Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poproszę o kilka odpowiedzi.

cosby
21-01-2006, 19:58
Jako że jestem posiadaczem systemu Nikona niewiele wiem o Canonie 350D. A pytań mam sporo zanim się przesiądę... Bardzo proszę o pomoc.

1. Czy 350D można podpiąć do obiektywu starszego typu posiadającego to samo mocowanie? Czy wtedy wszystko działa? W nikonie nie działa mi tryb pomiaru światła - więc wszystko...

2. Czy każda lampa Canona zatrybi z 350D?

3. Jakie są koszty tego systemu w porównaniu z Nikonem? Pytam bo posiadając D70 jestem skazany na kupowanie szkieł pod cyfrę aby wszystko mi śmigało. To samo z lampami itd. Szukam czegoś tańszego w rozwoju i z większym potencjałem. Nie ukrywam że podoba mi się jakość zdjęć i marka...

Pozdrawiam

piast9
21-01-2006, 20:40
1. Czy 350D można podpiąć do obiektywu starszego typu posiadającego to samo mocowanie? Czy wtedy wszystko działa? W nikonie nie działa mi tryb pomiaru światła - więc wszystko...

Jakie to samo? Bagnet EF? Tak, działa z wszystkimi Canonami od początku systemu. Z obiektywami innych firm, które rozpracowały protokół transmisji metodą reverse engineering, zdarzają się niekompatybilności.

W manualu chyba wszystkie. W automatyce tylko te, które są zgodne z E-TTL.

3. Jakie są koszty tego systemu w porównaniu z Nikonem? Pytam bo posiadając D70 jestem skazany na kupowanie szkieł pod cyfrę aby wszystko mi śmigało. To samo z lampami itd. Szukam czegoś tańszego w rozwoju i z większym potencjałem. Nie ukrywam że podoba mi się jakość zdjęć i marka...
Jak widzę lampy systemowe sa nieco tańsze w Canonie. Obiektywy dość różnie. A sprzęty firm alternatywnych kosztują tyle samo niezależnie od systemu. Ceny sobie możesz porównać w dowolnym sklepie internetowym. Jakoś nie potrafię powiedzieć, który system jest tańszy.

akustyk
21-01-2006, 21:11

kazdy obiektyw EF/EF-S mozna wpiac w 350D i bedzie poprawnie dzialal. wyjatkiem jest kilka starych Sigm (lista: http://www.sigma-photo.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&parent=20&idcat=59&idart=51 )

tak. ale automatyka pomiaru blysku wymaga lamp z serii EX.

obiektywy firmowe Canona sa nieco tansze niz odpowiedniki Nikkora. obiektywy firm trzecich oczywiscie w tych samych cenach. lampy sa w podobnych cenach.

w kosztach to sie wiele nie rozni

jestes pewien, ze chcesz wymienic D70 akurat na 350D? miales 350D w rece?

KuchateK
21-01-2006, 21:48
tak. ale automatyka pomiaru blysku wymaga lamp z serii EX. a E-TTL 2 (z pomiarem odleglosci) wymaga dopiero 420EX/430EX/550EX/580EX
Co jak co, ale Ty to warna powinienes dostac za to :D
No dobra, zarty zartami...

Wszystkie EX to wszystkie EX. Nie ma znaczenia czy e-ttl czy e-ttl II.

Czyli 380'tka i 220'stka tez dzialaja. Mt-24ex i mr-14ex tez. Wszystko "canon cos tam EX". Sigmy i reszta to juz odpowiednio po oznaczeniach (zgodne z e-ttl maja byc).

akustyk
21-01-2006, 21:49
Co jak co, ale Ty to warna powinienes dostac za to :D

no dobra... poprawilem ;)

KuchateK
21-01-2006, 21:59
Wiem wiem, czepiam sie :mrgreen:
Zboczenie takie :twisted:

cosby
21-01-2006, 23:45
jestes pewien, ze chcesz wymienic D70 akurat na 350D? miales 350D w rece?

Mały jest to fakt. Jest jednak kilka plusów dla mnie ważnych - szumy, ilość pikseli, i pewnosć że w przyszłości wystarczy mi zmiana body czego w nikonie pewien jestem już coraz mniej. Ostatnio wyszedł D200 a do niego nowa lampa - i tak w koło...

piast9
22-01-2006, 00:26
To D200 nie pracuje z SB 600 czy SB800?

MzMarcin
22-01-2006, 00:28
"...mi zmiana body czego w nikonie pewien jestem już coraz mniej. Ostatnio wyszedł D200 a do niego nowa lampa - i tak w koło..."
Co ty gadasz SB-800 to sztandarowa lampka nikona i najlepsza lampa na rynku... To co wyszło to tylko uchwyt pod zestaw mini lampek do makro. To tylko rozwinięcie systemu do diaska :).
Zastanów się dobrze bo bardzooooooo delikatnie mówiąc zmiana D70 na eosa 350 to bardzo nietrafiona decyzja. 350 jak i 20d szumi bardzooooooooooooo brzydko na wysokich ISO. Przed zakupem pobaw się tym aparatem. Dobrze Ci przyjacielu radzę. Zmiana systemu to cholernie ważna decyzja… Ja po tygodniu posiadania własnego 20D już o żadnym Canonie z tym cudownym CMOSEM słyszeć nawet nie chcę. A iso 1600 z D70 jest po prostu zajebiście piękne. Podczas zbierania kasy na d200 poucz się lepiej wykorzystywać lepiej d70 ten aparat potrafi się za to pięknie odwdzięczyć. Wiesz D70 to taki amatorski aparat dla zawodowca :)

KuchateK
22-01-2006, 00:35
O :D Nastepny wyznawca nas odwiedzil :mrgreen:
Witamy, witamy... Nie jest nam przykro z powodu Twoich wydatkow :twisted: :mrgreen:

akustyk
22-01-2006, 00:43
Czy moderator może to przenieść do tematu "dowcipy"?
Dawno nikt mnie tak nie ubawił :mrgreen:

:mrgreen:

trafne podsumowanie

ISO 1600 z D70 :-D :-D :-D

Jacek_Z
22-01-2006, 01:06
cosby napisales:
3. ...... Pytam bo posiadając D70 jestem skazany na kupowanie szkieł pod cyfrę aby wszystko mi śmigało

to oczywista nieprawda -cała topowa optyka Nikona robiona dla analoga działa z cyframi, także amatorskie obiektywy
ja nawet nie wiem o jakich obiektywach myślisz - które nie śmigają? Wszystkie AF D i G (nie tylko DX) działają. a AF bez literki D lub G nie mają tylko jednej funkcji we współpracy z lampami błyskowymi. Czyli działa wszystko robione od kilkunastu lat.
Z D200 nawet stare manuale maja większość funkcji! Jaki Canon EOS działa z obiektywami FD z wykorzystaniem pomiaru matrycowego itd?

co do punktu 2 - masz częściowo rację. ale lampa SB800 jest z czasów D70. Nowe są sterownik do systemu lamp i bezprzewodowe makro. To powiększenie mozliwości dotychczasowego systemu. Wkurzają się posiadacze serii do SB28 i 80 bo te nie realizują wszystkich funkcji.

jesteś w błędzie jeśli myslisz że w innych systemach jest totalna kompatybilność wszystkiego z wszystkim, przenoszenie wszystkich funkcji.

akustyk
22-01-2006, 01:17
to oczywista nieprawda -cała topowa optyka Nikona robiona dla analoga działa z cyframi, także amatorskie obiektywy
ja nawet nie wiem o jakich obiektywach myślisz - które nie śmigają? Wszystkie AF D i G (nie tylko DX) działają. a AF bez literki D lub G nie mają tylko jednej funkcji we współpracy z lampami błyskowymi. Czyli działa wszystko robione od kilkunastu lat.

celna uwaga. choc z tym dzialaniem, akurat w przypadku D70 jest roznie. a to jakis pomiar nie bangla, a to cos tam nie mierzy...

Z D200 nawet stare manuale maja większość funkcji! Jaki Canon EOS działa z obiektywami FD z wykorzystaniem pomiaru matrycowego itd?

nie ma takiego problemu w Canonie. tutaj, dla odmiany do Nikona, nie dziala potwierdzenie ostrosci w przypadku szkiel niepolaczonych elektronicznie. natomiast wszelkie pomiary swiatla bez problemu banglaja.

FD nie zaklada sie z takiego samego wzgledu co M42 w Nikonie - odleglosc mocowania od plaszczyzny filmu w FD jest mniejsza niz w EOS (analogicznie M42 a F-mount) i bez dodatkowych elementow optycznych dodatkowy wyciag nie pozwala na wyostrzenie na nieskonczonosc

natomiast redukcje FD->EOS jak najbardziej istnieja. tylko po co?

co do punktu 2 - masz częściowo rację. ale lampa SB800 jest z czasów D70. Nowe są sterownik do systemu lamp i bezprzewodowe makro. To powiększenie mozliwości dotychczasowego systemu. Wkurzają się posiadacze serii do SB28 i 80 bo te nie realizują wszystkich funkcji.

chyba o to chodzilo, ze na dobra sprawe do D70 sa 2 lampy firmowe. lampy sa po prawdzie dobre i cenowo znosne.
w Canonie jest ten plusik w tym momencie, ze mozna kupic starsze modele, za nizsza cene. choc, prawde mowiac, takie 380EX wiele tansze niz 420EX nie jest, a funkcjonalnie zauwazalnie pokastrowane

jesteś w błędzie jeśli myslisz że w innych systemach jest totalna kompatybilność wszystkiego z wszystkim, przenoszenie wszystkich funkcji.
celna uwaga.

cho po czesci to jest. w Pentaksie.... o przepraszam: Samsungu 8-)

a tak zupelnie serio: D70 nie wymienialbym na 350D bez bardzo wyraznej koniecznosci lepszej matrycy. pod wzgledem ergonomicznym to jednak niebo a ziemia

anwa
22-01-2006, 11:26
Jeżeli chodzi o szumy w 20D absolutnie się nie zgadzam z MzMarcin. Uważam szumy nawet przy 1600 ISO za przyzwoite. Dużo pozytywnych opinii właśnie za szumy otrzymał 20D i ja się z tym zgadzam.

cosby
22-01-2006, 11:34
Dzięki wszystkim za podbudowanie mnie w tej ciężkiej chwili. Co jak co ale nawet na forum Nikona mnie tak nie przekonywano do Nikona jak na forum Canona :rolleyes: :mrgreen:

Macie rację - pozostanę przy D70 a w przyszłości może D200 ?

FOTODAREK
22-01-2006, 13:19
no nie wiem , fociłem D70 na ślubach w kościele (pożyczonym) i miał tak straszną morrę na garniturach młodego i świadków że odstraszyło mnie to od zakupu tego aparatu , zdecydowałem się na 350D i ani chwili nie żałuję , co prawda nikon ma lepszy system błyskowy(dokładniejszy pomiar światła błyskowego) ale to dało się nadrobic dyfuzorem do lampy

rychu_lhotse
23-01-2006, 19:08
Witam.

Dla mnie poruszanie tematów ''szumy'' i mówienie ze D70 wypada lepiej od 20D w tym temacie jest lekko mówiąc śmieszne.Patrząc na poziom ISO to 800 w Nikonie D70 = 1600 w Canonie 20D.Obraz uzyskiwany w Canonie jest zdecydowanie bardziej neutralny,mamy przez to większe pole manewru w Photoshopie podczas obróbki.Na rynku jest zdecydowanie więcej uzywanej optyki i dodatkowego osprzętu.
Na koniec,mówienie ze w przyszłości przesiądziesz się na Nikona D200 uważam za mało przemyślany pomysł.Jakoś obrazu jest dużo gorsza od tego który uzyskasz z D70 (zwłaszcza z wysokim ISO). Warto spojrzeć na parę zdjęć
http://www.ales.litomisky.com/nikonvcanon

Pozdrawiam

Jacek_Z
23-01-2006, 20:51
ten link odnosi sie do zupelnie czego innego i byl juz na forum pare razy
to porownanie D200 i 5D a tu jest raczej dyskusja o D70 i 20D, a ty napisales jakby porownywano szumy 70 i 200.

na tym forum jest kilku (albo i wiele wiecej) uzytkownikow nikonow i bronią one nikona gdy pojawiaja sie niesprawiedliwe opinie

szumy sa w canonach generalnie mniejsze, wiec nie ma co udowadniac tezy odwrotnej.

ale ze nikon D70 ma lepsze szumy niz D200 to przesada. po drugie ma prawie 2x wieksza matryce, wiec wymaga 2x mniejszego powiekszenia. szumy sa wtedy mniej widoczne.

Vitez
24-01-2006, 03:51
Panowie, zostawcie MzMarcina... to przedstawiciel tych co swiata poza D70 nie widza i nic sie nie poradzi. Uznajmy ze to zdanie na temat szumow to jego osobiste odczucia i niech mu tak bedzie... lepiej nie karmic, sam pojdzie ;)