PDA

Zobacz pełną wersję : O co chodzi z tą rozdzielczością?

Quise
05-03-2012, 18:31
Witam,
Mam mały problem związany z rozdzielczością. Otóż gdy tworzę nowy plik w Photoshopie i mam zdefiniowaną wysokość i szerokość w milimetrach, następnie ustawiam rozdzielczość pliku, która jest automatycznie obliczana i wyświetlana.
Tak jak na poniższym zrzucie ekranu.
http://i42.tinypic.com/2501o36.png
Natomiast gdy teraz zmienię jednostkę na piksele i zmniejszę jednocześnie rozdzielczość to plik w dalszym stopniu ma ten sam rozmiar, nawet zmiana jednostki rozdzielczości nic nie daje.
http://i42.tinypic.com/24e8hlg.png

Czy ktoś potrafiłby to wyjaśnić w jakiś sposób?

Aleximov
05-03-2012, 19:07
Witaj,

A czy czasem 64.0[cm] x 72[px/cm] = 4608[px] ? :) :) To przecież to samo, tylko raz wyrażone w mm (przy 72[px/cm]) z raz w px (pikselach)...

Pozdrawiam, Alex

PS: Zmieni się dopiero, gry przepróbkujesz (zmienisz liczbę pikseli)... Gdy wielkość pliku podajesz w pikselach, to rozmiar jest ustalony (w pikselach). Gdy wielkość pliku podajesz w milimetrach, to program przelicza na piksele (przy założonej rozdzielczości (gęstości liniowej)).

Quise
05-03-2012, 19:09
Witaj,

A czy czasem 64.0[cm] x 72[px/cm] = 4608[px] ? :) :) To przecież to samo, tylko raz wyrażone w mm (przy 72/px/cm) z raz w px...

Pozdrawiam, Alex

PS: Zmieni się dopiero, gry przepróbkujesz lu obetniesz obrazek (zmienisz liczbę pikseli)...

Rozmiar to wiem że ten sam, ale tutaj chodzi mi o rozdzielczość(resolution), która po zmianie nie zmienia rozmiaru pliku

Aleximov
05-03-2012, 19:15
Rozmiaru pliku nie zmienia (bo on jest wyrażony w pikselach), ale zmieni jego rozmiar w milimetrach (rozmiar w px jest nadrzędny w stosunku do mm).

Pozdrawiam, Alex

EDIT: Rozmiar jest w pikselach - "resolution" służy do przeliczenia na rozmiar w mm (np. do wydruku czy wielkości na ekranie).

PawelB
05-03-2012, 20:23
Krótko mówiąc, dopóki masz obrazek w formie pliku w komputerze parametr resolution nie ma żadnego sensu. Zmieni się to w momencie jak będziesz chciał drukować.

Kolekcjoner
05-03-2012, 21:12
Przenoszę do "dla początkujących".

Merde
06-03-2012, 09:00
Przenoszę do "dla początkujących".

A nie da się przenieść do "było wiele razy"? :mrgreen:

lMl
06-03-2012, 12:02
Quise, to są proste równania:
10 cali * 300 dpi = 3000 pikseli

Jeżeli zmienisz wielkość dpi bez zmiany rozmiaru w calach - zmieni się rozmiar w pikselach.
Jeżeli zmienisz wielkość dpi bez zmiany rozmiaru w pikselach - zmieni się rozmiar w calach.
Jeżeli zmienisz wielkość w calach bez zmiany dpi - zmieni się wielkość w pikselach.

... i tak dalej, analogicznie do trzech powyższych przykładów.

rOOmak
08-03-2012, 17:36
Tak jak mówi IMI tylko że ppi nie dpi. Dots per inch odnosi się drukarek. ;)
No i nie polecam jednostek pixel/cm. Standardem są cale i można się pogubić w cm.

BRS
08-03-2012, 17:49
A nie da się przenieść do "było wiele razy"? :mrgreen:stworz takie podforum "maslo maslane" :D

Kolekcjoner
09-03-2012, 19:36
A nie da się przenieść do "było wiele razy"? :mrgreen:

stworz takie podforum "maslo maslane" :D

No chyba trzeba będzie zrobić :cool:.