Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wężyk i mirror lockup

stacu
04-03-2012, 13:10
Wężyk i mirror lockup

Słuchajcie mam pytanie czy jeżeli wyzwalam z wężyka to czy automatycznie przestaje być aktywna opcja podniesionego lusterka?
Na chłopski rozum powinno to działać w ten sposób, że 1 naciśnięcie na wężyku podnosi lustereczko a drugie robi fotkę.
Mam canon 550d i jak podłącze wężyk to musze wyłączyć opcję podniesionego lusterka inaczej mi w ogóle nie działa?
Czy to jest wada mojego wężyka czy może tak już musi być
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

gerbil
04-03-2012, 13:22
Powinno działać tak jak normalny spust. Pierwsze naciśnięcie podnosi lustro, drugie wyzwala migawkę. Niestety nie mam pomysłu na przyczynę problemu.

Aleximov
04-03-2012, 14:52
Witam,

Działa, działa - sprawdziłem (wężyk to tylko mechaniczne zdublowanie styków spustu migawki). Dla włączonej funkcji "mirror lock-up":
1. Spust - naciskasz do połowy (łapie ostrość), naciskasz do końca (oblicza EV i podnosi lustro), puszczasz i naciskasz jeszcze raz (robi zdjęcie i opuszcza lustro).
2. Wężyk - naciskasz do połowy (łapie ostrość), naciskasz do końca (oblicza EV i podnosi lustro), puszczasz i naciskasz jeszcze raz (robi zdjęcie i opuszcza lustro).
Działa identycznie ;)

Pozdrawiam, Alex

PS: Jeśli u Ciebie działa inaczej, to może coś w wężyku nie kontaktuje (to zwykłe dwa styki mechaniczne zwierające "do masy"...).

stacu
04-03-2012, 17:29
Jak to dokladnie dziala
Rozkrecilem a tam kilka blaszek
Prosze o 3 zdania dotyczace dzialania to pewnie naprawie
Pozdrawiam

Aleximov
04-03-2012, 18:04
Witaj,

Działa tak: jak wciśniesz przycisk do połowy, to zwierana jest jedna blaszka, a jak do końca, to dodatkowo druga.

A jak u Ciebie działa ? Naciskając spust migawki w body działa tak, jak opisałem powyżej, a z wężyka inaczej ? Jak ? A w wężyku nie jest czasem wciśnięty "lock" (zablokowanie w trybie "bulb" - wtedy blaszki są zwarte cały czas, aż do odblokowania "bulb")? Czy przy wyłączonym "mirror lock-up" wężyk działa dobrze ?

Pozdrawiam, Alex

jaś
04-03-2012, 18:17
Wężyk i mirror lockup

Słuchajcie mam pytanie czy jeżeli wyzwalam z wężyka to czy automatycznie przestaje być aktywna opcja podniesionego lusterka?
Na chłopski rozum powinno to działać w ten sposób, że 1 naciśnięcie na wężyku podnosi lustereczko a drugie robi fotkę.
Mam canon 550d i jak podłącze wężyk to musze wyłączyć opcję podniesionego lusterka inaczej mi w ogóle nie działa?
Czy to jest wada mojego wężyka czy może tak już musi być
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

u mnie działa bez problemu pierwsze naciśnięcie podnosi lustro drugie wyzwala migawkę używałem wieeeeeele razy

wiktor2323
07-03-2012, 17:21
U mnie w 50D działa tak:
1. wciśnięcie do połowy i ustawienie ostrości
2. dociśnięcie do końca i podniesienie lustra
3. puszczenie przycisku
4. Ponowne wciśnięcie i wyzwolenie migawki