Zobacz pełną wersję : jaki pomiar ustawić
Chcę wykonać zdjęcia w ciemnym miejscu o świetle mieszanym jest to wnętrze barokowe .
Planuję je wykonać na 30 mm ,50 mm ,100 mm.
Teraz pytanie jakiego pomiaru lepiej użyć /segmentowy ,centralnie ważony , punktowy /.
Zdecydowałem się na f4 i tutaj kolejne pytanie tryb AV czy lepiej nie ufać automatyce i wybrać tryb M z czasem 1/30 .
Ustaw na ręczny lub preselekcję przysłony. Pomiar matrycowy może być. Wykonaj zdjęcie, sprawdź histogram i skoryguj tak aby wykres sięgał prawej strony (bez przepaleń ewentualnie mogą być w punktach światła). Zapis zdjęć RAW
Pomiar matrycowy może być
Istotna część kadru będzie w centrum dlatego zastanawiałem się nad centralnie ważonym , ale gdy polecasz matrycowy to są tego powody :confused:
Zapis zdjęć RAW
Wiem myślę potem powyciągać cienie a chcę to wykonać jak najlepiej :wink:
Pytanie na początek wg mnie takie to czy masz czas na te fotki, czy musisz je robić "ekspresem". Następnie co będzie w kadrze, czy kontrastowe przedmioty czy też nie. Jżli masz czas to wg mnie zabawa z M i znalezienie "idealnej" ekspozycji po próbach.
Oczywiście wg mnie tez RAW.
Istotna część kadru będzie w centrum dlatego zastanawiałem się nad centralnie ważonym , ale gdy polecasz matrycowy to są tego powody :confused:
Wiem myślę potem powyciągać cienie a chcę to wykonać jak najlepiej :wink:
Pomiaru światła używasz tylko do wstępnego nastawienia parametrów, ale tak naprawdę to musisz je ustawić ręcznie (najlepiej tryb M) wg histogramu i jeśli chcesz dobrze naświetlić to ustawiasz/sprawdzasz każde zdjęcie z osobna. Pstrykasz zdjęcie, sprawdzasz histogram, wprowadzasz korektę i robisz zdjęcia właściwe. Zmieniasz kadr/oświetlenie znowu sprawdzasz, korygujesz i focisz :). Jeśli "naświetlasz na histogram" to tak naprawdę światłomierz jest zbyteczny.
Może okazać się konieczne użycie statywu.
PS
Pomiar inny niż matrycowy prawie zawsze wymaga korekty.
Poczytaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704
Pytanie na początek wg mnie takie to czy masz czas na te fotki, czy musisz je robić "ekspresem". Następnie co będzie w kadrze, czy kontrastowe przedmioty czy też nie
Dokładnie to będzie wnętrze kościoła ołtarz ,nawa ,kaplica - mogę poświecić tu troszkę czasu .
Dodatkowo kilka ujęć ze strażakami przy grobie f4 1/40 i tutaj exspresowo będzie .
Nie mogę użyć lampy tylko światło zastane;-)
Jeśli "naświetlasz na histogram" to tak naprawdę światłomierz jest zbyteczny.
Czasy 1/25 i mniej odpadną w 40 % robionych zdjęć więc niekiedy będę musiał nie doświetlić .Czyli matrycowy najlepiej :grin:
Dokładnie to będzie wnętrze kościoła ołtarz ,nawa ,kaplica - mogę poświecić tu troszkę czasu .
Dodatkowo kilka ujęć ze strażakami przy grobie f4 1/40 i tutaj exspresowo będzie .
Nie mogę użyć lampy tylko światło zastane;-)
Witaj
Jesteś pewien ,że ustawienia f4 i 1/40sek. będą odpowiednie?
Pozdrawiam
Mirek
Tak, moim zdaniem, w tym przypadku tzn zdjęcie ołtarza lepiej wykonać z trybem matrycowym, ponieważ zmierzymy swiatło dla całej sceny itd..., punktowy natomiast zmierzy tylko w centrum kadru gdzie akurat może "wskoczyć coś jaśniejszego" i bez korekty expozycji klatka bedzie bodajże niedoświatlona w ciemniejszych miejscach.
Tak, moim zdaniem, w tym przypadku tzn zdjęcie ołtarza lepiej wykonać z trybem matrycowym, ponieważ zmierzymy swiatło dla całej sceny itd
Czyli zaliczył bym wpadkę ustawiając Centralnie ważony :wink:
Jesteś pewien ,że ustawienia f4 i 1/40sek. będą odpowiednie?
Pozdrawiam
Ustawione będzie 30 mm i 50 mm a f4 powinno dać wystarczającą GO .Jeśli dam 5.6 to czas będzie ok 1/30 ,1/25 a to jest ryzyko przy obiekcie /typu strażak i sztandar ,ksiądz i ołtarz /.Ale pewny na 100 % nie jestem :-?
Jak byś ustawił parametry dodam że mam stałe światło f4 więc o jasności f1.4 -2.8 mogę pomarzyć :wink:
Czyli zaliczył bym wpadkę ustawiając Centralnie ważony :wink:
Ustawione będzie 30 mm i 50 mm a f4 powinno dać wystarczającą GO .Jeśli dam 5.6 to czas będzie ok 1/30 ,1/25 a to jest ryzyko przy obiekcie /typu strażak i sztandar ,ksiądz i ołtarz /.Ale pewny na 100 % nie jestem :-?
Jak byś ustawił parametry dodam że mam stałe światło f4 więc o jasności f1.4 -2.8 mogę pomarzyć :wink:
Mam wrażenie, że o fotografii nie masz zielonego pojęcia. Jak możesz ustawiać parametry zdjęcie nie mierząc zastanego światła, chyba, że bywasz tam i te wyliczenia czasu są już robione na miejscu. No chyba, że masz na tyle "wypasiony" aparat, że migawkę i przysłonę ustawisz sztywno, a ekspozycję dostosujesz przez ISO.
Proponuję najpierw trochę się pouczyć, lub poprosić kogoś o kilka lekcji.
W przeciwnym wypadku myślę że najodpowiedniejsze ustawienia to; ISO auto. tryb P. :)
Fotografia reportażowa czy architektura?
Jak reportaż to po pierwsze wysokie ISO. Nie wiem jaki masz aparat, ale 800 to minimum. Jak masz nowszy sprzęt to 1600 powinno być dobre.
Ustaw na preselekcje przysłony. Przysłona całkowicie otwarta, pomiar centralnie ważony uśredniony.
Nie baw się w manual bo skoro zadajesz takie pytanie to raczej nie masz doświadczenia i się zdziwisz że pod jakąś lampą wszystko jest wypalone.
Osobiście użyłbym pomiaru punktowego z korektą na +2/3EV i trybu Av, ale to wymaga ciągłego pomiaru światła, blokada AE, focus, przekadrowanie, zdjęcie.
Jeżeli główne światło jest stałe i równomierne (czego bym nie oczekiwał w starym kościele) to ustawienie manualne sprawowały by się najlepiej.
Polecam pójść do kościoła wcześniej i popstrykać. Zobaczyć na jakie trudności napotkasz. Zastanowić się nad nimi. Pójść jeszcze raz spróbować wyeliminować problem.
"bez pracy nie ma kołaczy" ;)
Repo - M/Av, otwarta przesłona na max., czas możliwie krótki, ISO relatywnie niskie (optymalny stosunek czas-czułość = szumy vs. poruszenie), kontrolnie histogram.
Archi - M, statyw, szkło przymknięte, ISO niskie, histogram, czas taki jak wyjdzie.
Jak możesz ustawiać parametry zdjęcie nie mierząc zastanego światła...migawkę i przysłonę ustawisz sztywno, a ekspozycję dostosujesz przez ISO.
Tak planuję sztywno F4 dając pionowy kadr ołtarz będzie ostry więc i ksiądz 1/40 minimalnie aby/ ksiądz,strażak / nie miał rozmytych rąk a iso 800.
To jest typowy barokowy kościół więc dając f4 z czasem 1/15 iso 200 będę miał niedoświetlenie - 0.3 EV i na taki czas mogę sobie pozwolić ze statywu fotografując wnętrze bez ludzi :confused:
Fotografia reportażowa czy architektura?
wnętrze i 5 osób na tle ołtarza :confused:
pomiar centralnie ważony uśredniony
Tak planowałem na początku ale kilku uznało że matrycowy lepiej się sprawdzi :shock:
Polecam pójść do kościoła wcześniej i popstrykać. Zobaczyć na jakie trudności napotkasz.
Nie da rady jest zamknięty już pytałem , otwarty tylko w czasie wielkiego tygodnia 3 dni :oops:
Mam wrażenie, że o fotografii nie masz zielonego pojęcia.
Gdybym tylko mógł skorzystać z lampy to
f4 1/60 iso 800 suppressed uśredniony wykonał by z powodzeniem taką robotę :-? ale lampy zakazali :cry:
wnętrze i 5 osób na tle ołtarza :confused:
Domyślam się że używasz 24-105/f4 Nie wiem na jakim aparacie.
Jeżeli użyjesz pionowy kadr który obejmie ołtarz i bohaterzy będą stosunkowo mali na zdjęciu to nawet czas 1/15 nie powinien sprawić problemu z rozmazanym ruchem. Jeżeli ktoś akurat ruszy ręką to i tak zazwyczaj nie stwarza to problemu estetycznego na zdjęciu. Jeżeli masz powyższy obiektyw z IS to powinieneś go utrzymać dość stabilnie ale wymaga to trochę uwagi. Statyw lub monopod byłby tu nawet wskazany.
Czasy w okolicy 1/30 też nie powinny sprawiać problemu a łatwiej jest aparat utrzymać.
Wszystko w zależności od twojej wprawy.
Tak planuję sztywno F4 dając pionowy kadr ołtarz będzie ostry więc i ksiądz 1/40 minimalnie aby/ ksiądz,strażak / nie miał rozmytych rąk a iso 800.
To jest typowy barokowy kościół więc dając f4 z czasem 1/15 iso 200 będę miał niedoświetlenie - 0.3 EV i na taki czas mogę sobie pozwolić ze statywu fotografując wnętrze bez ludzi :confused:
Skoro wiesz na jakich parametrach dokładnie będziesz robił zdjęcia to do czego ci ten pomiar? Po co ci wskazania światłomierza skoro nie masz zamiaru się do niech stosować?
Domyślam się że używasz 24-105/f4 Nie wiem na jakim aparacie.
C 40d
Jeżeli użyjesz pionowy kadr który obejmie ołtarz i bohaterzy będą stosunkowo mali na zdjęciu to nawet czas 1/15 nie powinien sprawić problemu z rozmazanym ruchem. Jeżeli ktoś akurat ruszy ręką to i tak zazwyczaj nie stwarza to problemu estetycznego na zdjęciu.
Osoby w pionie to będzie 1/3 na 30 mm i 1/2 na 50 mm.Czyli takie rozmazane kończyny nie są wadą ,tego chciałem uniknąć dobierając czas 1/40.
Skoro wiesz na jakich parametrach dokładnie będziesz robił zdjęcia to do czego ci ten pomiar? Po co ci wskazania światłomierza skoro nie masz zamiaru się do niech stosować?
Chciałem ustawić pomiar ,tryb Av ,limit iso 400 a resztę pozostawić automatowi .Ustawiając wszystko manualnie i kręcąc kółkami tracisz na momentach których nie powtórzysz .Niedoświetlone fotki planowałem wyciągnąć w cieniach :roll:
C 40d
Osoby w pionie to będzie 1/3 na 30 mm i 1/2 na 50 mm.Czyli takie rozmazane kończyny nie są wadą ,tego chciałem uniknąć dobierając czas 1/40.
Chciałem ustawić pomiar ,tryb Av ,limit iso 400 a resztę pozostawić automatowi .Ustawiając wszystko manualnie i kręcąc kółkami tracisz na momentach których nie powtórzysz .Niedoświetlone fotki planowałem wyciągnąć w cieniach :roll:
Weź aparat, idź do jakiegoś kościoła, popstrykaj trochę fotek i ocenisz, które ustawienia są odpowiednie.
Z cieni mocno niedoświetlonej fotki wyciągniesz co najwyżej "kaszę, syf i paski" (link który podałem o liniowości matrycy).
O wiele lepsza będzie fotka poprawnie naświetlona na ISO 3200 niż niedoświetlona i rozjaśniana o 3EV robiona na ISO 400
Przeczytałeś tekst Janusza z linku o systemie strefowym? Jest tam wyjaśnione dlaczego pomiar punktowy i podobne wymagają korekty. Włącz matrycowy i będzie OK.
Nie bój się wysokiego ISO. Nie wiem jak działa 40D ale w moim 30D ISO800 nie sprawiało mi problemu. W 5Dmk2 3200 jest akceptowalne. Podejrzewam że jak ustawisz 1600 to powinno być ok. Przetestuj wieczorem jak się sprawuje.
Pamiętaj o tym jak prezentujesz swoje zdjęcia i nie oglądaj ich na 300% powiększeniu. Nawet 100% nie użyjesz.
Twój sensor produkuje obraz 3888px x 2592px co przy rozdzielczości 300ppi daje ci odbitkę o rozmiarach 29.2cm x 21.95cm. Więc jak nie drukujesz zdjęcia na papierze rozmiaru A4 to będziesz widział dodatkowo mniej szumu.
Nie wspomnę już o programach odszumiających.
To zdjęcie jest zrobione na ISO3200 1/40 85mm z ręki:
http://farm7.staticflickr.com/6193/6095256491_dc4dc6f501_o.jpg
O wiele lepsza będzie fotka poprawnie naświetlona na ISO 3200 niż niedoświetlona i rozjaśniana o 3EV robiona na ISO 400
Nie bój się wysokiego ISO.
Ustawię sztywne iso 800 na 400 można zapomnieć o foceniu w kościele:(
Weź aparat, idź do jakiegoś kościoła, popstrykaj trochę fotek i ocenisz, które ustawienia są odpowiednie.
Byłem pytałem ale zazwyczaj zamknięte a jak powiem że sfotografować to jakbym był trędowaty albo złodziej. Ciekawe jak radzą sobie zawodowi kotleciarze używają trybu M czy tylko na Av,Tv i ustawienia osobiste mają .
Byłem pytałem ale zazwyczaj zamknięte a jak powiem że sfotografować to jakbym był trędowaty albo złodziej. Ciekawe jak radzą sobie zawodowi kotleciarze używają trybu M czy tylko na Av,Tv i ustawienia osobiste mają .
Czy to jedyny kościół? Idź do innego. Popstrykaj trochę, sprawdź efekty. Idź w dzień, gdy jest jasno i po wieczornej mszy, gdy główne światła zostaną pogaszone.
Popstrykaj trochę, sprawdź efekty. Idź w dzień, gdy jest jasno i po wieczornej mszy, gdy główne światła zostaną pogaszone.
A co myślicie o takim rozwiązaniu :confused:
http://allegro.pl/carl-zeiss-jena-28-2-8-mc-m-42-i2184319517.html
i dokupić adapter z blokadą bolca np
http://allegro.pl/adapter-bagnetowy-canon-eos-m42-3miasto-i2156743775.html
http://allegro.pl/adapter-canon-eos-m-42-m42-lodz-sklep-foto-abc-i2180797777.html
Planuję w poniedziałkowe popołudnie porobić kilka w innym ciemnym drewnianym kościele :wink:
jak kościół bardzo ciemny to czasem i 2,8 z ręki mało :/