Zobacz pełną wersję : CANON EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II czy IS
jestem poczatkujacy, mam canona 600d, chce kupic obiektyw 55-250 tylko nie wiem czy wybrac wersje poprzednia IS czy obecna IS II - czasem nowe moze byc gorsze od starego, szukalem testow w necie ale nic nie ma, co myslicie??
dzidofon
02-03-2012, 17:55
Że powinieneś zajrzeć tutaj:
http://www.optyczne.pl/110.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_55-250_mm_f_4-5.6_IS.html
fajnie ale to ze jedynka jest spoko to wiem, o II IS nie za bardzo moge cokolwiek znalezc, szczegolnie w porownaniu do poprzedniej
Mam pierwszą wersję i działa bardzo dobrze.
Z czystym sumieniem mogę polecić.
Też mogę polecić pierwszą wersję nie było żadnych problemów
pan.kolega
04-03-2012, 11:05
Wersje I i II różnią sie tym, że wykresy MTF dla krótkiego i długiego końca są zamienione miejscami na stronie canonusa....:mad:
A tak serio, to różnią sie tylko zewnętrznie (II nie ma srebrnego paska).
Optyka i IS są dokładnie takie same. Czyli trzeba kupić wersję II, bo ładniejsza.
I jak który obiektyw kupiłeś lukidj.
Może opinie od użytkowników wer II
Miałem wersję I. Znajomy kupił II, chyba nawet u Towersa. Powiem szczerze, że praca AF-u ta sama. Tylko dziwną sprawą jego szkło ma taką przypadłość, że nie zawsze trafia w to miejsce gdzie trzeba. Być może jest, to kwestia korpusu?
Minęło trochę czasu, a ja właśnie zdecydowałem się na c 55-250 i zastanawiam się między I i II. Na necie znalazłem kilka opinii sugerujących, iż pomimo identycznych parametrów II daje nieco ostrzejsze i bardziej kontrastowe obrazy. Czy może ktoś ustosunkować się do tej tezy?
Mialem podobny dylemat. Wybrałem wersję I ponieważ jest tańsza, po drugie porównując wersje I i II 18-55 stwierdziłem że I jest lepsza, szybsza i cichsza. Aktualnie po przeczytaniu wielu opinii szukam 70-300 Tamrona, oczywiście vc :)
tańsza? nie wiem jak sytuacja wygląda po sklepach, ale przynajmniej na allegro to II jest na dzień dzisiejszy tańsza. Miałeś okazję skonfrontować oba i stwierdzasz, że jednak I jest lepsza? A jak ostrość zdjęć w obu przypadkach?
swoją drogą też bym wziął t70-300 vc, ale jego cena przekracza mój budżet, niestety... :)
Minęło trochę czasu, a ja właśnie zdecydowałem się na c 55-250 i zastanawiam się między I i II. Na necie znalazłem kilka opinii sugerujących, iż pomimo identycznych parametrów II daje nieco ostrzejsze i bardziej kontrastowe obrazy. Czy może ktoś ustosunkować się do tej tezy?
tez stałem przed takim wyborem, przeczytałem cały internet i nie znalazłem dowodów na to, że II jest lepsza. Moim zdanie różni się tylko brakiem srebrnego paska. Kupując używkę na allegro wydasz max. 600zł, nowa II to 850zł, jeśli cię stać bierz nowy, może łatwiej będzie ci go sprzedać w przyszłości, ale nie wiem czy i tak nie stracisz więcej niż biorąc jedynkę. Ja ze swojej jestem zadowolony, ostrzy dobrze i celnie w całym zakresie ogniskowych.
@ lukidj - IMHO nie zastanwiaj się za bardzo, jeśli kupujesz nowe to kup tańsze szkło.
Nie odczujesz większej różnicy pomiędzy nimi. IMHO szkoda czasu na zastanwianie.
Bierz używane, nie stracisz na odsprzedaży. W tym szkle nie ma co się zepsuć, chyba że ktoś wbijał gwoździe to nie ta konstrukcja :) Ja porównywałem 18-55 w wersji IS i IS II, nie porównywałem 55-250 IS i IS II.
Witam jestem nową osobą Dzwoniłem przed chwilą do http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=1243 tego sklepu i właściciel mi powiedział że wersja II ma zmniejszoną aberację chromatyczną i winetowanie oraz odrobine lepiej ostrzy tyle co się dowiedziałem i zamierzam go kupić :D jak już będe miał to najwyżej podziele się również odczuciami i najwyżej pare fotek wrzuce:D
Czyli chyba jednak jest coś na rzeczy, bo to kolejny głos na plus dla II
Ja osobiście mam wersję I i nie narzekam ;)