Zobacz pełną wersję : Wskaźnik naładowania akumulatora
Witam, zaobserwowalem takie zjawisko, dwa aku w gripie (Newell BP-40D mam od miesiąca) a w aparacie wskaźnik pokazuje tylko jedną kreskę naładowania. Odkręcam gripa, aku do body, i pokazuje że cały aku naładowany. Jak naładuje baterie do pełna, to pokazuje dobrze w gripie i body, ale po jakimś czasie na gripie pokazuje mniej a w body więcej stanu. Jak to wytłumaczyć? grip obciąża aż tak mocno baterie? Body to 50D, aku Phottix 2szt. w gripie.
poszukiwacz2006
02-03-2012, 18:57
Czy tyle samo zrobisz zdjęć z gripem, co bez niego?
baldhead_72
02-03-2012, 20:15
Czy tyle samo zrobisz zdjęć z gripem, co bez niego?
Pewnie tak, ale wskaźnik naładowania na zamienniku gripa nie będzie dokładny. Mam dokładnie taką samą sytuację z 500D + grip zamiennik. Natomiast 60D z Canonowskim gripem zachowuje się już poprawnie.
Zamiennik, niezależnie czy włożymy do niego jeden czy dwa akumulatorki, zawsze będzie "oszukiwał".
Muszę sprawdzić ile zdjęć zrobie z body a ile z gripa. Z gripem wskaźnik szybko schodzi, ale dosyć długo utrzymuje się na tej minimalnej wartości, muszę zrobić test. Może faktycznie zamienniki tak mają.
Gdzieś w jakieś instrukcji do któregoś EOS'a było, że przy zasilaniu z gripa nie są wyświetlane pośrednie stany wskaźnika stanu baterii.
Może to wina baterii. Ja mam baterie oryginalne i grip zamiennik i wszystko gra w 5Dmk2
baldhead_72
03-03-2012, 09:36
Ja też mam oryginalne baterie i niestety jest problem. Nawet jeśli do zasilania używam "paluszków" to wskaźnik naładowania szybko spada.
moze sprobuj przeczyscic styki (specjalnym preparatem kontakt s) w aparacie i gripie. moze pomoze
dzięki za informacje, troche mnie uspokoiły:)