PDA

Zobacz pełną wersję : poprawianie zdjeć

CzarekDRD
07-03-2012, 21:21
Witam słyszałem ze w nikonie można poprawić np takie foto które nie jest za piękne pod względem ostrości, czy istnieje możliwość zrobienia tego w canonie bo nie mogę nic takiego znaleźć. Gdybyście mogli poprawić np takie foto http://www3.zippyshare.com/v/91553786/file.html i napisać jak zostało to wykonane. Pozdrawiam

bartosztroch89
07-03-2012, 21:38
Każde zdjęcie można starać się poprawić pod względem ostrości, czy to z Canona czy z Nikona w Photoshopie. Jeśli masz Rawy możesz spróbować Ps Lightroom i wtedy konwertować to do PS i się dalej bawić... ale widzę, że przykładowa fotka jest bardzo nietrafiona z ostrością i chyba nic się nie poradzi... Podbno Photoshop CS6 ma mieć narzędzie które usunie nawet poruszenie ze zdjęć: http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/foto/edycja-zdjec/2011/10/nowy-photoshop-usunie-poruszenie-ze-zdjec.aspx

tlustyx
07-03-2012, 23:04
Z takim zdjęciem to pewnie nawet CS7 (jak będzie) nie pomoże.
Poprawić ostrość, a "stworzyć" wszystkie szczegóły na zdjęciu, to dwie różne rzeczy.
Wyostrzanie możesz sobie ustawić, czy to w Canonie czy w Nikonie, ale odtworzenie rzeczy których aparat nie zarejestrował - tak się nie da.

evangelion69
08-03-2012, 21:41
to jakaś prowokacja?

CzarekDRD
08-03-2012, 22:08
OK dzięki za odpowiedzi pytałem z ciekawości bo kumpel ma nikona i tak się zachwala co to on nie potrafi wielkie dzięki za odp.

Darx
09-03-2012, 01:01
OK dzięki za odpowiedzi pytałem z ciekawości bo kumpel ma nikona i tak się zachwala co to on nie potrafi wielkie dzięki za odp.

To dosyć popularne ostatnio. Mam kilku znajomych z innych stajni i nie słyszałem jeszcze by się tak wychwalali. Za to kolega, który dopiero wszedł w canona żalił się, że w pracy się go czepiają... Oczywiście te mity jakie, to nikon świetne robi zdjęcia... prawda jest taka, że to ty robisz zdjęcia nie nikon, bo firma stacjonuje gdzie indziej ;)

jellyeater
09-03-2012, 08:46
1/640 i 47mm czyli 75,2 eq? Radzę popracować nad techniką robienia zdjęć. Bo poruszyć zdjęcie przy takim czasie to już prawdziwa sztuka!

Są programy do dekonwolucji. Ale w tym wypadku to zdjęcie jest z bardzo poruszone. :(

Merde
09-03-2012, 08:51
1/640 i 47mm czyli 75,2 eq? Radzę popracować nad techniką robienia zdjęć. Bo poruszyć zdjęcie przy takim czasie to już prawdziwa sztuka!

Są programy do dekonwolucji. Ale w tym wypadku to zdjęcie jest z bardzo poruszone. :(

To nie jest poruszenie. Albo aparat ustawiony na minimalną odległość ostrzenia (w prawym dolnym rogu widać coś na kształt ostrości), albo strzelony obiektyw.

jellyeater
09-03-2012, 09:00
Fakt nie zauważyłem rogu. No to trzeba jak jest czas ze dwa razy przycisnąć spust migawki do połowy by mieć pewność że złapało gdzie trzeba. :)

Dziwny bokeh. Niektóre te gałęzie po środku wyglądają jak poruszone. Podwójne się porobiły. I jedne jaśniejsze drugie ciemniejsze. To mnie wprowadziło w błąd.

Merde
09-03-2012, 09:21
Fakt nie zauważyłem rogu. No to trzeba jak jest czas ze dwa razy przycisnąć spust migawki do połowy by mieć pewność że złapało gdzie trzeba. :)

Ew. wyłączyć serwo i automatyczny wybór czujników AF. IMHO klasyczny przykład user error. Wciśnięty spust zanim aparat złapał ostrość.

Waldeczek
09-03-2012, 09:46
Ew. wyłączyć serwo i automatyczny wybór czujników AF. IMHO klasyczny przykład user error. Wciśnięty spust zanim aparat złapał ostrość.

witam, z tego co widziałem zgadzam sie z Merde, "sterownik" aparatu nie wytrzymał i za szybko wcisnął spust :)

Darx
09-03-2012, 11:58
Wróżyć to sobie możemy z fusów... Nie zależnie jaki PS, to i tak tego nie naprawi. Nawet CS6.

Jeśli chodzi o gdybanie, to autor celował w obiekt na wodzie, a potem bezmyślnie przestawił w obiekt(y) po lewej. Strzelił, spojrzał na ekran "o jest ok". Przyszedł do domku i "o nie jest ok".

Poza tym nie wiedziałem, że najkon aż takie rzeczy niweluje...

Merde
09-03-2012, 12:13
Wróżyć to sobie możemy z fusów...

To wróżenie z fusów poparte jest analizą EXIF, kolego...

meg83
09-03-2012, 13:19
Czarek każdego rawa należy odszumić i wyostrzyć - jest mnóstwo tutków na sieci do PSa

wyostrzone i odszumione są .jpg wyplute bezpośrednio z puszki, ale tutaj tracisz wiele możliwości dalszej obróbki nie wpływającej na jakość foto

yoda
12-03-2012, 12:26
Poszukaj sobie na Youtubie jest cała masa filmów (wpisz np. "raw crystal clear"). Będziesz poprowadzony wręcz "za rączkę" przez procesy czyszczenia. Chociaż przykładowa fota może się już nie nadawać.