Zobacz pełną wersję : poprawianie zdjeć
CzarekDRD
07-03-2012, 21:21
Witam słyszałem ze w nikonie można poprawić np takie foto które nie jest za piękne pod względem ostrości, czy istnieje możliwość zrobienia tego w canonie bo nie mogę nic takiego znaleźć. Gdybyście mogli poprawić np takie foto http://www3.zippyshare.com/v/91553786/file.html i napisać jak zostało to wykonane. Pozdrawiam
bartosztroch89
07-03-2012, 21:38
Każde zdjęcie można starać się poprawić pod względem ostrości, czy to z Canona czy z Nikona w Photoshopie. Jeśli masz Rawy możesz spróbować Ps Lightroom i wtedy konwertować to do PS i się dalej bawić... ale widzę, że przykładowa fotka jest bardzo nietrafiona z ostrością i chyba nic się nie poradzi... Podbno Photoshop CS6 ma mieć narzędzie które usunie nawet poruszenie ze zdjęć: http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/foto/edycja-zdjec/2011/10/nowy-photoshop-usunie-poruszenie-ze-zdjec.aspx
Z takim zdjęciem to pewnie nawet CS7 (jak będzie) nie pomoże.
Poprawić ostrość, a "stworzyć" wszystkie szczegóły na zdjęciu, to dwie różne rzeczy.
Wyostrzanie możesz sobie ustawić, czy to w Canonie czy w Nikonie, ale odtworzenie rzeczy których aparat nie zarejestrował - tak się nie da.
evangelion69
08-03-2012, 21:41
to jakaś prowokacja?
CzarekDRD
08-03-2012, 22:08
OK dzięki za odpowiedzi pytałem z ciekawości bo kumpel ma nikona i tak się zachwala co to on nie potrafi wielkie dzięki za odp.
OK dzięki za odpowiedzi pytałem z ciekawości bo kumpel ma nikona i tak się zachwala co to on nie potrafi wielkie dzięki za odp.
To dosyć popularne ostatnio. Mam kilku znajomych z innych stajni i nie słyszałem jeszcze by się tak wychwalali. Za to kolega, który dopiero wszedł w canona żalił się, że w pracy się go czepiają... Oczywiście te mity jakie, to nikon świetne robi zdjęcia... prawda jest taka, że to ty robisz zdjęcia nie nikon, bo firma stacjonuje gdzie indziej ;)
jellyeater
09-03-2012, 08:46
1/640 i 47mm czyli 75,2 eq? Radzę popracować nad techniką robienia zdjęć. Bo poruszyć zdjęcie przy takim czasie to już prawdziwa sztuka!
Są programy do dekonwolucji. Ale w tym wypadku to zdjęcie jest z bardzo poruszone. :(
1/640 i 47mm czyli 75,2 eq? Radzę popracować nad techniką robienia zdjęć. Bo poruszyć zdjęcie przy takim czasie to już prawdziwa sztuka!
Są programy do dekonwolucji. Ale w tym wypadku to zdjęcie jest z bardzo poruszone. :(
To nie jest poruszenie. Albo aparat ustawiony na minimalną odległość ostrzenia (w prawym dolnym rogu widać coś na kształt ostrości), albo strzelony obiektyw.
jellyeater
09-03-2012, 09:00
Fakt nie zauważyłem rogu. No to trzeba jak jest czas ze dwa razy przycisnąć spust migawki do połowy by mieć pewność że złapało gdzie trzeba. :)
Dziwny bokeh. Niektóre te gałęzie po środku wyglądają jak poruszone. Podwójne się porobiły. I jedne jaśniejsze drugie ciemniejsze. To mnie wprowadziło w błąd.
Fakt nie zauważyłem rogu. No to trzeba jak jest czas ze dwa razy przycisnąć spust migawki do połowy by mieć pewność że złapało gdzie trzeba. :)
Ew. wyłączyć serwo i automatyczny wybór czujników AF. IMHO klasyczny przykład user error. Wciśnięty spust zanim aparat złapał ostrość.
Waldeczek
09-03-2012, 09:46
Ew. wyłączyć serwo i automatyczny wybór czujników AF. IMHO klasyczny przykład user error. Wciśnięty spust zanim aparat złapał ostrość.
witam, z tego co widziałem zgadzam sie z Merde, "sterownik" aparatu nie wytrzymał i za szybko wcisnął spust :)
Wróżyć to sobie możemy z fusów... Nie zależnie jaki PS, to i tak tego nie naprawi. Nawet CS6.
Jeśli chodzi o gdybanie, to autor celował w obiekt na wodzie, a potem bezmyślnie przestawił w obiekt(y) po lewej. Strzelił, spojrzał na ekran "o jest ok". Przyszedł do domku i "o nie jest ok".
Poza tym nie wiedziałem, że najkon aż takie rzeczy niweluje...
Wróżyć to sobie możemy z fusów...
To wróżenie z fusów poparte jest analizą EXIF, kolego...
Czarek każdego rawa należy odszumić i wyostrzyć - jest mnóstwo tutków na sieci do PSa
wyostrzone i odszumione są .jpg wyplute bezpośrednio z puszki, ale tutaj tracisz wiele możliwości dalszej obróbki nie wpływającej na jakość foto
Poszukaj sobie na Youtubie jest cała masa filmów (wpisz np. "raw crystal clear"). Będziesz poprowadzony wręcz "za rączkę" przez procesy czyszczenia. Chociaż przykładowa fota może się już nie nadawać.