Zobacz pełną wersję : canon 550d error50
witam. Kupiłam właśnie canona 550d i przy robieniu zdjęcia wyskakuje mi tabelka busy ze znaczkiem lampy apotem nie da się juz nic zrobić i jest napis: error50 wyłacz albo wyciągnij baterię i włącz ponownie. Czy da się z tym coś zrobić czy kupiłam wadliwy sprzęt.:sad:
Aleximov
08-03-2012, 00:57
Witaj,
Sprawdź, czy obiektyw jest dobrze podłączony (zdejm i załóż ponownie) oraz czy bateria jest naładowana i dobrze kontaktuje (wyjmij baterię i włóż ponownie). Zrób zdjęcie bez użycia wbudowanej lampy błyskowej. Co pokazuje wskaźnik naładowania baterii?
Pozdrawiam, Alex
Obiektyw jest dobrze zamocowany ale co do baterii nie jestem pewna ponieważ po włożeniu do ładowarki upływa 5-10 min i pokazuje że jest naładowana, to chyba zbyt szybko prawda? Zauważyłam też że bez użycia lampy wbudowanej nie ma problemu err50. Na innych programach migawka się zamyka i juz nic nie działa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Włączę baterię na cała noc i zobaczę jutro czy problem minie. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Renata
Aleximov
08-03-2012, 20:05
Witam,
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to:
- kupiłaś raczej używany aparat (nie fabrycznie nowy)
- bez wysunięcia lampy da się robić zdjęcia, ale z wysuniętą lampą pojawia się Err50
- nie popatrzyłaś na wskaźnik naładowania akumulatora (pokazywany na ekranie aparatu)
- włożyłaś akumulator do ładowarki i ładował się tylko 10 min.
Jeśli tak, to na 90% coś nie tak a akumulatorem - nie ma mocy, aby błysnąć i potem zapisać zdjęcie. Wygląda na to, że masz stary i wyeksploatowany akumulator lub jakiś kiepski zamiennik - napięcie może i ma, ale nie ma "mocy" i przy większym obciążeniu prądowym (błysk lampy) "siada" napięcie i elektronika aparatu "głupieje"...
Jeśli możesz, to podejdź do sklepu i poproś sprzedawcę, aby na chwilę "użyczył" Ci naładowanego akumulatora z 550D (wyjął z aparatu wystawowego) - jeśli problem zniknie, to czeka Cię zakup nowego akumulatora :) A jeśli nie, to sprawa jest poważniejsza (i pewnie skończy się serwisem... :( ).
Pozdrawiam, Alex
MacGyver
14-03-2012, 11:53
Err 50 (Błąd 50) Wykryto nieprawidłowości dotyczące sterowania elektronicznego.
Zasilanie to, teoretycznie, inny kod błędu
Err 40 (Błąd 40) Wykryto nieprawidłowości dotyczące źródła zasilania.