Zobacz pełną wersję : czarny pas na zdjeciu, synchronizacja z lampami, kabel PC
Czesc
Rzadko cos pisze ale dzis mam zagwostke
rozstawilem dzis takie mini studio w domu przenosne z lampami systemowymi (3 szt)
1 lampa wyzwalana po kablu PC 2 lampy wyzwalana z fotoceli
problem polega na tym ze na niektorych klatkach pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia. wiekszy przy czasie 1/160 s mniejszy(wezszy) przy 1/125s znika przy 1/100s
Aparat 5D - lustro bylo klejone
lampy YN-460
co to moze byc
do tej pory na Quantum T300 nie zauwazylem takiego problemu
migawka? Bez lampy nie ma tego problemu
sproboje naladowac enelopy moze tu lezy wina?
jakies pomysly
sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. 5d ma w papirach ze z większymi lampami czasem może synchronizować dopiero przy 1/30
nigdy na to nie zwrocilem uwagi
czy to ma sie do czasu synchronizacji po kablu?
poza tym czy YN-460 to wieksza lampa?
sylwek2k
06-03-2012, 14:00
a) zmien lampe podlaczona do kabla i przeprowadz jeszcze raz testy
b) usun kabel, zaloz lampe bezposrednio na sanki aparatu i przeprowadz jeszcze raz testy
BTW: czemu cos czuje w kosciach, ze ten kabelek ma ~10m ? ;)
laduje enelopy ale sprawdze na innej lampie no i zaloze lampe na sanki
kabel ~5m
synchro time dla 50d to 1/200, po kablu nie powinno byc duzego opoznienia. Pytanie co oswietlala lampa na kablu. Ja stawiam na "lag" fotoceli. Co do baterii to u mnie YN dziala podobnie jak Canon, jak sie nie naladuje to ma wszystko w d... i nie blyska :(
synchro time dla 50d to 1/200,
dla 5D tez "Maximum flash sync speed is 1/200th"
Pytanie co oswietlala lampa na kablu. Ja stawiam na "lag" fotoceli.
czy to mialoby znaczenie? powiem ze nie probowalem z 1 lampa po kablu czy tez bedzie czarny pas
zadania na jutro
1 podlaczyc na swiezych akumulatorach
2 zmienic lampe podlaczona przez kabel
3 probowac z lampa na sankach
4 sprobowac z 1 lampa po kablu
Te YN-460 bywają różne, a jeszcze różniejsze bywają radiówki tej firmy. U mnie z 5D jedna synchronizuje się od 1/125, druga co jakiś czas nawet na 1/250 dawała dobre zdjęcia, a na 1/200 zawsze. Jak z inną lampą będzie OK to musisz się niestety nauczyć z tym żyć ;-)
hmmm
jest w tym jakas logika powinno sie wyjasnic gdy bede zamienial lampe master
Wyjasnione
Okazalo sie ze jedna z lamp YN-460 ma problem z synchronizacja na czasach krotszych niz 1/125
pozostale 2 pracuja normalnie nawet przy 1/200 a przy 1/250 wychodzi malutki paseczek
Ma ktos pomysly co moze tu byc winne?
przetwornica?
kondensator?
w 1 kolejnosci sprawdze na obecnosc zimnych lutow
sylwek2k
08-03-2012, 16:11
Dzieje sie tak samo przy wyzwalaniu kablem jak i fotocela?
nie lampa jako slave dziala prawidlowo co jest logiczne poniewaz blyska po blysku lampy ktora synchronizuje sie z np. 1/200
problem pojawia sie przy podlaczeniu przez kostke i kabel synchro
nie dzieje sie to tez caly czas ot 4/10 strzalow z paskiem
sylwek2k
08-03-2012, 20:26
nie lampa jako slave dziala prawidlowo co jest logiczne poniewaz blyska po blysku lampy ktora synchronizuje sie z np. 1/200
No nie takie logiczne. Bo jezeli wyzwala prawidlowo w przypadku pracy w trybie fotoceli, to znaczy ze sam uklad wyzwalania blysku dziala prawidlowo :)
problem pojawia sie przy podlaczeniu przez kostke i kabel synchro
nie dzieje sie to tez caly czas ot 4/10 strzalow z paskiem
Zimny lut? Szkodliwe pojemnosci/indukcyjnosci/rezystancje?
Zimny lut? Szkodliwe pojemnosci/indukcyjnosci/rezystancje?
Tez myslalem o zimnym lucie, badz problemie elektronicznym (przetwornica, kondensator)
lampy lezaly z rok w szafie wiec kondensator mogl sie uplynnic, na czasie sprawdze co
w necie znalazlem ze to kondzio 47nF 400V wiec problemow nie bedzie ze znalezieniem