PDA

Zobacz pełną wersję : DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO

Strony : 1 [2]

savage67
26-04-2012, 20:53
A takie pytanie. Jak jest z Lightromem ? RAW" skorygowany przez DLO w DPP jest odczytywany z korektami czy bez ?

Merde
26-04-2012, 21:07
A takie pytanie. Jak jest z Lightromem ? RAW" skorygowany przez DLO w DPP jest odczytywany z korektami czy bez ?

Bez korekty DLO. Chyba by za dobrze było, gdyby dało się korygować aberracje w DPP+DLO, a całą resztę w Lr...

KacperP
27-04-2012, 01:44
A jak z zawiechami i wysypawniem sie przy balansie bieli z pipety, tez juz poprawili??
A było co poprawiać? Mnie nigdy się DPP nie wysypał, a takiego balansu bieli też używałem.

1glider
27-04-2012, 07:55
Bez korekty DLO. Chyba by za dobrze było, gdyby dało się korygować aberracje w DPP+DLO, a całą resztę w Lr...

Jeżeli zapiszesz RAW'a z DLO w jpeg'u lub w tiff'ie to oczywiście zmiany wynikające z DLO są w tych plikach uwzględnione. Jeżeli myslisz o dalszym wywoływaniu RAW'a w LR to zmiany DLO (pozostałe również) nie są widoczne.
Mówiąc inaczej obróbka pliku już obrobionego w DPP nie jest widoczna w Lightroom'ie ani w CS5.:!: Jest to o tyle dziwne, że zmiany DLO są zapisywane w pliku RAW (stąd to zmiana objętości pliku) i w LR czy też w CS obrabiasz plik powiększony o dane wynikające z korekty DLO w DPP.

Merde
27-04-2012, 07:58
Jeżeli zapiszesz RAW'a z DLO w jpeg'u lub w tiff'ie to oczywiście zmiany wynikające z DLO są w tych plikach uwzględnione.

Zakładam, że w programie do wołania rawów woła się jednak rawy, nie jpegi czy tiffy.

Mówiąc inaczej obróbka pliku już obrobionego w DPP nie jest widoczna w Lightroom'ie ani w CS5.:!: Jest to o tyle dziwne, że zmiany DLO są zapisywane w pliku RAW (stąd to zmiana objętości pliku) i w LR czy też w CS obrabiasz plik powiększony o dane wynikające z korekty DLO w DPP.

Mam wrażenie, że po włączeniu DLO plik zawiera dwie kopie rawa - tą z DLO, którą interpretować potrafi tylko DPP i tą "zwykłą" dla reszty softu firm trzecich. Aż dwukrotne zwiększenie objętości plików za tym przemawia.

Inaczej rawy z DLO nie byłyby interpretowane w ogóle i konieczny byłby update ACR (i innych silników).

1glider
27-04-2012, 08:08
Inaczej rawy z DLO nie byłyby interpretowane w ogóle i konieczny byłby update ACR (i innych silników).

Szczerze mówią liczę na taki update ACR'a. W końcu to co w tej chwili jest to tylko wersja beta.;)

Merde
27-04-2012, 09:04
Szczerze mówią liczę na taki update ACR'a. W końcu to co w tej chwili jest to tylko wersja beta.;)

Moim zdaniem szanse są na to minimalne. Tak samo jak na kolory z DPP w ACR.

1glider
27-04-2012, 09:22
Moim zdaniem szanse są na to minimalne. Tak samo jak na kolory z DPP w ACR.

To akurat mnie nie dziwi. Kolory w DPP sa efektem działania "odRAW'iacza DPP i nie są zapisywane do pliku RAW, stąd iróżna interpretacja danych przez zewnętrze wywoływacze.

Kolekcjoner
27-04-2012, 09:43
Moim zdaniem szanse są na to minimalne.

W sumie to nie wiadomo. Jakby sprzedawali DPP to by był interes w robieniu wielkiej tajemnicy z DLO, a tak to właściwie po co? No chyba że księgowi Canona wpadli na genialny pomysł, że zrobią megasuperwypasioną pro wersję DPP płatną :mrgreen:.

dzik
27-04-2012, 10:47
W sumie to nie wiadomo. Jakby sprzedawali DPP to by był interes w robieniu wielkiej tajemnicy z DLO, a tak to właściwie po co? No chyba że księgowi Canona wpadli na genialny pomysł, że zrobią megasuperwypasioną pro wersję DPP płatną :mrgreen:.

DPP wywołuje tylko raw'y canona a DLO moze byc dosc silnym atutem dla niektorych klientow.

KacperP
27-04-2012, 12:22
Odczyt obrazu przeliczonego przez DLO? Pewnie niedługo będzie.
Udostępnienie algorytmu DLO innym firmom? Szczerze wątpię. Ja bym na miejscu Canona nie dawał.

Trzeba też rozróżnić "darmowe" (opłacone w cenie sprzętu Canon) udostępnianie programu od praw autorskich i majątkowych do programu. Dostajemy DPP do użytku darmowego, ale nie jesteśmy właścicielami programu, nie wolno czerpać korzyści z samego programu a co najwyżej z efektów jego pracy.

gowit
17-05-2012, 23:47
Sprawdziłem Ten nowy DLO na kilku rawach z 5dII 24-70L Ale różnice są tak niewielkie że chyba dam sobie spokój.

Kwapiszon
21-05-2012, 20:29
Sprawdziłem Ten nowy DLO na kilku rawach z 5dII 24-70L Ale różnice są tak niewielkie że chyba dam sobie spokój.

Bo to tym lepiej działa im bardziej dziadowski obiektyw. Z 17-85 robi cuda. Jakiej poprawy można oczekiwać po 24-70 ?? Ogladałem zdjęcia robione zestawem 5D2 + 24-70 i trzeba być malkontentem albo oszołomem aby na coś narzekać. IMHO doskonałe szkło.

workinger
24-05-2012, 17:39
DLO przy obiektywach L nie daje już tak zauważalnej poprawy... ale z drugiej strony szkoda, że nie ma wszystkich szkieł jeszcze w DLO

renes
25-05-2012, 14:28
Nie mam pewności więc proszę o odpowiedź, czy będę mógł korzystać z nowych funkcji nowego DPP na zdjęciach zrobionych 5D obiektywami 50/1.4 i 35/1/4 ?

Voy
25-05-2012, 14:39
Jeśli to Lki to tak.

workinger
25-05-2012, 14:55
Jeśli to Lki to tak.

Jeśli nie eLki też będziesz mógł :P 50 1,4 na pewno bo sam mam i działa :D

Voy
25-05-2012, 15:09
W spisie jest 50/1.4 i 35/1/4L

renes
25-05-2012, 19:18
Dlaczego więc w spisie nie ma 5D? CHyba że coś przeoczyłem.

Voy
25-05-2012, 21:40
5D jeśli ma firmware 1.1.1 obsługuje te obiektywy

jotes25
26-05-2012, 13:29
Moje wrażenia z kilku tygodni zabaw z DLO:

1. przetestowałem przynajmniej kilka teleobiektywów L i właściwie DLO jest zupełnie nieprzydatne, bo nie ma w ich przypadku za bardzo co poprawiać :D pliki otwierają się wolniej, a szum na wysokich ISO wzmacnia jak na skutek kiepskiej obróbki, ostrość pozostaje bez zmian,

2. dziwię się, że póki co Canon nie obsługuje kombinacji z extenderami, raz, że tam byłoby już coś poprawiać, dwa, że ludzi przestali by kupować lepsze Kenko a zaczęli extendery,

3. jedyny obiektyw, na którym DLO było czasami w stanie działać cuda, to 85/1.2 L używany na pełnej dziurze; znaczna poprawa ostrości i usunięcie aberracji

szwayko
26-05-2012, 22:03
Dokładnie nie do wszystkich szkieł i przysłon warto go używać. Działa cuda na 50/1.4 - dla przysłon 1.4 i 1.8 - otwarte szkło stało się użyteczne. Do np. takich szkieł jak 24-70/2.8 to nie warto.

rafar
01-06-2012, 15:32
Panowie czy na 1DS markI bedzie to dzialalo?

1glider
01-06-2012, 19:20
Panowie czy na 1DS markI bedzie to dzialalo?

Powinno. DLO jest przypisane do obiektywu a nie do puszki!

Kuba1
11-06-2012, 16:51
No, dziwna sprawa - zainstalowałem wczoraj aktualizację DPP, mam te wszystkie nowości, przetestowałem HDR, mam zakładkę "Lens" i tam widnieje "Lens Data: No". Przycisk "Update" działa normalnie, czyli rozpoznaje i ściąga dane obiektywu, raportuje sukces aktualizacji i ..kiszka, dalej "No Data". Restart programu niczego nie zmienia. Puszka na liście obsługiwanych (550D), szkła oczywiście również (17-40L, 24-70L), Win7 64.
Ktoś miał podobny problem?

szwayko
11-06-2012, 20:18
A masz pełne rawy, czy np. sRawy

1glider
15-06-2012, 09:30
Jest nowy DPP 3.11.26 :smile:
Leży tutaj: http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii#DriversAndSoftware

ewg
15-06-2012, 10:26
Wraz z premierą nowego 650D i 2 szkieł pojawił się też DPP 3.11.31. Piszę o tym w tym wątku, bo właśnie DLO się zepsuło a mianowicie funkcja Lens data update. Lista szkieł "Add or Remove lens data" się nie ładuje a próba połączenia z serwerem kończy się podpisem: "Could not connect to server." Sprawdzane pod XP, Vista i 7, na różnych łączach internetowych (wewnętrzne IP). Po przywróceniu poprzedniej wersji (3.11.26) wszystko działa prawidłowo. Adres serwera w ustawieniach rejestru bez względu na wersję jest ten sam (gdlp01.c-wss.com) więc to chyba coś z samym DPP.

Nic nowego - tylko gorzej, więc ostrożnie! ;-)

fancik
15-06-2012, 11:43

witam
Aby wszystko działało ok muszą być zdjęcia w pełnym formacie RAW...

1glider
15-06-2012, 12:25
Wraz z premierą nowego 650D i 2 szkieł pojawił się też DPP 3.11.31. Piszę o tym w tym wątku, bo właśnie DLO się zepsuło a mianowicie funkcja Lens data update. Lista szkieł "Add or Remove lens data" się nie ładuje a próba połączenia z serwerem kończy się podpisem: "Could not connect to server." Sprawdzane pod XP, Vista i 7, na różnych łączach internetowych (wewnętrzne IP). Po przywróceniu poprzedniej wersji (3.11.26) wszystko działa prawidłowo. Adres serwera w ustawieniach rejestru bez względu na wersję jest ten sam (gdlp01.c-wss.com) więc to chyba coś z samym DPP.
U mnie DPP 3.11.31 DLO wyswieltla tylko te szkła z którymi mam zdjęcia zainstalowane w komputerze. Cała pozostała lista również się nie pokazuje i nie mogę jej zaktualizować. Gorzej, po wykasowaniu istniejacego szkła z listy też nie można go przywrócić(?):confused:
Spora wtopa Canon'a!!!:confused:

Slawek1980
15-06-2012, 12:40
Cos chyba nie za bardzo dziala z tym DLO, bo u mnie wyswietla sie ograniczona lista obiektywow (prawie same USM i 2 IS). Nie ma np EF 50mm 1.8 II, EF-S 18-55 IS, a to sa podstawowe obiektywy, ktore powinny byc. Czy u was sa te obiektywy w liscie?

Raideur
15-06-2012, 13:35
...EF 50mm 1.8 II, EF-S 18-55 IS, a to sa podstawowe obiektywy, ktore powinny byc...

No raczej nie dla kazdego ;)

mxw
15-06-2012, 15:21
No raczej nie dla kazdego ;)
kolega Slawek1980 słusznie zauważył, że te dwa szkła przede wszystkim powinny tam być, bo im DLO najbardziej by się przydało. nie chodzi tu o to kto czym foci.

niemniej jednak niestety tych szkieł na liście nie ma i nie było.

Slawek1980
15-06-2012, 16:54
Jezeli udostepniaja taki program jak DPP, ktory jest dostepny z kazdym EOS'em, to powinni zadbac o to zeby kazdy ich konsument (niezaleznie od posiadanego obiektywu) mogl kozystac z funkcji zaimplementowanych w tym programie. Z tego co widze to DLO jest nowym wynalazkiem i mam nadzieje ze canon bedzie uaktualnial liste.

Kolekcjoner
15-06-2012, 20:51
Jezeli udostepniaja taki program jak DPP, ktory jest dostepny z kazdym EOS'em, to powinni zadbac o to zeby kazdy ich konsument (niezaleznie od posiadanego obiektywu) mogl kozystac z funkcji zaimplementowanych w tym programie.

Najlepiej niech wprowadzą odpłatny taki program. Wtedy wszyscy będą zadowoleni :cool:.

jacek_73
15-06-2012, 21:06
A dlaczego chciałbyś płacić za coś co jest za darmo ( a właściwie jako dodatek do aparatu)?

ewg
15-06-2012, 21:26
To był taki żart psychologiczny Kolekcjonera, jak mniemam - chyba nawet nie wymagający rozwinięcia... ;-)

Kolekcjoner
15-06-2012, 21:37
Dokładnie :D.

mc_iek
15-06-2012, 22:29
Ja tam uważam, że skandalem jest, iż Canon nie dodaje za darmo FotoFutrzaka, wszak DPP ma opcję eksportowania obrazów do tego programu, więc należy się on nam ja koniowi buda... Albo jakoś tak...

jacek_73
16-06-2012, 11:48
Koniowi należy się buda pełna owsa a za szopa trzeba bulić.

To był taki żart psychologiczny Kolekcjonera, jak mniemam - chyba nawet nie wymagający rozwinięcia... ;-)

Niekoniecznie. Ten żart Kolekcjonera nie musi być żartem i ma drugie dno z podłożem socjo-technicznym, ale nie będę rozwijał i udzielał odpowiedzi na postawione przez siebie pytanie :-)

Slawek1980
16-06-2012, 15:10
Wyglada na to ze aby moc uzywac DLO nalezy zakupic "lepszy" obiektyw. Wyglada tez na to ze niektorym to pasuje. Canon na pewno sie cieszy ze ma takich oddanych uzytkownikow.

Merde
16-06-2012, 16:39
Wyglada na to ze aby moc uzywac DLO nalezy zakupic "lepszy" obiektyw.

Przesadzasz. To nowa funkcja, Canon zapewne będzie z kolejnymi wersjami dodawał coraz więcej obiektywów.
Dowodem na to obecność tak "lepszego" szkła jak 17-85 czy 50/1.4.

jacek_73
16-06-2012, 16:50
Przesadzasz. To nowa funkcja, Canon zapewne będzie z kolejnymi wersjami dodawał coraz więcej obiektywów.
Dowodem na to obecność tak "lepszego" szkła jak 17-85 czy 50/1.4.

Masz z pewnością rację. Ciekawe czy wesprą te jeszcze lepsiejsze obiektywy takie jak KIT czy 50/1.8? Po cichu liczę, że nie będą 'żydy' i tak (chociaż sam nie korzystam z dobrodziejstwa ww.). :-)

tezmarek
17-06-2012, 20:35
Masz z pewnością rację. Ciekawe czy wesprą te jeszcze lepsiejsze obiektywy takie jak KIT czy 50/1.8? Po cichu liczę, że nie będą 'żydy' i tak (chociaż sam nie korzystam z dobrodziejstwa ww.). :-)

Kit - może, 50/1.8 raczej nie - podobnie jak wszystkie stare obiektywy, które nie przekazują do body informacji o odległości.

Slawek1980
18-06-2012, 15:38
Czy ktos moze wstawic 2 fotki - przed i po optymalizacji - zeby pokazac jak dziala DLO?

Merde
18-06-2012, 17:31
Czy ktos moze wstawic 2 fotki - przed i po optymalizacji - zeby pokazac jak dziala DLO?

Tu wstawiałem cropy:

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1067973&postcount=995

bombel
18-06-2012, 23:10
Czy dobrze rozumiem, że to DLO to coś, co na podstawie opracowanego profilu obiektywu podrasuje zdjęćie - poprawi winietowanie, naprawi beczkę/poduszkę i inne dystorsje, zniweluje CA i comę?

jacek_73
18-06-2012, 23:33
Czy dobrze rozumiem, że to DLO to coś, co na podstawie opracowanego profilu obiektywu podrasuje zdjęćie - poprawi winietowanie, naprawi beczkę/poduszkę i inne dystorsje, zniweluje CA i comę?

Bardzo dobrze rozumiesz. Do tego zlikwiduje mydło w rogach, skoryguje astygmatyzm ...

bombel
18-06-2012, 23:40
Właśnei się zastanawiałem, dlaczego wszyscy się tak strasznie podniecają czymś, co LR ma już parę lat - dopóki w jakimś sąsiednim wątku nie doczytałem, że to jest darmowe.

To rzeczywiście plus, chociaż te darmowe softy Nikona na przykład są wprost tragiczne, a Pentaxa jeszcze bardziej jak słyszałem. Coś nei wierzę w darmowy soft od wytwórców puszek, choć miło byłoby się akurat w tym aspekcie zawieść.

jacek_73
18-06-2012, 23:48
No widzisz. Każdemu wg. potrzeb. Ja już kilka lat temu przestałem wierzyć, że program graficzny wyciągnie każdą fuszerkę...choćby programiści nie wiem jakie algorytmy powymyślali.

Merde
19-06-2012, 07:25
Właśnei się zastanawiałem, dlaczego wszyscy się tak strasznie podniecają czymś, co LR ma już parę lat - dopóki w jakimś sąsiednim wątku nie doczytałem, że to jest darmowe.

Podniecamy się nie tym że jest darmowe, tylko tym, że efekty są lepsze niż się spodziewaliśmy (lepsze niż z Lr/ACR).

Kwapiszon
19-06-2012, 10:19
Tylko nowe DPP potrafi całkowicie zlikwidować aberracje w RAW-ie z 17-85 na ogniskowej 17mm. Za pomocą innych znanych programów nie osiągnąłlem takich wyników. Gdyby jeszcze w DPP było lepsze wyciąganie cieni...

Slawek1980
19-06-2012, 12:34
Zastanawiam sie nad zamiana kit'a 18-55 na 17-85, poniewaz brakuje mi dluzszych ogniskowych. Mysle ze dodanie go w DLO przamwia za jego zakupem. To ze jest ciemny tez za bardzo mi nie przeszkadza, bo robiac fotki na zewnatrz staram sie i nie schodzic ponizej f5,6.

myslidar
19-06-2012, 14:12
Robiłem ostatnio porównania na kilku zdjęciach i program DxO Optics wypada bardzo podobnie do tego co dostajemy w DPP, a co najważniejsze obsługuje dużo więcej obiektywów. Ściągnijcie sobie triala i porównajcie.

Oczywiście pewnie zaraz ktoś napiszę, że kolory, bla, bla bla. Ale po spędzeniu kilku godzin z DxO uzyskuję dokładnie to co chcę.

dziobolek
19-06-2012, 14:20
Robiłem ostatnio porównania na kilku zdjęciach i program DxO Optics wypada bardzo podobnie do tego co dostajemy w DPP, a co najważniejsze obsługuje dużo więcej obiektywów. Ściągnijcie sobie triala i porównajcie.

Tiaaa... tylko DPP jest za friko jak by na to nie patrzeć ;)

Pozdrówka!

Merde
19-06-2012, 15:30
Oczywiście pewnie zaraz ktoś napiszę, że kolory, bla, bla bla. Ale po spędzeniu kilku godzin z DxO uzyskuję dokładnie to co chcę.

Nad jednym zdjęciem? :mrgreen:

A na powiażnie - Do DxO zniechęcają mnie cyklicznie występujące błędy przy ładowaniu zdjęć. Aktualizuję do 7.5 (z 7.0) - zobaczymy czy i tym razem będzie to samo...

airhead
19-06-2012, 16:06
czy jest jakiś sposób, żeby pożenić ten DLO z Lr? czy Lr ma szansę zobaczyć edycje wprowadzone przez DLO w DPP? wydaje mi się, że DPP modyfikuje RAWy, więc teoretycznie...

Merde
20-06-2012, 08:23
czy jest jakiś sposób, żeby pożenić ten DLO z Lr? czy Lr ma szansę zobaczyć edycje wprowadzone przez DLO w DPP? wydaje mi się, że DPP modyfikuje RAWy, więc teoretycznie...

Na chwilę obecną nie ma takiej możliwości.
IMHO modyfikacja rawów polega na tym, że stare dane (bez korekcji) zostają ze względu na kompatybilność z innymi odrawiaczami, a nowe (po korekcie DLO) doklejane i interpretowane tylko przez DPP. Stąd tak drastyczne zwiększenie objętości plików.

Wydaje mi się jednak, że Canon nie będzie skłonny do podzielenia się algorytmami, ale chciałbym się mylić...

myslidar
20-06-2012, 12:54
Nad jednym zdjęciem? :mrgreen:

A na powiażnie - Do DxO zniechęcają mnie cyklicznie występujące błędy przy ładowaniu zdjęć. Aktualizuję do 7.5 (z 7.0) - zobaczymy czy i tym razem będzie to samo...
Hehe, kilka godzin na interfesjem :) Ja nie mam żadnych problemów, 7.5 działa dodatkowo szybciej niż 7.0. No i wielkim plusem jest to, że można osiągnąć niezłą dynamikę tonalną dla zdjęcia.

arra
20-06-2012, 15:35
Hehe, kilka godzin na interfesjem :) Ja nie mam żadnych problemów, 7.5 działa dodatkowo szybciej niż 7.0. No i wielkim plusem jest to, że można osiągnąć niezłą dynamikę tonalną dla zdjęcia.

Heh, ja tam "wyroslem" z tych wszystkich platnych softow, w kazdym jest cos nie tak, mimo ze kupilem kiedys bibble, c1, lighzone itp. Walczylem tez przez dluzsza chwile z LR rc. Kazdy ma swoje wady i zalety, ale zaden nie da mi tego co daje DPP, czyli konsystencja kolorystyczna i przejscia tonalne. Teraz jade na DPP + wlasny profil do tifa, a potem zabawa w LightZone (genialny soft mimo ze mulowaty, szkoda ze sie firma poskladala). Do LR podchodzilem kilka razy, choc mozliwisci i interfejs sa bardzo ok to przy kazdej focie cos musialem zagmerac. Potwierdzam DxO jest teraz ok(nawet kolory i przejscia tonalne sa ok) ale polityka cenowa juz niestety nie (a i nie obsluguje raw-ow z DSC-R1 tylko korekcje dla szkla :/)

Slawek1980
21-06-2012, 09:14
Wczoraj zainstalowalem DXO Optics 7 wersje trial. Jestem zachwycony. Zdjecia po prostu masakra. Korekcja obiektywu daje swietne rezultaty - Porownywalem do DPP (bez DLO, na dzien dzisiejszy nie ma moich obiektywow w bazie DLO) i LR 3.2 Na poczatek maja kilkanascie predefiniowanych stylow - mozna szybko zapoznac sie z tym co program potradi. No i jeszcze taki maly bajer jak zakladka "color rendition" - ustawienie tutaj - body cos tam cos tam i chyba natural colors gamma 2.2 daje rewelacyjne efekty jesli chodzi o kolorystyke, wszystko kiolory staja sie bardzo naturalne i co niemal niemozliwe w innych programach kolor skory to jest w koncu kolor skory. Jak dla mnie ten program to w tej chwili no.1 - Jedyne czego tutaj mi brakuje to automatycznego ustawiania balansu bieli, jest tylko "as shot", kilka predefiniowanych ustawien i custom.

borman
23-06-2012, 18:02
Jestem przyzwyczajony do wywoływania RAW-ów w DPP i za to go sobie cenie -darmowy i prosty.

Kuba1
23-06-2012, 19:08

witam
Aby wszystko działało ok muszą być zdjęcia w pełnym formacie RAW...
Pełne RAW'y oczywiście - potrafię czytać ze zrozumieniem ;).
Teraz mam też 5DMk3, ale problem z DPP ten sam. Chyba założę nowy wątek tylko na ten temat - podejrzewam że jest to kwestia zawiłości uprawnień administracyjnych w Win7. Oczywiście jestem administratorem komputera, uruchamiam DPP jako administrator, ustawiałem też próbnie DPP w trybie zgodności z Win XP - wszystko na nic.

Zainstalowałem ten sam DPP testowo na starym komputerze z Win XP i tu działa od razu jak powinno - instaluje aktualizacje szkieł, pojawia się "yes" i można aplikować DLO. Dlatego potem spróbowałem też dla DPP ustawienia trybu zgodności z Win XP na głównym kompie. Stary komp oczywiście ledwo ciągnie, więc obróbka na nim nie wchodzi w grę.

Win7 64 mam nie grzebany w ust. administracyjnych, a wszystkie próby modyfikacji uprawnień robiłem po wcześniejszym ustawieniu pkt. przywracania systemu, po czym wracałem do stanu sprzed modyfikacji gdy nie odnosiło to skutku dla DLO. Dziwny ten Win7 - aby działały droplety w PS, również trzeba było ustawić "uruchamiaj jako administrator" dla PS i Bridge. Na dzisiaj problem z DLO mam nierozwiązany i mnie to trochę irytuje madafaka.

1glider
24-06-2012, 09:31
Pełne RAW'y oczywiście - potrafię czytać ze zrozumieniem ;).
Teraz mam też 5DMk3, ale problem z DPP ten sam. Chyba założę nowy wątek tylko na ten temat - podejrzewam że jest to kwestia zawiłości uprawnień administracyjnych w Win7. Oczywiście jestem administratorem komputera, uruchamiam DPP jako administrator, ustawiałem też próbnie DPP w trybie zgodności z Win XP - wszystko na nic.

Zainstalowałem ten sam DPP testowo na starym komputerze z Win XP i tu działa od razu jak powinno - instaluje aktualizacje szkieł, pojawia się "yes" i można aplikować DLO. Dlatego potem spróbowałem też dla DPP ustawienia trybu zgodności z Win XP na głównym kompie. Stary komp oczywiście ledwo ciągnie, więc obróbka na nim nie wchodzi w grę.

Win7 64 mam nie grzebany w ust. administracyjnych, a wszystkie próby modyfikacji uprawnień robiłem po wcześniejszym ustawieniu pkt. przywracania systemu, po czym wracałem do stanu sprzed modyfikacji gdy nie odnosiło to skutku dla DLO. Dziwny ten Win7 - aby działały droplety w PS, również trzeba było ustawić "uruchamiaj jako administrator" dla PS i Bridge. Na dzisiaj problem z DLO mam nierozwiązany i mnie to trochę irytuje madafaka.
Miałem to samo w Vista-64Bit. Twój post spowodował, że zrobiłem tak:
1.Odinstalowałem DPP.
2.Ściągnąłem nowy upgrade.
3.Włożyłem do napędu CD płytkę istalacyjną dostarczoną z aparatem.
4.Zainstalowałem DPP od nowa (z upgrade).
W ustawieniach Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Konfiguracja systemu > zaznaczyłem Quick Time.
Zrestartowałem komputer.
DPP zaczął działać poprawnie.:D
Sprawdziłem co będzie gdy wyłączę QuickTime.
Działa dalej prawidłowo.

Kuba1
24-06-2012, 14:28
Miałem to samo w Vista-64Bit. Twój post spowodował, że zrobiłem tak:
1.Odinstalowałem DPP.
2.Ściągnąłem nowy upgrade.
3.Włożyłem do napędu CD płytkę istalacyjną dostarczoną z aparatem.
4.Zainstalowałem DPP od nowa (z upgrade).
W ustawieniach Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Konfiguracja systemu > zaznaczyłem Quick Time.
Zrestartowałem komputer.
DPP zaczął działać poprawnie.:D
Sprawdziłem co będzie gdy wyłączę QuickTime.
Działa dalej prawidłowo.
No właśnie sęk w tym, że ja do pkt.4 zrobiłem dokładnie tak samo, ale co miałby mieć z tym wszystkim wspólnego Quick Time, niezły żart kolego ;).

1glider
24-06-2012, 16:12
No właśnie sęk w tym, że ja do pkt.4 zrobiłem dokładnie tak samo, ale co miałby mieć z tym wszystkim wspólnego Quick Time, niezły żart kolego ;).
QuickTime rzeczywiście nie ma nic.Po prostu zrobiłem dwie sprawy na raz i nie wiedziałem co tak naprawdę pomogło.Jednak podkreślam, że po usunięciu DPP z systemu Nie instalowałem DPP z płyty CD. Płyta jednak musi być w napędzie aby można było zainstalować upgrade DPP. I zadziałało.;)

Kuba1
24-06-2012, 16:44
QuickTime rzeczywiście nie ma nic.Po prostu zrobiłem dwie sprawy na raz i nie wiedziałem co tak naprawdę pomogło.Jednak podkreślam, że po usunięciu DPP z systemu Nie instalowałem DPP z płyty CD. Płyta jednak musi być w napędzie aby można było zainstalować upgrade DPP. I zadziałało.;)
Ach, tu dodałeś istotną informację.. :!:
To napisz proszę jeszcze czy to był:
Digital Photo Professional 3.11.26 Updater for Windows
z tej strony (http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?DLtcmuri=tcm:13-923797&page=1&type=download), czy który?
I czy "usunięcie z systemu" polegało tylko na odinstalowaniu, czy potem coś jeszcze manualnie usuwałeś?

1glider
24-06-2012, 17:14
Ach, tu dodałeś istotną informację.. :!:
To napisz proszę jeszcze czy to był:
Digital Photo Professional 3.11.26 Updater for Windows
z tej strony (http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?DLtcmuri=tcm:13-923797&page=1&type=download), czy który?
I czy "usunięcie z systemu" polegało tylko na odinstalowaniu, czy potem coś jeszcze manualnie usuwałeś?

Usunąłem poprzez panel sterowania bez usuwania plików ręcznie.
Do instalacji użyłem wesji DPP 3.11.31 która leży tutaj: http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_5d_mark_iii#DriversAndSoftware
Nie próbowałem takiej operacji z 3.11.26 .

Kuba1
24-06-2012, 23:11
Pobrałem tą 3.11.31, odinstalowałem DPP, włożyłem płytę, uruchomiłem pobrany plik. Dalej to samo. Jeszcze potem wyłączyłem UAC, co również nic nie dało. DPP ściąga dane obiektywu, instaluje, raportuje udaną aktualizację, po czym dalej mam "Lens data: No"

szwayko
25-06-2012, 08:52
Pobrałem tą 3.11.31, odinstalowałem DPP, włożyłem płytę, uruchomiłem pobrany plik. Dalej to samo. Jeszcze potem wyłączyłem UAC, co również nic nie dało. DPP ściąga dane obiektywu, instaluje, raportuje udaną aktualizację, po czym dalej mam "Lens data: No"

Ja mam na Win7 64bit i jest wszystko OK. Może masz RAWY czymś zmienione. Wystarczy jakiś bit zmienić i już plik jest niewidoczny w zakładkach Lens. O ile we wcześniejszych wersjach DPP mogłem exif toolem czy ręcznie wpisywać do RAWa dowolne szkło Canona do korekcji o tyle teraz jak mam np. dandelion z info 50mm to tylko mogę podłożyć jakieś szkło Canona 50mm, żeby była widoczna korekcja Lens.
Może jakimś programem kopiujesz rawy na komputer i coś się w nich zmienia?

1glider
25-06-2012, 17:16
Podeślij jakiegoś RAW'a na prywatnego mail'a.Zobaczę czy u mnie będzie chodził.:idea:

ewg
25-06-2012, 19:26
O ile we wcześniejszych wersjach DPP mogłem exif toolem czy ręcznie wpisywać do RAWa dowolne szkło Canona do korekcji o tyle teraz jak mam np. dandelion z info 50mm to tylko mogę podłożyć jakieś szkło Canona 50mm, żeby była widoczna korekcja Lens.
Bo od niedawna trzeba też stosownie do żądanego szkła ustawić wartości ShortFocal i LongFocal (skrajne wartości ogniskowych zooma lub stałki). Najłatwiej z pomocą ExifToolGUI. ;-)

Najnowszy DPP rzeczywiście znów pobiera poprawnie listę "szkieł DLO". Chyba za wcześnie go testowałem... i pisałem. :oops:

spr
25-06-2012, 23:14
po namyśle na powrót po lekturze tego tematu zainstalowałem DPP, zrobiłem aktualizacje i mimo iż spodziewałem się takich rezultatów to jedno mnie zdziwiło...DPP ślimaczy sie bardziej niż Lr3, mowa oczywiście o raw.

Macie jakieś sugestie?
system vista 64bit 4gb ram procesor athlon dual core 64 1,9GHz

p.s
kiedyś na netbooku wcześniejsze wersje chyba śmigały lepej

Kuba1
26-06-2012, 18:00
Ja mam na Win7 64bit i jest wszystko OK. Może masz RAWY czymś zmienione. Wystarczy jakiś bit zmienić i już plik jest niewidoczny w zakładkach Lens. O ile we wcześniejszych wersjach DPP mogłem exif toolem czy ręcznie wpisywać do RAWa dowolne szkło Canona do korekcji o tyle teraz jak mam np. dandelion z info 50mm to tylko mogę podłożyć jakieś szkło Canona 50mm, żeby była widoczna korekcja Lens.
Może jakimś programem kopiujesz rawy na komputer i coś się w nich zmienia?
Nie wiem jak się zmienia "jakiś bit" w RAW'ach. Mam systemowe obiektywy. Pliki są widoczne w programie. Zakładka "Lens" jest widoczna w programie. Problem jaki mam - opisałem: program nie aktualizuje danych do korekcji obiektywu, ściąga aktualizację, informuje o instalowaniu, raportuje sukces i ...doopa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Podeślij jakiegoś RAW'a na prywatnego mail'a.Zobaczę czy u mnie będzie chodził.:idea:
Dzięki, wysłałem czystego z 550D.

1glider
26-06-2012, 19:52
Dzięki, wysłałem czystego z 550D.

Twój RAW u mnie działa.
Wprowadziłem dużą korektę i odesłałem Tobie z powrotem.
Pracuję na Vista-64bity. Zaraz sprawdzę jak chodzi pod XP.;-)

Sprawdziłem. Działa normalnie.

Kuba1
28-06-2012, 21:11
Twój RAW u mnie działa.
Wprowadziłem dużą korektę i odesłałem Tobie z powrotem.
Pracuję na Vista-64bity. Zaraz sprawdzę jak chodzi pod XP.;-)

Sprawdziłem. Działa normalnie.
Problem rozwiązałem :D. Dzięki za pomoc.
Tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1088956&postcount=17) opisałem co i jak.

lazy13bones
02-07-2012, 14:18
Też mam ten sam problem z DLO, a mianowicie wszystko się pobiera itd. a dane później niedostępne :? Spróbuje chyba przeinstalować...
W tym sofcie fajny jest algorytm wyostrzania, ale po takim zabiegu niestety nie widać tych efektów w lightroom :sad:

Merde
02-07-2012, 14:29
Spróbuje chyba przeinstalować...

Posta wyżej oczywiście przeczytałeś?

lazy13bones
02-07-2012, 16:06
Tiaa...
Nie mam na razie możliwości zrobienia reinstalacji systemu.

Merde
02-07-2012, 16:55
Tiaa...
Nie mam na razie możliwości zrobienia reinstalacji systemu.

Zapytam jeszcze raz: posta powyżej przeczytałeś (dokładnie i ze zrozumieniem)?

Dla ułatwienia dodam, że pojawiło się tam rozwiązanie (nie wiem czy skuteczne w twoim wypadku - musisz to sam sprawdzić) nie wymagające reinstalacji.

1glider
02-07-2012, 22:14
W tym sofcie fajny jest algorytm wyostrzania, ale po takim zabiegu niestety nie widać tych efektów w lightroom :sad:
Zapisz plik w TIFF'ie. Po otwarciu LR będziesz miał efekty z DPP.:)

piwo
09-07-2012, 19:32
Czy ktoś może mi pomóc? Mam zainstalowaną wersję 3.11.31 razem z innymi programami Canona. Komputer nie widzi żadnego pliku - ani .cr2 ani .jpg. Zdjęcia mam zgrane przez eksplorator. Każdy inny program widzi zdjęcia bez problemu.

Dla testu ściągnąłem z sieci rawa z 5dmk3 (sam mam 7d) - również nie widzi...

Macie jakiś pomysł?

Kuba1
09-07-2012, 22:47
Czy ktoś może mi pomóc? Mam zainstalowaną wersję 3.11.31 razem z innymi programami Canona. Komputer nie widzi żadnego pliku - ani .cr2 ani .jpg. Zdjęcia mam zgrane przez eksplorator. Każdy inny program widzi zdjęcia bez problemu.

Macie jakiś pomysł?
To właściwie komputer "nie widzi" plików czy DPP "nie widzi"?

piwo
09-07-2012, 23:12
DPP. Wszystko inne widzi.

Kuba1
09-07-2012, 23:47
To dziwne. A masz zainstalowany Canon Raw Codec (http://software.canon-europe.com/software/0039964.asp)? Z tym, że nie wiem co on miałby mieć wspólnego z jpeg'ami.
A DPP masz z płyty instalacyjnej plus update 3.11.31?

dulak
10-07-2012, 07:35

Macie jakiś pomysł?

Sprawdź czy zdjęcia nie znajdują się w folderach z polskimi znakami. U mnie kiedyś też DPP sfiksowało.

piwo
10-07-2012, 09:46
Sprawdź czy zdjęcia nie znajdują się w folderach z polskimi znakami. U mnie kiedyś też DPP sfiksowało.

Zadziałało! Taka mała rzecz... ;)

Dzięki. :)

sklsk
24-08-2012, 10:28
Najnowszy DPP podczas instalacji wymagał płyty z poprzednią wersją (na dysku nie był zainstalowany.) wywala błąd i zamyka się jak chcę usunąć jakiegoś rawa.
Przeinstalowywać dpp, najpierw zainstalując starszą wersję (sprzed 2 lat, nie pamiętam wersji)?

Merde
24-08-2012, 10:52
Przeinstalowywać dpp, najpierw zainstalując starszą wersję (sprzed 2 lat, nie pamiętam wersji)?

Niekoniecznie.
Wymagany jest tylko odpowiedni klucz w rejestrze.

Dla Windowsa 32 bit:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Canon\EOS Utility]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Canon\DPP]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Canon\ZoomBrowser EX]

Dla Windowsa 64 bit:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\EOS Utility]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\DPP]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\Zoom Browser EX]

sklsk
24-08-2012, 11:10
dzięki, trzeba będzie spróbować, bo już to awaryjne zamykanie jest denerwujące, tym bardziej że przy takim zamknięciu nie zapisuje zmian naniesionych w innych rawach

sklsk
25-08-2012, 16:01
jednak po kilku próbach przeinstalowywania na czysto jak również nakładki na starą wersję, porażka
za każdym razem DPP wykłada się podczas usuwania zdjęcia. powróciłem do wersji 3.11.31.0

szwayko
24-09-2012, 09:42
Pokazano nowe aparaty, M czy 6D, ale ciągle nie ma nowego DPP ze szkłem 40mm, które od czerwca jest dostępne.

Kwapiszon
24-09-2012, 12:23
Ciekawe, kiedy pojawi się korekcja KIT-a ?? :)

Jerzy
11-10-2012, 07:59
Nowy DPP 3.12

EOS 5D Mark III (http://www.canon.co.uk/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?type=download&page=1)

jotes25
11-10-2012, 08:24
Pokazano nowe aparaty, M czy 6D, ale ciągle nie ma nowego DPP ze szkłem 40mm, które od czerwca jest dostępne.

Do tego nie potrzeba nawet nowej wersji DPP, bo bazę szkieł można aktualizować niezależnie.

szwayko
11-10-2012, 08:33
O dzięki to dobra wiadomość tego dnia. Jest już 40/2.8 ;-)

Podaję bezpośredni link z Canona USA do ściągania na win
http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0200002344/01/dpp312.40en.exe

Do tego nie potrzeba nawet nowej wersji DPP, bo bazę szkieł można aktualizować niezależnie.

Potrzeba, bo nie chodzi o bazę DLO tylko o zwykłą korektę np. winietowania czy dystorsji - czego DLO nie robi.

jotes25
11-10-2012, 08:48
Potrzeba, bo nie chodzi o bazę DLO tylko o zwykłą korektę np. winietowania czy dystorsji - czego DLO nie robi.

Masz rację, zasugerowałem się tytułem wątku...

igor58
11-10-2012, 08:58
w końcu jest ten 40/2.8 w bazie (DLO), czy nie?

jotes25
11-10-2012, 09:06

Wg mnie - nie ma.

szwayko
11-10-2012, 09:15
Masz rację, zasugerowałem się tytułem wątku...

Ale i tak dali ten tani obiektyw do bazy DLO.
Na dzisiaj baza DLO zawiera poniższe szkła.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/scaled/landing/402/dlo20121011.jpg)

igor58
11-10-2012, 09:17
jest, wgrałem nową wersje DPP, potem zerknąłem do bazy i...
zaraz wypróbuję, choć to szkło ma prawie zero ab. chr.

jotes25
11-10-2012, 09:38
jest, wgrałem nową wersje DPP, potem zerknąłem do bazy i...
zaraz wypróbuję, choć to szkło ma prawie zero ab. chr.

No to niezłe jajo. Mam Dpp 3.11.31.0. Uruchamiam update bazy DLO, niby łączy się z serwerem i nadal nie ma 40/2.8. Widać coś schrzanili i trzeba nowe dpp instalować...

szwayko
11-10-2012, 09:51
No to niezłe jajo. Mam Dpp 3.11.31.0. Uruchamiam update bazy DLO, niby łączy się z serwerem i nadal nie ma 40/2.8. Widać coś schrzanili i trzeba nowe dpp instalować...

Baza DLO tego szkła to plik 1033.bin który należy wstawić do katalogu ...\Canon\Digital Photo Professional\bin

Nie wiem czy ręcznie wystarczy to zrobić na starym DPP zaraz sprawdzę.

igor58
11-10-2012, 09:57
chyba szybciej będzie wgrać nową wersję dpp

szwayko
11-10-2012, 10:06
Tak już wiem dlaczego, starszy DPP nie wie że są nowe szkła w bazie i nie można ich zaznaczyć do pobrania. Nawet samo wkopiowanie pliku z danymi .bin nic nie daje, bo starszy DPP nie wie że go ma w katalogu i go nie wywoła przy zdjęciu z tego szkła. Trzeba mieć zawsze najnowszy DPP żeby móc pobrać i używać DLO z nowymi szkłami.

jotes25
11-10-2012, 10:19
Tak już wiem dlaczego, starszy DPP nie wie że są nowe szkła w bazie i nie można ich zaznaczyć do pobrania. Nawet samo wkopiowanie pliku z danymi .bin nic nie daje, bo starszy DPP nie wie że go ma w katalogu i go nie wywoła przy zdjęciu z tego szkła. Trzeba mieć zawsze najnowszy DPP żeby móc pobrać i używać DLO z nowymi szkłami.

Być może wymaga rejestracji w lokalnej bazie DPP podczas ściągania. A na serwerze zapomnieli go umieścić, może jeszcze sobie przypomną ;) Zobaczymy. Dzięki za info.

tomkod
11-10-2012, 10:25
Szkoda że nie ma więcej budżetowych stałek w bazie. to naprawde dużo daje - jak narazie mam tylko doświadczenia z EF 50mm 1.4 USM i po korekcjach, tuningowaniu wyniki są rewelacyjne.
Pozostaje czekać na aktualizację bądź zapatrzyć się w L-ki :P

jotes25
11-10-2012, 10:28
L-ek też sporo brakuje, przynajmniej w mojej bazie ;)

igor58
11-10-2012, 11:02
dobre szkła nie potrzebują DLO, CA z 85/1.8 można usunąć innym softem

DLO jednak sporo miesza w zdjęciu, rośnie szum, który wygląda jak ziarno błony po wywołaniu w ciepłym wywoływaczu
na pewno nie jest to panaceum na wszelkie niedoskonałości szkieł, ale warto (je/go) mieć

szwayko
11-10-2012, 11:57
dobre szkła nie potrzebują DLO, CA z 85/1.8 można usunąć innym softem

DLO jednak sporo miesza w zdjęciu, rośnie szum, który wygląda jak ziarno błony po wywołaniu w ciepłym wywoływaczu
na pewno nie jest to panaceum na wszelkie niedoskonałości szkieł, ale warto (je/go) mieć

Dlatego powinno się wyostrzanie wyłączyć na zero - co zaleca instrukcja do DLO, żeby nie zaszumić obrazu.
Wiadomo że nie ma sensu używać DLO do wszystkich kombinacji.
Ja wyfiltrowuję innym programem np. fotki z 50/1.4 ale tylko te zrobione na f/1.4 i f/1.8, albo te z 24mm na 1.4 i 1.8.
I tylko dla tych zdjęć stosuję DLO. Szkoda że nowy DPP nie dorobił się filtrowania po szkle i przysłonie.
40/2.8 w DLO jest moim zdaniem bez sensu - już lepiej by dali 85/1.8 i 100/2.0. Aberracje dobrze schodzą na standardowej korekcie DPP, ale w DLO byłoby lepiej. Lepiej zrobić od razu dobrego jpg jednym softem niż podwajać robotę dodatkowym.
Za to dobrze że jest 40mm w standardowej korekcje DPP można w końca ciut winietowanie zmniejszyć.

1glider
11-10-2012, 14:18

W bazie ( w wersji 3.12) jest obiektyw EF 40mm F2,8 STM. Innych 40-tek brak.:?:

Poozon
23-11-2012, 13:15
Cześć wszystkim,
Chciałbym Was popytać o Wasze doświadczenie z Digital Lens Optimizer w DPP.
Właśnie wczoraj kupiłem słoik który jest obsługiwany przez ten Digital Lens Optimizer i jestem normalnie w szkoku. Słoik ten to Canon 17-40 f/4 L.
Ze zdjęć takich sobie ten Digital Lens Optimizer robi normalnie żyletę i usuwa większość aberracji. W żaden inny sposób takich efektów nie da się otrzymać według mnie. Samo działanie Digital Lens Optimizera mocno obciąża kompa, pewnie nie są to jakieś proste obliczenia.
Jak wygląda sprawa innych obiektywów, macie może doświadczenia w tym zakresie ? Szczególnie interesują mnie tutaj jasne stałki.
Pozdrawiam,
Poozon

Kuba1
24-11-2012, 02:05
Cześć wszystkim,
Chciałbym Was popytać o Wasze doświadczenie z Digital Lens Optimizer w DPP.
Właśnie wczoraj kupiłem słoik który jest obsługiwany przez ten Digital Lens Optimizer i jestem normalnie w szkoku. Słoik ten to Canon 17-40 f/4 L.
Ze zdjęć takich sobie ten Digital Lens Optimizer robi normalnie żyletę i usuwa większość aberracji. W żaden inny sposób takich efektów nie da się otrzymać według mnie. Samo działanie Digital Lens Optimizera mocno obciąża kompa, pewnie nie są to jakieś proste obliczenia.
Jak wygląda sprawa innych obiektywów, macie może doświadczenia w tym zakresie ? Szczególnie interesują mnie tutaj jasne stałki.
Pozdrawiam,
Poozon
Kolego, cały wątek jest o tym - tylko czytać.

Kwapiszon
24-11-2012, 16:54

W 50/1.4 nie za bardzo jest co poprawiać. Jak już wcześniej pisałem, największy postęp jest przy beznadziejnych słoikach. 17-85USM dostał skrzydeł. Dostał skrzydeł do tego stopnia, że jak kiedyś go sprzedałem, bo mnie wnerwiał, tak teraz go kupiłem. Po obróbce DLO jest fajnym szkłem. Używam go do landszaftu i jestem bardzo zadowolony.

igor58
24-11-2012, 17:08
za kwapiszonem, 17-85 zostaje, po DLO jest jak elka

jan pawlak
25-11-2012, 04:20
W 50/1.4 nie za bardzo jest co poprawiać. Jak już wcześniej pisałem, największy postęp jest przy beznadziejnych słoikach. 17-85USM dostał skrzydeł. Dostał skrzydeł do tego stopnia, że jak kiedyś go sprzedałem, bo mnie wnerwiał, tak teraz go kupiłem. Po obróbce DLO jest fajnym szkłem. Używam go do landszaftu i jestem bardzo zadowolony.

50/1.4 tylko od f/4 do f/8 nie ma co poprawiać.

jp

Kwapiszon
25-11-2012, 10:24
50/1.4 tylko od f/4 do f/8 nie ma co poprawiać.

Oddaj do serwisu. Ja nie narzekam. Ostry, równy, pewny. Na pełnej dziurze ma aberrację podłużną, ale da się z tym żyć.

andrzej3k
15-12-2012, 02:06
Pojawiło się sporo nowych szkieł w DLO. Nawet 100-ka macro L (ale się porobiło :-) ) i kombinacje tele z TC 1.4 i 2.
Może ktoś sprawdzić czy działa to również z Kenko ?

igor58
15-12-2012, 09:07
DLO fajnie działa, ale na niskich czułościach (krajobrazy itd)

Jerzy
22-12-2012, 19:22
Jest nowa wersja ale oczywiście nie na polskiej stronie...

EOS 5D Mark III (http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_5D_Mark_III.aspx?type=download&page=1)

Miłej zabawy w Święta.

noeee
27-01-2013, 20:55
Pojawiło się sporo nowych szkieł w DLO. Nawet 100-ka macro L (ale się porobiło :-) ) i kombinacje tele z TC 1.4 i 2.
Może ktoś sprawdzić czy działa to również z Kenko ?

Fajnie działa 70-200 F4 L IS z kenko 1.4x
DPP widzi to jako extender canona z 2 opcjami do wyboru:
1) Extender EF-1.4 I/II jako jedna opcja lub
2) Extender EF-1.4 III

Sama korekta tez robi wrażenie .... aberracje na gałęziach schodzą pięknie - i zajmuje to mało czasu ....
Wcześniejsza korekcja - ta dostępna dla każdego obiektywu też była ok ... ale ta dedykowana do obiektywu robi to lepiej - ogólnie obraz jest bliższy rzeczywistości ...
Sam obiektyw 70-200 F4 L IS nie wymaga za dużo poprawek ;) - znaczącej poprawy nie widać ;)

YaneC
03-04-2013, 18:24
Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/5/dlo1.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

1glider
07-04-2013, 11:25
[QUOTE=YaneC;1154263]Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...[QUOTE]

To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"
A przy okazji jest nowa wersja DPP3.13... tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d?selectedName=DriversAndSoftware)

YaneC
07-04-2013, 13:08
To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"

To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...

1glider
09-04-2013, 10:18
To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...

A może ten obiektyw nie jest zarejestrowany w body?

YaneC
09-04-2013, 10:43
A może ten obiektyw nie jest zarejestrowany w body?

Sorry, ale nie rozumiem osochoziiii...

ACR jak najbardziej pokazuje czym było zrobione, wszystkie parametry, a DPP nie :roll:

1glider
09-04-2013, 11:01
Sorry, ale nie rozumiem osochoziiii...

ACR jak najbardziej pokazuje czym było zrobione, wszystkie parametry, a DPP nie :roll:
Przy pomocy EOS Utility można aktualizować bazę obiektywów w body. Może tutaj jest jakiś kruczek.

YaneC
09-04-2013, 12:38
Przewinęło się przez moje ręce kilka różnych szkieł i nigdy nic nie musiałem robić, żadnych problemów. Teraz mam inne body (używka), nowe 24-105, nowa 50/1.8 i żadne z tych szkieł nie jest "widziane" przez DPP :banghead:
ACR widzi normalnie...

Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2

VomitroN
09-04-2013, 15:17
Przewinęło się przez moje ręce kilka różnych szkieł i nigdy nic nie musiałem robić, żadnych problemów. Teraz mam inne body (używka), nowe 24-105, nowa 50/1.8 i żadne z tych szkieł nie jest "widziane" przez DPP :banghead:
ACR widzi normalnie...

Zgodnie z tym co pokazuje zdjęcie, obiektyw jest w bazie DLO, więc DPP na pewno go widzi. Ale DLO reaguje wyłącznie na RAWy. Nie próbujesz czasem wywoływać pliku JPG lub któregoś ze sRAWów?

chasm
10-04-2013, 08:58
Zgodnie z tym co pokazuje zdjęcie, obiektyw jest w bazie DLO, więc DPP na pewno go widzi. Ale DLO reaguje wyłącznie na RAWy. Nie próbujesz czasem wywoływać pliku JPG lub któregoś ze sRAWów?

Na tej samej fotce widać, że otworzył CR2 więc nie JPG...
Może podobny problem jak chyba w tym wątku ktoś już opisywał ? coś z windows....

Jerzy
10-04-2013, 09:33
Już napisał VomitroN,to zdjęcie to S-RAW lub M-RAW a tego typu plików DLO nie obsługuje.

YaneC
10-04-2013, 09:46
Sprawdzę i dam odpowiedź...

Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2

YaneC
11-04-2013, 02:25
VomitroN i Jerzy, macie rację a ja o tym nie wiedziałem...
Zdjęcia wykonane w S-Raw'ach nie są "obsługiwane" przez DLO, wielkie dzięki za naprowadzenie ;)

pan.kolega
08-07-2013, 05:53
Czy ktoś wie dlaczego nie udaje mi się ściągnąć od Canona żadnych danych obiektywów w DPP DLO ?
(najnowsza wersja)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/12/qbta.jpg/)

pan.kolega
08-07-2013, 20:25
Poradziłem sobie ściagajac te pliki na starym komputerze pod Windows XP, ale niestety pod Win7 x64 nie działa. DPP jest niby "za darmo" i nie ma żadnej informacji o kontakcie czy customer support dla oprogramowania. Z ogólnym CS Canona nie chce mi się nawet rozmawiać, bo to raczej na próżno -- jakaś firma robi to dla Canona i oczywiście ma jakieś problemy z wersja 64.

1glider
09-07-2013, 22:13
Poradziłem sobie ściagajac te pliki na starym komputerze pod Windows XP, ale niestety pod Win7 x64 nie działa. DPP jest niby "za darmo" i nie ma żadnej informacji o kontakcie czy customer support dla oprogramowania. Z ogólnym CS Canona nie chce mi się nawet rozmawiać, bo to raczej na próżno -- jakaś firma robi to dla Canona i oczywiście ma jakieś problemy z wersja 64.

Problem jest chyba gdzie indziej.
Używam Windows7x64 i ściągnięcie bazy obiektywów odbywa się bez żadnego problemu. Może Twój fiewall blokuje pobieranie?:?:

Zybi_S
09-07-2013, 22:36
Witam

Potwierdzam to nie problem wersji 64 bitowej.

Mam Windows 8 Pro. PL X64.
Bez problemu można pobierać dane do obiektywów.

Pozdrawiam

pan.kolega
10-07-2013, 01:30
W takim razie coś innego, może być mnóstwo powodów. Firewall wyłaczałem kompletnie, dawałem specjalne pozwolenia komponentom DPP i nic.
Dobre programowanie w dzisiejszych czasach to coś więcej niż šmieszny komunikat "an error occurred". Wszystko inne działa, programy pobieraja updaty, łacza sie z internetem jak chca, tylko DPP ma problem. Fakt, że chyba dosyć rzadki, ale to włašnie jest najgorsze, bo nie ma tego w sieci, z wyjatkiem przypadku Windows na Unixie, bez rozwiazania innego jak ściagnięcie z innego komputera.

1glider
10-07-2013, 12:00
W tym linku EOS 7D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_7D.aspx?DLtcmuri=tcm:125-1055051&page=1&type=download) miesci się zestaw z DPP 3.13.10.
Może reinstalacja DPP usunie błąd?

szwayko
10-07-2013, 14:03
W takim razie coś innego,

Zobacz ten post moze cos podobnego i u Ciebie jest.

http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/canon-dpp-digital-lens-optimizer-nie-dziala-u-mnie-na-win7-84471/index2.html#post1088956

pan.kolega
11-07-2013, 07:42
Dzięki, nie znalazłem wcześniej tego watku. Mój problem jest nieco inny -- w ogóle lista obiektywów sie nie pojawia. (Tabela jest pusta) I nie mam tego akurat przeszkadzajacego programu zainstalowanego.
Niestety reinstalowanie DPP czy to z dysku czy ze strony Canona nie pomaga.

szwayko
11-07-2013, 10:03
To może inny program-tools do sieci coś blokuje.
Canon DPP umieszcza pliki DLO w katalogu
...\Canon\Digital Photo Professional\bin

Pliki np. do 40/2.8 to 1033.bin
do 50/1.4 to 1017.bin

Mają pomiędzy 1 a 4 MB.
Może Ci na maila wyślę na próbę, tylko nie wiem czy coś to da, bo skoro nie widzisz listy szkieł to nie wiem czy Tune będziesz miał widoczne.
Jakie masz szkło? Pobiorę Ci plik bin'a do niego i zobaczysz na swoich rawach.

pan.kolega
11-07-2013, 16:10
Ściagnałem te pliki .bin z innego komputera z XP do komputera z WIn7. Również przerobiłem ścieżki do nich w odpowiednich plikach w ProgramData/Canon...
W rezultacie DLO działa i wszystkie obiektywy sa na yes. Czyli niby problem z głowy, ale irytuje mnie, że nadal nie da się połaczyć z serwerem Canona przez ten komputer z Win7.

jotes25
04-08-2013, 19:08
W nowym DPP (3.13.20.0) dodano DLO dla kilku szkiełek, w tym 135/2.0 i 300/4 IS wraz z konwerterami.

Bartosz
04-08-2013, 21:26
W nowym DPP (3.13.20.0) dodano DLO dla kilku szkiełek, w tym 135/2.0 i 300/4 IS wraz z konwerterami.
Witaj,
Skąd można pobrać nową wersję DPP ? Google niestety nie pomaga :(
pzdr

jotes25
04-08-2013, 21:42
pobralem Eos Digital Solution Disk Software 28.2A for Windows z canon usa dla 70d, ale pewnie blizej tez gdzies leży...

Bartosz
04-08-2013, 21:57
pięknie dziękuję, nowa wersja już u mnie działa :)
teraz czekam tylko kiedy dodadzą EF 100/2 i 200/2.8
pozdrawiam

jotes25
24-09-2013, 19:38
Jest już DPP 3.31.45. Jeśli chodzi o DLO, to są dodane wszystkie kity (18-55 i 55-250).

P.S. Z tą wersją DPP były niezłe jaja. Pojawiła się parę dni temu, ściągnąłem i zainstalowałem. I rzeczywiście w help'ie obok Canon EOS M pojawia się tajemniczy EOS M2. Wczoraj/ dzisiaj Canon zdjął tę wersję ze wszystkich serwerów i wstawił ponownie. Podejrzewam, że usunęli wzmianki o M2. Jak ktoś zainstaluje, proszę sprawdzić.

ksp01marek
24-09-2013, 21:48
Może potrzebne będzie:
Canon U.S.A. : Support & Drivers : PowerShot G15 (http://consumer.usa.canon.com/cusa/support/consumer/digital_cameras/powershot_g_series/powershot_g15#)

igor58
24-09-2013, 21:57
kity tak, ale tylko STM

--- Kolejny post ---

kity tak, ale tylko STM

--- Kolejny post ---

tylko do kitów STM

Adlatus
24-09-2013, 23:24
kity tak, ale tylko STM

Nie tylko, 18-55 z IS-em oraz 55-250 IS też jest.

pan.kolega
25-09-2013, 10:55
Wersja 3.13.45.0 naprawiła problem z Lens Update który opisałem w #384.:D8-)

igor58
25-09-2013, 11:45
Nie tylko, 18-55 z IS-em oraz 55-250 IS też jest.

Fakt, przepraszam.

Próbowałem "wynalazku" z C 50/1.4; nawet suwakiem na max, program nie był w stanie usunąć aberracji, "za to" zmasakrował obraz szumami (iso 100)

To jest dobra wtyczka, ale dla szkieł, które generują fajny obrazek "bazowy"

szwayko
25-09-2013, 11:45
Szkoda że nie ma ciągle 100/2.0 w DLO, a od dłuższego czasu jest 85/1.8.

jotes25
25-09-2013, 18:38
Kilku obiektywów jeszcze brakuje, np. 200/2.8, 400/5.6 czy 500/4 L IS. W tym ostatnim przypadku własciwie zbedne (no moze z TC), ale skoro do wersji II juz jest... Pewnie do konca 2014 bedzie komplet ;)

McMelassa
26-09-2013, 11:37
Szkoda że nie ma ciągle 100/2.0 w DLO, a od dłuższego czasu jest 85/1.8.

85 1.2 widzę 85 1.8 nie :(

jotes25
26-09-2013, 12:36
85-tki są wszystkie trzy, musisz zainstalować nowszą wersję DPP...

McMelassa
26-09-2013, 19:32
Dzięki już mam :) Jeszcze tylko Tamrona 17-50 dadzą... i żyć nie umierać :)

Merde
26-09-2013, 19:56

Taa, jasne. Canon da ci DLO do produktu firmy konkurencyjnej (jakby nie było) :-)

Kwapiszon
26-09-2013, 21:13
Próbowałem "wynalazku" z C 50/1.4; nawet suwakiem na max, program nie był w stanie usunąć aberracji,

Której aberracji ?

szwayko
27-09-2013, 11:22

Na pewno będą tylko Canona, ale poprzez Exiftool możesz wsadowo zmienić rawy i podmienić wszystkie parametry żeby z opisu i danych exif było to jakieś szkło Canona. Ja tak zmieniam Samyanga 14mm na Canona 14mm. Podobnie winietują i zdejmuję sobie winietę od razu w DPP. Pomijam już DLO, tylko chodzi o samą korektę poniżej DLO.

Może się okazać że np. Tamron 17-50 jest dużo gorszy w abberacje niż np. odpowiednik Canon 17-50 i podmiana ci i tak nie usunie do końca wad. Wtedy najlepiej podmienić na jakieś gorsze szkło canona. Jak ciemniejsze niż twoje np. od f/4 to musisz zrobić wpis z funkcją if np. w miejscach gdzie jest zapis w exifie że przysłona jest większa niż f/4 to zrobić wpis f/4. Inaczej program się wyłoży przy zdjęciu winiety i będą brzydkie pierścienie. Dzieje się tak wtedy gdy program z informacji ogólnej z exif o danych szkła bierze informacje że jest szkło np. EF 35/2.0, potem z info o parametrach zdjęcia odczytuje np. f/1.4 - co jest niemożliwe dla tego szkła i ni ema korekty w bazie dla takiej wartości przysłony.

Mardok737
15-10-2013, 21:36
Po reinstalacji systemu (win 7 32) i zainstalowaniu na świeżo dpp 3.13 nie mogę pobrać bazy obiektywów, wyskakuje komunikat o braku połączenia z serwerem. Program nie jest blokowany przez firewall itp. Tak samo dzieje się na innym komputerze z xp, nie pomaga też downgrade do 3.11.

Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Ewentualnie poratuje ktoś plikiem z 24-70 L mark I ?

Kuba1
15-10-2013, 23:29
Po reinstalacji systemu (win 7 32) i zainstalowaniu na świeżo dpp 3.13 nie mogę pobrać bazy obiektywów, wyskakuje komunikat o braku połączenia z serwerem. Program nie jest blokowany przez firewall itp. Tak samo dzieje się na innym komputerze z xp, nie pomaga też downgrade do 3.11.

Ewentualnie poratuje ktoś plikiem z 24-70 L mark I ?A skąd go wziąć? Mogę podesłać, tylko gdzie to leży (Win7/64)?
Acha, nie wiem czy nie trzeba DPP ustawić uprawnień administracyjnych, czy coś.

jotes25
16-10-2013, 22:29

Ewentualnie poratuje ktoś plikiem z 24-70 L mark I ?

Jaka masz wersje dokladnie?Sprobuj 3.13.45

mmteam
16-10-2013, 23:16
czy ktoś używa DPP z plug-inem DPP++ ?
warto inwestować?

andrzej3k
17-10-2013, 03:01
warto inwestować?
Cudów nie oczekuj. A czy warto ? Ja kupiłem dość dawno głównie ze względu na linie pomocne przy kadrowaniu. Z innych elementów w zasadzie nie korzystam.
Jedno trzeba oddać autorowi, że sumiennie przesyła linki do każdej aktualizacji zarówno w swoim sofcie jak i po wyjściu kolejnej wersji DPP, która jest niezgodna z dotychczasowym pluginem.

mmteam
17-10-2013, 07:23
Cudów nie oczekuj

dzięki !
wiem że DPP++ posiada możliwość edycji warstw w rawach
znasz jakieś inne przydatne narzędzie które to potrafi i nie jest photoshopem?

Piasek1989
22-10-2013, 01:17
Witam
Pytanie z innej beczki jest szansa odczytać z exifa jaka była odległość od aparatu/matrycy do punktu ostrzenia?

szwayko
22-10-2013, 08:04
warto inwestować?

Ja używam sporadycznie, właśnie dla warstw. Jak mam coś za jasnego lub za ciemnego na zdjęciu, to bawię się wtedy w dwie warstwy. Dość długo to trwa. Przy bardziej skomplikowanych plamach jasnych/ciemnych robię dwa jpgi i wolę potem w PS.

Leon007
23-10-2013, 19:37
JPGi? Nauka mówi, że do dalszej obróbki powinno się używać formatów bezstratnych, czyli w TIFów w przypadku DPP.

szwayko
24-10-2013, 09:23
Teoria tak mówi, ale praktyka wie swoje ;-)

jotes25
13-12-2013, 10:03
Jest już 3.15.51. Sporo nowych szkiełek dodanych, głównie tele.

szwayko
13-12-2013, 10:19

O jest w końcu 100/2.0 i faktycznie cała masa tele z TC.

becekpl
13-12-2013, 10:32
jak mozna upgrejdowac ten program,bo nie znalazlem takiej opcji?

szwayko
13-12-2013, 10:44
jak mozna upgrejdowac ten program,bo nie znalazlem takiej opcji?

http://www.canon-board.info/software-14/sposoby-na-instalacje-dpp-24250/

Merde
13-12-2013, 12:42

3.13.51 miałeś na myśli, czy mam szukać tej aktualizacji po japońskich serwerach?

zbyszekjan
18-12-2013, 22:22
Czy możesz podać link do tej wersji. Niestety nie mogę znaleźć :(

kris81pl
19-12-2013, 04:50
Chyba to tu: Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 5D Mark III (http://usa.canon.com/cusa/support/professional/professional_cameras/eos_digital_slr_cameras/eos_5d_mark_iii#DriversAndSoftware)

Qbańczyk
19-12-2013, 16:07
Mam takie pytanie. Czy jest możliwość zainstalowania DPP bez płyty ? Przesiadam sie właśnie na iMaca który nie posiada napędu. Czy można gdzieś pobrać plik do pełnej wersji podając jakiś numer seryjny czy coś w tym stylu ?

jotes25
19-12-2013, 16:34
Jak najbardziej. Zamiast ściągać tylko samego aktualizatora DPP musisz ściągnąć cały Solution Disk.

kris81pl
19-12-2013, 17:07
Tylko musisz podać serial number czegoś canonowego, ja podałem szkła i poszło ładowanie gładko.

kulek855
19-12-2013, 18:55
Dzisiaj pobrałem najnowsze uaktualnienie DPP i ku mojemu zaskoczeniu w bazie znalazł się obiektyw canon 400mm f5,6 (jest też konfiguracja z TC 1,4 i 2).

Download Canon Digital Photo Professional 3.13.51 Updater for Windows XP/Vista/7/8/8.1 x86/x64 (http://www.userdrivers.com/Digital-Camera/Canon-Digital-Photo-Professional-3-13-51-Updater-for-Windows-XP-Vista-7-8-8-1-x86-x64/download/)

Qbańczyk
19-12-2013, 21:12
Jeśli można to bardzo prosiłbym o linka bo w tych dwóch linkach powyżej co koledzy wklejali to ja widzę tylko opcje updater

1glider
19-12-2013, 22:14
Jeśli można to bardzo prosiłbym o linka bo w tych dwóch linkach powyżej co koledzy wklejali to ja widzę tylko opcje updater
Proszę bardzo, serwer tutaj (http://www.canon.ca/inetCA/serviceDetail?m=load&directLink=Y&mid=3814B005&type=D&opt=1), wprawdzie kanadyjski (US nie chodzi dzisiaj).
W grupie drivers wybierz OS a w trzecim wierszu listy znajdziesz Solution Disc 24,2A;)

Qbańczyk
19-12-2013, 22:19
Proszę bardzo, serwer tutaj (http://www.canon.ca/inetCA/serviceDetail?m=load&directLink=Y&mid=3814B005&type=D&opt=1), wprawdzie kanadyjski (US nie chodzi dzisiaj).
W grupie drivers wybierz OS a w trzecim wierszu listy znajdziesz Solution Disc 24,2A;)

Dziękuje bardzo

szwayko
20-12-2013, 10:07
Ale wszyscy kombinujecie na około, jakieś Solution Disc....

Najpierw z japonskiej strony sciagacie i instalujecie pierwsze DPP 1.0
http://web.canon.jp/imaging/sdl/data/dpp100-e.exe
A potem ostatni upgrade z serwera Canona:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/1/0200003441/01/dppw31351.exe

Merde
20-12-2013, 12:34
Ale wszyscy kombinujecie na około, jakieś Solution Disc....

Najpierw z japonskiej strony sciagacie i instalujecie pierwsze DPP 1.0

Ale wszyscy kombinujecie z jakimiś wykopaliskowymi wersjami DPP pobieranymi z marsjańskich serwerów, skoro można zrobić plik .reg o treści:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\EOS Utility]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\DPP]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Canon\Zoom Browser EX]

I dwukrotnie na nim kliknąć :-)
Powyższe to wersja dla Windowsów w wersji 64-bit.

1glider
13-03-2014, 20:46
Jest dostępna nowa wersja DPP 3.14.15, EOS Utility 2.14.00 oraz Picture Style Editor 1.14.10.
Do ściągnięcia tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d#DriversAndSoftware)

jotes25
13-03-2014, 21:03
A co nowego w tej wersji?
Spodziewałem się, że wreszcie uzupełnią starsze supertele w DLO, ale niestety nadal nie ma.
Zainstalowałem pod Mavericksem na razie, wydaje się działać szybciej i wreszcie okna otwierają się na całe biurko. Inne spostrzeżenia?

jotes25
29-09-2014, 21:51
Wersja 3.14.41
W sekcji History opis co nowego.
EOS 70D - Canon Europe (http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_70D.aspx?type=download&softwaredetailid=tcm:13-1203467&os=&language=)

szwayko
02-10-2014, 18:43
Tutaj link do bezpośredniego zipa
http://gdlp01.c-wss.com/gds/1/0200004091/01/dppw31441u2.zip

Szkoda, że w wersji DPP 4.x ciągle cisza i nie dodają obsługi innych aparatów.

ewg
03-10-2014, 16:35
Dla zawiedzionych niedostępnością najnowszych korekcji DLO dla Visty i Xp podpowiadam, że jednak jest sposób na instalację DDP 3.14.41 w tych systemach. Po pomyślnej instalacji na moim testowym XP pozostają jednak nieaktywne suwaki odszumiania RAW, ale może tylko u mnie, więc sprawdźcie zanim przerzucie się na pracę z najnowszą wersją!

Procedura: Zasysamy najnowszego instalatora DDP 3.14.41 z dowolnej strony Canona. Po jego uruchomieniu następuję rozpakowanie zawartości pliku do systemowego katalogu tymczasowego TEMP (każdy sobie znajdzie). Jeśli jesteśmy w Windows XP lub Vista, wyskoczy teraz komunikat, że jest nieodpowiedni system i nic się nie zainstaluje. NIE potwierdzamy tego komunikatu w żaden sposób tylko od razu idziemy do wspomnianego folderu systemowego TEMP, gdzie powinien już na nas czekać ów instalator rozpakowany w podkatalogu o nazwie "CanonOFI_TEMP". Robimy kopię tego folderu (albo zmieniamy nazwę na "Kopia CanonOFI_TEMP"), żeby po ostatecznym potwierdzeniu wcześniejszego komunikatu nie został automatycznie przez instalatora skasowany, bo zaraz będzie nam potrzebny. Teraz potwierdzamy wcześniejszy komunikat a w efekcie kończymy pracę instalatora. Następnie wchodzimy do folderu, który skopiowaliśmy i głębiej aż do pliku: Kopia CanonOFI_TEMP\Data\SOFTWARE\Market\Market.xml - aby otworzyć go do edycji w systemowym Notatniku. Pod koniec zawartości pliku znajdziemy parametry MinOS (dla 32 i 64-bitowej wersji systemu). Najlepiej zmienić obie zastane ich wartości z "6.1" na "5.1" i zapisać zmiany w pliku. Tak odblokowanego już instalatora możemy powtórnie uruchomić poprzez: Kopia CanonOFI_TEMP\Data\setup.exe - oby z powodzeniem!

Napiszcie co jeszcze nie działa! ;)

ewg
03-10-2014, 18:17
ps Wyżej wspomniane nieaktywne suwaki odszumiania to było moje przeoczenie (niższa jakość wyświetlania w Preferencjach programu) - działają normalnie. Sprawdzałem też właśnie powyższą metodę na realnej Viście i nie znalazłem żadnej wpadki.

1glider
22-12-2014, 18:55
Dobra wiadomość .DPP 4.1.50 (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d#DriversAndSoftware)obsługuje EOS 7D i trochę więcej:lol:

kulek855
23-12-2014, 00:45
Jak dla mnie wiadomość dnia. Czekałem na DPP obsługujące EOS 70d - właśnie pobieram program :D

matarata
23-12-2014, 10:20
Szkoda że nowa wersja nie czyta zapisanej obróbki w rawach przez wersje 3.x

1glider
23-12-2014, 19:45
Ważna różnica pomiędzy wersjami DPP. Użycie w wersji 4.1.50 funkcji LO nie powoduje powiększenia objętości pliku, tak jak ma to miejsce w przypadku wersji 3.14...:!:

sklsk
02-02-2015, 10:58
w wersji DPP 3.14 32 bit jak można dodać obiektyw canona do obsługiwanej listy, jeśli nie figuruje on na liście programu.
Chodzi mi o nowy efs 10-18 4,5-5,6
coś wiadomo może o aktualizacjach DPP 3.

szwayko
19-10-2015, 08:47
Jest dostępne najnowsze DPP 3.15.0
link bezpośredni
http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0200004584/01/dppw3.15.0-updater.zip

Dodali nowe szkła 50STM, 35IIL.

Selena
21-10-2015, 12:23
Jest dostępne najnowsze DPP 3.15.0
link bezpośredni
http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0200004584/01/dppw3.15.0-updater.zip

Dodali nowe szkła 50STM, 35IIL.
Czy poza nowymi szkłami są jakieś znaczące zmiany w stosunku do DPP 3.14.15 ?
DPP 4.x odpada, bo mam RAW-y od 400D do M-ki.

jotes25
21-10-2015, 13:01
Czy poza nowymi szkłami są jakieś znaczące zmiany w stosunku do DPP 3.14.15 ?
DPP 4.x odpada, bo mam RAW-y od 400D do M-ki.

4.3.x obsługuje już EOS M/M2. Podejrzewam, że z czasem pojawią się też kolejne, starsze korpusy.