziesz to daj znać bo mnie to też ciekawi

pozdrawiam

paffci0
12-08-2011, 13:49
Witam,

Ja chciał bym podtrzymać temat. Również potrzebuje programu, najlepiej taki w którym hurtowo można by było dodać logo ale z możliwością wyboru w którym rogu miało by być logo. Dodatkowo fajną opcją była by możliwość wybrania procentowo jaka wielkość ma być loga na zdjęciu.

Pozdrawiam.

dinderi
12-08-2011, 14:19
Dinderi, przy użyciu linijki photoshopowej na zdjęciach w wielkości rzeczywistej logo na mniejszym zdjęciu ma średnicę 0,67 jednostki, a na większym - 0,6.
Czary, czy co?
Nie wiem, chyba czary :)
Wykonałem To co opisałem, używając pliku od Ciebie i dokumentów, jakie opisałaś (346x520 i 720x480 pikseli). Na jednym i drugim logo jest takich samych rozmiarów, co do piksela. Nie tylko wskazuje na to miarka, ale również oczy, kiedy nałożymy oba dokumenty na siebie i porównujemy wielkość logo, zmniejszając krycie jednej z warstw.
Może masz włączone jakieś automatyczne skalowanie warstw?
Twój stempel nie ma 150x150 pikseli, ale 347x520, z czego 90% to nicość. Jeśli warstwy automatycznie sie skalują (nie mam pojęcia, czy jest taka funkcja w PS) to możliwe, że taka warstwa zmienia rozmiary, kiedy jest wklejana do obszaru roboczego 720x480.
Ja bym to Twoje logo przyciął w oparciu o przeźroczyste piksele zostanie z tego 58x71.

nilhi
12-08-2011, 14:26
Jesteś geniusz :mrgreen: faktycznie, jak się usunie "ślepą" warstwę tła, problem się rozwiązuje :) Poziomy plik ma mniejsza wysokość niż wysokość tej warstwy i plik się dostosowywał.
Dzięki :-D

Możliwe, że tak się dzieje zawsze gdy próbuje się umieścić plik większy (w danej płaszczyźnie) na mniejszym, bo żadnego automatu raczej nie mam włączonego (przynajmniej nie taki, który trzeba włączyć ręcznie).
Choć z drugiej strony, jeśli u Ciebie tak się nie dzieje, to może coś jest?
To by musiała być funkcja związana z procesem "Akcja" bo gdy ręcznie wklejam logo na obydwa rozmiary, nie ma różnicy - jedynie w automatyzacji wyskakuje.
A właśnie - wklejałeś ręcznie czy zrobiłeś automat?

Jak dobrze, że są umysły które są skłonne poświęcić czas na tego rodzaju zagadki :cool:

OK, chyba skończyłam edytować :P

dinderi
12-08-2011, 14:37
Jesteś geniusz :mrgreen: Niech to starczy za odpowiedź KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=krcNIWPkNzA&feature=player_detailpage#t=188s) :)

Choć z drugiej strony, jeśli u Ciebie tak się nie dzieje, to może coś jest?
To by musiała być funkcja związana z procesem "Akcja" bo gdy ręcznie wklejam logo na obydwa rozmiary, nie ma różnicy - jedynie w automatyzacji wyskakuje.
A właśnie - wklejałeś ręcznie czy zrobiłeś automat?
Wklejałem ręcznie, ale wykonujac dokładnie te same kroki, co w opisanej akcji. Może coś zrobiłas dodatkowo, zapisując akcję?

nilhi
12-08-2011, 14:38
Siedziałam z nosem w Twoim opisie, ale kto wie...
Grunt, że problem rozwiązany :cool:

Policzyłam sobie proporcjami że ubytek procentowy wielkości logo odpowiada ubytkowi procentowemu wysokości plików pionowych w stosunku do poziomych. Czyli miałeś rację :)

Czemu u mnie w Akcjach jest zachowane w takich przypadkach skalowanie - nie wiem, ale to już mało istotne; dobrze wiedzieć, że trzeba pilnować pustych warstw :)

Tezet-gdynia
12-08-2011, 15:19
Witam,

Ja chciał bym podtrzymać temat. Również potrzebuje programu, najlepiej taki w którym hurtowo można by było dodać logo ale z możliwością wyboru w którym rogu miało by być logo. Dodatkowo fajną opcją była by możliwość wybrania procentowo jaka wielkość ma być loga na zdjęciu.

Pozdrawiam.

Mark IT Now! ;)

Posiada wybor miejsca (lewa gora, srodek gora, prawa gora, lewy dol, srodek dol, prawy dol oraz centrum zdjecia)
Posiada wybor przezroczystosci
Nie posiada skalowania logo - ja mam wczesniej przygotowane jako png do rozmiaru 800px na dluzszym boku i po klopocie :wink: Uzywam programu od dluzszego czasu i spisuje sie dobrze :)


A zeby nie odbiegac od tematu. Mi sie nigdy nie udalo stworzyc logo i akcji ktore by dzialaly tak jak trzeba w shopie, wiec gratulacje :)

Filu
13-08-2011, 13:19
To teraz wiem skąd się wzięło moje nie zrozumienie :)

pozdrawiam
Filu

nilhi
18-08-2011, 15:43
Dopiszę konkluzję, gdyby ktoś nie załapał z półsłówek i podziękowań:
po stworzeniu nowej akcji z użyciem logo które siedzi w pliku o bokach krótszych od najkrótszej krawędzi opieczętowywanego zdjęcia wszystko działa, jak trzeba.