Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 60D - Nowy, gdzie najtaniej?!?!

Mike7
07-03-2012, 01:06
Można powiedzieć, że... Postanowione, kupuję body Canon 60D, teraz pytanie... Gdzie w Polsce można kupić najtaniej 60D (wysyłka) lub najlepiej okolice Opola, Częstochowy, Wrocławia, Katowic (odbiór osobisty).
Znam ceny m.in. z ceneo, znam ceny z marketów w Opolu, niestety przez ostatnie 2 miesiące zauważyłem że cena 60D idzie do góry. Cenę 3450zł (aktualnie), niestety, uważam za zbyt wygórowaną, a miesiąc temu 60D było w MM Opole za 3400zł w zestawie KIT (jednak brak funduszy).
Czy czekać aż Nikon wróci z D7000 po przeprowadzce z Japonii na półki sklepowe, czy może cena 60D jednak ciągle będzie szła do góry?

Proszę o pomoc, gdzie widzieliście najtaniej na półce sklepowej Canona 60D i jak się ceny rozkładają.

PS. Może 3450zł to nie jest za dużo?!?!

KUBAwo
07-03-2012, 08:15
Można powiedzieć, że... Postanowione, kupuję body Canon 60D, teraz pytanie... Gdzie w Polsce można kupić najtaniej 60D (wysyłka) lub najlepiej okolice Opola, Częstochowy, Wrocławia, Katowic (odbiór osobisty).
Znam ceny m.in. z ceneo, znam ceny z marketów w Opolu, niestety przez ostatnie 2 miesiące zauważyłem że cena 60D idzie do góry. Cenę 3450zł (aktualnie), niestety, uważam za zbyt wygórowaną, a miesiąc temu 60D było w MM Opole za 3400zł w zestawie KIT (jednak brak funduszy).
Czy czekać aż Nikon wróci z D7000 po przeprowadzce z Japonii na półki sklepowe, czy może cena 60D jednak ciągle będzie szła do góry?

Proszę o pomoc, gdzie widzieliście najtaniej na półce sklepowej Canona 60D i jak się ceny rozkładają.

PS. Może 3450zł to nie jest za dużo?!?!

Biorąc pod uwagę aktualne tendencje cenowe to normalna cena, wszystko podrożało. Ale faktem jest, że trochę to dziwnie jak 1,5 roku temu nowy w sumie niewiele po premierze aparat kosztował mniej niż teraz.

Bangi
07-03-2012, 09:58
Ceny w tym przyapdku to chyba problem kursów walut. Trudno przewidywac co będzie.
Swego czasu zastanaiwałem się nad C 70-200 w EURO RTV AGD, na jesieni kosztował ok. 2200 zł teraz 2723 zł :(, a najtańsza oferta na ceno to ok. 2400 :(

greg7878
11-03-2012, 00:08
/.../ że trochę to dziwnie jak 1,5 roku temu nowy w sumie niewiele po premierze aparat kosztował mniej niż teraz.

Jeszcze rok temu w powszechnej opinii 60-ka to był niewypał Canona którym absolutnie nie dawało się zdjęć robić :lol: a kupujących go traktowano jako niespełna rozumu dziwaków ( na naszym forum również ) !

Ceny przestały spadać ( a nawet nieco wzrosły ) gdy okazało się, że Japończycy jednak znają się na swojej robocie ...

A wracając do tematu - 3450zł za nowego z oficjalnej dystrybucji przy kupowaniu w stacjonarnym sklepie - ja bym obecnie kupił.

saiqard
11-03-2012, 10:23
Ja ze swoim czekałem na promocje w media markt albo innym sieciowcu, gdzie mogę dokupić gwarancję. W czasie promocji kosztował mnie tyle co najtańszy na allegro/ceneo, tyle że za 400zł dokupiłem do niego ubezpieczenie:) I teraz przez 3 lata nie martwię się, ze mi ktoś go ukradnie, że mi spadnie albo zaleję się wodą:) a po 3 latach pewnie wymienię na nowy;p

janmar
11-03-2012, 10:31
W czasie promocji kosztował mnie tyle co najtańszy na allegro/ceneo, tyle że za 400zł dokupiłem do niego ubezpieczenie I teraz przez 3 lata nie martwię się, ze mi ktoś go ukradnie, że mi spadnie albo zaleję się wodą a po 3 latach pewnie wymienię na nowy;p

Tak aż różowo to chyba nie jest? Zapewne są jakieś progowe warunki od których zależy wypłata ubezpieczenia.IMHO.

sprocket73
11-03-2012, 10:33
Bardzo wiele osób chce teraz kupić 60D.
Jedni kupują, inni czekają aż troszkę spadnie.
Wygląda na to, że to teraz bardzo popularny aparat. Chcą się na niego przesiąść ci, którzy chwycili bakcyla fotografii na fali popularności lustrzanek xxxD.
Ja też chcę! Proszę o potanienie do 2999 zł ;)

mc_iek
11-03-2012, 10:59
Bo to Panie teraz kultowy aparat...

saiqard
11-03-2012, 12:00
Tak aż różowo to chyba nie jest? Zapewne są jakieś progowe warunki od których zależy wypłata ubezpieczenia.IMHO.

Kradzież musi być z użyciem siły. czyli nie mogę komuś dać aparatu, tylko musi on mi go wyrwać z rąk i muszę fakt zgłosić na policję.

Kolekcjoner
11-03-2012, 14:52
Bo to Panie teraz kultowy aparat...

Eeee..... no bez przesady - kultowy to będzie jak wyjdzie 70D - za wcześnie póki co :cool:.

m-a-r
11-03-2012, 17:20
a może ludzie kupują60d bo 50d jest już nie do dostania a jak się trafi w alledrogo to cena za zajechanego starca większa niż nowy 60d? A może kupują dlatego że d7000 jest znacznie droższy i trudny do kupienia oraz ma sporo problemów technicznych.

Czasem kupuje się coś bo po prostu brak jest alternatywy.

kawo
11-03-2012, 19:25
Kradzież musi być z użyciem siły. czyli nie mogę komuś dać aparatu, tylko musi on mi go wyrwać z rąk i muszę fakt zgłosić na policję.

to nie jest kradzież tylko rozbój.

Mike7
11-03-2012, 22:17
Co do dokupywania gwarancji "nieszczęśliwy wypadek" i "wyprania" aparatu w zmywarce, pralce, wannie, kradzieży - to jest (dla mnie) ściema :) No chyba że kradzież była zgłoszona na policji i z tego co się orientuję znajdzie się sprawca (ale to tylko czytałem, bo tak można potwierdzić w 100% że skradziony podobno). Niestety... Jak ktoś mi napisze że mu wymienili na nowy to poproszę o spotkanie i pokazanie wszelkich dokumentów świadczących o tym fakcie, inaczej nie uwierzę... Znam zdanie kupujących co kupili, jeden kolega do tej pory nie otrzymał pieniędzy za to że laptop mu upadł z wysokości pół metra i nie działa... Drugi wysłał już pismo do głównego kierownika czy prezesa sklepu że nie chcą mu przyjąć sprzętu (fuji czy samsung megazoom) w sklepie i za wytłumaczenie jest podane "gołym okiem widać że sprzęt jest uszkodzony mechanicznie" i nic nie daje gwarancja "dodatkowa" od niby mechanicznego uszkodzenia.

Ale nie o tym jest wątek...
Wracając więc...

Użytkując 50D wydawało mi się że 60D jest gorsze, jednak nie, zmieniłem zdanie... Nie jest gorsze, co... jest inne :) Na 7D mnie nie stać z tą szklarnią co sobie zaplanowałem, a w przyszłości pełna klatka, 60D zostanie w rodzinie na wycieczki :)

Widzę że ceny te same wszędzie, podzwoniłem po znajomych, tutaj jeszcze mnie informujecie że za 3450 brać, więc pora na zakupy :)

pan.kolega
12-03-2012, 09:34
a może ludzie kupują60d bo 50d jest już nie do dostania a jak się trafi w alledrogo to cena za zajechanego starca większa niż nowy 60d? A może kupują dlatego że d7000 jest znacznie droższy i trudny do kupienia oraz ma sporo problemów technicznych.

Czasem kupuje się coś bo po prostu brak jest alternatywy.

Dla tych co tęsknią za 50D: canonusa oferuje refurbisze za sedemset trzy dolary i trzydzieści sześć centów.

http://shop.usa.canon.com/webapp/wcs/stores/servlet/subCategory_10051_10051_-1_29252#

To znaczy oferował, jeszcze w tym miesiącu (newet nowe za ponad $1300). Chyba jednak się już skończyły.

Arni
12-03-2012, 10:08
...może kupują dlatego że d7000 jest znacznie droższy i trudny do kupienia oraz ma sporo problemów technicznych

U mnie właśnie te agrumenty zdecydowały i po kilkunastu dniach użytkowania cieszę się z wyboru.
3450 PLN w FJ, możliwość długiej "zabawy", kilku testów z różnymi szkłami, o których myślę i rozmowy - bezcenne ;-)

djcargo
29-12-2012, 00:22
Zna ktoś miejsce gdzie kupi się nowe 60d (z fakturą VAT) taniej niż 3100 zł? :)

Bangi
29-12-2012, 13:32
Allegro? Ceneo?
Lustrzanka Canon EOS 60D Body (6596B009) już od 3099 zł - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/16695204)

djcargo
29-12-2012, 15:24
Tyle to i ja wiem :) I taniej niż 3100 zł nie ma za bardzo.
Ale wiele sklepów nie wystawia się na Allegro czy na Ceneo, więc może ma ktoś taniej.

_Dre_
03-01-2013, 21:54
W Saturnie trwa promocja za każde wydane 500zł oddają 50 zł trwa do 5 stycznia

Cena nowego 60D wynosi 3079zł

Całkiem atrakcyjnie :) Znajdziecie gdzieś taniej?

Bart
03-01-2013, 22:36
Rozumiem, że do tego cashback Canona swoją drogą? Czy nie? Bo jeśli tak, to faktycznie całkiem dobra propozycja.

Sunders
03-01-2013, 22:42
Cashback dostajesz od Canona, nie ma nic wspólnego z promocją w Saturnie.

Bolek02
03-01-2013, 23:14

Raczej nie, bo to wychodzi dokładnie 2779zł :)
Rewelacja pod warukiem, że gdzieś mają to w sprzedaży.

djcargo
03-01-2013, 23:42
Też się napaliłem, bo tak pomyślałem jak Ty Bolek. Ale 3079 zł to cena już po obniżce ceny :) Przystępnie, ale nie tak żeby szczęka opadła.
Ja już swojego 60d zamówiłem, szkoda, że o tej promocji nie wiedziałem, ale w sumie niewiele więcej dałem.

Bart
04-01-2013, 00:03
Łeeeeeee, więc to takie buty, szkoda. Bo dokładnie tak jak napisałeś - nadal atrakcyjnie cenowo, ale już nie tak żeby szczęka opadła. :)

_Dre_
04-01-2013, 12:39
Ale 3079 zł to cena już po obniżce ceny :) Przystępnie, ale nie tak żeby szczęka opadła.

No nie opada :) ale taniej nie znalazłem..
Jak ktoś teraz szuka 60D to dobra propozycja. A co do konkursu canon to zawsze jest szansa na parę złotych.. ale nie mamy 100% że się uda..

jasiorzaca
04-01-2013, 19:32
A ja próbowałem sprzedać nówkę (dostałem od chrzestnego) za 2800 przez miesiąc na allegro i nikt się nie skusił. Wszyscy chcieli za 2500-2600. Stwierdziłem, że "nienormalnym" nie będę sprzedawał. Wykorzystam go sobie do filmowania :)

Grzesiek_PL
04-01-2013, 19:50
Dla kogoś kto ma działalność gospodarczą, pucha za 2800zł bez faktury to słaba oferta ;)
Odliczając podatki to nowa pucha ze sklepu mogła by wyjść lekko poniżej 2000zł :D

Bolek02
04-01-2013, 20:39
A ja próbowałem sprzedać nówkę (dostałem od chrzestnego) za 2800 przez miesiąc na allegro i nikt się nie skusił. Wszyscy chcieli za 2500-2600. Stwierdziłem, że "nienormalnym" nie będę sprzedawał. Wykorzystam go sobie do filmowania :)

Czego sie spodziewałeś skoro nie wystawiasz rachunków, to cena musi byc atrakcyjna a nie sklepowa.
Jak kupisz nowe auto i po miesiącu zapragniesz sprzedać, to jesteś 20% ceny w plecy - takie prawa rynku :(
"Nienormalnym" jest kto myśli inaczej :)

jasiorzaca
05-01-2013, 22:49
Czego sie spodziewałeś skoro nie wystawiasz rachunków, to cena musi byc atrakcyjna a nie sklepowa.
Jak kupisz nowe auto i po miesiącu zapragniesz sprzedać, to jesteś 20% ceny w plecy - takie prawa rynku :(

Tak wszyscy mają firmy i są na Vacie :) i kupują aparaty na śniadanie jak bułeczki :) ps był paragon dowód zakupu, który można przecież zamienić później jeszcze na fakturę. Ale nieważne już!

--- Kolejny post ---

Tak wszyscy mają firmy i są na Vacie :) i kupują aparaty na śniadanie jak bułeczki :) ps był paragon dowód zakupu, który można przecież zamienić później jeszcze na fakturę. Ale nieważne już!

centur
06-01-2013, 01:08
skoro aparat ma juz grubo ponad miesiąc i teoretyczny nabywca miałby zostać jego 3 właścicielem (po chrzestnym i tobie) to się nie dziw że każdy woli dopłacić 200-300zł i kupić sprzęt nowy, niemacany, oryginalnie zapakowany, z fakturą i prawem zwrotu w ciągu 10 dni...a co do samego rachunku to nie był bym taki pewnien że po tak długim czasie możesz go zamienić na fakturę vat..........

m-a-r
06-01-2013, 11:56
FV można dostać do 7 dni po wystawieniu paragonu.
kupując nowy sprzęt w sklepie na FV na firmę odejmuje się od ceny 23% VAT a z tego co zostanie odejmuje się 18 lub 19% podatku.
Jeśli nówka w sklepie kosztuje 3000 zł to dla kogoś z firmą cena będzie 2049zł

Z tego względu osoby z firmą(a wśród fotografów naprawdę wielu ma firmy) cena 2800 za używany sprzęt to śmieszna cena